BMW M5 30 Jahre: rijtest en video

Auteur: , 58 Reacties

De uber-M5 is met een vermogen van 600 pk de krachtigste productie-BMW ooit. Als dit BMW's manier van feest vieren, dan zullen we de komende jaren de verjaarspartijtjes blijven bezoeken.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

In 1984 deed BMW iets wat voor onmogelijk werd gehouden: de redelijke brave 5-serie kreeg sportwagen-aspiraties en de badge M5 opgeplakt. Daarmee werd het segment van de sportsedan geboren en is nu exact dertig jaar oud. De eerste M5 (E28) had het motorblok wat ook in de iconische BMW M1 te vinden was. Het 3,5 liter grote zes-in-lijn blok had 282 pk (iets meer dan in de M1) en werd vanaf 1988 met wat upgrades in 311 pk sterke vorm ook in de E34 M5 gebruikt. Later werd de motorinhoud vergroot naar 3,8 liter en steeg het vermogen naar 335 pk. Van de E34 M5 werd ook een Touring gelanceerd, die met een productie-aantal van 891 stuks niet bijster succesvol was.

In 1998 werd het tijdperk van de zes-in-lijn uitgeluid en kwam de E39 M5. De vijf liter grote V8 haalde op papier 400 pk, maar in de praktijk schijnen sommige paarden permanent vakantie te houden. Toch weet de de E39 M5 de harten van liefhebbers nog steeds te beroeren: het is de M5 die nu nog steeds modern en ruim genoeg is, maar het is tevens nog een pure rijdersauto met niet al te veel aan elektronica.

Vijf generaties: pick your favourite!

Met de E60 M5 maakte BMW in 2003 weer een grote stap. Qua styling wellicht te groot, want de E60 5-serie heeft een nogal uitgesproken ontwerp wat niet ieders smaak is. Onder de motorkap is een magistraal klinkende 5 liter grote V10 te vinden die er 507 pk uit pompt. Zet de E39 M5 en E60 M5 naast elkaar en je ziet lichtjaren verschil. De E60 ziet er niet alleen anders uit, maar heeft ook het i-Drive navigatiesysteem en een zeventraps sequentiële SMG automaat. Het gebruik van elektronica begon auto’s definitief te veranderen en die lijn zet zich door in de laatste generatie M5 (F10).

Het is feest!
In mijn herinnering zijn de feestjes voor kersverse 16- en 18-jarige personen altijd het meest spectaculair, maar voor auto’s begint het leven blijkbaar pas bij 30. Want potverdikkie wat is de M5 30 Jahre Edition, excusez-le-mot, een enorme porno-bak. Dat BMW met de M5 30 Jahre Edition door de magische 600 pk grens heen gaat is één ding, maar ook het uiterlijk is ronduit feestelijk.

BMW M5 30 Jahre

Inspiratie voor de exterieurkleur werd gehaald uit de haarkleur van de doelgroep, maar BMW gaf er een lekkere twist aan. Het “exclusieve, matglanzende Frozen Dark Silver metallic” staat de M5 goed, zeker in real-life. Het grijze thema wordt verder versterkt door de donkergetinte chroom van de kieuwen, de omlijsting van de grille en de uitlaatpijpen. Voeg daarbij de 20” jetsers met mooie spaken en banden in de maat 265/35 ZR 20 voor en 295/30 ZR 20 achter. Et voila: een M5 met X-rated ambities is geboren.

BMW M5 30 Jahre

Ook het interieur is precies goed. 30 Jahre M5 logo’s prijken op dorpels en de rugleuningen van de vier zitplaatsen. Op de aluminium strook in het dashboard is het logo eveneens terug te vinden en daar vind je ook terug met welk van de 300 te bouwen 30 Jahre M5’s je op pad bent. Die logo’s kunnen mij eerlijk gezegd gestolen worden, maar de alcantara afwerking is erg mjammie! Op stuur, stoelen en deurpanelen is alcantara te vinden, het transformeert het anders wat saaie zwarte interieur tot iets bijzonders.

