Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Duitsland 2018

Auteur: , 20 Reacties

Gaat er een Duitse motorenbouwer (Mercedes) domineren, of een Duitse coureur (Vettel)?

Red Bull

Het was vroeger een roemruchte baan: Hockenheim. Een paradepaardje voor de teams met uitstekende motoren. Dankzij de gigantisch lange en rechte stukken was motorvermogen het allerbelangrijkste. Het leverde niet altijd even spannende races op, maar het was wel een showcase van wat die auto’s eigenlijk kunnen. Tegenwoordig is Hockenheim slechts een schim van wat het ooit was. Wel prettig is de weersvoorspelling voor Hockenheim, dit weekend worden er buien verwacht. Hopelijk ook rond een uurtje of 15:00 morgen? Met de kwalificatie niet helaas, maar wellicht morgen.

Q1
De mindere goden gaan eerst naar buiten. Grosjean en Magnussen laten zien dat de vorm van Haas structureel is. In de eerste minuten van Q1 staan zij bovenaan. Vandoorne heeft het bijzonder lastig met zijn McLaren, zijn transmissie werkt niet naar behoren. Na 9 minuten neemt Hülkenberg de voorlopige eerste plaats in beslag, om 2 minuten later door LeClerc gepasseerd te worden. Een nieuwkomer in een Sauber die zichzelf in de kijker rijdt. Wie had dat gedacht in 2017?

Dan komen de Ferrari’s. Het ziet er niet eens uit alsof ze hun best doen. Mede door wat verkeer zijn de tijden die ze rijden nog niet top, maar wel ruim sneller dan de rest. Vettel en Raikkonen pakken de twee bovenste plaatsen. Kan Hamilton iets terugdoen? Voorlopig niet. De laatste auto’s die op de baan komen zijn de Red Bulls. Tussen al het verkeer moeten zij hun plaatsje vinden om een goede tijd te kunnen rijden.

Komen de Red Bulls dan ook in de buurt? Eh, nee, totaal niet. Sterker nog, het lijkt een beetje pijnlijk te zijn als we Daniel Ricciardo zien. Die pakt de zevende tijd op een volle seconde. Verstappen is sneller: binnen 6 tienden achter de tijd van Vettel. Het is in elk geval duidelijk dat de Red Bulls echt niet mee gaan doen in de kwalificatie. Sterker nog, met nog een paar minuten te gaan weten zowel Grosjean als LeClerc zich vóór beide Red Bulls te nestelen. Het gaat maar door, ook Magnussen wurmt zich voor de Rode Stieren. Ouch.

Ook pijnlijk is het voor Lewis Hamilton. Hij ging al een paar keer enorm hard over de kerbs, wellicht dat dat de reden is dat zijn transmissie het begeven heeft. Lewis moet de auto parkeren en zal waarschijnlijk morgen vanaf P15 starten.

Lewis Hamilton

Afvallers in Q1
Ocon
Gasley
Hartley
Stroll
Vandoorne

Q2
In Q2 is het niet heel erg spannend in het begin. Bottas pakt de voorlopige P1. Vlak daarna maakt Ericcson een uitglijder in de laatste bochtensectie. Wonder boven wonder weet Ericcson de auto uit de grindbak te rijden. Hebben die Saubers vierwielaandrijving, ofzo? Het zorgt er wel voor dat de kwalificatiesessie gestopt wordt met een code rood. Ericcson heeft de baan voorzien van een hoop grind, dat eerst weggeveegd dient te worden.

Sauber Alfa Romeo Marcus Ericcson

Het is 15:43 en de sessie wordt weer hervat! We hebben nog een kleine 7 minuten te gaan. Verstappen heeft er zin in en pakt de snelste tijd in de eerste sector. In de tweede sector verliest ‘ie weer een tiende. Kijk, dit gaat ergens op lijken. Het resultaat is een 1:12.152 en daarmee staat de Nederlander op een minieme achterstand op Bottas. Daarvoor heeft Verstappen wel zachtere banden dan de Ferrari’s en Mercedes.

Afvallers in Q2
Alonso
Sirotkin
Ericcson
Hamilton
Ricciardo

Q3
Verstappen gaat dit weekend niet de jongste coureur worden die pole pakt. Althans, niet dit weekend. Daarvoor was er neerslag nodig. Er was regen voorspeld en er hangen een paar dreigende wolken, maar naar het schijnt gaat het nog wel even duren voordat het nat wordt op Hockenheim. Ditmaal wachten de vier overgebleven topteams NIET op het einde, maar zetten ze meteen een snelle tijd neer. Raikkonen zet de toon met een 1:11.880. Kan Vettel daaronder duiken? Jazeker, de Duitser zet een uiterst solide 1:11.539 neer. Bottas plaatst zichzelf tussen Vettel en Raikkonen.

