Het jaar dat Jos Verstappen wél een topauto had

Auteur: , 29 Reacties

Als. Dat ene woordje dat alles ongedaan maakt.

Honda

Als. Als de beide Mercedessen elkaar niet van de baan hadden gerost in Barcelona, dan had Max Verstappen vooralsnog geen race gewonnen. Dat maakt niet uit. Rosberg en Hamilton deden dat wel en dankzij een uitgekiende strategie (en een sterk staaltje bandenmanagement) won Max zijn eerste race. Denken in ‘als’ heeft dus eigenlijk geen zin. We laten een van de grotere race-filosofen van Nederland aan het woord:

Als, als, als. Als mijn tante een piemeltje had gehad, dan was het mijn oom geweest.

Was getekend, Tom Coronel.

Een waarheid als een koe, waar geen speld tussen is te krijgen. Als we kijken naar de carrière van Jos Verstappen valt het op dat er twee hiaten zijn. De laatste was in 2002, de eerste in 1999. Er is al veel gezegd over de Formule 1 optredens van Ons Jos. Zowel zijn klappers op als naast de baan zijn breed uitgemeten in de pers. Dat is zonde, want daardoor vergeten we dat het één van de betere coureurs van zijn periode was. Het nadeel voor Jos was dat er ook buitencategorie rijders waren als Mika Häkkinen en uiteraard Michael Schumacher. Maar op pure snelheid was hij niet de mindere van bijvoorbeeld een Heinz-Harald Frentzen, David Coulthard of Eddie Irvine. Jos zat alleen altijd in de verkeerde auto. Altijd? Neen, niet altijd. In 1999 zat hij in één van de beste auto’s van het veld. Jammer genoeg deed de auto nog niet mee.

Sommige merken zijn onmiskenbaar verbonden met de Formule 1. Denk aan Ferrari, Mercedes en Renault. Honda hoort zeker in dat rijtje thuis. Het Japanse merk heeft meerdere periodes in de Formule 1 meegedraaid. Eerste hoogtepunt is natuurlijk de Honda RA272. De eerste Japanse auto die een Formule 1 race wist te winnen. Een ander belangrijk tijdperk voor Honda zijn de jaren 80. Als motorenleverancier is het samen met McLaren oppermachtig in 1988. Slechts één race winnen ze niet dat jaar.

Honda

Dat succes smaakte naar meer en Honda zinspeelde op een comeback. Nu bouwde zusterbedrijf en huistuner Mugen al een tijdje motoren voor teams als Prost GP en het succesvolle Jordan. Honda wilde dat succes uitbreiden halverwege 1998. De hoge heren begonnen met het samenstellen van een team. Kyle Petryshen en Harvey Postlethwaite (die sinds het vergaan van Tyrell toch op de bank zat) werden aangetrokken. Kyle vanwege zijn kwaliteiten als motorspecialist (van Honda) en Harvey als ontwerper en teambaas. Mocht de naam Postlethwaite  bekend voorkomen: dat klopt. Hij was ook de technische man achter de Hesketh van James Hunt in 1974. Volgens zeer gewaardeerd collega @MauritsH nog altijd het gaafste team ter wereld en daar heeft hij volkomen gelijk in.

Honda

De auto werd gebouwd in conjunctie met Dallara. De motor was de MF301HD van Mugen. Dat betekent een drie liter grote V10 met een blokhoek van 72 graden en een vermogen van meer dan 800 pk. Een uitstekend chassis en capabele motor waren dus aanwezig. Nu had het team een nog een waardig coureur nodig. Natuurlijk was een piloot als Häkkinen of Schumacher volkomen buiten bereik, maar in de subtop moest toch wel een snelle en ervaren persoon beschikbaar zijn? Die persoon was er in de vorm van Jos Verstappen.

Honda

In 1999 werden er diverse tests gehouden met de auto. Om een goed beeld van de auto te krijgen voldoet de RA099 aan de geldende F1 eisen. Op circuits als Barcelona, Suzuka en met name Jerez de la Frontera stelt de auto zeker niet teleur. Sterker nog, deze ruwe diamant kon zich makkelijk meten met bovenste middenmoot. Denk aan auto’s als de Benneton-Playlife, Stewart-Ford en Williams-Supertec.

Honda

Of het door de spanning kwam of de onverwachte progressie is niet bekend, maar op 15 april 1999, tijdens een test op Barcelona waar Jos Verstappen wederom uitstekende tijd liet noteren, krijgt Harvey Postlethwaite een hartaanval. Deze werd hem fataal en het was voor Honda de reden om bijna direct de stekker uit het project te steken. Harvey Postlethwaite werd 55 jaar. Honda ging verder als motorenleverancier voor BAR en Jordan. Voor Jos Verstappen moest zijn vizier zetten op een nieuw F1-zitje, wat manager Rothenhatter voor hem vind bij Arrows.

