Lease maar: Audi Q5 of Volvo XC60

Auteur: , 62 Reacties

Veel populairder dan deze twee wordt het niet in het segment.

Audi Q5 - Volvo XC60

Misschien is dit wel het belangrijkste segment voor de Premium merken: de middenklasse crossover/SUV. Onlangs behandelden wij de Alfa Romeo Stelvio en Mercedes-Benz GLC. Maar qua verkopen zijn het niet de leiders in hun klasse. Dat zijn namelijk deze twee. Zowel de vorige Audi Q5 en Volvo XC60 waren absolute verkoopknallers. Niet alleen in het begin van de levenscyclus, maar ook in de nadagen bleken beide modellen werkelijk waar niet aan te slepen.

Niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten. Het is de combinatie van een stoer uiterlijk, praktisch gemak en voldoende premium-imago tegen een redelijk aanvaardbare prijs (alhoewel dat laatste heel relatief is). Als je wilde kon je een klein basisdieseltje bestellen voor om en nabij de 50 mille, maar sommige dikke uitvoeringen (van beide merken) wisten het dubbele aan te tikken. En dan te bedenken dat het de eerste generatie was voor beide. Dat ze er niet eerder op waren gekomen. Voor dit vergelijk bekijken we twee benzine-uitvoeringen met om en nabij de 250 pk. In onderstaand overzicht kun je zien hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Auto:
Audi Q5 2.0 TFSI quattro S-Tronic
Volvo XC60 T5 AWD Momentum
Catalogusprijs:€ 65.895€ 62.995
Fiscale prijs:€ 64.570€ 61.915
Leasetarief:€ 970€ 935
Vermogen:252 pk bij 5.000 tpm254 pk bij 5.500 tpm
Koppel:370 Nm bij 1.600 tpm350 Nm bij 1.500 tpm
Topsnelheid:237 km/u220 km/u
0-100 km/u:6,3 sec.6,8 sec.
Verbruik:6,8 l/100km 7,2 l/100km
CO2 uitstoot:154 gram/km164 gram/km

Bij beide auto’s zijn we uitgegaan van een looptijd van 48 maanden een jaarkilometrage van 20.000 km. De prijzen een gemiddelde van grote leasemaatschappijen. De prijs kan afwijken bij andere kilometrages, looptijden of opties. De leaseprijzen zijn exclusief BTW. Aanschafprijs incl. BTW en BPM. 

Wat ons opvalt
De Duitsers hebben hun huiswerk goed gedaan. De motor is sterker, de prestaties zijn beter en het verbruik is nederiger. Dat kan in de praktijk wat anders uitpakken, daar komen we straks nog op terug. Qua prijs zitten ze dicht bij elkaar, maar qua leaseprijs is de Volvo een stukje voordeliger. Niet veel, maar toch. Qua passieve veiligheid wijken de auto’s niet veel van elkaar, maar qua actieve veiligheid des te meer. Denk aan verkeersbordenherkenning, pre-crash systeem, vermoeidheidssensor en lane-assist die de Volvo wél aan boord heeft. De Audi heeft een streepje voor qua lampen: Xenon koplampen, lichtsensor en led-achterlichten krijg je op de Q5. Nu we het toch over uitrusting hebben, er is nog een belangrijk verschil. Dat zijn namelijk de prijzen van opties. Bij de Audi liggen de prijzen daarvan aanzienlijk hoger dan bij de Volvo.

Bij Audi is de enige benzineoptie deze configuratie. Bij Volvo kun je ook kiezen voor voorwielaandrijving. Dat scheelt in dit geval zo’n 50 euro per maand. Nu is vierwielaandrijving altijd prettig, maar als je enkel in Nederland op asfalt rijdt zul je het 9 van de 10 keer niet nodig hebben. Naar verwachting zal zowel Audi als Volvo uiteindelijk minder potente benzinemotoren gaan leveren. Wil je meer power, dan is er bij Volvo nog een T6 (306 pk) of een T8 (407 pk). Bij Audi moet je de upgrade naar een SQ5 (354 pk) maken.