BMW M5 30 Jahre

De M5 voor de Playstation generatie
Strengere regelgeving en wensen van klanten maken dat de huidige M5 in zekere opzichten een compleet andere auto is dan de eerste generatie. Het verbruik en CO2-uitstoot moesten naar beneden en dus werd BMW gedwongen om afscheid te nemen van het atmosferische blok. Echt radicaal is er nog niet gedownsized, de motorinhoud nam immers slechts af van 5 naar 4,4 liter. Toch is de F10 M5 (op papier) veel zuiniger dan zijn voorganger. Die vooruitgang kwam met een prijs: waar de V10 uit de vorige M5 een lekker keeltje kan opzetten, moet de huidige M5 geholpen worden met speakers. Het resultaat is een wat synthetisch klinkend motorgeluid. (vergelijk het geluid van alle generaties HIER)

BMW M5 30 Jahre

Is 600 pk te veel?
Vermogen heb je nooit genoeg, zo simpel zit het leven in elkaar. BMW begrijpt dit als geen ander en dus krijgt de M5 30 Jahre een prettige vermogensupgrade. Het vermogen van de 4,4 liter grote M Twinpower turbo (en ook daadwerkelijk twee turbo’s) stijgt van 560 naar 600 pk en het maximumkoppel van 700 Nm. Het is overdadig veel, misschien zelfs te veel, maar dat is ook de essentie van de high performance sedan.

BMW M5 30 Jahre

Als het launch control systeem meewerkt (spoiler-alert: die doet het vaker niet dan wel) sprint de M5 30 Jahre in 3,9 seconden naar de 100. Let wel: dat is alleen zo op droog, schoon en stroef asfalt. Onder alle andere omstandigheden heeft de huidige M5 erg veel moeite om de pk’s om te zetten in een snelle acceleratie. Ronduit hilarisch is het als de launch control wel werkt, het ESP moet er voor uit en zelfs in de tweede versnelling trekt de M5 30 Jahre zijn vette zwarte strepen door op het asfalt. Of je nog rechtuit gaat is daarmee aan toeval overgeleverd, anders kan je je poging tot het zetten van de ultieme sprinttijd beter afbreken.

Het elektronisch aangestuurde Active M differentieel is voor de M5 30 Jahre nog verder geoptimaliseerd voor meer tractie, maar de twinturbo V8 wint de strijd vaker dan wellicht comfortabel is. Met ESP aan is tot ver boven de 100 km/u een knipperend lampje te ontwaren en met ESP uit (of in de sport-stand) moet je ook op snelweg snelheden rekening houden met een M5 die een stapje opzij doet.

BMW M5 30 Jahre

Groei door de jaren heen
Terugblikkend door de jaren heen, valt niet alleen het fors gestegen vermogen op. Net als de gemiddelde berijder zijn auto’s door de jaren heen ook fors gegroeid in dimensies. De F10 M5 is exact even lang als een 7-serie van eind jaren tachtig. Qua breedte, hoogte, lengte wielbasis en gewicht overtreft de huidige funfer de siebener van eind jaren tachtig zelfs.

BMW M5 30 Jahre

Prijs en conclusie
Voor 20 mille meer dan een standaard M5 rol je in de 30 Jahre edition. De eindprijs in Nederland is 156.500 euro. Dat is fors, maar als je toch voor een M5 gaat, lijkt het mij een makkelijke keuze om voor de 30 Jahre te gaan. Tenzij je liever vierwielaandrijving hebt (standaard bij de Audi RS6 en optioneel bij de Mercedes E63 AMG) of de voorkeur geeft aan een V8 die uit zichzelf ook als een V8 klinkt (RS6, E63 en XF-R). Toch heeft de M5 30 Jahre onze harten gewonnen, vooral de uiterlijke en interieur upgrades maken het plaatje af. En we zijn oppervlakkig genoeg om het leuk te vinden zodat we kunnen roepen dat een auto 600 pk heeft, ondanks dat je er zo vaak niets aan hebt. Filmpje!58 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Leuk allemaal, maar als je ruim 150k euro uitgeeft aan een auto wil je dan niet iets wat er anders uitziet? Dit lijkt gewoon op een saai uitgevoerde M5. Ik heb hem veel liever in het blauw met beige interieur.
Ik vind 20k voor een andere kleur, een lapje alcantara en een chippie best veel. Maar eerlijk is eerlijk, dik issie wel. Al zou ik zelf denk ik voor de fenomenaal klinkende Ghibli gaan.
@dondeboer: eens, en ook voor het mooiste geluid.

