Ken jij alle 15 Nederlandse Formule 1-coureurs?

Auteur: , 58 Reacties

Sinds vorig jaar is heel Nederland in de ban van Max Verstappen, maar ken je al zijn veertien voorgangers in de Formule 1 ook?

Jos Verstappen 1994 Benetton

Dries van der Lof
Reed in 1952 samen met Jan Flinterman de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort in een HWM. De KNAC betaalde 2000 gulden om beide heren als publiekstrekker mee te laten rijden aan de vaderlandse Grand Prix. Van der Lof haalde de finish overigens niet.

Jan Flinterman
Voormalig Spitfire-piloot. Reed net als Van der Lof maar één enkele Formule 1-race. Deed dit niet in een HWM, maar in een Maserati A6GCM.

Carel Godin de Beaufort
De eerste echte F1-coureur van ons land, al was Godin de Beaufort weinig succesvol. Dit was deels te wijten aan zijn postuur: bijna twee meter en een kleine 120 kilo schoon aan de haak. Geld was door zijn adelijke afkomst geen probleem en dus kocht hij een Formule-auto van het merk waar hij fan van was: een Porsche 718/2 Monoposto. Niet de meest competitieve auto, maar wel de enige waarin Careltje paste. Nietemin lukt het hem om in 1962 als zesde te eindigen tijdens de Grand Prix van Nederland, waarmee hij de eerste Nederlandse F1-coureur is die punten wist te scoren. In 1964 verongelukte Godin de Beaufort noodlottig tijdens een training op de Nürburgring.

Foto: CC Nationaal Archief

Ben Pon
Nee, dit is niet de Ben Pon die de Volkswagen Transporter bedacht en Volkswagen-importeur was voor Nederland. Het is namelijk zijn zoon. Pon begon in 1961 met racen in -hoe kan het ook anders- een Porsche. Zijn enige F1-race was de Grand Prix van Zandvoort in 1962. Hij crashte in de tweede ronde en eindigde ongedeerd in de bosjes bij het Scheivlak. Nooit meer zou Pon in een open wheel racer stappen. In 1965 stopt Pon met racen en gaat zich richten op de import van Porsches. Een leuk weetje is dat hij in 1972 -zonder al te veel succes overigens- deelnam aan de Olympische Spelen in München op het onderdeel… kleiduivenschieten!

Michael Bleekemolen
In 1977 probeerde Micheal Bleekemolen zich tevergeefs te kwalificeren voor de GP van Nederland in een March. In 1978 lukte het hem tot driemaal toe eveneens niet om zich met zijn ATS te kwalificeren, maar tijdens de vierde poging bij de GP van de Verenigde Staten was het raak: Bleekemolen mocht starten! Helaas was zijn debuut op het circuit van Watkins Glen niet heel succesvol, in de 43e ronde viel Bleekemolen uit. Daarna zou hij nooit meer een F1-race rijden en een stapje terug doen naar de Formule 3.

Huub Rothengatter
Velen zullen Rothergatter vooral kennen als de manager van Jos Verstappen, maar tussen 1984 en 1986 reed Huub zelf ook in de Formule 1. Hoewel hij tot driemaal toe bij een weinig succesvol team reed, wist hij zich vrijwel altijd te kwalificeren. Zijn beste prestatie was een zevende plek, in die tijd helaas nog niet goed voor WK-punten.

Boy Hayje
Misschien wel de minst bekende Nederlandse F1-coureur, zelfs zijn wikipedia-pagina telt maar twee zinnen. Hij reed slechts drie races in 1976 (voor Penske) en 1977 (voor F&S Chevron), maar behaalde geen punten.

Jan Lammers
Samen met de beide Verstappens, Gijs van Lennep en Arie Luyendyk een van de onbetwiste Nederlandse autosporthelden. Won in 1988 Le Mans, waarbij hij 13 van de 24 uur achter het stuur zat. Aanvankelijk zijn het echter niet de sportscars, maar de Formule 1 waarop Lammers zijn zinnen heeft gezet. In 1979 rijdt hij zijn eerste race voor Shadow. In 1980 verhuist hij naar ATS, waar hij zich de eerste drie races niet kwalificeert om vervolgens in Long Beach naar een vierde startplek te rijden! Hetzelfde jaar rijdt hij voor Ensign, wederom in een zeer matige auto. In 1982 weet Lammers zich in een Theodore enkel te kwalificeren voor de GP van Nederland, maar daarna lijkt zijn F1-carriere tot een halt te komen.

