Gaat Hyundai FCA uit haar lijden verlossen?

Auteur: , 31 Reacties

Het heeft er alle schijn van.

Gaat Hyundai FCA uit haar lijden verlossen?

Mogelijke overnames van het concern Fiat Chrysler Automobiles zijn nog niets van het verleden. Integendeel, het lijkt erop dat FCA, voor de zoveelste keer, dicht in de buurt komt van een overname. Ditmaal is het Hyundai dat grote interesse heeft in de Italiaans-Amerikaanse autofabrikant. Zijn de geruchten reëel, of is het lariekoek?

Wel, over geruchten kunnen we natuurlijk nooit met zekerheid zeggen dat het precies gaat lopen zoals de ‘feiten’ worden gepresenteerd. Desalniettemin heeft het verhaal wel degelijk validiteit. Dit heeft niet in het minst te maken met het feit dat Sergio Marchionne al jaren roept samen te willen smelten met een ander concern. Sergio is er immers heilig van overtuigd dat dit voor autofabrikanten de enige manier is om tegenwoordig een stabiele fundering te hebben en te overleven.

Diezelfde Marchionne staat echter op het punt te vertrekken. De Italiaan, die al jaren aan het roer staat van FCA, zal binnen een jaar opstappen en met pensioen gaan. Het is bekend dat Marchionne al tijden naarstig op zoek is naar krachtige, potentiële partners waarbij zijn bedrijf zich aan kan sluiten. Vooral General Motors ziet Marchionne als een sterke speler, maar hiermee heeft FCA nog altijd geen deal kunnen regelen. Tegelijkertijd vielen samensmeltingen met o.a. Geely en Volkswagen in het water.

Dit is niet per se een probleem, want in zekere zin is Hyundai-FCA een fantastische optie. Niet alleen hebben de twee zowel in de Verenigde Staten als in Europa bijzonder weinig overlappende producten in het gamma, een samensmelting betekent ook nog eens dat het nieuwe concern direct de grootste autofabrikant op aarde wordt, mits ze de huidige afzet behouden. In dat geval worden er jaarlijks meer dan 11 miljoen voertuigen afgeleverd, in alle uithoeken van de wereld.

Een belangrijk detail in het verhaal is dat het vertrek van Sergio Marchionne een machtsvacuum binnen FCA zal creëren. Een overname biedt uitkomst en vereenvoudigt het zoekproces naar een nieuwe CEO enorm. Dit komt perfect uit voor het hoofd van de Elkann-familie, de huidige eigenaren van FCA. Hij zou inmiddels namelijk meer interesse hebben in nieuwsmedia dan in het produceren van auto’s. Met het vertrek van Marchionne, kan hij het concern gemakkelijk aan een ander (Hyundai) verkopen en krijgt het bedrijf direct een kundige CEO.

Het enige dat Hyundai naar verluidt in de weg zit, is de huidige koers van de aandelen. Willen de Koreanen daadwerkelijk proberen FCA over te nemen, dan zullen ze eerst wachten totdat de aandelen minder waard zijn. Volgens de geruchten mogen we het bod in mei van 2019 verwachten. Dit is het moment dat Sergio Marchionne terug zal treden als CEO van Fiat Chrysler Automobiles. (Bron: Asia Times)31 reacties

