Lexus GS-F: rijtest en video

Auteur: , 69 Reacties

Een M5-killer met atmosferische V8. Is dat briljant of gedoemd om te mislukken?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Wat is een GS-F
Het lijkt me niet onverstandig even bij de basis te beginnen. Lexus is zeker geen onbekende in de Nederlandse automarkt (hiep hoi voor de 14% bijtelling van de CT200h), maar het zij je vergeven als je geen chocola kan maken van de typenamen bij het Japanse premium-merk. In het persbericht haalt Lexus regelmatig hun iconische supercar LFA aan. Eén van de letters uit die type-aanduiding moest ook zijn weg vinden naar de naam van deze sport-sedan. De F in IS-F is overigens een verwijzing naar het Fuji Speedway circuit, waarvan de moeilijkste bochten zijn verwerkt in het F-logo.

Lexus GS-F

Gelukkig zijn jullie snel van begrip en hoeven er geen woorden meer vuil te worden gemaakt aan welke letter dat is. Sportievere Lexus-varianten van bestaande modellen krijgen de letter F achter de naam. Zo is er in het huidige gamma naast de GS-F de RC-F en was er in het verleden de IS-F. Al die Lexussen (Lexi?) hebben nog wat gemeen: ze hebben allemaal een vijf liter grote V8 onder de motorkap die de achterwielen aandrijft via een achttraps automaat. Mocht je nog eens een F op een ander type Lexus tegenkomen, dan zou dat kunnen kloppen. Net als bij de Duitse collega’s is er ook een sportief getint pakket met de naam F-sport, waarin dikkere velgen, bumpers en andere “sportieve” accessoires zitten opgenomen.

Lexus GS-F

De GS
Iedere GS, waarvan overigens maar drie smaken zijn (twee hybrides en de F met V8), moet concurreren met auto’s als de A6, 5-serie, E-klasse, XF, S90 en Ghibli. Het is een grotere sedan in het E-segment, gezien de focus op markten buiten Europa is er geen station. De sportieve GS-F moet concurreren met auto’s zoals de (R)S6, M5, E63 en XF-R. Dat is nogal een formidabele taak, zeker gezien de sportieve historie of beter nog het ontbreken van een sportieve historie bij Lexus. De IS-F was een leuke poging om kopers uit M3’s te lokken, maar wist geen potten te breken. De LFA deed dat wel, maar de link tussen de supersporter met middenmotor en deze sportsedan is nogal vergezocht. Zo had de LFA een screamer van een V10 en moet de GS-F het met een V8 doen.

Lexus GS-F

Atmosferisch FTW!
In deze tijd waar in iedereen en zijn moeder op ieder blok een turbo schroeft, is het best verfrissend als een fabrikant dat weigert te doen. Het natuurlijk ademde blok heeft zo zijn voordelen: de gasrespons is veel sneller, de vermogensopbouw veel lineairder en het geluid wordt niet gedempt door turbo’s die zich in het uitlaat-traject bevinden. Dat de GS-F een atmosferische achtcilinder heeft van maar liefst vijf liter groot, zou dan ook alle reden tot een feestje moeten zijn. Dat is het bij de R8 en 911 GT3 RS immers ook.

Lexus GS-F

Teleurstelling
Je voelde het al aankomen, maar de aandrijflijn van de GS-F overtuigt niet. Het is een combinatie van factoren waardoor de GS-F minder gaaf is dan je mag verwachten. Kort samengevat is dit het probleem van de GS-F: herrie schopt die wel, maar snel genoeg is de GS-F niet.

De automatische versnellingsbak heeft acht verzetten en heeft soms veel te lang nodig om terug te schakelen (eerder twee dan een fractie van een seconde!). De hoogtoerige V8 moet het niet hebben van zijn koppel onderin, dus terugschakelen is een must. Flipperen kan ook, maar ook daar heeft de bak soms bedenktijd nodig. Kiezen voor de Sport+ stand helpt, maar dat is dan weer niet een stand waarin je continu dagelijks wilt rondrijden.