Jan Lammers

Maar dan, in 1992 tijdens de Grand Prix van Japan, staat Lammers op de grid met een March. Na tien jaar afwezigheid is Jan Lammers terug in de F1, een record dat nog altijd staat. Ook in Australië, de laatste race van het seizoen, staat Lammers aan de start. Aanvankelijk lijkt het erop dat hij ook in 1993 F1 zal rijden, maar het team gaat helaas failliet voor het zover is.

Gijs van Lennep
Nederlanders en de Formule 1, het wilde maar niet lukken. Ook Gijs van Lennep, nota bene tweevoudig winnaar van de 24 uur van Le Mans, lukte het niet een stoeltje te bemachtigen bij een topteam. In plaats daarvan reed hij acht races voor diverse teams en verspreid over een periode van 1971 tot 1975. Wel behaalde hij in 1973 het eerste punt voor het dan kersverse team van Frank Williams.

Roelof Wunderink
Roelof wie? Wunderink was een laatbloeier, die pas op 21-jarige leeftijd begon met autosport. In totaal starte hij drie F1-races, die hij allemaal niet wist uit te rijden. Nadat hij tijdens zijn derde Grand Prix in de Verenigde Staten was uitgevallen, was voor Wunderink de maat vol: hij stopte met autosport.

Jos Verstappen
Eindelijk had Nederland een Formule 1-coureur die niet her en der een race reed, maar gewoon jaar-in-jaar-uit voor diverse teams uitkwam. Zijn debuut maakte Jos voor het topteam van Benetton, waar hij aanvankelijk als testrijder reed, maar al snel de geblesseerde JJ Lehto mocht vervangen. Hij reed in zijn debuutjaar meteen naar twee derde plekken, de eerste F1-podiums voor een Nederlander. Toch wist debutant Verstappen geen blijvende indruk achter te laten, dat de rookie debuteerde naast niemand minder dan Michael Schumacher maakte het niet makkelijker. Alsof je Max vorig jaar naast Hamilton zou laten rijden, niet echt een goed begin van je carrière… In 1995, ’96 en ’97 reed Jos voor respectievelijk Simtek, Arrows en Tyrrell-Ford. De seizoenen erna wordt Jos de dupe van slinkse spelletjes, rijke coureurs met een hoop sponsorgeld en een nieuw te ontwikkelen Honda-team dat in een laat stadium toch niet wordt doorgezet.

Jos Verstappen Arrows

In 2000 is Jos terug, in de veelbelovende Arrows. Een op de rechte stukken razendsnelle auto, die helaas niet erg betrouwbaar was. Desalniettemin lukt het Jos een aantal keren zijn visitekaartje af te geven met mooie acties en heel aardige resultaten. In 2001 rijdt hij wederom voor Arrows, maar de auto is helaas amper beter dan het jaar ervoor. Wel rijdt Jos een fabelachtige GP van Maleisië, waar hij in één ronde van een achttiende startplek naar een zesde positie rijdt. Heel even rijdt hij zelfs tweede in de kletsnatte race, maar moet later op het opdrogende asfalt een aantal snellere auto’s voorbij laten. Uiteindelijk wordt hij zevende. In 2002 kiest Arrows voor het geld van Frentzen, maar zijn zak met geld kan niet voorkomen dat het team halverwege het seizoen failliet gaat. In 2003 is Jos weer terug, voor het team van Minardi. De auto is echter slecht en na het seizoen is de koek voor Verstappen op, hij hangt zijn helm aan de wilgen. Zonde, want Jos is een veel betere coureur dan menigeen denkt.

Christijan Albers
Zo succesvol als Albers was in de DTM, zo matig verging het hem in de Formule 1. Drie seizoenen rijdt de Eindhovenaar, voor respectievelijk Minardi, Midland en Spyker. In zijn laatste seizoen rijdt hij niet alleen de pitstraat uit met een halve tankinstallatie nog aan zijn auto bungelend, maar wordt hij uiteindelijk ook ontslagen omdat hij naar verluid niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Christijan Albers Spyker F1

Robert Doornbos
In 2004 begint Doornbos zijn F1-carriere als testcoureur bij Jorden. In 2005 lijkt hij voor dat team de tweede rijder te worden, maar dat gaat niet door als Eddie Jordan zijn team verkoopt en het Midland F1 wordt. De nieuwe eigenaar kiest voor twee beter betalende coureurs. Tijdens de paar vrije trainingen die Doornbos mag rijden, laat hij overigens meteen zien sneller te zijn dan Tiago Monteiro en Narain Karthikeyan. Later in het seizoen vervangt hij Friesacher bij Minardi en wordt hij daarmee teamgenoot van Christijan Albers. Doet tegenwoordig in seksspeeltjes