Uiterlijk
We kunnen het wegwuiven, maar het exterieurdesign is een gigantisch belangrijk aspect van dit type auto. Met de eerste Q5 sloeg Audi een home-run. Niet zo grotesk als de Q7, maar nog altijd een stoere auto. De huidige Q5 heeft iets minder rondingen dan de vorige. Dat geeft de Q5 een aanmerkelijk gespierder voorkomen dan het uitgaande model. Vooral de neus heeft nu veel meer présence, alhoewel sommigen de grille iets te veel van het goede vinden.

Audi Q5 2.0 TFSI quattro S Tronic

Ook bij de Volvo is eenvoudig te zien dat de inspiratie is gehaald van zijn grote broer, in dit geval de XC90. Dat betekent de welbekende Thor-koplampen, de kloeke grill en de hoge achterlichten. De XC60 is iets minder stoer dan de XC90, maar heeft wat speelse elementen waardoor de auto iets jeugdiger oogt. Precies zoals de auto hoort te passen in het modellengamma.

Volvo XC60 T5 AWD Aut.

Interieur
In het interieur zien we wederom veel overeenkomsten met de andere familieleden. De Q5 tapt uit een inmiddels bekend vaatje. Het interieur is uiterst clean, op het steriele af. Echt gezellig is het niet. Daar staat tegenover dat het materiaalgebruik en de afwerking op een bizar hoog niveau staan. Alles voelt duur, verzorgd en uitgewogen aan. Bij de Q5 is het mogelijk om een virtual cockpit te bestellen. Daarmee kun je diverse functies, waaronder navigatie, aflezen van het instrumentarium.

Audi Q5

Bij de Volvo heb je een centraal scherm dat de aandacht opeist. Bijna alles bedien je via dit scherm. Het scherm is niet zo dominant als bij bijvoorbeeld een Tesla, maar werkt bijna net zo intuïtief. Ook in de Volvo is het design minimalistisch, maar Zweeds minimalistisch is nu eenmaal wat sfeervoller dan Duits minimalistisch. De stoelen verdienen een pluim. Wat overigens voor beide auto’s geldt: bijzonder ruim zijn ze niet. Voorin zit je in beide SUV’s als een vorst, maar achterin is het slechts “oké”. Dat is inherent aan deze klasse, overigens.

Volvo XC60

Rijden
Als je de Audi folder erbij pakt moet je welhaast denken dat dit de meest dynamische auto in zijn klasse is. Dat valt eigenlijk wel mee. Dat komt door een paar dingen. Allereerst is de layout verkeerd voor het betere stuurwerk. Ook de vage, wollige besturing helpt niet echt mee. Op papier zou je denken dat de Q5 met deze motor behoorlijk vlot is, maar dat klopt niet helemaal. De programmering van de S Tronic bak is dusdanig dat deze castrerend werkt. Ja, je zal de prestaties halen, maar nimmer heb je het gevoel dat de aandrijflijn je enthousiasmeert om dit te doen. De bevindingen van @Wouter kun je zien in onze rijtest.

Audi Q5 2.0 TFSI quattro S Tronic

De Volvo rijdt overigens niet geheel anders, maar er zijn degelijk wezenlijke verschillen. De 8-traps automaat van Aisin is prettiger dan de DSG uit de Audi: soepeler en hij houdt minder in. De prestaties staan op een iets lager peil, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Qua afstemming is de Volvo vooral heel erg braaf. Het is gewoon een rijdende Labrador Retriever. Heel vertrouwd en prettig in de omgang, maar spannend wordt het nooit. Precies wat het gros van de klanten wil. @CasperH vertelt je meer in deze rijtest.

Volvo XC60 T5 AWD

Conclusie
Beide auto’s zijn enorm belangrijk voor Audi en Volvo. Niet alleen qua verkoopaantallen, maar ook de marge die een fabrikant kan pakken op een dergelijk dure auto, zeker als je de optielijsten erbij pakt. Omdat ze iedereen tevreden moeten stellen hebben de auto’s geen uitgesproken karakter (zoals de niet bijster succesvolle Mercedes GLK). Beide auto’s volgen een vertrouwd recept. In grote lijnen komen de auto’s overeen (daarom zijn het immers concurrenten), maar op details zijn er wel degelijk (behoorlijke) verschillen te bemerken. Dan is het woord nu aan jou: voor welke auto kies jij? En nog veel belangrijker: waarom?62 reacties

