Lauda: “twijfel aan de intelligentie van Verstappen”

Auteur: , 81 Reacties

Niki, het is de dag des Heeres, doe rustig.

Binnen het circus der Formule 1 leeft een hecht groepje onruststokers, waarbij je ten alle tijden terecht kunt voor een sappige quote en/of mening. Jacques Villeneuve is bij uitstek de aangewezen persoon, maar ook Niki Lauda deinst er niet voor terug om zijn stem te laten horen. Naar aanleiding van de botsing tussen Vettel en Verstappen, kan de Oostenrijker niets anders dan zijn mond opentrekken.

Tegenover Tobi Grüner, van Auto Motor und Sport, heeft de oud Formule 1-coureur zijn ongezouten mening over de kwestie laten horen. De journalist plaatste de quote na de wedstrijd op Twitter.

Wie nog altijd denkt dat Max volgend jaar Bottas zal vervangen, moet zich ernstig achter de oren gaan krabben. Niet dat Lauda daar nu per se het beslissende woord in heeft, maar de vele fouten die de Nederlander de laatste tijd maakt zullen hem niet in het gewenste daglicht zetten. Max heeft dan wel een lang contract bij Red Bull op zak, mocht hij dergelijke fouten blijven maken, dan zal zijn status in het paddock stevig kelderen. De Nederlander heeft de afgelopen wedstrijden broodnodige punten weggegooid, en hij zal in de nabije toekomst hard moeten werken om de belabberde trend weer in zijn voordeel te keren.

Zoals Max al aangaf in zijn interviews, weet ook hijzelf dat hij de schuldige was bij het incident. De FIA veroordeelde zijn actie tijdens de race al, en gaf hem een 10 seconden tijdstraf. Na de race kwamen hier nog twee strafpunten op zijn racelicentie bij. Max heeft er nu in totaal 5 verzameld.

In een reactie op het incident heeft Sebastian Vettel laten weten het jammer te vinden dat Verstappen zich er op deze manier langs probeerde te wurmen. Desondanks is hij opgelucht dat de Nederlander direct zijn excuses kwam aanbieden.

“I thought it was good that he arrived right away and admitted the mistake. That’s the way to do it. He has braked, that can always happen. With the tailwind on the straights it was not easy. The situation changed during the race. Fortunately, we both could at least go on.”81 reacties

Lauda is zo lekker zwart/wit. Maar hij heeft wel gelijk. De actie van vandaag was op meerdere vlakken oliedom.
@poes: max is sneller, riciardo is stabieler
@poes: lauda, olie en zwart in 1 reactie … oef, hij is nog steeds zuur na zijn verbranding
@poes: 1 formule 2 gezichten
als…
@woudloper: djvt altijd +1
Ik denk dat het wel meevalt dat Max zijn toekomst verprutst. Elke topsporter maakt wel eens fout, anders zit je ook niet op de limiet…
@ghdh: ‘weleens’ zou ‘weleens in elk seizoen’ moeten zijn, niet ‘weleens in elke battle’
@ghdh: we weten hoe snel het kan verkeren, kijkend naar de vorige Red Bull coureur die in één seizoen ieder weekend ‘weleens’ een foutje maakte.
@coffeecup: Max is toch echt van een heel ander kaliber dan Kvyat. Heeft gelukkig al vaak genoeg laten zien van grote klasse te zijn. Die fouten gaan er wel uit al maken de grote wereldkampioenen ook nog steeds fouten. Ik denk dat we de komende races een véél betere Max gaan zien die iedereen de mond snoert.
Ik twijfel iig niet aan het gebrek van verstand bij Lauda.
@alcantara: die kerel heeft meer dan alleen wat rondjes rijden op zn conto staan. Die hoeven we inderdaad niet weg te poetsen.
@peug206: hoezo inderdaad. Alcantara zegt dat hij niet twijfelt aan het gebrek van Lauda :-)
Jullie zitten niet op 1 lijn.
@lippie: inderdaad had er niet horen te staan. Neemt niet weg dat Lauda meer in zn bovenkamer heeft zitten dan de meeste mensen. De beste man verdient miljoenen, heeft zn eigen vliegmaatschappij en vast nog wel wat andere bedrijfjes. Het enige dat ie dus niet heeft is een blad voor zn mond.
Gelukkig zijn de vrienden bij Ziggo altijd lekker optimistisch.
Dit was een slecht optreden, gelukkig snapte hij dat zelf ook.
@opgooier: tja. Wij van wc eend…
Die stond zeker niet op de eerste rij toen de hersenen uitgedeeld werden. Het wordt tijd dat hij eens een deftige straf krijgt, hier komen serieuze ongelukken van.