Giedo van der Garde
Na vele jaren als testcoureur voor Super Aguri, Spyker F1 en Caterham, mag hij in 2013 dan eindelijk zijn F1-debuut maken. De Caterhams zijn echter veroordeeld tot de achterhoede en in 2014 maakt Van der Garde een overstap naar het team van Sauber F1, waar hij weer testcoureur wordt. Lang lijkt het erop dat hij in 2015 voor Sauber zal rijden, maar die kiezen op het aller, allerlaatste moment voor Nasr en Ericsson… Een rechtszaak volgt, maar voor Giedo is het over en uit, een droom aan diggelen.

Max Verstappen
Volgens vele nu al de beste F1-coureur die ons land ooit gekend heeft. Verdere uitleg is overbodig en mocht je meer willen lezen over ‘ons’ supertalent, dan duik je maar het omvangrijke Autoblog Max Verstappen-archief in.

Max Verstappen als vierde over de finish58 reacties

Wie heeft er niet met ze geknikkerd!
@fmgarcia: kende ze niet allemaal btw
Wie heeft er een ranglijst met behaalde punten? (Gecorrigeerd naar huidige puntentelling?)
@rijnounsdoor: vergelijken kan en moet je niet willen. Vroeger telde een seizoen veel minder races, terwijl er juist ook weer races waren die niet voor het WK meetelden. Precies om die reden moet je ook helemaal niet willen bepalen of een Fangio nu beter was dan een Schumacher. Het waren beide helden van hun tijd.
@Dizono: je hebt gelijk dat het allemaal helden van hun tijd zijn, echter vergelijken is wat mensen doen. Zodra Max een 1e of 2e plek behaald, zal die dat echt wel laten voelen aan z’n pa ;-).
@Dizono: En toch hebben een stel studenten aan de universiteit van Sheffield op wetenschappelijke manier proberen te achterhalen wie nou daadwerkelijk de beste F1 coureur aller tijden is. Hun conclusie? Fangio op één, Prost op twee en Schumacher (pre-2010) op drie.
@rijnounsdoor: V sr.: iets meer dan 100, 102 of 106 geloof ik. Vorig jaar eens uitgevogeld in een moment van totale verveling, nu niet zo verveeld dat ik het nog eens ga doen.
Oké, maar wat denk je van Eddie Hertzberger?
http://svcc.nu/eddy-herzberger/
@perry_snijders: er is zo’n kerel uit de buurt van Hoek van Holland, die een MG-garage heeft en op Zandvoort raced met zo’n MG K3. Ben even de naam kwijt.

Goede tip overigens.
ik wist er 11, toch wel trots op mezelf! waar ik minder trots op ben is dat ik verstappen senior vergat toen ik in mn hoofd aan het tellen was, maar oke…
15 toch nog… Had ik niet verwacht.
10 stuks hier.
Mooi lijstje. En Jos is inderdaad een veel beter coureur dan men denkt. Maar ja, al die idiote grindbak grappen …..
@dutchdriftking: Jos is gewoon te vroeg bij een top team ingestapt, naast een teamgenoot die de absolute nummer 1 rijder was, ben het met je eens dat hij nooit de waardering heeft gekregen die hij verdiende.
@toniominestrone: En dan ook nog niet zomaar een nummer één coureur, maar een van de beste coureurs die de sport ooit gekend heeft.
Ik kende er 8
Enige namen die je moet kennen zijn Jan Lammers, Jos en Max Verstappen. De rest niet interessant en onbeduidend…

Nou vooruit, van Lennep ook omdat ie een puntje haalde, maar voor de rest…
@Rick-dos: correctie :voor jou niet interessant, voor de echte liefhebber wel, je hoort wel bij het exclusieve clubje elite welke het hebben geschopt tot de koningsklasse van de autosport.
@toniominestrone: Als je vindt dat jezelf inkopen tot de koningsklasse hetzelfde is als “het geschopt hebben tot” de koningsklasse, dan kan ik je standpunt als “liefhebber” begrijpen.
@Rick-dos: ook als ze zich inkopen dan hangt het af van de resultaten die ze behaald hebben of ze vermeldenswaardig zijn toch?
@remcott: Klopt, maar beiden zijn afwezig bij de overgrote meerderheid in het lijstje.
@Rick-dos: Hoe is Lauda in de formule 1 gekomen? Juist door zich in te kopen, nou jij weer!
@toniominestrone: Ja, precies. Een Bleekemolen, Doornbos, Albers, van der Garde mag je inderdaad in één adem noemen met een Niki Lauda. Een drievoudig F1 kampioen.