Volvo. Meer auto en comfort voor eenzelfde prijs.
-edit: als het geen reactie is, kan de comment gewoon keurig onderaan. Dank-
@peug206: en van buiten ziet de volvo er gewoon veel beter uit! Dat design van de q5 slaat de plank op elk front mis. Dan had audi altijd de mooiere interieuren, maar nu ze daar zo’n opplakscherm a la mercedes ingebeukt hebben is ook het interieur van de volvo mooier imo.
@peug206: Eens. Ligt ook lekkerder op netvlies.
@peug206: Volvo. Boksbeugelvolk is niet mijn soort.
hmmm, niet makkelijk. Zeker omdat Audi de laatste jaren zó saai is geworden qua design. Maar als het op deze twee aan komt toch wel de Q5. Kek kleurtje erop en je hebt een magistrale bak.
100% de Volvo. De Audi is te geliefd onder de welvarende en geëmancipeerde huismoeder die op zaterdag al vloggend met de bakfiets de winkelstraat terroriseert alwaar een fietsverbod geldt.
@zwepp:
Enig idee wat je uitkraamt?
Volgens mij ben je uitstekend in brainwashing.
@desjonnies: Rusthaaag, gewoon een beetje cabaret in de hedendaagse Autoblog stijl. Denk om je hart.
Strikt op basis van de uiterlijke verschijning zou het de Volvo worden, ik vind de lijnvoering van de huidige Audi’s (met de meest recente A4 als dieptepunt) nogal belegen, de Volvo oogt aanmerkelijk fruitiger.

Maar proefritten zouden de uiteindelijke doorslag geven. Als de Ingolstadter bejaardenbak daarbij beter uit de verf zou komen dan de frivole Zweud, zou die eerste het toch nog worden. Met of zonder gratis erelidmaatschap van 50Plus.
Volvo! Ik ben wel fan geworden van dat merk. Vooral de nieuwe XC60/XC90 zien er geweldig uit. :)
Vind de achterkant van de xc60 niet mooi, dat is dan ook de dealbreaker voor mij. De q5 vind ik dan weer te saai vormgegeven. Als ik moest kiezen tussen deze 2 werd het dan toch de volvo, maar in dit segment liever de glc.
Jammer van de top snelheid in de Volvo.. Sinds ik bijna al mijn kilometers maak op de autobahn wordt het de q5.
@audirijder: hoe vaak rijd je de hele afstand op topsnelheid? En wat is het comfort bij de sneheid die je wel altijd rijd?
@peug206: indien het lekker rustig is op de Autobahn ligt mijn cruise snelheid rond de 200-220 tijdens mijn rit. Met uitschieters naar 260 ( word je wel wat vermoeider van).
@audirijder:
Ben jij dat in die topic hierboven met die vrachtwagen ?
@audirijder: dat redden ze beiden niet. Dus die keuze is makkelijk. En ik verwacht dat de volvo met 200 comfortabeler is dan de audi.
Side note is wel dat ik nog nooit een audi op die snelheid heb gezet, een volvo daarintegen wel wat prima ging.
@audirijder: er staat een 0-220 KM/h video op YouTube, van Autoblog.

Hij doet er zo 26 seconden over om van 100 op 200 te komen. Die hogere top tov de Volvo ga je in de praktijk bijster weinig zien denk ik.
@audirijder: als je veel op hoge snelheid in Dld rijdt zou ik een station nemen. Minder luchtweerstand = minder verbruik = meer snelheid. 335d bijvoorbeeld.
Beste willeme van autoblog !
xc60 had toen een prijs vanaf 45000,Uitjes
Deze outo kost vanaf 60000,= Kaal. dit betekent dat de verkoop aantallen flink zullen zakken.
met wat opties zit de prijs tegen een Porsche Macan.
Doe mij dan maar een GLC Coupe of een Macan
@janwiell: normaliter wel ja, echter valt de xc60 in de stationwagen klasse qua lease, daarmee zullen die theoretische achterblijvers gecompenseerd worden.

Idem zoals de tekst vermeld, is de xc60 daarom iets goedkoper qua leaseprijs. Gezien Audi algemeen couranter aan dagwaarde resteert en daarom beide versies gelijk op gaan.