 
Lexus GS-F
Audi S6
BMW M5
Vermogen477 pk450 pk560 pk
Koppel530 Nm550 Nm700 Nm
Bij toerental4800 tpm1400 tpm1500 tpm
0-1004,5s4,3s4,4s
Topsnelheid270 km/u250 km/u250 km/u
Prijs155.495122.530147.300

Met de specificaties van twee concurrenten ernaast lijkt de GS-F goed te kunnen meekomen, maar dat is helaas alleen maar theorie. Waar de M5 bij een staande start iedere keer weer een set achterbanden tot het draad afgumt, komt de GS-F bijna zonder een piep van de banden uit de startblokken. En helaas valt de acceleratie rijdend ook tegen, nooit is er het gevoel met een auto met bijna 500 pk op pad te zijn.

Lexus GS-F

Wegligging is top
Het viel in de reguliere GS450h ook al op dat met het chassis an sich weinig mis is. Voor de GS-F monteert Lexus bovendien een elektronisch aangestuurd sperdifferentieel en biedt er ook nog de keuze uit drie standen: Standaard (lichtvoetig maar stevig), Slalom (zeer direct reagerend op commando’s) en Track (met extra stabiliteit bij hoge snelheden). Wanneer je in een straatauto de stand slalom zou moeten gebruiken is mij geheel onduidelijk, maar wellicht wordt er op vrijdagavonden bij de Japanse Mac wel slalom ritjes gereden.

Lexus GS-F

Conclusie
Een dik uiterlijk en een aandrijflijn die de belofte niet helemaal waar maakt. Lexus maakt het niet makkelijk voor liefhebbers van snel Duits spul om eens een keer voor een Japanner te kiezen. Wat het vreemd maakt: met de LFA heeft Lexus wel bewezen dat ze erg begeerlijke auto’s weten te bouwen. En nog vreemder: een reguliere GS is wel een serieus alternatief voor een A6, E-klasse of 5-serie. Filmpje!69 reacties

De letter F in het GS-F logo achterop is wel een beetje uit proportie, mssr verder mag hij er best wel zijn hoor. Zeker wat anders dan een M5
@dubcars: Nou, als dat het enige is… 😛
@rynnus: dat pulken we er dan wel af
Ik vind hem niet mooi, behoorlijk duur en volgens jullie dus niet beter dan de concurrentie. Ik denk niet dat we deze vaak gaan zien. Wellicht in de US. Na inruilpremies van 8,5kUSd.
@E34M5Touring: de prijs lijkt me inderdaad een probleem, maar dat is wel weer een Nederlands ding. Netto is ‘ie goedkoper respectievelijk flink goedkoper dan de M5 en RS6, maar omdat de atmosferische V8 op papier minder zuinig is dan die twee turbo-blokjes betaal je de hoofdprijs aan CO2-tax. Die is namelijk 40.853 ekkermannen voor de BMW, 36.551 voor de Audi en maar liefst 54.237 voor de Lexus.

Tsja dan moet je wel heel erg houden van atmosferische blokken of de JDM-vibe om er nog voor te kiezen. Of wellicht zijn er mensen die Jeroen D. een erg warm hart toedragen…
@jaapiyo: Ja snap ik. Snap ook nog wel dat de NL markt niet interessant genoeg is voor Lexus om zich daar druk om te maken. Maar ik vind dit meer een S6/550i concurrent dan een echte M5 killer. Qua prestaties op papier wellicht maar aan de rij ervaring te horen komt het er in de praktijk niet echt uit. Iets wat je wel vaker hoort bij de F modellen van Lexus.
@jaapiyo: Klopt, maar vergeet ook de specs niet… De GSF heeft 2 opties: schuifdak en metallic, de rest ( en dat ik bij Lexus ook écht alles) zit erop…
@Svenska_Aeroplan_AB: Maar dat is een M5 ook. Leer, navi, xenon, al die meuk zit er allemaal op en aan. En dan nog is de M5 8k goedkoper. Daar kun je dus nog een heel scala aan opties voor aanvinken voor je aan de vanafprijs van de Lexus zit.
@E34M5Touring: ik heb het even voor je nagerekend en kom op 174.410,- voor de M5 met gelijke uitrusting. En dan heb je nog niet dat pakket met vmax verhoging die Wouter noemt.

