Formule 1-coureur Jules Bianchi (25) is overleden

Auteur: , 67 Reacties

De Fransman crashte zwaar tijdens de GP van Japan in 2014 en zou helaas niet meer van de gevolgen van de klap herstellen.

Jules Bianchi

Zwaar hoofdletsel werd de nog jonge coureur gisteravond helaas fataal, zo laat de familie weten. In oktober vorig jaar botste Bianchi op bizarre wijze tegen een hijskraan, wie de behoefte voelt kan hier de heftige beelden terugkijken.

Jules was een relatief onervaren coureur en had op het moment van de crash slechts 34 Grand Prix starts op z’n naam staan. Wellicht dat die onervarenheid hem fataal is geworden, daar onderzoek uitwees dat Bianchi op het moment van de crash te hard reed gezien de omstandigheden. Andere bronnen wezen weer met een beschuldigende vinger naar de teamleiding.

Het fatale ongeluk van de Fransman markeert het eerste sterfgeval in de Formule 1 in ruim 20 jaar. In mei 1994 liet zowel de Oostenrijkse coureur Roland Ratzenberger als Ayrton Senna het leven tijdens een desastreus verlopen Grand Prix van San Marino.

UPDATE 20-07-2015: FIA-president Jean Todt heeft bekend gemaakt dat startnummer 17, waarmee Jules Bianchi actief was, uit respect niet meer wordt gebruikt in de Formule 1.67 reacties

Tragisch…
RIP Jules
Pff op zo’n jonge leeftijd.
Rip Jules.

Zijn familie gaf van de week al aan steeds minder hoop te hebben op een goede afloop.
Desalniettemin blijft het iets vreselijks.

Het valt me wel op dat de media Maria de Villota snel vergeten is. Of telt het niet als je testcoureur was?
@awesome: Maria leek in eerste instantie hersteld. Denk niet dat het iets te maken heeft met het feit dat ze een vrouw en/of testcoureur was.
@cbr600rr: toch is ze overleden aan de gevolgen van de crash.
@awesome: Is dat ooit bevestigd, want er gingen toentertijd ook andere geruchten… Heb eigenlijk nooit gelezen waar zij nu uiteindelijk aan is overleden..!
@atteh: Volgesn wikipedia waarschijnlijk toch toe te schrijven aan het ongeluk: “neurologische gevolgen van het ongeluk in juli 2012 de vermoedelijke doodsoorzaak zijn geweest”.
@awesome:
Hoe wrang ook, in deze statistiek staan alleen rijders die tijdens een GP weekend een ongeluk hebben gehad waaraan ze uiteindelijk zijn overleden.
Ook Michelle Alboreto (dodelijk verongelukt tijdens een test in een Audi op de Lausitzring) en Didier Pironi (powerboat ongeluk) staan niet er niet in.
Patrick Depallier kwam tijdens een test in de Ostkurve in Hockenheim om het leven.

Zomaar even drie coureurs die ook wedstrijden hebben gereden (nog een voorwaarde om je F1 coureur te mogen noemen) en niet in die statistiek voorkomen.
Dus niks pers kort van memorie maar gewoon andere criteria.
KIA..
@megakix: uhm….zaterdagmiddag, mooi weer, terras en een biertje. Leg deze eens uit?
@jpoers: ik denk Killed In Action…?
Een jaar testcoureur en 34 GP’s lijken me aardig wat. Om van onervaren niet te mogen spreken aardig wat.

RIP
@hamerhaai: Met het huidige aantal GPs in een jaar komt dat neer op net geen twee jaar ervaring. Dan ben je wat mij betreft nog wel enigszins onervaren
@hamerhaai: waarom zou onervarenheid een dodelijke crash veroorzaken? Coureurs zullen altijd blijven crashen omdat ze op het limiet rijden. Het is aan de fia om er voor te zorgen dat de crashes niet dodelijk aflopen. Er zijn afgelopen jaren een aantal ernstige ongelukken geweest. Spa 2012, waarbij alonso bijna een lotus op zijn helm kreeg. Massa die een veer van een voorganger door zijn vizier kreeg. Dit jaar in Oosterijk waarbij kimi op een mc laren terecht kwam. Allemaal ongelukken die makkelijk anders hadden kunnen aflopen omdat het hoofd van de coureur relatief onbeschermd is. Als Jules hoofd beter beschermd was, had hij nu mogelijk voor Ferrari gereden!
@maxpower: Als als.. Fia dit en dat… dubbel geel is dubbel geel. En dus niet doorplanken omdat je in de achterhoeden zit.
Maar eens dat dicht racen niet zo een gek idee is. Zie LMP1.

RIP Jules Bianchi en María de Villota #Marussia.
@maxpower: ik denk dat je mijn post verkeerd gelezen hebt.