Verstappen doet zijn best, maar het verschil met de Ferrari is gewoonweg te groot. Het verschil is 0,793 seconden. Dat lijkt heel weinig, maar in kwalificatie is dit verschil een eeuwigheid. Grosjean doet het vooralsnog meer dan uitstekend, want hij zit slechts 3 tienden achter de Verstappen en neemt P5 in. Daarachter volgen Hülkenberg, Magnussen en Leclerc.

Met nog drie minuten te gaan, rijden bijna alle coureurs nog even naar buiten. Correctie, ze gaan allemaal nog eenmaal de baan op voor een laatste kans op een toptijd. Voor de Nederlandse toeschouwer is er niet zo veel aan. Verstappen komt niet in de buurt van de Top 2 teams en kan een gaatje slaan naar de middenmoot teams. Echter, voor de neutrale toeschouwer is het geweldig!

Sebastian Vettel

Bottas gaat er vol voor en laat zien dat hij wel degelijk het nieuwe contract waard is. Hij pakt voorlopig P1! De Ferrari’s zijn nog buiten, dus er kan nog van alles gebeuren. Vettel is de enige die de tijd van de Fin kan overtreffen en pakt pole. Raikkonen is derde. Verstappen is best of the rest, helaas. De Red Bull mist gewoon wat snelheid in kwalificatietrim. Het team van Haas doet het uitstekend, Renault ligt op de loer en die LeClerc kan echt een potje sturen. De startopstelling voor morgen ziet er als volgt uit:

1. Vettel
2. Bottas
3. Raikkonen
4. VERSTAPPEN
5. Magnussen
6. Grosjean
7. Hülkenberg
8. Sainz
9. LeClerc
10. Perez
11. Alonso
12. Sirotkin
13. Ericcson
14. Hamilton
15. Ocon
16. Gasley
17. Hartley
18. Stroll
19. Vandoorne
20. Ricciardo20 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Mooie inhaalrace morgen. Hamilton zal moeten wennen aan inhalen. Hopen dat Vettel wint.
@fastforward: vettel baby mag naa achteren schuiven…. echte drivers zoals hamilton en max zorgen voor inhaal actie en bereidheid om 1000 procent te geven
@fastforward: Wel wakker blijven he, op Silverstone begon hij na de start, vanaf de 18e plek!
Dus het inhalen is ie al gewend van de vorige race plus veel meer power in de Benz.
@fastforward: HAM hoeft niet te wennen aan inhalen, de 3 topteams dubbelen zo vaak de anderen dat inhalen wel in de genen zit van de top 6 coureurs.
Goed gedaan van Max. HAM zal flink aan de bak moeten!
@neleev: Ach als hij niet uitvalt 5e wordt ie toch, met zo een auto kan Hartley dat ook.
-EDIT: Klopt, is inmiddels gefixt. Thanks!-

OT: Jammer voor HAM en RIC maar eigenlijk weinig verrassingen, zoals voorspeld..
@henk_he: Ik vind het prima. Iemand probeert zo snel mogelijk na de qualify een duidelijk en overzichtelijk verhaal te schrijven. Nog 1,5 uur gaan zitten frutten op spelfouten en zinsopbouw en iedereen heeft het al 10x op nu.nl of ad gelezen.
@piquet1986: spelfouten en zinsopbouw (grammatica), type het gewoon in Word, zet alle controle opties aan en zie, na één minuutje een mooi stukje tekst zonder vouten, ehhh, fouten :-).
@erik2907: Schrijf jij het volgende keer
@piquet1986: ik zeik hem toch niet af, ik wijs hem alleen op wat typefouten door snel typen.
@henk_he: #Spellingblog
Die hazen gaan het red bull nog moeilijk maken na de zomerstop.Want dat team is wel aan een opmars bezig en alleen maar goed voor de competitie
@rob5nismo: je kan het Haas team ook gewoon Ferrari 2 team noemen
@lekkerlinksrijden: dat zou je kunnen doen idd maar als de kwalificaties en de races hierdoor spannender worden vind ik het allemaal best
@lekkerlinksrijden: En Red Bull Renault 2?
Blok van renault zit al 3 jaar geen vooruitgang in. De subtop komt eraan en benz en ferrari lopen weg
Toch tot de Max gegaan. Hopen op regen. Of een rainbow road.
Wat een puike prestatie van LeClerc! Sympathiek ventje naast de baan en een weergaloze stuurmeester op de baan. We gaan een mooie tijd tegemoet in de F1 met dit soort coureurs!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).