Het is een zooitje bij het CBR

Auteur: , 37 Reacties

What else is new?

Het is een zooitje bij het CBR

Dat het bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) niet altijd even lekker gaat is niks nieuws. De instantie kampt met meer aanmeldingen dan ze aankunnen, met wachtlijsten tot gevolg. Vooral in grote steden.

Nu trekt ook de ANBO aan de bel. Dit is een belangenorganisatie voor senioren. De ANBO stelt dat het CBR zijn zaakjes niet op orde heeft. Senioren van 75 jaar of ouder moeten bijvoorbeeld een medische verklaring aanvragen om het rijbewijs te verlengen. Deze aanvragen worden vaak op een stapel gegooid, resulterende in lange procedures. In de tussentijd worden de senioren niet op de hoogte gehouden, waardoor er veel onduidelijkheid ontstaat. Andere klachten hebben onder meer betrekking tot slechte communicatie en onduidelijke instructies.

Morgen zal er een hoorzitting plaatsvinden in de Tweede Kamer over de doorlooptijden bij het CBR. Nu krijgen senioren het advies om alvast een half jaar voordat het rijbewijs gaat verlopen bij het CBR aan te kloppen voor een verlenging. Er zijn echter gevallen bekend dat zelfs een half jaar niet vroeg genoeg is, om bij het CBR de aanvraag in behandeling te nemen en deze af te handelen.

Foto: Oma in een Lambo via @autojournalist op Autojunk.nl37 reacties

Er is maar een overheidsorgaan waar het geen zooitje is: het CJIB.
@str8six: Met 9.2 miljoen overtredingen en €9 administratiekosten per boete (dus dik 80 miljoen budget) kan elke organisatie succesvol draaien..
@dare2think: Dat ligt eraan natuurlijk hoeveel opex er voor nodig is. Dus dat kun je niet zomaar stellen.
@dare2think: en dan te bedenken dat ze dit jaar geld te kort komen..
@dare2think: Die aparte 9 euro administratiekosten heb ik nog nooit begrepen…
@venividivici: het zijn net bankiers; graaien wat er te graaien valt.
@dare2think: gelukkig gaat dat geld naar de staatskas en niet naar het CJIB. Door al die overtredingen betalen we met z’n allen iets minder belasting. Als niemand nog boetes zou krijgen, zouden we een tekort hebben op de begroting. Wees dus blij wanneer je buurman voor de zoveelste keer “maar 10km/u te hard reed”.
@str8six: het verbaast mij eigenlijk dat er nog geen btw over geheven wordt..
@joostvd: 70% accijns want te hard rijden is genot + 21% want mag niet + 9% want bedrukt op papier.
Automatisering gone wrong.

Vreemd dat daar met woord over word gerept in dit artikel.
Naar eigen zeggen van het CBR is dit namelijk de oorzaak van dit alles.
Quote van de Volkskrant:

Het CBR betreurt dat Koopmans verkeerd is geïnformeerd en erkent dat het kampt met een fikse achterstand. Die is volgens een woordvoerder te wijten aan het gestegen aantal ingediende verklaringen, juist terwijl de organisatie toewerkt naar een nieuw verwerkingssysteem
@awesome: zwak excuus. Het aantal ouderen groeit, dus het CBR had de toename van het aantal aanvragen prima kunnen voorspellen en tijdig maatregelen kunnen treffen om achterstanden te voorkomen.
@potver7: het CBR had dat moeten kunnen voorspellen, maar kon dat duidelijk niet. Conclusie: falend management.
…you had one job…
Je krijgt 1 formulier voor 2 keuringen, je fysieke staat zoals hart en bloeddruk plus een keuring voor je gezichtsvermogen.
Als je dit formulier per post opstuurt moeten ze dat handmatig inscannen, alleen moet het fysieke gedeelte en het ogen gedeelte apart ingescant worden.
Wat er gebeurt is dat het fysieke deel eerst ingescant word en dan in een map gestopt, vervolgens komt het niet bij de ogen inscan afdeling.
Ze snappen dus hun eigen werkwijze niet.
Het kostte me een paar uur telefoneren maar uiteindelijk is het geregeld voor mijn bijna 80 jarige vader.
Ze lopen 6 weken achter met inscannen!
het nadeel van het CBR is dat het een veel te logge organisatie is. Veranderingen kunnen moeilijk geïmplementeerd worden en er heerst nogal een afschuifcultuur. De enige manier om het CBR weer op de rit te krijgen is om er een concurrent bij te zetten voor ze. Door hun monopoliepositie hoeven ze niet efficiënt te werken en daardoor komen dit soort achterstanden.
@rhellema: een concurrent. RIjbewijzen verlengen ook voor 75 plussers gewoon bij de lokale gemeente aan de balie. De ambtenaar van burgerzaken kijkt na of de dokter een stempel heeft gezet en zo ja, verlengen maar.
@mashell: dat gaan ze nooit doen! Veels te makkelijk!!
Werkt Wiebes daar ook?
@desjonnies: dan wordt ’t wel een hele dure grap.
Medische keuring op donderdag ingevuld (duidelijk en overzichtelijk via DigiD), vrijdag gebeld met een arbo-arts en de zaterdag kon ik al terecht. De arts heeft het allemaal digitaal ingevuld en binnen een week zou ik antwoord moeten krijgen. So far herken ik deze ervaringen dus niet. Maar goed, er zal ongetwijfeld een verschil zitten in medische keuring voor rijbewijs C of voor senioren.
@2wheeler: digitaal schijnt sneller te gaan, het probleem is de formulieren die nog per post binnenkomen, daar is een achterstand van 6 weken met inscannen.
Inmiddels voor mijn 79 jarige vader een digid geregeld en een e-mail adres aangemaakt.
Maar wat als je niemand hebt die hiermee kan helpen.
En dan brieven sturen dat het dossier niet compleet is terwijl ze het zelf gedeeltelijk zoek gemaakt hebben door papieren die naar een andere afdeling moeten in een map te stoppen en te archieveren.
Dit hele systeem is kapot.

