Kim Jong-un’s Maybachs illegaal vervoerd vanuit Rotterdam

Auteur: , 72 Reacties

Dat mag zomaar niet.

Kim Jong-un's Maybachs illegaal vervoerd vanuit Rotterdam

Waar een wil is, is een weg. Zeker vanuit het opzicht van een dictator mag dit spreekwoord serieus worden genomen. De leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, heeft recentelijk bewezen dat hij alles kan krijgen dat zijn hartje begeert. Terwijl de bevolking wordt getart door de hongersnood, wordt de leider van de “republiek” gezellig rondgereden in Maybachs en Rolls-Royces – iets dat door de Verenigde Naties sinds 2006 strikt is verboden. Uit onderzoek is ondertussen gebleken hoe de dictator aan zijn gepantserde miljoenenauto’s is gekomen. Wat blijkt: Nederland is erbij betrokken.

In april dit jaar schoot Kim Jong-un zichzelf wederom in eigen voet, door in beeld te komen achterin een van zijn gloednieuwe Maybachs. Tijdens zijn staatsbezoek aan Rusland was te zien hoe de Noord-Koreaan uitstapte uit een gepantserde S600 Pullman Guard, ter waarde van ongeveer anderhalf miljoen euro. Dit bracht niet alleen Daimler, dat van niets zegde te weten, in verwarring, tegelijkertijd riep het de vraag op hoe de dictator aan zijn bolide was gekomen. De Verenigde Naties heeft de export van luxe goederen naar het land immers al ruim 10 jaar verboden.

Inmiddels is er duidelijkheid over het verhaal. The New York Times en non-profit organisatie Center for Advanced Defense Studies hebben deze week de resultaten van hun onderzoek gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de twee auto’s, een Maybach 62S en een S600 Pullman Guard, hun tocht richting Noord-Korea in juni 2018 startten in Rotterdam.

Halverwege vorig jaar werden de auto’s op een containerschip geladen in de Rotterdamse haven, bij rederij Slavenburg & Huyser, aldus het NRC. Vanuit daar gingen de auto’s per boot richting het Chinese Dalian, waar ze 41 dagen later arriveerden. Echter, in plaats van direct naar Noord-Korea te worden vervoerd, maakten de auto’s eerst een verwarrende tocht richting Osaka (Japan) en Busan (Zuid-Korea), alwaar de containers op een “ghost ship” van een Russische zakenman werden geplaatst. Na een stop in Vladivostok kwamen de auto’s uiteindelijk in Noord-Korea terecht. Per vrachtvliegtuig werdeen de Maybachs naar Kim Jong-un gevlogen.

Na publicatie van het onderzoek heeft het NRC contact opgenomen met de rederij om uit te vinden in hoeverre het op de hoogte is geweest van deze illegale activiteiten. Een woordvoerder van het bedrijf heeft laten weten bekend te zijn met de zaak, maar niet inhoudelijk te kunnen reageren.72 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: nutteloze bijdrage-
@r55clubman: *bevestigt en een tweetal weet en schrijft. Maar gelukkig bent u geen scribent voor dit blog. ;-)
Living the Thug life.
Maar ze hebben gelukkig het nog niet van de pillen in de kofferbak ontdekt.
Hoezo “in de voet geschoten” had moeten staan: wederom zichzelf beloond .

Sancties voelt de elite niks van, alleen de burgerbevolking.