De straf die hij kreeg was ronduit belachelijk, uiteindelijk kegelt hij iemand uit de race en eindigt hij nog doodleuk voor vettel. Belachelijk.

Volgende race een schorsing aub.
@olivierc: Precies! Daar zal het racen veel interessanter van worden! Sowieso vind ik dat inhalen verboden moet worden. En de maximumsnelheid naar 65 km/u. Veel te gevaarlijk zoals het nu gaat!
@n0zem: hahahaha
@olivierc: Vind je dat niet een beetje overdreven? Dat hij fout zit staat vast, maar hij heeft aardig nadeel van zijn straf die hij heeft gekregen.
Ik weet niet of je vorig weekend motoGP hebt gekeken, maar dan vraag ik mij toch af wat voor straf je voor Marquez in petto had….
@mukmans: de straf die Marquez kreeg was naar mijn idee ook te licht. Een enorm goede coureur maar ook hij doet soms vreemde en vooral onnodige dingen…
@olivierc: echt racen is risico’s nemen en elke kans pakken. Dat heeft risico’s en daarvoor heb je wel een beetje testosteron in je lijf voor nodig. Ik wens je veel succes bij je maandelijkse ongemakken. ;)
@robin78: Nou ja, elke kans pakken… Er geldt ook nog het volgend : to finish first, you have to first finish. Daar helpt een beetje intelligentie soms wel. Als het goed is leert ie er van en wordt ie beter. Vettel had in z’n eerste jaren ook zo’n seizoen waar hij steeds iedereen van de baan reed. Is ook goed gekomen.
Spel, of in dit geval race-intelligentie maakt het onderscheid tussen de echt groten en de mindere goden. Over spel intelligentie zijn boeken en onderzoeken vol geschreven (via PM wil ik ze wel mailen) en Lauda heeft gelijk. Wellicht niet de goede vorm dat hij het naar buiten brengt of de timing. Beter zou zijn als Lauda lieve Max eens zou uitnodigen en persoonlijk met hem zou kletsen (ipv via de media).
@marklevinson: precies! Daar zal het racen inderdaad veel interessanter van worden. Sowieso vind ik dat inhalen verboden moet worden. En de maximumsnelheid naar 65 km/u. Levensgevaarlijk zoals het nu gaat!
@n0zem: euhmmm, die was voor @olivierc
@marklevinson: dat zou veel te makkelijk zijn.
@ikschrijfookoverautos: niet als je een acceleratierem erop zet, na 1 min. pas 65 km/u bereikt.
@erik2907: ik bedoelde een persoonlijk gesprek tussen Max en Lauda, in plaats van het uitkramen tegenover de media ;)
@ikschrijfookoverautos:

Max wilde nog wel een persoonlijk gesprek met Niki, maar daar had hij geen oren naar.
@troljedemoeder: Dat had ik ook meegekregen, hij zei dat max toch niet wilde luisteren en alleen de oren van z’n kop af wilde praten.
Gewoon race incident door geen geduld hebben. Metertje naar rechts gezeten en er was niets aan de hand geweest. Maar dan was er meer snelheid uit geweest. En was het nog niet gelukt