Als, als, als. Als dat hele Honda project nou eens door was gegaan zou dat een een kroon zijn geweest op de Formule 1 loopbaan van Jos Verstappen. Kampioen worden zou een utopie zijn geweest in de tijden van Häkkinnen en Schumacher. Maar geregeld een podium pakken en verrassen tijdens enkele races had er zeker ingezeten. Precies zoals Irvine, Coulthard en Frentzen dat hebben gedaan. Jos Verstappen hoort zeker in dat rijtje van toprijders thuis.29 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Als Jos niet zo trouw was geweest aan Huub Rothengatter dan was Jos nu een voormalig F1 kampioen.

Ik denk echt dat we Jos als coureur te weinig krediet geven. Jos had veel pech wat hem vervolgens ook nog een bepaalde image gaf. Ik denk echt dat hij een topcoureur had kunnen worden als hij betere begeleiding had gehad.
@Rick-dos: niks meer aan toevoegen.
@Rick-dos: Helemaal mee eens. De grappen over grindbakken worden voornamelijk gemaakt door mensen die de sport weinig tot niet kijken en dat zijn vaak meelopers. Gelukkig weet Jos ook dat zijn carrière niet goed liep door het gebrek aan begeleiding. Hierdoor heeft hij Max uitstekend kunnen begeleiden waardoor hij zicht heeft op een mooie toekomst in de sport.

Wat een mooie auto trouwens, zo in het wit. Zo worden ze helaas niet meer gemaakt tegenwoordig.
@rick-dos: Die grindbak heeft ie toch vaak zelf opgezocht. Huub heeft ook het stoeltje in de wk winnende Benetton van 1994 geregeld. Jos was snel, maar erg erratic. Hij leek niet echt te weten wat zn limiet was. Dit project zag er veelbelovend uit maar vroege dood gestorven. Jos heeft de afgelopen jaren ook vaak gezegd dat hij Max wil behoeden voor de fouten die hijzelf heeft gemaakt. Je ziet wel een hoop van Jos terug in Max, met een hoop wijsheid van vandaag. Daarnaast: als Renault dit jaar ruk is, en Max een rijtje slechte resulaten behaalt, is het ook voor hem moeilijk in een topteam te blijven.
@john4545: Maar dat is mijn punt. Had Jos betere begeleiding gehad dan was het volgens mij anders gelopen. Toen Jos in F1 stapte was hij net zo’n grote sensatie als Max nu is. Hij werd door meerdere teams gevolgd toen hij nog in F3 reed. Dat stoeltje in F1 zat dus goed en weet niet of Huub daar nou zo’n grote rol in heeft gespeeld. Als ik mij niet vergis ging hij testen voor McLaren (of het was een ander team) en baarde toen ook opzien met z’n tijden.
Het was ook Huub die z’n kans bij Jordan, toen een redelijk team dat tegen de top aan schurkte, om zeep hielp. Als hij daar was ingestapt dan had dat misschien een nieuwe impuls aan z’n carrière kunnen geven.
Daarnaast kwam Huub bij mij nogal amateuristisch over. Volgens mij was hij meer onder de indruk van dat wereldje dan dat hij Jos z’n belangen goed behartigde.

Jos had het aanbod van Willi Weber moeten aannemen en onder zijn management F1 door moeten lopen.

Ik denk echt dat dat één van z’n fouten was waar hij van geleerd heeft en Max die fout niet laat maken. Daarom ook de begeleiding van Jos zelf ipv iemand anders.

Maar goed, aan de andere kant zegt het ook wel wat over Jos dat hij zo trouw is gebleven aan Huub.
@rick-dos: Op dit moment doet Jos niets meer voor Max, en zijn alle contacten ook met de media via Helmut Marko en Red Bull. Ik denk dat ze dit bedongen hebben in het contract na Torro Rosso. En ik geloof niet dat Jos in F1 was gekomen zonder Huub zn contacten in F1. Dat was geloof ik de reden waarom hij zolang pal voor Huub bleef staan. Jos kreeg een kans in 94 enging daar niet goed mee om, ondanks 2 podiumplaatsen. Hij reed behoorlijk in de kijker in 95 met simtek en lag P5 in een Arrows in GP van Spanje 1996 toen hij van de baan vloog. Deed een goede race in Canada in 2000 maar wederom veel races waar hij eraf schoot. Het was gewoon niet constant genoeg.
@john4545: Jos doet niks meer omdat RBR een organisatie heeft staan dat Max beter kan begeleiden dan Jos dat kan en daarom heeft hij ook afstand genomen. Dat heeft zelf ook meerdere keren gezegd. Ook daar weer zie je dat Jos het helemaal heeft uitgestippeld voor Max.