@slickrick: Er zijn dagen dat ik graag mezelf in de voet schiet met een Maybach
Waar een wil is is een weg, zeker als leider van een land. Sancties hebben alleen effect op de normale (lees: arme) bevolking daar. De “geaccepteerde” upper class in NK leeft gewoon een normaal leven. Was er in 2017 en verbaasde me over hoeveel relatief moderne Mercedessen en BMW’s je zag rondrijden in de stad. Kimmie zal dus niet al te veel moeite hebben gehad, zeker niet met z’n Russische vrienden, om aan zo’n Guard te komen.
@mopar: u bent er geweest? Gaaf.
@pomoek: Maar 3 uurtjes vliegen van waar ik destijds woonde en wilde het altijd een keertje doen. Gewoon voor de ervaring want even de toerist uithangen en zien hoe de normale mensen leven is daar natuurlijk niet mogelijk. Maar leuk om te kunnen zeggen dat je er bent geweest.
@mopar: bijzonder, je bent een van de weinige. Kiki en Trump dan ;-).
@mopar: Just checking… Noord of Zuid Korea?
@koffiekopje: Allebei. Eerst naar de DMZ geweest iets buiten Seoul en dan de andere kant ervan bezocht in noord Korea.
@mopar: Lijkt me een bijzondere ervaring! Moet je daar nog bijzondere stempels voor halen? Is dat een beetje te doen?
Zijn ze vanaf Vladivostok naar Noord-Korea verscheept of per vrachtvliegtuig vanuit Vladivostok naar Noord-Korea gevolgen?
@pindakoning: ik vraag mij meer af waarom een Rotterdamse rederij, die een deel van het voortraject heeft verzorgd, daar nog verantwoordelijk voor zou moeten zijn?
@hehe: precies dat maar is toch weer een mooie clickbait
@hehe: Nederlandse rederij verscheept vracht naar China. Dat is uiteraard hoogst verdacht!
Het meesterbrein woont natuurlijk in Rotterdam en bankiert bij de Rabobank. Zonder ons was Kim nergens!
Hier rennen minimaal 28 man omheen ter beveiliging
Dit had ik ze ook wel kunnen vertellen.
Dat de auto’s via een holding ofzo gekocht zijn, dan per boot naar China of Rusland gebracht zijn en vanuit daar naar Noord Korea.
Noord Korea stuurt jaarlijks een hele vloot aan slaven naar bv Rusland om daar in het midden van nergens bomen te hakken. Daarmee halen ze buitenlandse valuta op waarmee ze dingen kunnen kopen voor Kim en zijn vriendjes.
@dees: die vloot slaven zitten niet alleen in Rusland.
@rolov: nope. Zitten dichterbij dan je denkt. Over de grens met Polen in Szeczin zitten een compleet containerdorp vol met deze slaven. Doen het vuile laswerk op de scheepswerf.
@crosscabouter: word up!
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Slavenburg & Huyser, de naam zegt het al.
Volgens mij is de belangrijkste vraag: wie heeft de auto’s verkocht en heeft deze persoon/organisatie gecheckt wie de (echte) koper was.
@mpgc: Is dat mogelijk dan, checken wie de “echte eigenaar” wordt?

In feite rijdt Kimmeke gewoon in een occasie…
@mpgc: Carlink. Stond een tijd geleden in de Instagram story van de eigenaar.
@mpgc: wie de echte koper is…..hoe wil je dat checken dan ? Je denkt toch niet dat bij de export balie van de RDW Kim zijn naw gegevens zijn ingevuld
En wie heeft de auto naar die haven in Rotterdam gebracht?
@alassad: Zeecontainers. Zie je niks van ;)
Dus de rederij heeft de auto naar z,n koper in China gebracht. punt.
De 4e eigenaar heeft de auto als occassion aan Oen verkocht.

Als je bij domeinen de cabrio van De Neus koopt, ben je dan verantwoordelijk voor de ontvoering van Heineken, met terugwerkende kracht?
@technofreak: 😂 lol
@technofreak: Je analogie klopt niet. Het is meer als dit: De neus koopt een kilo cocaïne in Colombia. Hij vraagt aan jou of je vanuit Colombia een pakketje wil meenemen naar Nederland. Maar hij zegt niet dat daar een kilo cocaïne in zit. Jij krijgt daar 10.000 euro voor maar je weet dus niet wat er in dat pakketje zit. Succes met je verhaal bij de douane mensen op Schiphol!
@pomoek: nee, want het is illegaal om Cocaine te verschepen.
Echter, een Maybach en S600 naar China te verschepen, het 2e land in de wereld in de hoeveelheid ‘miljonairs’; dat lijkt me eerder normale business dan een stinkend zaakje.
@gregorius: het punt is dat de auto is gekocht door noord Korea. Dat maakt de transactie illegaal. Alle daaruit voortvloeiende handelingen zijn dus illegaal. Geld verdienen aan het regime in Noord Korea is in ieder geval immoreel.
@pomoek: waarom zou het vervoersbedrijf dat nota bene bestaat vanwege het vervoeren van spullen in ruil voor geld daar verantwoordelijk voor zijn?

Andere analogie: iemand rijdt 400km/u over de A12 en rijdt iemand helemaal dood. Dat mag niet. Rijkswaterstaat en onderaannemers worden aangeklaagd want zij hebben geld aangenomen om een weg aan te leggen waar illegale dingen worden gedaan.
@gulli: omdat het zo is? Het aanleggen van een weg is niet illegaal. Het te hard rijden wel. Spullen vervoeren is niet illegaal. Illegaal spullen ervoeren is dat wel.

