Kunnen we ons opmaken voor Top Gear 4.0?

Auteur: , 21 Reacties

Nieuwe ronden nieuwe kansen. Ze zijn er maar druk mee bij de BBC.

Top Gear

Alle spots zijn natuurlijk gericht op de ex-presentator, maar het verdwijnen van Chris Evans is niet de enige wijziging binnen Top Gear. De BBC is achter de schermen bezig om veranderingen toe te passen binnen de show. Het is misschien nu nog te vroeg om te spreken over ‘Top Gear 4.0’, maar het kan zomaar zijn dat de Britse tv-show wéér een make-over gaat krijgen.

Deze zal niet zo ingrijpend zijn zoals bij 3.0 het geval was, de huidige presentatoren blijven immers aan. Wel kunnen enkele elementen worden veranderd of verwijderd uit de show. De Britse Telegraph bericht over ‘radicale veranderingen’ voor de nieuwe serie van Top Gear. Volgens de krant overweegt de BBC een (wekelijks?) terugkerende roadtrip in de show te stoppen met een bekendheid. Een soort ‘Star In A Reasonably Priced Car’, maar dan minder saai. Daarnaast is de Britse omroep opzoek naar een nieuwe producer. Iemand die wel een succes van het programma kan maken, al is dat nu een beetje mosterd na de maaltijd.

De BBC heeft ook afscheid genomen van de bekende Kerstspecials. Geen vette roadtrip met flauwe grappen ergens op deze planeet dus. In plaats daarvan wil de omroep Top Gear sneller naar de buis brengen in 2017. Er wordt gesproken over het begin van de lenteperiode. Rond deze tijd kijken er meer mensen naar de TV dan in mei en juni en dus hoopt de BBC het huidige kijkcijferdilemma enigszins bij te trekken.

Een nieuw script, nieuwe elementen en een nieuwe producer. We zijn benieuwd of het ze gaat lukken.21 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Het programma werd ooit geleid door een oer-Brits drietal.
Een trio, met goede ouderwetsche Britse Humor.
Wellicht, wat politiek incorrect naar BBC’s maatstaven, maar wel altijd een blijk van diepgang, zelfbewustzijn en historisch besef.

Le Blanc komt niet verder dan oppervlakkige, niet grappige en niets zeggende platte Amerikaanse grapjes.

Het blijft afbraakbeleid van de BBC.
@martinus: dat is geen eerlijke constatering, mijn inziens.

Jeremy maakte het de BBC al flink lastig met twijfelachtige uitlatingen, maar nadat hij fysiek geweld heeft uitgeoefend op een producer kon de BBC simpelweg niet anders.

Als een werknemer dat doet moet je als werkgever de conclusies trekken welke de BBC heeft dus heeft gedaan.

Dus als jou het huidige formaat niet aan staat komt dat door de persoon die je nu verheerlijkt.

Clarkson is meesterlijk goed in het presenteren van TopGear, samen met James en Richard hebben ze een briljante reeks topafleveringen gemaakt. Maar dit is niet de schuld van de BBC, maar gewoon van Clarkson. En niemand anders.
@willeme:
Ik deel wel dat fysiek geweld 100% ontoelaatbaar is. Ook op een moment dat je werkgever je, zowel ondervoed als overmatig veel laat werken.

Maar ik deel niet, dat Jeremy het de BBC ‘al moeilijk maakte’ met zijn satire. Die opvatting of overtuiging is precies wat er mis is met de instelling bij de BBC. Er zijn bepaalde geluiden niet politiek correct genoeg, en ook met die instelling lijkt er een selectie gemaakt voor de neutrale nieuwe presentatoren. Zonder geur of kleur. Het probleem voor TopGear van nu, zit hem niet in het wegsturen van Clarkson en vrienden, maar in de selectie van karakterloze presentatoren.

Daarnaast geloof ik ookniet, dat als de BBC had gezorgd voor een gezonde werkomgeving, waarbij medewerkers gewoon goed, gezond te eten hadden, psychologische begeleiding krijgen als ze het zakelijk of privé moeilijk hebben en ook niet overwerkt werden, het geweldsincident zich ooit voor had gedaan.
@martinus: Ik neem aan dat je een geintje maakt.

Politiek incorrect is prima, Clarkson zat meer over het randje van discriminatie.

Je laatste alinea is kolder: Maakt niet uit wat de omstaqndigheden zijn, je gebruikt geen fysiek geweld.

Top Gear is niet meer wat het was. En Clarkson is de enige die daar wat aan had kunnen doen.
@martinus: ik ben het met je eens, tot dat stuk over Matt LeBlanc.

Ik vind namelijk dat hij, samen met Rory Reid en Chris Harris, écht zijn best doet om een goed programma neer te zetten. Zelfs zijn (slecht) gescripte grappen komen op mij over alsof hij echt zijn best doet om een leuk programma neer te zetten. En aangezien het programma nog in een proefperiode zit, vind ik dat LeBlanc ook wel eens geprezen mag worden. Bij deze dus. Wat een topvent!