Voor wat betreft Jos zelf. Ik weerspreek ook niet dat er dingen zijn die hij zelf beter had kunnen doen, maar nogmaals ik geloof echt dat als hij betere begeleiding had gehad, van mensen die dat wereldje beter kende dan Huub, hij dat soort fouten onder controle zou hebben gekregen en dan zou het een heel ander verhaal geweest zijn. Ik denk dat hij “het hoofd koel houden” van Max er ook ingestampt heeft.
@rick-dos: Helemaal mee eens. Willy Weber was de manager ook van Michael Schumacher. Kijk hoe ver die het geschopt heeft. Ik weet niet of Jos even goed was als Michael, maar ook ik heb die gedachte, had hij getekend bij Willy had het heel anders (lees succesvoller) verlopen denk..
@freewarefreak: Weber had aangeboden Verstappen ook te gaan managen. Overigens denk ik wel dat er over Huub geklaagd wordt maar Huub heeft Jos in de F1 gekregen en best lang in de f1 gehouden. Dat is wat een manager moet doen. Op het wedstrijdverloop heeft deze nog minder invloed dat een voetbaltrainer. Eigenlijk deed die Rothengatter het helemaal zo slecht nog niet. Misschien had Huub Jos wat duidelijker moeten maken dat je nooit, maar dan ook helemaal nooit iets slechts zegt over je team.
@rick-dos: Daarnaast was in 2000 zn fitheid niet goed. De laatste rondjes in Brazilie viel hij steeds meer terug doordat ie zn nek niet meer overeind kon houden in de snelle bochten. Dat is toch echt zn eigen schuld geweest.
@rick-dos: mwah. Jos was zeker een degelijk coureur, maar ongeveer net zo goed als Pedro de La Rosa. Dat hebben we immers kunnen zien het seizoen dat ze teamgenoten waren. Speedy Pedro heeft wel een aantal betere kansen gehad dan Jos en op het podium gestaan, maar ook hij won geen races, laat staan kampioenschappen.

Zoals @willeme al aangeeft: een verdienstelijke subtopper in de F1.
@jaapiyo: Maar Arrows was in de nadagen van z’n carrière in F1. Toen hij begon was het echt een sensatie en hele goede coureur. Ik kan mij herinneren dat toen hij de eerste test deed in een F1 wagen (mij staat McLaren bij maar weet dit niet zeker) hij tijden neerzette die vergelijkbaar of even snel als de reguliere rijder waren. Iedereen was in ieder geval onder de indruk.
Daarnaast als ik mij niet vergis had Verstappen wel betere race resultaten gehaald dan de la Rosa. Kwalificeren was een stuk closer dacht ik.
@rick-dos: het waren alleen de nadagen omdat Jos daarna niet meer zo lang geracet heeft, maar qua leeftijd was hij destijds 28/29. Normaal dus de top van je kunnen als sporter/coureur. Het klopt wel dat Jos vaak wat beter was in de races en af en toe daarin mooie dingen liet zien.

De test waarbij hij zo’n indruk maakte in 1993 was trouwens voor Footwork. Inderdaad een sensatie destijds, maar Jos was dan ook altijd goed in vrij snel hard gaan met een vreemde auto. Uiteindelijk moet je dat echter ook kunnen blijven verbeteren en er die laatste tienden uitpeuren.

Was hij naar McLaren gegaan had hij sowieso de carrière van Coulthard of Hakkinen gehad, maar wie van de twee durf ik niet te zeggen. Ik denk dat Hakkinen toch net wat sneller was (ook in vergelijk met Senna deed die het niet onaardig bijvoorbeeld).
Eigenlijk heeft iedereen die geen wereldkampioen F1 wordt stomweg pech ..

Misschien beter om er een Paralympics ding van te maken ..
Hopla .. iedereen een bokaal en een fles champagne ..
Meedoen is belangrijker dan winnen ..

Anyway .. Volgens mij kan je van elke coureur zo een verhaal bij elkaar rapen ..
@lincoln: ook al ben ik F1 fan, heb er zo m’n ideeën over. These type of comments … +1
@lincoln: Van Pastor Maldonaldo is dat verhaal toch echt minder triomfantelijk, lijkt mij zo.
Ook hij zal zijn uiterste best gedaan hebben, maar wat wij gezien hebben, was echt het hoogst haalbare.
En dat van Nico Rosberg nog wel meer, prima rijkwaliteiten en meer een gezelschapsmens, maar 90% van de huidige coureurs had wereldkampioen kunnen worden, met de Mercedes F1 auto van afgelopen seizoen. Zelfs Maldonaldo, als hij in de stoeltje had mogen zitten het afgelopen seizoen.
Maar je hebt wel voor een groot gedeelte gelijk. een Paralympisch Autosport is misschien gekscherend niet eens een rare gedachte, alle mindere goden bij elkaar, om de beste van de mindere goden te worden.