In de wapenhandel is het gebruikelijk te werken met een eindgebruikers verklaring. Zo weet je als vervoerder dat je legaal wapens aan het vervoeren bent. Heb je die verklaring niet dan zit je fout. Dat is nu ook het geval. De vervoerder heeft deelgenomen aan illegale handel.
@pomoek: Ehh… Nee. Voor auto’s is het namelijk niet gebruikelijk om te werken met een eindgebruikersverklaring.
For all I know heeft Kim Jong Un mijn vorige auto ook gekocht. Ik heb ‘m verkocht aan een Aziaat die zei dat hij ermee naar Italië ging. Maakt mij niet schuldig, zelfs niet als ik ‘m in China aflever.
@pomoek: klopt, maar er stond toch geen Kim Jong Un op het bonnetje. Hier stond waarschijnlijk een Chinees bedrijf op. En wat ik aangaf: er zijn miljoenen miljonairs in China; het is dus compleet niet gek dat er een Chinees bedrijf, waarvan je nog nooit gehoord hebt, vraagt (en betaalt) om 2 van zulke auto’s te verschepen (en aan te kopen voor gebruik of voor handel).
@gregorius: en @koffiekopje: MB checkt daadwerkelijk of de kopers van hun auto’s niet op sanctielijsten staan, althans dat beweren ze tegenover de NY Times. Hoe dan ook, de haven van Rotterdam en een Nederlandse rederij zijn gebruikt bij illegale activiteiten. Ik begrijp het best als je zegt: “dat hadden ze van te voren niet kunnen weten”. Dat neemt niet weg dat het is gebeurd.
@pomoek: maar op die fiets kan je blijven fietsen. NA dat deze auto’s door deze rederij zijn vervoerd zijn ze nog 2 keer overgeladen. Zo kan je van vrijwel alles van luxe, gemaakt in de EU en de US, wat zich in Noord Korea bevindt, wel een connectie vinden, 3 transporten terug.
Het feit dat de opdrachtgever juist deze auto in China hebben overgeladen en daarna met een omweg naar Vladivostoc zijn gegaan; zou je uit kunnen afleiden dat ze er vanuit gingen dat deze NLse rederij niet zou mee willen werken aan het verschepen van die auto’s. Dat spreekt alleen maar voor ze.
@gregorius: ik denk dat hier ook een beetje de crux is/zit/ligt. Waar begint/eindigt je verantwoordelijkheid voor hetgeen je vervoert? Zijn de mannen die de auto’s in de containers hebben geladen verantwoordelijk? Ik denk het niet. Is de rederij verantwoordelijk te houden voor wat ze vervoeren, ook al hebben ze de beste intenties? Inderdaad kun je daar je vraagtekens bij zetten als ze om de tuin zijn geleid. Met andere woorden: Wast wist de reder en wat had hij, redelijkerwijs, moeten en kunnen vragen aan de kopende partij. Ik begrijp dat er maandelijks 500 Maybachs in China worden afgezet. Is dit een normale manier van transport voor dergelijke auto’s? Uit het artikel begrijp ik dat er altijd erg goed wordt gekeken naar de export van dergelijke luxe producten, vooral omdat deze onder dictators nogal populair zijn. Laat ik het zo stellen: Ik heb nog een hoop vragen die ik waarschijnlijk nooit beantwoord krijg.
@pomoek: en dat mag ook best onderzocht worden.
Ik gok echter dat de rederij echter een lijstje heeft met vragen en onderzoek dat ze moeten doen voordat het goed is en ik gok dat ze dat hebben gedaan en ik gok dat de kopende partij hun huiswerk ook heeft gedaan door genoeg tussenpartijen en tussenstops in het process te verwikkelen zodat de rederij deze auto’s wilde verschepen.
Maar waar moet je nou boos op worden: een rederij uit Nederland die auto’s naar China verscheept; of de 100den partijen in China en Rusland die gewoon open en bloot dagelijks zaken doen met Noord Korea.
Afgezien wat je vindt van Noord Korea en de sancties; lijkt mij dat deze bijdrage van dit Nederlandse bedrijf te verwaarlozen in het vraagstuk over het handhaven van de sancties tegen Noord Korea.
@pomoek: Ehh… Nee, het klopt niet wat je zegt.
Je kan de kóper van je auto wel controleren, maar wie zegt dat die de auto niet direct doorverkoopt?

Als ik morgen een Mercedes van een paar ton op ga halen kijkt daar niemand van op. Als ik ‘m overmorgen doorverkoop aan Kim Jong Un kijkt daar alleen iemand van op omdat ik een Nederlander ben.
Als ik een Chinees was geweest, en ik had op Chinees grondgebied gekocht, had Mercedes hooguit “niet meer doen he!” kunnen zeggen. Of me de volgende auto kunnen weigeren.