Maar, dit is slechts mijn eigen mening! Het kan zijn dat anderen hier het er mee oneens zijn ;)
Eindelijk beginnen ze het te snappen bij de BBC. De 3 voormalig presentatoren waren eigenlijk het programma geworden. Door die elementen weg te halen blijft er een lege huls over, welke je niet even kunt opvullen met drie of meer andere personages. Gewoon een nieuw format met presentatoren die hun eigen aanvulling gaan geven. Dan maar met iets minder humor…
Nee hoor zelfs als ze zien dat het niet loopt blijven ze het forceren.. Laat Top Gear toch voor wat het is, ontwikkel een totaal nieuw concept van autoprogramma om de aandacht te trekken.
Er zullen zeker wat veranderingen doorgevoerd worden, maar dat is bij Top Gear 2.0 ook gebeurd. Herinnert iemand zich Jason Dawe nog?
6 afleveringen per jaar is ook niet zo best
Gewoon het 3tal terug halen
Met Clarkson is de BBC ook Top Gear kwijtgeraakt…

Zoals de Engelsen zo mooi kunnen zeggen: the child is trown out with the bathwater.
Het tweede seizoen wordt sowieso beter bekeken dan het eerste, daar ben ik vrij zeker van. Het scheelt namelijk al een flinke slok op de borrel als niet half het land naar het EK voetbal zit te kijken.
@Edge:
Ik verwacht dat het voor de kijkcijfers volgend seizoen weinig verschil gaat maken.
Die zullen net zo slecht blijven als nu. want het programma is gewoon slecht ten opzichte van wat het was. Het programma is ontdaan van de presentatoren die het programma zo prachtig echt Brits maakten.

Wij (behalve de échte voetballiefhebber) gaan ook geen EK kijken dat niet Nederlands is, waar wij zelf niet aan meedoen, Zo zullen de Britten ook niet kijken naar een Britse Autoshow, die nauwelijks nog Brits te noemen is.
Als ze alleen hem er uit laten en verder niets veranderen is het al een heel goed programma. Natuurlijk hebben we altijd wel iets om over te klagen.
Matt is mij te cheesy, ik zie liever meer Rory en Chris. Dat zijn ook 2 prima tegenpolen, Rory rustig, vriendelijk maar wel veel humor, Chris fanatieker tegen het ADHD aan. Matt doet het op zich ook leuk, maar graag met mate. Met deze 3 als basis, Sabine als sidekick en Eddie Jordan aub naar het verzorgingstehuis.
@kwatkam: er waren veel klachten dat het met de bejaarde zure drie allemaal te gescript was. Nu hebben ze met Matt nu een echte acteur zodat het minder niveau amateurtoneel heeft, is het weer niet goed.
Gewoon alleen Britten erin zetten.
Zo slim de BBC, eerst een seizoen met de focus op Matt en Evans waardoor Rory en Chris zich kunnen ontpoppen tot publiekslievelingen; vervolgens Evans met veel bombarie de laan uitsturen en zal daarna ook Matt melden, genoten te hebben van het vorige seizoen, maar nu weer terug willen naar het maken van oersaaie US sitcoms. Mark my words! :-)
De blokjes van Top Gear zijn over het algemeen 8 minuten. Als ze een roadtrip of trio test doen, doen ze 2 blokken: 16 minuten.
16 minuten leent zich prima voor een eerste indruk, paar vergelijkings shots, eventueel een minuut actie en dan wat slechte grappen erin.

Nu hebben de Evans, Matt, Rory en Harris die snappen dat ze het op foute Britse humor niet gaan winnen van de oude 3.
Dus probeerden ze het nu iets beter te maken. (laten we die eerste met de Reliants even vergeten). Wat doen ze? 16 minuten met 3 SUV en 6 ‘bekende’ mensen door Zuid Afrika. Dit soort dingen worden pas leuk als je er een beetje in kan komen. Daar kan je makkelijk een uur aan spenderen. 16 minuten aan 1-liners, 1 auto die vast staat, 3 shots van een ‘race’ naar boven en 3 shots van een achteruitrijcamera met een zebra erop; dat mist de diepgang.
Jammer dat veel mensen Tg het kijken niet waard vonden. Ik heb het idee dat veel mensen JC, Richard en James een beetje als “mates” zagen. Niet alleen van elkaar maar ook van zichzelf. Elke zondagavond met z’n vieren lullen over auto’s. eens in de zoveel tijd met zijn vieren op reis naar een ver land. Een op de bank drie op locatie.

Dan is het inderdaad raar als opeens je drie vrienden worden ingeruild voor een groepje mensen die je niet kent en waarvan er in ieder geval 2 je enorm irriteren.

Het punt is. De 3 oude presentatoren waren helemaal je vrienden niet. Net zo min als dat de nieuwe dat wel of niet zijn. Maar zo wordt moderne televisie gemaakt. Er wordt enorm ingespeeld op de behoefte van de kijker die zich moet kunnen identificeren met hetgeen zich op de beeldbuis afspeelt.

En we trappen er massaal in. Ook in Nederland. Niet alleen met de Top Gear presentatoren. Ook Linda de Mol en haar broertje, Wendy van Dijk en noem alle andere SBS en RTL trollen maar op die dagelijks voorbij komen.

Maar even terug naar TG. De BBC heeft nu dus een stuk of wat presentatoren op de kijker afgeschoten en op basis van ” wat wij er van vinden” nu een keuze gemaakt. Op zich heel slim. Ze geven ons de hapklare brokken die we willen.

Maar soms is het wel eens fijn om iets te proeven wat je niet kent of waarvan je van te voren dacht dat je het niet lekker vond. en dat kan soms best ok zijn.

Kortom. TG producers. Zoek je eigenwijze weg. Laat niet teveel je oren hangen naar Jan Publiek. Probeer gewoon een mooi en goed autoprogramma te maken.
Niet discriminerend bedoelt maar amerikanen horen niet in een Brits programma. Dan kijk ik wel naar Jay Leno.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).