Conclusie: hij moet maar instructies vanuit de pitwall krijgen. Uitvoeren wat de rekenwonders hem zeggen! Met drs was hij er nl toch wel voorbij gegaan
Lauda is al oud, dus seniel aan het worden. Ja, zwart wit zijn is best wel makkelijk!
@rhellema: En 3 maal wereldkampioen, dat moet Maxxie nog maar eens zien te behalen!
@toniominestrone: en verbrand…ook door niet goed nadenken.
@rhellema: de tijd waarin hij wereldkampioen werd zouden de meeste van de hedendaagse coureurs anders niet in durven rijden. Daarnaast harkt ie miljoenen binnen elk jaar bij mercedes, is hij eigenaar van een vliegmaatschappij. Ja, ook hij heeft zn ongelukjes gehad. Maar nadenken? Dat kan ie echt wel.
@peug206: maar kon hij ook al zo nadenken toen hij 20 jaar was? Of geldt de regel “verstand komt met de jaren” hier? Reed Lauda op zijn 17e al F1? Lauda heeft ook een aantal bedrijven gehad die onder zijn bewind failliet gegaan zijn. En daarbij heeft Lauda 1 hele nare eigenschap opgebouwd in de laatste jaren en dat is dat hij met alle winden mee waait. Het is een draaikont eerste klas en daarom neem ik dit soort uitspraken van hem met een kilo zout, ook die uitspraken waarin hij ineens vol lof is over Verstappen.
@rhellema: rijd verstappen in dezelfde auto als lauda? Lauda is nog altijd een van de beste coureurs ooit. Moet Max eerst nog zn 1e kampioenschap binnenhalen…
@peug206: oh en Lauda is in 71 begonnen in de f1, en had in 75 zn 1e wereldtitel. Dat zou betekenen dat wil Max dat verbeteren volgend jaar al kampioen moet worden…
Nou ja zeg. Ten eerste: Max heeft misschien gewoon gemiddelde intelligentie. Ten tweede: dat is de perfecte hoeveelheid intelligentie voor een coureur. Schumacher had dan misschien een iq van 146, maar dat is niet voor iedereen nodig. Toch, Lewis?
@jochempie: Hoog IQ wil helemaal niet zeggen dat je slim bent. Anders had hij wel een andere keus genomen dan op een zwarte piste te gaan skiën. De rest weten we inmiddels.
@werf76: keuze gemaakt*
@werf76: Dat wil het wel zeggen. Het wil niet zeggen dat je verstandig bent.
Die jongen wint bij de start op een prima manier als enige twee plaatsen. Later verliest ie er twee in de strijd. Is dat nou zo vreselijk?! Ik vond het een hele leuke en spannende race, mede dankzij Max. Dat is toch wat we willen?
Gezeik allemaal man. Max was inderdaad iets te gretig vandaag en Ric liet zien hoe het wel moest. Maar mag dat jong ook eens een foutje maken? Blijkbaar niet. Niet van die zure Engelse journalisten natuurlijk, maar dat nu ook elke Nederlander ‘m voor een amateur en idioot uitmaakt is gewoon triest…
@trustmeiamanengineer: Nu even je oranje bril afzetten en je eigen post nog eens aandachtig doorlezen, wedden dat je gaat twijfelen.
Wat ook frustrerend moet zijn is de manier waarop Ricciardo de race heeft gewonnen. Net als in Bali speelde hij geen enkele rol in de race tot de safety car. Toen trok hij de race op fantastische wijze naar zich toe.
@pomoek: bali?
@cloverleaf: ah, Baku.
@cloverleaf: ik ben direct vóór: combi F1-bezoek en vakantie!
@560pk: lekker knallen door ubud
@pomoek: ja hij had geluk door de safety car: maar enkele hele mooie inhaalacties en erg stabiel weggereden bij Bottas. Gewoon credits voor Ricciardo: klaar.
Ach, je moet alles wat Lauda zegt gewoon met een korreltje zout nemen, want van nuance heeft hij nog nooit gehoord.
@Edge: Maar de man heeft in deze wel het gelijk aan zijn kant.
Precies daarom hoef ik Formule 1 niet meer, al die vooringenomen volgevreten over the top kleautzakken die er nog zonodig de dienst uit moeten maken , voor wie en voor wat?
In zijn Formule 1 tijd was Lauda een grotere en irritantere kleautzak dan Verstappen ooit is geweest.
Laat de man lekker met zijn vliegtuigjes gaan spelen, kan ‘ie weer miljoenen verliezen, die Handige Harry !
@desjonnies: En weer terug verdienen met zijn wereldkampioenschap met Mc Laren, hoezo klootzak? Heeft zijn races altijd fair gereden, okay hij was berekenend maar dat heeft hem wel 3 kampioenschappen opgeleverd.
@toniominestrone:
En je weet niet van de vete tussen Lauda en Arturo Merzario, één van de mannen die Lauda op de Nürburgring toen uit zijn brandende Ferrari heeft gered?
Zei een van de grootste coureurs aller tijden niet, als je niet gast voor een gat dat er is ben je geen F1 coureur meer.
@kobus1967: Hunt, Prost, Senna, Schumacher, Irvine, Montoya en noem er nog maar eens een paar op, het waren stuk voor stuk meedogeloze kl**tzakken op de baan, als het er toe deed. Maar ze wonnen er wel races mee. Of zelfs kampioenschappen.

