Het is een doodzonde dat deze Cadillac met V12 nooit is gemaakt

Auteur: , 22 Reacties

Heus waar!

Met de komst van de nieuwe Corvette C8 is Chevrolet een totaal andere weg ingeslagen met de filosofie van de iconische Amerikaanse sportauto. Ineens is de Corvette iets van zijn bijzondere karakter kwijt, alhoewel dit ten goede van zijn rijkwaliteiten moet komen.

Het radicale concept van de Corvette C8 is naar verluidt vijf jaar geleden goedgekeurd door de gezagvoerders van General Motors. Het zal ongetwijfeld een lastige beslissing zijn geweest voor de desbetreffende hoofden, aangezien de auto rigoreus anders zou worden in vergelijking met zijn voorgangers. Toch komt de filosofie voor General Motors niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel.

Het concern heeft bijvoorbeeld in de jaren negentig de CERV III voorbij zien komen. Dit studiemodel mag zeer zeker een voorloper van de Corvette C8 worden genoemd. De Cadillac CIEN, onthuld in januari 2002, mag echter niet worden vergeten.

Het is een doodzonde dat deze Cadillac met V12 nooit is gemaakt

De Cadillac CIEN debuteerde aan het begin van 2002 als technologisch vlaggenschip van General Motors. Volgeladen met allerlei vooruitstrevende hulpsystemen, gehuld in een flitsend jasje waarvan Cadillac nog altijd designelementen overneemt en voorzien van een gewelddadige twaalfcilinder: in ieder opzicht was dit een auto om je vingers bij af te likken. Cadillac was jammer genoeg geen enkel moment van plan dit smakelijke apparaat in productie te nemen; het was slechts een jubileummodel, speciaal in het leven geroepen voor het honderdjarig bestaan van het merk.

Het maakt de CIEN niet minder aantrekkelijk. Het ontwerp van de auto, bijvoorbeeld, is bedacht door de excentrieke Simon Cox en deels ontwikkeld met behulp van Prodrive. De Britse auto-ontwerper liet zich o.a. inspireren door de F-22 straaljager, wat verklaart waarom de CIEN zo agressief en strijdlustig voor de dag komt. De Cadillac ligt bijzonder laag bij de grond en heeft scherpe hoeken. Laatstgenoemde element is tegenwoordig van vaste waarde bij productieauto’s van de fabrikant. Het keert met name terug bij de verlichting.

Andere geinige feiten over de Cadillac CIEN zijn dat de velgen voor (19″) twee maten kleiner waren dan achter (21″) en dat hij blauwgetint glas kreeg om een modernere look te creëren. Het koetswerk en de monocoque waren beide vervaardigd uit carbon.

Het is een doodzonde dat deze Cadillac met V12 nooit is gemaakt

De aandrijflijn was eveneens om van te smullen. Direct achter de bestuurder vinden we een in de lengte geplaatste 7,5-liter V12. De twaalfcilinder was destijds al onwaarschijnlijk krachtig, tegenwoordig is hij dit nog steeds. Sterker: Cadillac heeft sindsdien geen krachtigere auto meer gemaakt. De aluminium V12 is goed voor 750 pk en 880 Nm. Hiermee kan de bestuurder in 3,5 seconden naar de 100 km/u snellen. Zijn topsnelheid bedraagt een evenzo respectabele 350 km/u.

Het was absoluut geen auto om mee te sollen, maar een ongegeneerde bonk spierkracht was het ook niet per se. Nee, de CIEN had (toen al) een zachtere zijde. Met het zogenaamde ‘Active Fuel Management‘ kon liefst de helft van de cilinders worden uitgeschakeld om brandstof te besparen.

Zeker met dit laatste punt in het achterhoofd klinkt het als het soort auto dat vandaag prima moet kunnen overleven. Wellicht zal de V12 wel moeten worden vervangen door een V8 die vergelijkbare prestaties levert, maar dan nog kunnen we er zeker mee leven. Cadillac, waag die sprong!22 reacties

Typisch dat dit ontwerp er een stuk minder acherhaald uitziet dan dat van de C8. Sterker nog, ik vind het nog steeds lekker fris op het netvlies liggen op wat details na.
Die wagen reed fantastisch in gran turismo 4,jammer dat hij nooit geproduceerd werd
@trolle: deed die wagen ook niet mee in the island ofzo?
@trolle: jep, dat klopt
@trolle: samen met die super boot. De wallypower.
@trolle: leuke film was dat.
Interieur even een opfrisbeurt geven en op de markt brengen! Deze Cien ziet er beter uit dan een Aventador. Owja, maak ook maar meteen de Sixteen, Ciel en Elmiraj. Zo zonde dat Cadillac het niet aan durft om dit uit te brengen. Het zal het imago van dit merk zo’n boost geven.
@davido89: De sixteen zou ervoor zorgen dat de ceo van GM publiekelijk gestenigd zou worden in Brussel. Blijft wel een van mijn favo concepts ooit.
@davido89: Je kunt zeggen dat je wilt, maar geslaagde concept cars maken kunnen ze wel bij Cadillac
@mvdd: *wat
Cadillac had de pech dat de Ford GT op dezelfde dag werd onthuld. De Cien raakte volledig ondergesneeuwd. Blijft dus een onbeantwoorde vraag: wat als de GT er niet was geweest?

Had er wellicht meer in gezeten dan een cameo in The Island.
@galverink: net als nu met de supra in de VS. Dit kost de supra de kop. De c8 wordt al vergeleken met de Ford gt zonder dat er een meter in gereden is.
Het is de caddy lambo… een machtig mooi apperaat wat ze in beperkte oplage hadden moeten maken met een gigantische prijs. Dan had het een mooi succes kunnen worden.
Dat ding rijdt nog ook
https://youtu.be/RvVRgxx6Bqo
Dat deze concept niet in The Island uit 2005? Blijft een geniale film!
Ik mis de Cadillac sixteen. Geen kabel of leiding te bespeuren onder de motorkap en het ding draaide gewoon. Prachtig concept, helaas daarbij gebleven.
Ja dit zou een regelrechte verkoopknaller worden..
Toen ik als.eerst zag vond ik het geweldig
Fantastische auto in TDU! 😄

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).