Ik heb diabetes en moet dus medisch gekeurd worden. op zich volledig terecht, ik ben daar helemaal voor, maar… de manier waarop is idioot. Ze kunnen gewoon het dossier opvragen of laten opsturen, daarin staat alle informatie inclusief de oogarts controles. Nee dus, je moet een aparte afspraak bij een huisarts maken en ook nog een keer naar de oogarts. Dat kan dus, en is ook vaak dezelfde arts die dezelfde testjes doet als ook al regulier. Dat moet je dan natuurlijk ook zelf betalen..
Onnodige kosten en bureaucratie.

Bij vrienden is het nog erger, eentje heeft autisme en moet dus naar een psychiater. Dat slaat nergens op want daar wordt je mee geboren en als je dus slaagt voor je rijbewijs doe je dat met en ondanks je problemen.
Het ergste is de situatie van een vriendin, die heeft stevige psychische problemen vanwege misbruik in de jeugd door mannen. Ze heeft wel gewoon haar rijbewijs gehaald, met een vrouwelijke instructeur. Jaren later kreeg ze oogproblemen en uiteindelijk verloor ze het zicht gedeeltelijk in een oog. Dit heeft ze netjes doorgegeven aan het CBR, dan moet je ook je medicijnen doorgeven en dat deed ze ook. Daarbij zat er eentje die zij slikt vanwege sociale angst, maar het bleek dat dit medicijn ook bij epilepsie wordt voorgeschreven.

Dus.. er moest een onderzoek volgen. Haar huisarts en behandelaar hebben een verklaring gestuurd dat ze geen epilepsie heeft. Dat hielp dus niet.. ze moest toch op haar kosten naar een psychiater. Enorm duur.
Daar moest ze praten met een of andere student, een psychiater in opleiding die nogal onvriendelijk en abrupt was, dus met haar angst voor vreemde mannen sloeg ze dicht. Gevolg: rijbewijs afgenomen.
Niet vanwege de ogen, of vanwege het medicijn..maar omdat deze snuiter dacht dat ze emotioneel niet sterk genoeg was…
Totale bullshit, ik heb met haar meegereden en ze rijd heel goed, rustiger dan ik, maar toch ook assertief genoeg. Haar probleem is vreemde mannen, niet auto’s of verkeer.
Hoe dan ook… dit besluit had dus tot gevolg dat haar wereld een stuk kleiner werd. In het openbaar vervoer en taxi’s kom je vreemde mannen tegen in een afgesloten ruimte .. in je eigen auto niet.

Ok.. een lang verhaal en gelukkig niet van toepassing op de meesten van ons, dus we hebben er verder geen last van..toch?
Toch wel.. want vanwege dit soort misstanden raden patiëntenorganisaties en ook artsen dus regelmatig aan om je kwalen niet te melden bij het CBR. ‘Als je eenmaal in de molen zit, heb je echt een probleem’ .
Dat betekent dus dat mensen die echt wel gecontroleerd moeten worden nu gewoon rondrijden en dat het systeem dus niet doet wat de bedoeling.
@dracae: Alles wat je niet hoeft te melden aan welke organisatie dan ook. Niet melden!! Nog nooit iemand beter van geworden buiten de louche zakkenvullers zelf.
@dracae: +1 voor dit verhaal, lekker kort ook👻
@ghost: write a book, zou ‘k zeggen. Dracae was zo uitgeput dat de laatste zin niet meer lekker loopt. Bureaucratie ten top overigens en medeleven met de vriendin.
@hotze: hahahahaha stuk!
@ghost: Jup, kort en bondig schrijven is een gave!
@dracae: ja toch!
Ik wilde vorig jaar m’n motorrijbewijs halen, en moest daarvoor medisch gekeurd worden. Omdat ik al CE had, en een geboren oogafwijking, verwachtte ik moeilijkheden. Keuring gedaan bij arbo arts, opgestuurd naar cbr, ergens in juli. Eind september nog geen reactie, dus maar eens voorzichtig gebeld. Er zou naar gekeken worden. Half oktober ontvang ik 2 brieven van het cbr, ontvangen op dezelfde dag, door dezelfde arts ondertekend, en zelfde kenmerk in de brief. Alleen de uitkomst was verschillend: de ene brief was een rijbewijs zonder beperkingen, de andere gaf als berpeking dat ik mijn bril moet dragentijdens rijden. Opzich prima. Bij het ophalen van m’n rijbewijs (ben geslaagd inmiddels) werd er niks over gezegd, en nu heb ik geen beperking. Best vaag, en raar dat het schijnbaar in het systeem bij het cbr kan dat er verschillende uitslagen uit komen.
Het zou beter zijn als er een keer een concurrent komt. Het is geen overheidsorgaan maar ze hebben wel de volledige markt in handen omdat een concurrent waarschijnlijk geen vergunningen ervoor kan krijgen. Oftewel de overheid vormt gewoon een kartel met het CBR waarmee ze “klanten” benadelen. Ik denk dat er best veel rijscholen zullen zijn die over zullen stappen.
@antoombom2000: het is dan ook semi overheid. De minister is er voor verantwoordelijk.
De tweets van Aafke Romeijn (https://twitter.com/aafkeromeijn) of volg op twitter #CBRgate. Daar komen ook veel klachten langs.
Geniale foto!
@dutchdriftking: in scene gezet 😂

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).