Buiten Alonso, Hamilton en Verstappen zie ik er zo maar weinig meer, anno 2018. Jankballen als bijv. Vettel en Ocon, man man man, hun gehuil zou heb twee decennia eerder waarschijnlijk nog een vette prank o.i.d. van hun concurrent/collega hebben opgeleverd. Nu komen ze er gewoon mee weg. Het is allemaal veel te braaf geworden.
@kobus1967: ja, maar dat was, zo gaf hij later toe, een leugentje.
Er worden vééls te weinig inhaalacties gemaakt – de auto’s zijn te breed, hebben te veel grip, verspreiden veel ‘dirty air’, enz., enz., kortom die races in de Formule 1 zuigen. En waar de grootste lefgozers het af en toe dan tóch proberen, gaat het wel eens fout. Ook nu weer. En dan héb je een coureur die zich de ballen uit de broek rijdt, die misschien wat te veel overmoed kent en misschien niet altijd het geduld kan bewaren, maar jongens, hij probéért het tenminste. Net als de racehelden van vroeger: de dood of de gladiolen. Maar nee, zo iemand brandt je bij voorkeur tot de grond toe af – zelfs als-ie direct na de race z’n excuses aanbiedt zijn er nog van die azijndrinkers die hem het liefste met pek en veren uit de paddock trappen. Vooral wij Nederlanders zijn hier f*cking goed in. Je zou in dat licht bezien trouwens bijna denken dat Lauda ook een Hollander was…

Ook deze race weer is het huilen met de pet op, want laten we wel zijn, zonder die safety car (en de geniale zet van Red Bull – Horner was als enige waarschijnlijk niet in slaap gesukkeld) was er waarschijnlijk weer geen kl*te gebeurd tot aan het einde van de race: Bottas had dan misschien z’n eerste overwinning gepakt, Raïkkönnen de tweede plek en maybe hadden Verstappen en Hamilton nog een robbertje gevochten om die bronzen plek. Maar wees eerlijk, dan hadden we hier weer met z’n allen mogen concluderen dat we beter deze zondag hadden kunnen uitslapen.
@rrrobert: Helemaal met je eens! Fijn om ook nog zoiets te lezen tussen al het gehaat hier en op social media
@RRRobert: sluit ik me bij aan.
Opvallend ook dat je achteraf ook niemand hoort over de kamikaze-actie van Gasly jegens z’n teamgenoot Hartley, hoe Ocon weer liep te janken over z’n ‘slome’ teamgenoot Perez, of zelfs hoe Alonso bij z’n inhaalactie(!) Vettel nog ff lekker naast de baan drukte. Nee, als kuddedieren hobbelen we achter de Verstappen-bashers aan.
@RRRobert: 😂 je hebt helemaal gelijk! Alleen als het goed gaat staan ze achter hem en nu ineens niet.
@RRRobert: hij deed heel veel dingen goed vandaag, maar 2 dingen liepen verkeerd af helaas.
De inhaal van RIC op Lewis had net zo kunnen aflopen… maar het was zeker dom en ik zat ook te schelden.
En wat denk je van die laatste actie van Ricardo op bottas , daar zat ie ook tussen de wielen van bottas
Dat had net zo goed fout kunnen gaan , maar dat ging het niet dus goed gedaan
Ik twijfel aan de intelligentie van alle Nederlanders. Eerst prijzen ze Verstappen de hemel in en kan hij niks verkeerd doen en nu heeft hij precies afgedaan. En als hij morgen terug wint is hij weer een held.
@jannemaneke: dat noemen we emotie. Komt net zoveel voor bij slimme als bij domme mensen. Alleen wel jammer dat Nederlanders niet wat stabieler en standvastiger zijn in hun support. Beetje wind tegen zouden we wel mee om moeten kunnen gaan zou je denken met die fietscultuur hier.
Vettel over de boordradio; “Do I Need To Say Anything”
Dat is de hele situatie samengevat.
Martin Brundle in de commentaarpositie: “I Love The Guy, I Love The Way He Races But He Needs To Pace Himself In These Part Of Races, He Could Have Win This Race Because He Has The Better Speed, Traction & Tyres”.

Helemaal mee eens! Buitengewone prestatie van Ricciardo…Bottas en Hamilton vielen weer door de mand.