Niet om te bashen ofzo, de M5 is geweldig, maar wel gewoon 20k duurder…
@Svenska_Aeroplan_AB: Ik snap je punt maar helemaal gelijk is de vergelijking natuurlijk niet. De M5 heeft een aantal punten die Lexus niet levert. Daarom vind ik het meer een 550i/S6 variant dan een M5 killer.
Hij is lelijk, duurder dan de concurrentie en met een bak minder oempfff. Dan ga je het alleen met een goed geluidje niet redden.
Spijtig, had Lexus het wel gegund.
Toffe Lexus maar hoe zou het nog zijn met Aimee?
@bnny: Dude….. dat is al zo lang geleden en ze zit nog steeds in je hoofd? Ben je reaguurder?
@gop1: nee fapper, en geef hem eens ongelijk
Wat kost die?! Voor onder een ton zou het een leuke toevoeging zijn, anders kansloos.
@kraakensmaak: staat in het artikel en in de video. 155k
@kraakensmaak: 155k staat er in het filmpje.
Ik kan me herinneren dat AB destijds over de IS-F veel positiever was, en die heeft toch ook in de basis dezelfde motor? Mijn eerste keuze zou het ook niet zijn, maar hij ziet er wel ontzettend dik uit!
@bmwalpina: 8 jaar geleden leek het best ok, maar de concurrentie heeft sindsdien nou niet bepaald stilgezeten… :)
Ik kan werkelijk niks moois vinden aan deze auto. De achterkant ziet er niet uit, het voorspatbord lijkt wel een idee dat er achteraf bij bedacht is en over de voorkant hoef ik niet eens te beginnen. Interieur word ik ook niet opgewonden van. Nope not for me.
Buiten het feit dat ze het de concurrentie erg makkelijk maken, is ‘ie ook nog eens erg lelijk. Om te beginnen met de positionering van de uitlaatjes. Heel erg lelijk en ik vind ze ook een beetje buiten proportie in vergelijking met de rest van de auto. De achterlichten zijn gewoon niet mooi evenals de koplampen en de grill is gewoon veel te groot waardoor het lijkt alsof je recht in een gapend gat zit te kijken. Daar waar ze het met de LFA het met elk aspect in geslaagd zijn om er een fenomenale auto van te maken, lukt het maar niet met de overige sportauto’s bij Lexus. De RC-F was daar al een goed voorbeeld van, maar deze GS-F spant de kroon.
Jammer maar helaas. Vergeet niet dat de Duitse drie al jaren ervaring in dit segment hebben. Kortom, ieder F model van Lexus zal beter worden en op termijn kunnen ze wel eens heel dicht in de buurt komen van de Duitsers. Het zou leuk zijn als ze IPV het turbo geweld uit Duitsland een sport sedan met hybride aandrijving doen. Een soort P1/918 maar dan met 4 deuren.
Leuk een aardig maar de M5 is absoluut de vedette van deze klasse!
Ik blief hem wel. Veel leuker dan de concurrentie. Geen idee waarom ik in dit segment Duits oid moet shoppen, boven de GS-F
@toyotafortuner: ik ook niet, maar ik ga UK -> de Jaguars van nu spreken me het meest aan.

(Die ouwe ook trouwens, wil nog een XK8 of een XJ kopen)
Doet ie geen burn-out??
Atmosferisch is niet goed voor de co2 uitstoot, wat weer niet goed is voor de Nederlandse aanschafprijs ivm de co2-heffing. En dan heb ik het nog niet eens gehad over uiterlijk en rij-eigenschappen.

Sorry mensen maar deze gaan we in Nederland niet veel tegenkomen.
Kijk Audi; zo bouw je een premium sports sedan. RWD, goed chassis en kwaliteit.

Ik vind hem top!
Euhm, voor zo’n prijs is het gewoon een no-brainer om NIET voor deze wagen te kiezen??
Net zoals ik de Porsche 911 zou laten staan voor de Nissan GT-R

Zou ik ook de Audi S6 en BMW M5 laten staan voor deze Lexus GS-F. Ik reageer vanuit mijn hart ik kan niet objectief zijn, omdat ik een zwak heb voor Lexus.
Nou jongens, rijden jullie maar allemaal in jullie Duitse bak, neem ik deze wel :).
@yvo249: Dat is nou precies het probleem. In principe wil “iedereen” ‘m kopen.
In de praktijk echter…
Ik vind de nieuwe Lexussen er erg goed uitzien de laatste tijd. Maar mocht ik in dit segment iets uitzoeken zou ik toch voor de M5 gaan in het zwart met wit leer graag.
Doe mij maar een CTS-V!
het is ook nooit goed he, er wordt in de video geklaagd over geen/weinig vermogen onderin, terwijl er wel een voorkeur wordt uitgesproken voor atmosferische blokken. Een turboblok wordt gewaardeerd voor zijn vermogen/koppel onderin, wordt ie weer afgekraakt omdat het blok niet atmosferisch is.
@arashrsf: het is een verloren kunst om fijne atmosferische motoren te maken. Maar geloof mij maar, een op koppel gebouwde grote atmosferische motor is wat de meeste mensen echt willen. Zuinig, laagtoerig, direct en betrouwbaar.