Ik stel enkel dat ik gezien zijn km’s in F1 wagens (een jaar testen op vrijdagen en 34 GP’s) Bianchiniet onervaren acht. Over de link tussen crashen en onervarenheid (los van Bianchi dus) heb ik het niet.
Tsja tragisch inderdaad. Aan de andere kant hoort het erbij. Is op een zieke manier misschien wel goed voor de sport. 340 rijden is gewoon gevaarlijk, een kleine reminder is soms op zijn plaats. Wel klote voor de familie.
@peugeotgti: Hij reed 126, geen 340. Ik snap je punt, het argument wat je echter gebruikt klopt niet.
@camber24:
Je hebt gelijk. Ik bedoelde het gevaar in zijn algemeenheid.
@camber24: ik neem aan dat je bedoelt 126 op moment van impact. Als hij daadwerkelijk 126 had gereden dan had hij ruim voor de kraan stilgestaan.
@PeugeotGTI: Beroepsrisico hé
@PeugeotGTI:
Hij wist inderdaad dat hij niet het meest veilige beroep had gekozen.
Hij is ten prooi gevallen aan Murphy’s law. If they can do it all wrong, they will..
@Original_Arnoud: 1 dode per 20 jaar ….Is volgens mij 1 van de veiligste beroepen ter wereld…
@norge:
Als je alleen naar de F1 kijkt misschien wel, kijk dan wel even naar jet percentage. Ik vrees dat je dan best hoog uitkomt.
Bekijk je het autosport breed dan is het ontegenzeggelijk veiliger geworden. Helaas hebben de jongens en meisjes die het leven laten in het najagen van de F1 droom daar erg weinig aan.
De nabestaanden evenmin trouwens.

Zo hadden we in Nederland de Marcel Albers memorial, F3 rijder die in Engeland om kwam en hebben we in de karting de Thomas Knopper memorial, hij kwam op 19 jarige leeftijd in Duitsland om het leven.
@peugeotgti: Zo’n reminder mag dan misschien ook in de vorm van een gebroken been…
@peugeotgti: het hele leven is gevaarlijk, ik zou binnen gaan zitten en vooral niet naar buiten gaan, stel je voor dat er iets gevaarlijks op de loer ligt.

On-topic: heel naar dit overlijden! 25 jaar en voor de familie een enorme lijdensweg. R.I.P.
@ghost: Zoals een losse stoeptegel.. Moet je na gaan..
@ghost:
True. Dat is precies waarom een fenomeen als de Isle of Man TT nog bestaat. Voor mensen die dat niet willen zeg maar.
@peugeotgti: groenlinks stemmer?
@spykerboy:
Wat heeft dat in godsnaam met mijn post te maken? Jij stemt Wilders neem ik aan?
Forza Jules
RIP

als je onder dit artikel plusjes jaagt heb je geen leven.
@gwnbmw: als het bij een dergelijk artikel in je op komt over plusjes te beginnen mankeert er ook wel wat aan je.
@awesome: het ging mij vooral over de comment met kia erop 😐
@gwnbmw: KIA slaat in de geval volgens mij niet op het auto merk, maar voor Killed In Action. R.I.P Jules
@spill1e: ooow. laat maar dan.
@spill1e: waarom gunnen we de overledenen niet wat meer dan slechts afkortingen?
Na de uitlatingen van de familie komt dit niet als een verrassing. Of zij er een keuze in hebben gemaakt durf ik niet te beweren maar ik zou het wel begrijpelijk vinden. Tragisch en hij had ook echt veel talent.. Gelukkig is het lijden van de familie niet nog langer uitgerekt. RIP Jules.
Tragisch, ik voelde dit al een beetje aankomen na het bericht van zijn vader vorige week dat zijn situatie niet verbeterde. Duidelijk dat de f1 voor de coureurs de afgelopen 20 jaar behoorlijk veiliger is geworden. Ooit haalde meerdere coureurs het einde van het seizoen niet.

Er zijn overigens wel degelijk doden te betreuren in de f1 de afgelopen 20 jaar. Uit mijn hoofd herinner ik mij toch zeker 3 baan commissarissen die tijdens f1 wedstrijden om het leven zijn gekomen, de laatste in canada 2013.
Zo, die kwam onverwachts, hoe is het eigenlijk met Schumacher, ook al lang niks meer van gehoord
Blij dat het voorbij is voor hem. Dit wilde hij naar eigen zeggen niet.
@CBR600rr: Your kidding right?
Enige manier om het nog veiliger te maken is er op afstand bestuurbare auto’s van te maken.
@CBR600rr: sorry foute reply..
@CBR600rr: dat was eigenlijk ook wat mij als eerste door het hoofd ging. Hoe triest ook, nu kan de familie eindelijk ook beginnen met de rouwverwerking, die eigenlijk al vanaf die fatale 5 oktober 2014 moest worden uitgesteld.
Mag hij in vrede rusten, hem.is langer lijden.bespaart al kan je, ke afvragen of alles nu al niet te lang gesleept heeft.