Resumé, de trouwe xc60 rijder koopt hem, ongeacht de prijs; iets in de trend van historie, presentatie, nobelheid.
De leaserijder bekijkt het aan budget, dan blijft die race daarmee gelijk op gaan. Al schat ik de xc60 succesvoller in, gezien dit een revolutie is, de Q5 helaas een gedateerde evolutie.
Time will tell…
Vorige Q5 als S-line. Huidige is echt een dames auto.
Voor mij zeker de Volvo. Design spreekt me erg aan, kwaliteit (referentie V60) dik in orde en fijne motoren en vbak.
De Volvo, de nieuwe Q5 bevalt me optisch totaal niet. Was dit ook niet dat model wat boven de 100 km/h leek te accelereren als een Polo Slowmotion? Dat is sowieso een no-go.

Het vergelijk voor mij zou eerder tussen de Volvo en de Benz zijn. En vervolgens nog of ik werkelijk een SUV wil, of toch liever de station versie met de voordelen van dien.
waarom is de Q5 er niet meer met 3.0TDI?
@tdi-goeroe: Die vraag zou jij als zelfverklaarde tdi-goeroe zelf moeten kunnen beantwoorden . . .
Ik kies de Volvo. Jarenlang heb ik vrijwel niets met dat merk gehad. Vond het een beetje saai en ik heb geen labrador. Maar de nieuwe Volvo’s vind ik echt heel erg mooi ontworpen en ze rijden uiteraard erg goed. Ik heb nog steeds geen labrador maar mijn rhodesian ridgeback van 45 kilo past vast ook wel in de kofferbak.
@viezefreddyw: Hond past er inderdaad prima achterin, de beauceron van men ouders a 55 kilo past er prima achterin. Ik zal ook de Volvo kiezen, veel mooiere auto dan de Q5.
@viezefreddyw: Dat is een aardig gewicht voor een verder zo gestroomlijnd beest! (goed bedoeld).
@zwepp: Is inderdaad een aardig gewicht voor een rhodesian ridgeback. Gemiddeld kan een reu tussen de 36 en 41 kilogram wegen. Die van mij is net even iets groter en weegt 44,8 kilogram. Ontzettend mooi beest is het. Groot, sterk, snel maar bovenal ontzettend lief en zet het liefst geen stap te veel. Als niets moet, doet hij ook niets. Zo lief als een konijn maar zo sterk als een beer. Alleen begrijpt hij niet dat hij dat is ghehe.
Volvo, no brainer
De Volvo.
Of een Q5 van de vorige generatie.
Het zijn allebei erg mooie auto’s en zeker de beste in deze klasse. De X3 is niet alleen de lelijkste SUF ooit gemaakt, het is ook nog eens een bagger rotding om te rijden imo. De GLC is best netjes maar die heeft lang niet zo’n mooi interieur. En de Disco Sport is kwalitatief dan weer heel slecht.
@kapiteinaudi: en de Audi is zeker wel goed….
Ik denk ik gooi er ook maar wat in.
Waarop baseer jij dat de Discovery Sport slecht is? De reviews op internet geven aan dat het een goede auto is. En laten we wel zijn, over jouw favoriete merk staan genoeg klachten op het internet. Meer dan ieder ander ‘premium’ merk!
@rufctr01: Ik baseer dat op eigen ervaring. Ik reed ermee in Noorwegen en het rijdt absoluut goed, vooral in de sneeuw, maar de bouwkwaliteit is ondermaats vergeleken met een Duitse auto. Heel veel goedkope materialen en zowat het slechtste infotainment systeem dat ik ooit gebruikt heb.
@kapiteinaudi: dus dan is het : ik vind de Disco Sport slecht…
Maar wel raar dat je de bouwkwaliteit van Audi wel goed vindt! Ook Audi maakt gebruik van slechte onderdelen, anders gaan ze niet zo vaak kapot.
De volvo, anyday. De Q5 gaat steeds meer achteruit qua looks. Wat een lelijk ding is dat nu
Zijn dit nou twee logische concurrenten? Ik zou de Q5, die zo dynamisch wil zijn, eerder tegenover een Stelvio, F-pace of X3 zetten, die ook dynamisch willen zijn. En de XC60 tegenover de GLC, waar het comfort gaat.
@mashell: Met een S-Line pakket is het een BMW en Jaguar concurrent, op niet al te grote velgen zonder sport onderstel zou het met de Volvo en Benz vergeleken moeten kunnen worden.