De verantwoording gaat zo ver als de koper. En maar goed ook, want anders is het écht niet meer mogelijk om hier normaal te ondernemen.
@koffiekopje: het verschil zit ‘m erin: wie is de eerste koper? Uit het verhaal lijkt het Kim te zijn. Maar dat is niet duidelijk. Als het Kim is dan ligt er meer verantwoordelijkheid bij de verkoper en transporteur. Natuurlijk kun je er weinig aan doen als de koper de auto doorverkoopt.aar het is helemaal de vraag of dat hier is gebeurd.
@pomoek: Natuurlijk heeft Kim Jong Un de opdracht uitgezet om deze auto te kopen. Maar als ik hier een Skyline R34 of iets anders exotisch rechtstreeks uit Japan laat halen, weet de verkopende partij dáár alleen dat er een auto gekocht wordt door Rising Sun Imports BV (spontaan verzonnen naam).
@technofreak: volgens mij is Slavenburg en Huyser niet eens een rederij, meer een expediteur.
@technofreak: en in zon geval heeft de expediteur voor zendingen naar China alleen te weten wie de ontvanger/consignee van de lading is in China. De expediteur regelt dan alle papierwerk en dat de mercedes geladen wordt (meestal met een lokale transporteur, een nederlandse vervoerder mogelijk) in een container en dat er een plekje geboekt wordt bij een containerrederij (ook een derde partij). Expediteur zal waarschijnlijk onder CFR of CIF shipment condities de zending voldaan hebben. Dat betekent dat de expediteur verantwoordelijk is voor de zending tot aan de haven van bestemming, in dit geval een Chinese haven. Alles erna zou hij aan de hand van bovengenoemde shipment condities NIET verantwoordelijk voor zijn, en hoeft hij of zij dus niet mee te bemoeien of meer info voor nodig te hebben.

Vervolgens is er een Chinese partij als die als ontvanger/consignee fungeert van de betreffende lading (waarvan deze partij mogelijk ook niet gelieerd/gekoppeld is aan connecties met Kim Yong). Deze partij zendt de lading naar Busan naar een ontvanger/consignee die mogelijk wel gelieerd zou kunnen zijn met Kim Yong. Dit is een fase waarbij Slavenburg echt zo goed als niks te maken meer heeft met de lading en de goederen.
Pfoe, dat transport heeft nog meer gekost dan de wagens zelf….
Kim-Yong Poen…
En laat je volk maar creperen terwijl je jezelf in weelde baad, dikke, walgelijk pad …..
@autodrome: alles voor de Grote Leider 🙏
Waarschijnlijk is Carlink hierbij betrokken of Jetcars?
@quinn: bron?
@dirkiii: Volgensmij had Jeroen (carlink) er 1 te koop staan. En pasgeleden kwam al in het nieuws dat Kimmie zo’n merc had gekocht. Jeroen had toen iets op instagram gepost hierover waarmee hij suggereerde dat de merc bij Carlink vandaan komt.
@db14: er is inderdaad een opmerking geplaatst met “ik weet wel wie”. Of hij het zelf ook was, is een tweede natuurlijk..
@olivier420: exact, deze heb ik ook voorbij zien komen.
@olivier420: 2 Noord Koreanen staan te bellen naar elkaar bij de bushalte;

Neemt die ene op: Hallo met Wie.

Zegt die ander: Ha Wie, met Lo.

Die goeie oude VOC mentaliteit 😉
They took our jobs
Auto’s van Carlink hè. Kwam een tijd geleden al eens via Instagram voorbij van de eigenaar van ‘t bedrijf.
As maritieme en scheepvaart expert is naar mijn kennisgeving Slavenburg & Huyser meer actief als expediteur dan als rederij met eigen schepen. Zal ver van deze praktijken vandaan zitten en denk ik geen idee hebben gehad dat de lading voor en naar Kim Jong Un bedoeld was. Hierdoor is deze partij een beetje de gebeten hond denk ik.
Vanavond Lord of War op TV, tis een film tuurlijk maar dan snap je weer hoe de cirkel rond is ;-)
@ghost: Mooie film! Cage in zijn betere jaren…
En dan maakt de VN zich druk om een auto van een half miljoen… Denk als ik t zo lees dat zijn transport kosten hoger zijn geweest… pfff
Voor geld doen mensen alles wat verboden is……toch te erg dat je je volk laat creperen en zelf in weelde leeft. O ja, dat is tegenwoordig heel gewoon en geaccepteerd.
@superg: Gebeurt overal.
@koffiekopje: helaas

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).