Het mooiste geluid is nog steeds die van de V8 AMG GT-R!!! Wanneer mag Juan Pablo Montoya de safetycar besturen????
Op zijn Duits gezegt: Lauda is “Hirnverbrannt” :D
‘Op het scherpst van de snede’ is een winnaars-mentality. Dat heeft Max. Nu nog even die scherpe randjes er af. Dit is leer-geld. Ook Verstappen weet dat hij de wedstrijd had kunnen winnen met iets meer geduld. Verstand komt met de jaren. En Max is nog piep-jong…
@BrutaalAapje: weten en doen zijn niet automatisch met elkaar verbonden, door aktie te nemen zelf , dan wel. Oftewel het gaat er niet om dat je weet hoe, maar dat je een aktie start die het hoe opstart. Kunnen we het nog volgen? Indien ja , dan bent u nog steeds behoorlijk wakker. Ik kap er wel degelijk mee op dit moment. Welterusten iedereen.
‘die jongen heb het niet’
Hij heeft een goeie wagen, één van de beste, maar kan het er niet mee waarmaken, al lange tijd zo. Hij heeft wel de vechtlust van een kooivechter…. maar zeker niet de coolness en koelheid van koele kikkers als Schumacher of Hamilton.
@lowlow: nee dat bleek wel toen hij kansloos ten onder ging in zijn eerst race voor Redbull in Spanje. Wat een vertoon van heethoofdigheid was dat zeg.. totaal niet opgewassen tegen de taak van F1 coureur. En Brazilië in de regen dat was ook een drama in zestien delen… Idd jij snapt het…. Not
Groot fan van rijstijl Verstappen. Echter, actie tegen Vettel was gewoon niet netjes. Bewijsdrang zal groot zijn met de verwachtingen van ‘t team, maar vooral van ‘t publiek (wij, kritiek typende, nl-ers.) Hou je hoofd koel, trek je niks van ons aan en gun jezelf wat wat tijd.
Het is eigenlijk heel simpel. Vettel remt laat en gaat wijd, Max ziet het gaatje ontstaan en denkt dat hij de binnenkant kan kiezen, Vettel gooit de deur dicht want hij hield geen rekening met de aanval.. Max is dan al zo committed dat hij geen kant meer op kan. Split-seconden beslissing en die was dit keer fout. Helaas.
Deelde Lewis bij die actie waar Max buitenom leek te gaan nou een plaagstoot uit of “sprong” de auto van Max bijna onder zijn kont vandaan? Ernleek niets aan de hand en opeens zat hij een heel stuk verder naar rechts. Ik twijfel of dat was als reactie op een slingerende beweging van Lewis of dat Max bijna de auto kwijtraakte.
@w0o0dy: Max gaf al zelf aan dat hij bij die actie op Hamilton daar aan de buitenkant te veel marbles lagen. Hierdoor verloor hij stabiliteit. Ham maakte helemaal geen beweging en hield gewoon zijn lijn.
Half het volk kijkt naar een zeskant met 2e rangs bekende Nederlanders en vraagt zich af wie de Mol is. Maar ze zouden zich eens moeten afvragen waarom er een mol is. Het antwoord daarop is heel simpel: om het interessante televisie te maken. Het geeft een extra dimensie aan iets wat op zich vrij saai is.
De formule 1 is eigenlijk niet anders, dat is als het allemaal goed verloopt heel erg saai. Daarom zitten er naast serieuze titelkandidaten als Vettel en Hamilton er ook een paar bij die er alleen maar bij zitten om het interessant te maken. Dus daarom zeg ik het maar hard op:: Max Verstappen is de Mol.
Ach, achteraf praten is makkelijk. En natuurlijk heeft hij beoordelingsfouten gemaakt. De inhaalpoging bij Lewis liep verkeerd af vanwege marbles. En dat zal hem de volgende laten beseffen dat hij ook daar rekening mee moet houden. Je leert het meeste van je fouten. En dat bij Vettel? Kan gebeuren. Vettel zegt dat zelf. Er was een opening. Tja en dan gebeurt dat. Vettel had ook al aangegeven dat hij wist dat Max sowieso zou gaan passeren en dat hij geen kans maakte hem voor te blijven vanwege de bandenstrategie. En om dan maar te zeggen: hij moet iets meer geduld hebben? Tja, als hij in de eerste ronde meer geduld had gehad was hij niet van 5 naar 3 gegaan. Dus alles heeft zijn voor- en nadelen en kan anders uitpakken. Maar hoe dan ook zijn het wijze en dure lessen geweest.
Max is wellicht iets te gretig geweest in China, maar wie denkt die Lauda wel dat hij is om aan de intelligentie van Max te twijfelen? Zo’n topcoureur was die Lauda nu ook weer niet. Ik denk dat het brandletsel bij Lauda niet alleen van buiten zit, maar het lijkt er sterk op dat hij zijn hersens (die paar die hij er had tenminste ) indertijd ook zijn gekookt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).