“Gearresteerde Audi CEO krijgt miljoenen bij afscheidspakket” [update]

Auteur: , 23 Reacties

Lachend naar huis.

De in juni gearresteerde CEO van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk miljoenen mee naar huis wanneer hij aftreedt. Momenteel wacht Stadler rustig in de gevangenis wat de gevolgen zijn van zijn bijdragen aan het dieselgate van de Volkswagen Group. Tegelijkertijd is Audi in gesprek gegaan met VAG om te bekijken of er iets geregeld kan worden rondom het onvermijdelijke vertrek van Stadler. Het lijkt erop dat de Duitser er goed vanaf komt.

Naar verluidt zullen Audi en de Volkswagen Group morgen proberen om een akkoord te bereiken over het lot van Stadler, nadat dit afgelopen week niet was gelukt. Beide zijn het erover eens dat Stadler zijn contract niet uit gaat dienen. In plaats daarvan zal zijn contract bij wijze van spreken worden verscheurd, zodat Rupert “damaged goods” Stadler ergens anders zijn heil kan gaan zoeken.

Wellicht hoeft hij dit niet eens te doen, want de zogenaamde ‘golden parachute‘ die VAG in dergelijke situaties maar al te graag weggeeft aan het desbetreffende vertrekkende individu, is ook in dit geval gigantisch. Volgens verschillende bronnen die dichtbij Stadler staan, kijkt de Audi CEO tegen een deal aan waarbij hij mogelijk enkele, zo niet tientallen miljoenen euro’s zal meekrijgen. Dit bedrag is gebaseerd op de resterende lengte van zijn huidige contract, dat hij in mei dit jaar tekende. Het contract loopt door tot 2022.

De reden dat Stadler hoogstwaarschijnlijk zijn post zal verlaten met een dergelijk afscheidspakket is vrij simpel. Stadler is momenteel gearresteerd op basis van verdenkingen. Wanneer de aantijgingen niet bewezen kunnen worden en Stadler technisch gezien niets misdaan heeft, kunnen Audi en VAG hem niet zomaar ontslaan. Zodoende moeten ze met hem onderhandelen, alvorens hij zijn positie met een glimlach zal verlaten.

Het is nog niet duidelijk wie de taken van Stadler zal overnemen als hij Audi eenmaal heeft verlaten. Momenteel valt de Nederlandse Bram Schot voor hem in, maar voormalig BMW-hoofd Markus Duesmann maakt eveneens kans op de positie.

UPDATE: zoals we hierboven al aangaven, was het naar verluidt de bedoeling dat Audi en de Volkswagen Group vandaag tot een oplossining zouden komen. Wel, dat is gelukt, want beide partijen hebben vandaag inmiddels laten weten dat Rupert Stadler “heeft besloten” zijn functies neer te leggen en voorgoed bij het bedrijf te vertrekken. De Duitser was sinds 1990 werkzaam voor VAG.

(Bron: Automotive News Europe)23 reacties

stacks stadler, hij zit toch al een tijd vast, volgens mij mag je toch niet onbeperkt iemand vasthouden als je geen bewijs hebt?
@gove: een rechter kan hangende het onderzoek iemand zolang vasthouden als hij wil… mits de celstraf korter is dan het voorarrest
De arbeiders in de fabriek zouden in dit geval hooguit een Golden Shower meekrijgen.
Zolang het om verdenkingen gaat is hier niks van te zeggen (behalve dat zijn salaris misschien wat hoog was). Pas zodra blijkt dat hij schuldig is aan onwettelijke praktijken zouden maatregelen genomen moeten worden wat mij betreft.
@pietertjep85d: maar als je bestuurder in arrest zit of als verdachte thuis zit en je als bedrijf een flink probleem (uitstoot van diesel en benzinemotoren) hebt dat om optreden van een bestuurder vraagt moet je de verdachte bestuurder misschien toch maar wippen en vervangen door iemand die wel op kantoor kan komen en beslissingen nemen..
@mashell: Zie laatste zin artikel. Wordt al tijdelijk vervangen
@unknown234: maar een tijdelijke vervanging is precies dat. Een tijdelijker vervanger zorgt voor de dagelijkse zaken, niet voor de lange termijn strategie.
@pietertjep85d: alleen ook in dat laatste geval zal dat niet gebeuren, om de simpele reden dat Stadler wss teveel weet over de bemoeienis van zijn broeders in de top van het bedrijf. Zolang Herbert Diess (die net iets te vroeg bij VAG was om geen weet te hebben van het gesjoemel) de CEO is zit Stadler goed.