Hetzelfde geldt voor een GLC met AMG pakket, danwel zonder.

De keuze is reuze. Er zou eigenlijk altijd een passende configuratie moeten zijn, daar is het een premium merk voor.
AUDI! Heb met beide uitgebreid proefgereden. De audi vind ik spotiever en fijner .Afwerking in deAudi is subliem. Lakwerk is bij Audi ook beter. Volvo is meer een busje.
@dijan: alleen is de techniek van Audi niet heel best. Volvo heeft al decennia laten zien dat hun auto’s zeer hoge kilometers asnkunnen. Met 6 ton heb je bij Audi al 6 motorblokken vervangen, 10.000 liter olie er doorheen gejaagd en je interieur is al heel lang versleten.
@rufctr01: Klopt, zeker Volvo’s uit de jaren 80 en 90 hebben zichzelf op dit vlak bewezen. Maar of de auto’s van deze generaties nog steeds zulke olympische kilometerstanden kunnen halen zonder allerlei storingen en dure reparaties betwijfel ik.
@naamloos3: de S60’s en V70’s van een jaar of 6-7 terug staan regelmatig met extreem hoge kilometerstanden te koop.
De volvo zou mijn voorkeur hebben. Designteam van volvo is spot on de laatste tijd. Dan is de audi toch wat saai naast de volvo. En voor het interieur hoef je de volvo ook niet te laten gaan. Het model klopt helemaal vind ik.
Zonder al te lang nadeken: Volvo!
Mehh, liever een auto die ook naar rechts kan. Het liefst met een werkend knipperlicht.
De Volvo natuurlijk!
Geen van beide! Lelijke hoge hokken met opgeschoten yuppen erin.
Voor mij de Volvo. Puur vanwege het uiterlijk. De nieuwe Q5 vind ik niet zo goed gelukt. Het oogt het niet lekker en ik vind hem ook nogal saai.

Zeker weten de Volvo! Wat een mooie auto is dat zeg!!
Jullie begonnen aan het begin van het artikel over het praktische verbruik van beide auto’s en dat jullie daar later op terug zouden komen, alleen dat is niet meer gebeurd volgens mij. Of moet het uit de onafhankelijke filmpjes worden gehaald? Verder on topic: Ik ben op zich nooit zo gecharmeerd geweest van de Q5, dus ik zou de XC60 denk ik verkiezen ;)
Geeuw! Wat een saaie bakken. Ik pas deze keer.
Lange tijd is Volvo mijn favoriete merk geweest: 1×245 GLD, 2×740 GL, 1×945 GL, 1xS80 2.9i en 3x 960 Stockholm/Oxford. Maar de modellen, die vanaf +/- 2004 kwamen spraken mij geheel niet meer aan. Vanaf het verschijnen van de nieuwste S/V90 is mijn belangstelling voor Volvo weer terug en ik vind, dat ze er méér dan 1 stap op vooruit zijn gegaan. Imho hebben ze de aansluiting aan de 3 “premium” Duitsers nu echt gevonden. Dat het allemaal 4-cylinders zijn geworden stoort mij daarbij in ’t geheel niet. Voor mij hebben ze power genoeg en acceleratietijden en topsnelheid interesseren mij niet zo. Wel rust en comfort.
Audi wil ik beslist niet onderschatten, maar ik vind vooral de nieuwste modellen niet zo geslaagd.
En daarom: Als ik tussen deze 2 moest kiezen, dan zou het beslist de Volvo zijn! Zou ik echter werkelijk kunnen gaan shoppen, dan werd het ’n V90. In dieseluitvoering.
Een knalrode Volvo.
Volvo! De nieuwe styling is erg fraai! Die audi’s worden alleen maar saaier.
CX-5
De q5 (zonder S-line, de uitlaten van de S-line zijn vreselijk) als het de 3.0tdi is, anders de XC60.
Stelvio
Kale Macan en na gebruik goed verkopen omdat het Porsha is (2 1/2 man).
Natuurlijk de volvo
XC60 for sure!!!!!
Zeker volvo. Wil graag betrouwbaar auto hebben . NIET als voorheen met a3 en a6 3.0.tdi ellende en problemen. Heb genoeg power 2.4 d5 met chip 260 pk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).