Je hebt helemaal gelijk. I stand corrected…
@Rick-dos: haha ja inderdaad!
@Rick-dos: Michael Bleekemolen onbeduidend? Tjonge jonge wat een onkunde…
@norge: Ga mij dan eens uitleggen wat hij precies gepresteerd heeft in F1 oh grote Norge…
@Rick-dos: F1 is niet alles ricki lake..
@norge: Ja, precies. Je kunt niks bedenken…
@Rick-dos: slechte verliezer!
@Rick-dos: Ik vraag me af waarom je Van Lennep niet hoeft te kennen en Lammers wel. Lammers heeft langer F1 gereden dan Van Lennep, maar heeft nooit punten weten te pakken en heeft slechts twee top 10 finishes (in 41 races) op zijn naam staan. Van Lennep heeft vier top 10 finishes (in 10 races) op zijn naam staan en wist bovendien twee kampioenschapspunten te pakken. Als je vind dat je Lammers als F1 coureur moet kennen, kun je wat mij betreft ook niet om Van Lennep heen.

Sowieso hoor je Van Lennep gewoon te kennen als je ook maar een beetje van autosport houdt als Nederlander zijnde. Ik bedoel, de beste man zette de allerlaatste Targa Florio op zijn naam, heeft Le Mans twee keer gewonnen en zette bovendien een afstandsrecord neer op Le Mans in 1971 dat ondanks alle technologische vooruitgang pas in 2010 verbroken werd. Dan heb je toch wel een mooie nalatenschap opgebouwd in de autosport, ook al heb je maar twee kampioenschapspuntjes in de F1.

Met dit verhaal wil ik trouwens niet zeggen dat Lammers een pannenkoek is, ook hij heeft genoeg voor de Nederlandse autosport betekend met zijn overwinning en podiumplaatsen op Le Mans.
@Edge:

Gijs van Lennep is inderdaad gewoon Nederlandse motorsport royalty.
@Edge: Maar ik stel toch ook dat je van Lennep moet kennen? Ik vind alleen dat Jan, Jos en Max dat echt rauwe talent hebben om in F1 te rijden. Van Lennep schat ik hoger in dan de andere mensen in de lijst maar net niet Jan, Jos en Max niveau. Jan en Jos hadden veel meer uit hun carrières kunnen halen dan wat ze er uit hebben gehaald. Zo ben ik van mening dat Jos te lang Huub trouw is gebleven. Het is natuurlijk bewonderenswaardig maar je kunt je afvragen wat er gebeurd was als hij andere management had genomen.
Jan die had gewoon op cruciale momenten in z’n carrière pech.
We mogen hopen, en ik heb er goede vertrouwen in, dat voor Max en Max zelf de juiste keuzes wordt gemaakt/maakt.

De rest van de coureurs in de lijst zijn alleen noemenswaardig, omdat het Nederlanders zijn die in de F1 hebben gereden. Begrijp mij goed, ze kunnen beter een auto besturen dan ik dat kan, maar in het groter geheel zijn de meesten in het rijtje niet meer dan een gemiddelde F1 coureur, ja zelfs Bleekemolen, zoals die er wel meer zijn op deze wereld. Alleen hadden de meeste van deze gasten het geluk dat ze een zak geld mee konden nemen waardoor ze ergens in de achterhoede mee konden doen.
Daarom ook mijn stelling dat de meesten niet interessant zijn of onbeduidend om als “F1 coureur” door het leven te gaan.
Is Max Verstappen al gezegd?:P Jup dat was de enigste die ik kende.
Heb het eigenlijk ook nog nooit echt goed gekeken, ken helemaal niemand die het in mijn nabije omgeving kijkt. Dus tja met wie moet je het er dan over hebben.
Waar ligt Nedelrand?
@Soulmaster: Zeker niet goed opgelet bij aardrijkskunde…

En bij de lessen Nedelrands heb je zeker ook zitten slapen 😉
@Soulmaster: Volgens de afhaalchinees hier op de hoek ligt dat naast Duitsrand.
Jan Lammers, wat een man!