Zie Winterkorn. VAG zou daar geld van kunnen terugeisen vanwege mismanagement, maar dat durven ze niet omdat ze weten dat Martin met een paar vingertjes kan wijzen bij de Bundesautoriteiten.
@jaapiyo: Precies. Zolang Audi het bestuurlijke bolwerk niet op de schop neemt blijven de problemen/associaties met gesjoemel aanhouden. Wellicht kan Elon Musk in zijn vrije uurtjes even orde op zaken stellen bij Audi.
Audi en VAG lopen aldus vooruit op het onderzoeksresultaat en de rechtspraak. Wat de uitslag ook moge zijn, de miljoenen krijgt hij toch. En daar kan ik maar één ding uit concluderen: Zij hebben lak aan de rechtspraak, stellen zich boven de wet en voeren gewoon hun eigen beleid. Mocht Stadler schuldig worden bevonden en veroordeeld, dan betekent dit niet meer of minder dan dat misdaad buitengewoon loont! Voor minder grote Goden telt gewoon de regel: Iets misdaan waardoor het bedrijf schade oploopt? ’n Schop onder je kont, ontslag op staande voet, proces aan je broek en dan maar op ’n houtje bijten.
@9000cse: ze hebben geen lak aan de rechtspraak. Ze respecteren dat de rechtspraak tijd nodig heeft om het grondig te doen. Maar ze hebben ook een CEO met een lange termijn visie nodig. Dus moet Stadler weg, schuldig of onschuldig, maakt niet uit. Hij moet weg. Hoe doe je dat, door zijn conctract af te kopen. Wat kost dat, zijn salaris tot einde contract + een schadevergoeding voor de reputatieschade vanwege het voortijdig beindigen. Het zegt dus ook niet criminaliteit loont, het zegt dat het loont om CEO te zijn.
@mashell: Als Staatsanwaltschaft zou ik daarop deze Audi CEO meneer keihard met de Duitse plukze wetgeving om de oren slaan. Want inkomen behaald uit criminele activiteiten.
@pomoek: kon nog wel eens lastig zijn. Eerst moeten de wetsovertredingen door de rechter zijn vastgesteld. En dan moet bepaald worden wel deel van het inkomen uit die wetsovertredingen en welk deel daaruit niet afkomstig was. Dan is een afkoopsom/boete van x miljoen gewoon veel gemakkelijker voor de Staatsanwaltschaft.
Wachtgeld volgens VAG
Fantastisch, misdaad loont en het klootjesvolk blijft gewoon trouw de producten kopen.
@desjonnies: dat zie je verkeerd. Ze kopen het omdat het leuk en spannend is en bovenal het beste wat je kunt krijgen…
@rufctr01: Leuk? Spannend? Het beste?

Sarcasm much?
Daar hebben we Harmen Siezen weer.
Hij zal het vanavond wel toelichten in het acht uur journaal.
Blijkbaar is Vag nog lang niet hard genoeg gestraft getuige deze zoveelste middelvinger naar justitie….
Laat ze maar een keer de jaaromzet aftikken ofzo, kunnen ze van dat geld mooi windmolens en zonnepanelen maken die anders uit de zak moeten komen van het werkende klootjesvolk die geen kans heeft om te sjoemelen met hun rekeningen.
@bimmert: in welk universum is dit een middelvinger naar justitie?
@bimmert: waarom nog meer straffen? VW heeft in de VS gesjoemeld en alleen in de VS. Daar hebben ze een boete betaald en zijn er koppen gerold. Dat is gewoon klaar.
Het tweede hoofdstuk van het dieselschandaal, dat alle fabrikanten betreft, is dat diesels in de praktijk veel meer NOx uitstoten dan de limieten toelaten. Nu gelden die limiteiten alleen tijdens de testcyclus per auto en er geldt een limiet cumulatief voor alle vervuilers in de lucht. Die laatste limiet wordt overschreden omdat de wagens veel meer uitstoten als ze normaal gebruikt worden dan tijdens de test. Daar hebben we een onwenselijke situatie maar geen strafbare feiten die aan een specifieke fabrikant is toe te wijzen. Dus dat geroep om jaaromzetten afpakken is gewoon onzin.
Ik wil ook zo’n job!
Zijn er speciale gevangenissen voor dit soort douche-bag-vips? Beetje golven op de binnenplaats en zo… ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).