Dat hoeft dus niet alleen in een performance sedan te zitten maar ook een boodschappen wagentje is fijner met een 1.8 of 2.0 met honderd pk dan met een 1.2 turbo met gelijk vermogen. Echter zijn deze motoren in de tests minder zuinig dus denken mensen dat ze turbo’s willen.
@lekbak: Volkomen mee eens, en het stomme is ook nog dat in de praktijk zo’n atmosferische motor gewoon zuiniger kan zijn dan een opgefokt turboblokje. Dus alles wordt turbo maar in de praktijk niet zuiniger.
@lekbak: Ik ben het volledig met je eens. De Toyota Verso (bouwjaar 2008) van mijn moeder heeft de 1.8 VVTI met ongeveer 126 pk en 180 nm koppel. Atmosferisch blok en rijdt fantastisch. Het is zeker geen snelheidswonder nee, maar de vermogensopbouw is mooi linear (vanaf 2500 tpm kom je goed vooruit), hij reageert direct en voorspelbaar op het gas en het gecombineerd verbruik is ongeveer 7,3 liter per 100 km. Het ding heeft inmiddels 190.000 op de klok en we hebben er nog nooit last mee gehad.

Als we dan gaan kijken naar performance-motoren vind ik de 6,2-liter V8 van AMG een mooi voorbeeld. Veel koppel onderin, maar ook een motor die graag toeren maakt. Jammer dat die motor het veld heeft moeten ruimen, ook al is de 4.0 Biturbo die ze nu hebben ook erg goed.
Een erg mooie auto. Als ik in dit segment zou shoppen zou ik er zeker een testrit in maken. De versnellingsbak is alleen wel een puntje, een automaat met flippers die langzaam is kan heel vervelend zijn. Ook is het niet de goedkoopste.

Verder is het wat vreemd om eerst te zeggen dat het geweldig is dat hij atmosferisch is en daarna te zeuren dat je toeren moet maken.
@wouter doe die oranje schoenen eens uit, kan echt niet. alleen op koningsdag of wk voetbal
@arashrsf: Die heeft Wouter nog wel speciaal voor de gelegenheid aangetrokken omdat ze zo mooi bij de remklauwen van de Lexus passen…
RS6 geld voor S6 prestaties, dit koop je alleen als je een enorme fan van Lexus bent. Mooie velgjes trouwens.
@knipperlichtje: Totdat het onderhoud begint? na 2+ jaren?
@sracert: Dit koop je toch alleen als je een hekel hebt aan onvoorziene garage bezoeken? (uit de garantie periode), nee toch dit is ook een machtige auto gewoon voor de heb volgens mij…
Versnellingen bak traag: software even opnieuw programmeren en klaar.
@sracert: een RS6 zal niet minder betrouwbaar zijn dan deze Lexus. De vorige RS6 had nog wel eens issues met z’n dempers, maar de huidige is probleemloos (op een terugroepactie voor een brandstofleiding na dan ;))
@knipperlichtje: Neem mij ook eens mee naar een wereld waar Audi’s vanzelfsprekend even betrouwbaar zijn als Lexus?
Nogal rare manier van presenteren, gekke bekken trekken etc, etc. V-tec kicks in bij een Toyota-Lexus? tjonge tjonge wat een misser!.
Mooie auto en dito geluid, fantastisch is dit toch, potver drie dubbels onder en bovenop het kruidenrek
477 pk?? Dat hoort gewoon thuis in het D-Segment! Gooi hier lekker 550 ofzoiets in verdorrie!
Als ze het geluid ook konden afleiden van de LFA deden die prestaties en cijfertjes er niet meer zo toe.. Dit is waarschijnlijk een mislukte poging.
Heeremejeetje, de soepspetters staan op mijn scherm na het vernemen van de vraagprijs: 150.000 euro?? 3 honderd duizend gulden voor een opgesoepte Mazda 626? Dat was het eerste waar ik aan dcaht na het zien van de cahterkant. Den voorkant is ook verre van aantrekkkelijk. V8 NA is dikke plus maar dan koop lik liever een Corvette-blok en soep die met Rob de tuinmans garagebroer in said 626.
Is het erg dat het bestaan van deze auto me compleet ontgaan is? De tekst beoordelend lijkt het me geen ramp, maar ik dacht toch nog wel redelijk mee te kunnen komen in het recente autonieuws… Opvallend. Of juist onopvallend blijkbaar.
Klinkt wel erg lekker
Mijn oompje heeft zich onlangs een nieuwe RX hybride gekocht. Als opvolger van zijn, jawel, RX hybride…. Wat een ongekend fijne wagens zijn dat joh. Heerlijk comfort, perfecte aandrijflijn.