Hyundai brengt veel kennis en ervaring met elektrische auto’s mee naar Fiat en met de i30N hebben ze laten zien ook op sportief vlak wat te kunnen.
Als dit de definitieve redding van oa Alfa Romeo en Maserati zou betekenen ben ik voor. Lijkt me, in ieder geval op papier, een potentieel mooie combinatie. Hoewel ik bijvoorbeeld Mazda eigenlijk beter bij de Italianen vind passen.
@trustmeiamanengineer: ik ook maar Mazda is te klein helaas… hyundai/Kia hebben iig RWD platformen liggen itt Mazda (met uitzondering van de mx5)
@cloverleaf: maar heb je echt een RWD platform nodig, het lijkt Alfa nou ook niet helemaal naar de top verkopen te brengen. RWD is een dure techniek, die voor extra gewicht, extra verbruik en daarmee in toenemende mate voor dure auto’s zorgt. Een merk als Audi doet niet (echt) aan RWD en verkoopt prima er mee. De volgende BMW 1 serie is gewoon FWD omdat de aangedreven wielen gewoon geen echt koopargument meer zijn. RWD is al niet meer sportief (de meeste 911jes worden als 4WD verkocht) maar steeds meer conservatief (over een paar jaar alleen nog in de E-klasse, 5 serie en groter).
@mashell: Rwd is rustiger in het rijden, daarmee comfortabeler. En ja, ook bij nieuwe auto’s. Daarbij kan je veel meer vermogen op de achterwielen kwijt en dat maakt het geschikter voor echte premium auto’s. Dat geld ook voor awd, aangezien het bijna altijd parttime awd is en ze zelden al het vermogen naar de niet standaard aangedreven wielen kunnen sturen.
Japanse motoren en Italiaanse carrosserie dat is in mijn ogen wel een winnende combinatie
@rob5nismo: Dus deze deal met Hyundai gaat ‘m wat jou betreft “niet worden”?
@technofreak: Koreaanse motor excuses
@rob5nismo: Alfa heeft het ooit eens met Nissan andersom gedaan met de Arna… Dat was zachtjes gezegd geen succes….!
@Ferry_76: de tijden zijn veranderd en de kwaliteit ook
@rob5nismo: ehmm, zoek maar op internet naar de Alfa Arna. iets dat de Italianen heel heel graag willen vergeten. Een Datsun Cherry die in Italië gebouwd werd en Datsun motoren kreeg. Hadden ze de carrosserie in Japan gebouwd en een AlfaSud gebruikt, dan had het een goed idee kunnen zijn. Nu roesten de auto’s weg als je er ook maar dreigend naar durfde te kijken.
@Alex_79: nee joh. Er zaten Alfa Sud moteren in. Machtig fijne machientjes. Jammer dat de carrosserie er niet uit zag.
@Alex_79: wat ik ermee bedoel is dat de meeste Italiaanse carrosserieën er qua styling meestal wel mooi uit zien en de motorblokken uit het verre oosten zijn ‘meestal’wel van degelijke kwaliteit
Kia is ook voor een groot deel van Hyundai. Veel synergieen. Ik zie het wel zitten. Nu chrysler nog ff afstoten..
@cloverleaf:
Ik denk dat het de Koreanen eerder om Chrysler te doen zal zijn dan Fiat. Het is lastig voor de Amerikaanse autobouwers om voet aan de grond te krijgen in het buitenland maar voor niet-Amerikaanse autobouwers minstens zo lastig dáár voet aan de grond te krijgen. Tenzij je hogere segment auto’s maakt (de bekende Duitse en Lexus).
@original_arnoud: Chrysler positioneren als premium merk van de bread and butter merken Hyundai en Kia, Alfa als sportieve tak en Fiat als budget handtasjes merk. Dat zou een mooi concern worden.
@original_arnoud: ik denk dat het serieuze marktaandeel en het volume van Fiat Zuid Amerika wel erg interessant kan zijn voor Hyundai/Kia en de productiecapaciteit in de VS ook. Lekker om de trump-tax heen werken door de auto’s in de VS te assembleren of zo…
@w0o0dy:
Dat is inderdaad een goeie. Ik had even buiten Zuid Amerika gerekend. Daar zijn ze heel groot.
@w0o0dy: Hyundai bouwt al vrij lang autos in de VS. Dus de tax zal alleen de import modellen raken.
@Original_Arnoud: genesis’ bouwen op de productielijnen van chrysler. Chrysler is vis noch vlees
@original_arnoud: Nah. De verkoop cijfers van Hyundai in de VS zijn niet slecht en ze groeien daar.
Ook hebben ze al meer dan 15 jaar een fabriek daar welke 300k voertuigen per jaar kan bouwen.
Wow, dat wordt een speler! Enige wat voor FCA overblijft. Anders zie ik ‘t somber in. Fingers crossed.
En Iveco er ook nog bij?

Straks Fiatjes en Alfa’s met 7 jaar garantie…
Het zal de kwaliteit van de Fiat- en Chryslermerken vast niet schaden.
Straks een alfa met 5 of 7 jaar garantie, wie wil dat nou niet?! En graag voor elk segment een nieuwe alfa, kom maar op! Zolang het maar een rwd/awd feestje blijft en ze net zo lekker blijven sturen.
@allesmetturbo: mito mag best fwd… rest idd
Als zelfs de chinezen geen interesse hebben kun je de tent maar beter opdoeken.
Zou een mooie combinatie zijn.
” en krijgt het bedrijf direct een kundige CEO.”

Die hebben ze nu toch ook niet…..???
NIET met GM in zee gaan aub. Die hebben mij iets teveel ervaring met merken opkopen, leegzuigen en dood laten bloeden zonder dat ze iets nuttigs met de opgedane kennis en ervaring hebben gedaan.
als het door gaat hoop ik wel dat Jeep zijn identiteit kan behouden. Ik vrees dat de nieuwe Jeep JL er nog wel echt uitziet als een Jeep, maar dat er langzaam maar zeker teveel Fiat dingen in sluipen. En dat over tien jaar de Jeep JK de jeep-to-have is en de JL niet meer vervangen wordt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).