Maar meedoen is belangrijker dan winnen, dat geldt voor de huidige F1 nu ook al. niets vreemds aan dus.
Als ik het met iemand heb over Jos, dan vertel ik altijd over 1999. Wat als? Ik denk dat de carrière anders en nog beter was geworden dan hij nu heeft gehad. Jos was in zijn tijd zeer goed, helaas bijna altijd in de niet competitieve auto. Behalve in 99, alleen was dat om te testen. Nogmaals, wat als?
@willeme: Men vergeet hoe Jos in de F1 kwam en Brawn schrijft daar in zijn boek (Total Competition), dat hij eind vorig jaar heeft uitgebracht, ook een heel klein leuk stukje over. Het ging niet specifiek over Jos maar meer over teambaas Flavio. Het was bluf-bieden op Jos door andere teams omdat Briatore’s strategie was dat je een elke potentie weg kon kopen. Niemand had eigenlijk echt belang bij Jos en Briatore had Jos niet echt goed bestudeerd. Eenmaal in het team was het vrijwel meteen duidelijk dat Jos helemaal geen uitblinker was. Jos was het slachtoffer geworden van een strategisch spelletje tussen F1 teams, aldus Brawn. De rest kennen we denk ik wel.

Maar misschien moeten we niet luisteren naar wat Brawn hierover zegt maar zoals velen altijd zeggen kun je het beste de kwaliteiten meten van een coureur aan de hand van z’n teamgenoot. Jos heeft als geen ander veel teamgenoten gehad maar helaas bleef middelmatig presteren en als je de rondetijden naast elkaar legt spreekt het voor zich. Jos heeft geen serieuze teamgenoten weten te verslaan. Hij was tot aan Max de beste F1 coureur ooit in NL maar Jos is geen Sterling Moss. Een legendarische race maakt geen legendarische coureur, de prestaties over een heel seizoen is hetgeen dat telt.
Ik heb Jos ook altijd al bij de beste coureurs uit de Formule 1 staan, juist vanwege zijn rijkwaliteiten, de rest is bijzaak geweest. Soms lopen dingen niet, zoals je graag zou willen, het moet je gegeven zijn en een klein gedeelte kun je afdwingen met talent. Het feit dat men bij Honda bij Jos uitkwamen, zegt veel, heel veel.
Honda staat namelijk bekend als een heel nauwkeurig merk, met strikte eisen en bijbehorende voorwaarde, waar men zich aan dient te houden, dat men dan bij Jos uitkwamen, is een mooi kadootje geweest. helaas liep het voor Honda en Jos anders dan gepland, het moest zo zijn.

Jos schittert nu door al jaren zijn zoon Max alles te geven, wat hij nodig heeft en waar het hemzelf aan ontbroken heeft, om hem zo het maximale resultaat uit zijn carriere te laten halen.
Die fantastisch begeleiding, daar kan Jos trots op zijn en dat is hij ook en Max is dat ook.
Mooiere dankbaarheid kun je niet krijgen, als ouder en het doet recht aan Jos zijn kwaliteiten, ook naast het uitstekend kunnen besturen van een Formule auto.
Een mooi eerherstel aan het imago van Jos, is hem wel gegund.
Vele malen dank aan Jos Verstappen.
Als, als, als. Maar Jos heeft wel een piemeltje, waardoor niet het maar hij “één van de betere coureurs van zijn periode was.”
Jos was teleurstellend. Brawn heeft altijd gelijk gehad.
Ik vraag het mij af. Als het overlijden van Postlethwaite de reden was om de stekker uit het F1 project te trekken dan stond Honda niet echt te springen om deel te nemen aan de F1. Kans zat er denk ik dik in dat ze anders om een andere reden wel waren gestopt.
@pomoek: om een nieuwe designer op een korte termijn te vinden die het werk kan voortzetten is zeer moeilijk in de F1. Om een blamage te voorkomen dat de auto niet ‘werkt’ kun je beter stoppen.
@pomoek: De scheidingslijn was bij Honda inderdaad heel dun, in die tijd, het kost ook bakken vol met geld. Voor een nauwkeurig merk, als Honda, was het wegvallen van Postlethwaite, op dat moment de enige rede. Honda had zekerheden als voorwaarde en als er één weg valt, valt het geheel om. er was gewoon geen plan B, zoals dat vaak bij Honda gaat. Het is plan A, of niets. Dus werd het niets.
Zonde, wel goed dat dit ook eens wordt verteld. Ik wist dit niet
Harv kreeg een hartaanval NA de mededeling van Honda dat ze de stekker uit het F1 project gingen trekken. _ The End_ Sad but true. :-(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).