Ik snap daarom oprecht niet waarom Lexus dit soort ongein bouwt….. Alsof er Duitsers geïnfiltreerd zijn bij Lexus…..
USA:

M5: “starting at $94.100,-”

GS-F: “starting at $84.440,-”

Die auto is helemaal niet voor ons gemaakt. “Holland, is that the Capital of Kopenhagen?”

Achterlijke BPM regels hier enzo…

En sowieso heeft dit de voorkeur boven een overgewaardeerde saaie Duitser.
@ro996: Houd toch op met je fanboy reactie: de M5 is zoveel minder saai dan deze Lexus … heb je de review wel gelezen / bekeken ?
Was het trouwens ook niet zo dat Lexus op de LFA bijna/geen winst maakte omdat die aan alle kanten (in mijn ogen) nagenoeg perfect is? En dat deze daarom duurder, minder ontwikkeld en vormgegeven is dan de concurrentie?
@Wouter: ik had de indruk dat de zit niet bepaald erg steunend was, nogal kort op het eerste zicht. Is dat zo?
Mooi de reacties hierboven, eindelijk weer eens een ‘love it or hate it’ auto… Zijn er (te) weinig van!
Anderhalve ton voor een lexus..
Pff word een beetje moe van al die zogenaamde autojournalisten die het potentieel niet uit een in dit geval Lexus GS-F kunnen halen. Laat me zien hoe je wel het potentieel uit deze auto haalt.
Een Alfa Romeo Giulia QV én een Focus RS graag.
Zo’n Audi S6 is 30mille goedkoper en sneller AUW!
@schellekens006: En daar, heb je meteen de essentie. Natuurlijk kunnen de Japanners heerlijke auto’s maken, maar bij Toyota schijnt het dan direct (veel) meer geld te moeten kosten dan bij de concurrent. Dat was bij de (overigens héérlijke) LFA al zo en zo ook bij deze GS-F. Natuurlijk is dit een heerlijke wagen. Al moet hij eerst even naar EPS om die afzichtelijke uitlaten er behoorlijk onder te laten hangen. Maar voor 30K verschil, kan je de S6 nog even op krachtkuur sturen bij MTM en laat de Audi helemaal geen spaander heel van deze GS-F.
@bluebear: Zo’n auto kost niet gelijk heel veel geld vanuit Toyota/Lexus… komt door Nederland :)
@G-Ammo: Ja, dat snap ik. Maar ‘toevallig’ woon ik hier, dus heb er wel mee te maken. Maar daar staat tegenover dat alle concurrenten van deze bolide het zelfde lot heeft. En dan is 30.000,= -verschil- een hoop geld. En Daarnaast, het belasting climaat maakt de markt voor -alle- leuke auto’s hier kapot. Straks rijden we allemaal alleen nog (nep-) groene muesli mobielen.
Jammer, erg jammer. Den Haag, bedankt!
Waarom denken veel mensen dat Lexus altijd faalt op verschillende opzichten?

Meeste automerken geven geen F om Nederland, juist vanwege die belachelijke belastingen. Daarom rijden we bijna allemaal kleine kut autootjes, want dat is gewoon te betalen.

En dan te bedenken dat we straks alleen maar electrisch gaan rijden:
”Oh, het maken van die accu’s, heel milieu onvriendelijk, daar moeten we misschien ook maar een belasting op heffen”

Mark my words…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).