En zo lekker gewoon gebleven; Rijdt een Passat CC!
Wist er 3 ..
2 meer dan dat ik voetballers ken ..

(Ken = de naam uit mijn hoofd weet) ..
Alleen max en jos
Interessant artikel. Hopelijk in de toekomst ook eens iets over de Belgen. Ickx, Boutsen, Gachot, daar valt ook wel één en ander over te vertellen..
@bmw535dxdrive:
Vooral over de heer (G)Cachot zijn sappige verhalen op te diepen.

Toegegeven de Belgen hebben meer aansprekende resultaten op hun palmares dan de Nederlanders.
Vreemd dat iedereen lijkt te vergeten dat Diornbos toch ook een paar races voor Red Bull reed en het echt niet onaardig deed. Je kan trouwens ook vermelden dat Doornbos een toptalent was in Tennis, hij werd zelfs Nederlands kampioen bij de junioren.

Ik moet wel toegeven dat een kwart van de genoemde piloten niet meteen een belletje deden rinkelen, maar ik roep als excuus in dat ik Belg ben :p
@nemus: goed punt. Volgens mij moest Doornbos uiteindelijk z’n stoeltje aan Mark Webber afstaan, alleen omdat Red Bull daarmee enkele nieuwe sponsors aan kon binden. Over gemiste kansen gesproken… Dat was ook precies het eerste jaar van de Red Bull-dominantie die z’n teamgenoot Vettel vier wereldtitels zou opleveren.
De meest succesvolle Nederlandse coureur is nog steeds Arie Luyendyk!
Geen F1 maar in de Amerikaanse tegenhanger ..
@norge: Luijendijk hé. Luyendyk is iets voor Amerikanen die de de lange ij niet kunnen uitspreken ;-)
@norge: Meest succesvol is een relatief begrip, ga je uit van het aantal overwinningen? Dan zeker niet dan denk ik eerder aan Peter Kox of Cor Euser, prestigieuze overwinningen?dan zou je gelijk kunnen hebben maar vlak onze Jantje Lammers niet uit, Le Mans winnaar, Europees F3 kampioen.
@toniominestrone: Van Lennep, 2x Le Mans en de waanzinnige Targa Florio, de laatste editie om precies te zijn.
Kwam niet verder dan 9, en schaam me enigzins dat ik Michael Bleekemolen was vergeten. Als ik het lijstje zo zie dan is het misschien beter om te kijken wie er ooit 3 of meer races heeft uitgereden…
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
OT: Ik ben te jong om iedereen van de jaren ’70 en daarvoor te kennen, Ben Pon wist ik dan wel. Daarmee kwam ik tot 8. Nog vrij acceptabel voor m’n leeftijd.
Wat is een max Verstappen
op 2 na ken ik ze allemaal. Hamilton zat in zijn 1ste F1 seizoen ook naast de WM, dus dat had Jos ook moeten laten zien en kon dat niet. Voor Briatore was dat exit Jos. Ik kan het dus niet eens zijn met AB dat het beter is dat Max niet naast Hamilton is gedebuteerd, jammer, jammer.
@sracert: en weer… De auto van Benetton was gebouwd voor Schumacher en vrijwel niemand kon daar echt goed mee overweg. Ook Letho en later Herbert niet. Later in zijn carrière klaagden ook alle teammaten van Schumacher over het feit dat er altijd budget was voor zijn wensen maar zelden budget en aandacht voor de aanpassingen die zij wilden. Dat Jos in zijn eerste jaar met die auto niet kon laten zien hoe goed hij was is dus best logisch. Daarna heeft hij heel veel naast de goede plekken gegrepen. Simtek/MTV, Arrows, Tyrrell en Minardi.. Allemaal drama teams en drama betrouwbaarheid. Al die teams moet je lager inschatten dan Toro Rosso dus in feite rijdt MAX nu al in een betere auto dan Jos ooit heeft gehad….
@w0o0dy: en jos heeft tot nu toe nog steeds beter gepresteerd als max
Hebben jullie wel eens naar de zoon van Arie Luyendijk gekeken? Arie junior.
http://www.ariejr.com/ Leuke gast en die rijdt ook in leuke karretjes rond!
Als je testcoureurs ook mee zou tellen dan Robin Frijns ook in het rijtje.
De meeste kende ik niet van naam.Een aantal dan weer wel.
Ik dacht eerst dat Maus Gatsonidus ook een ex F1 coureur was maar blijkbaar niet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).