Wiens schuld het is doet er weinig meer toe maar ik mag hopen dat de huidige generatie coureurs hier een les uit trekt, zoals de sport altijd zijn lessen heeft getrokken uit tragische gebeurtenissen.
De driving standards moeten echt omhoog, met alleen een safetycar als er een bergingsvoertuig bezig is gaan we het niet redden.
@noodles: driving standards omhoog? Airbags rond de auto?
@noodles:
Nog verder omhoog? F1 is een van de ‘veiligste’ autosporten. Ik vind de veiligheidstandaarden binnen de F1 meer dan adequaat.
@Original_Arnoud:
Ok, ik zal het 1 keer uitleggen.
Binnen de FIA wordt op dit moment hevig gediscussieerd over “driving standards”, dat heft niets te maken met de veiligheid van de auto’s zijn zelf maar met de te vaak volstrekt debiele manier waarop de huidige generatie met hun concurrrenten meent te moeten omgaan. Dit geld, zoals ik al eerder schreef, voor de feeder series.
Vorige week de compleet belachelijke actie van Mehri en zijn ronduit idiote verweer. Meneer stopte 100m na de streep om het team te vertellen dat zijn voorwielophanging schade had opgelopen toe hij er, eerder in de race, iemand mee van de baan had gerost.
Wie trouwens de eerste 20 races van het Europees F3 seizoen had gekeken snapt waar deze discussie over gaat.
Echt we mogen in onze handjes knijpen dat er naast de dode toeschouwers op de Nürburgring (op de PlayStation is flugplatz wel volgas, no kidding dat was het verweer) dit jaar niet meer doden te betreuren waren.
We zitten met een generatie coureurs die denken dat alles kan en alles mag en, de gevaarlijkste misvatting dat ze niets kan overkomen.
Voor die laatste groep hoop ik dat het overlijden van Bianci hen wakker schudt.
@noodles: Waar kan ik dat over Flugplatz lezen? Dat is nieuw voor mij.
@kjeld:
Opgetekend uit de mond van Jeroen Bleekemolen, ik was zo vriendelijk om het hier op te schrijven.
Jeroen heeft hem uitgelegd dat even de rem aan tikken voor de top exact even snel is.
RIP Jules. Wat een pech.

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
gecondoleerd dan maar.
Heel naar voor de familie, dit is natuurlijk verschrikkelijk. Misschien is het ook maar beter zo, van F1-coureur in de dop naar invalide voor de rest van zijn leven kan hij ook niet gewild hebben. Ik hoop niet dat in de sportwereld de beschuldingen, rechtzaken en schadevergoedingen de overhand gaan krijgen, maar dat iedereen daar respectvol stilstaat bij het overlijden van Bianchi
RIP jules.
RIP jules jij was die gene die echt het stoeltje van Raikkonen verdiende volgen jaar
Verschrikkelijk jammer dat we zo’n groot talent hebben verloren. RIP Jules!
Gelukkig hebben we de beelden nog, desondanks een zeer tragisch geval.

RIP Jules
Denk dat het zo het beste is voor hemzelf en de familie.R.I.P
R.I.P Jules Bianchi
condoleances voor de familie en nabestaanden en de rest van het formule 1 circus
Dit is een zeer tragisch en groot verlies in de formule 1
Race In Paradise Jules!
RIP Jules
Naar ik begrepen heb ik hij gisteren 17-07 overleden.
Het lugubere toeval is dat Jules startnummer 17 had gekozen, reist de vraag of dat toeval is, of dat de familie deze datum bewust heeft gekozen als eerbetoon.
Iemand enig idee of er een connectie is?
Tsja gevaar van de sport.
Rip
Apart. Gisteren dacht ik er nog even aan bij het artikel over Bottas naar Ferrari. Ik herinner me om een of andere reden nog goed de Masters of F3 van 2009. Misschien omdat het een van de laatste keren was dat de masters nog echt de masters waren en niet een starveld van iets meer dan 10 auto’s. In het jaar ervoor had Bianchi die gewonnen en dat jaar was hij ook favoriet. Het ART team was in die jaren dominant en hij was daarin de snelste rijder, meestal net wat sneller dan Bottas. Ook bij de Masters zette hij de auto op Pole, maar door een straf moest hij starten van P6 en werd Bottas gepromoveerd naar P1 en won hij vanaf daar de race.

Apart dat juist Bottas nu ‘Bianchi’s zitje’ krijgt.

Maar goed het is natuurlijk vooral een tragisch verhaal voor de familie dat zo’n bizarre samenloop van omstandigheden tot dit resultaat heeft geleid.
Rip
Vlagsignalen zijn er om op te reageren en zeker in deze omstandigheden. Doe je dat niet dan kan dit het gevolg zijn. De regels zijn erg duidelijk, geel is vaart minderen zover dat je van lijn kunt veranderen. Laten we hopen dat er niet weer allerlei beperkende of dure regels gesteld worden naar aanleiding van dit ongeval, maar dat mensen die de regels niet respecteren aangepakt worden en wat mij betreft zelfs hun licentie kwijt kunnen raken.
Met name de amateurklassen zijn daar iedere keer de dupe van waardoor de sport nog minder bereikbaar wordt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).