En was de Quattroporte niet de eerste in dat segment destijds ipv de M5?
Al had versie 3 daarvan wel het formaat van een 7 serie.
@dondeboer: als je puur op geluid je auto koopt zou ik een Quattroporte sport GT S van de vorige generatie opsnorren, daarbij vergeleken is de Ghibli een 1.6’je en deze M5 een grasmaaier.
@dondeboer: whahaha hoewel Maserati de best klinkende V8 heeft (2009 Quattroporte Sport GT S),.. die V6 Ghibli klinkt naar mijn mening zoveel minder dan deze M5.
Op die matte lak na is ie perfect. Ik zou hem zelf in Azuritschwarz, Mondstein, Citrinschwarz of Tansanitblau doen, maar dat kan vast wel geregeled worden.

Eigenlijk is dit de M5 zoals ie altijd had moeten zijn. Alleen dat stofzuigergeluid. BMW M modellen klonken altijd schitterend, maar de huidige M3, M4, M5 en M6 klinken als opgevoerde diesels.

Toch raar dat de geblazen V8’s van Jaguar, Audi, Mercedes en Porsche wel goed klinken.
@gtwillem: Iemand kent de benamingen van de Bmw kleuren uit het hoofd..
Of heeft er net even de catalogus bijgenomen :p
@Dimglor: Ken de kleuren die Willem noemt zelf ook uit mijn hoofd; zijn trouwens ook zo’n beetje de kleuren die ikzelf zou kiezen. Als alternatief misschien nog rubinschwarz (moet je dan speciaal aanvragen) of als ‘niet voor de hand liggend maar toch wel lekker keuze’ Champagner Quartz mettalic.

Of toch maar de tijden van de E36 M3 laten herleven met dakargelb:

http://www.bmwblog.com/wp-content/uploads/bmw-m5-dakar-yellow-05-750x500.jpg
@Dimglor: Ik heb bij een BMW dealer gewerkt ;-)
@gtwillem: Die laatsten klinken 1) helemaal niet zo tof als mensen denken IRL en 2) gebruiken voor dat geluid soundgenerators. Is dus min of meer net zo kunstmatig als het ‘speakergeluid’ van de M5 maar dat weet het grote publiek niet.

Ik kwam laatst nog een S8 tegen met de Lambo V10 toen ik de hond uitliet dus ik spitste mijn oren even, maar je hoort daar bijvoorbeeld ook niks van…nou ok, een héél klein roffeltje bij het optrekken maar dat was het dan ook en dat is dan een NA motor.

De nieuwe 4.0 V8 biturbo van AMG klinkt niks beter dan deze M5 en de V8 biturbo van Audi heeft een leuk raspje als je revved maar ook dat is kunstmatig en oppervlakkig want als de auto voorbij rijdt hoor je ook daar niks van.
@jaapiyo: *jaja, lambo V10 is dan weer stiekem een Audi V8 met 2 extra cilinders eraan vastgeplakt maar iedereen weet wat er bedoeld wordt.
@jaapiyo: is de V10 uit een oude RS6 geen L motor? En die in de R8?
Marketingboefjes zijn het dan zeg daar bij Audi.
@jaapiyo: Ik heb ze zelf in het echt gehoord, en de M5 klinkt minder goed dan een RS6 of E63 AMG, om nog maar te zwijgen over de XFR-S.

De RS6 klinkt ook behoorlijk kunstmatig (de eerste RS6 klonk veel bruter), maat wel lekker. Dus die vlieger gaat niet op.

De S8 V10 (wat inderdaad geen Lambo V10 is, fantastische marketing, dat wel) klinkt overigens erg goed. Mooie volle roffel. Omdat het een auto is in het hogere segment is, is het volume enigzins beperkt, maar het is een mooi geluid.
@gtwillem: ik heb ze ook alle drie in het echt gehoord. De laatste RS6 klinkt sowieso heel matig. Heel veel geknetter maar totaal geen vol geluid. Ook de nieuwe E63 klinkt naar mijn mening alles behalve beter dan de M5. En ja als je een M5 gaat revven zoals in deze rijtest (met uitlaat geluid in verkeerde stand) lok je natuurlijk negatieve reacties uit. Hier M5 vs de E63 met goede revvs: http://m.youtube.com/watch?v=_KxD7i3IaRw
Ook voor het geluid zou ik zeker voor de M5 gaan.
@jrmpower24: De RS6 heeft inderdaad geen vol geluid, maar Audi heeft er tenminste zijn best op gedaan. De E63 vind ik persoonlijk wel erg vet klinken. Alhoewel de XFR-S beter klinkt dan al die duitsers (en de CTS-V nog een beetje beter).

De E60/61 was werkelijk briljant, zeker met Eisenmann uitlaten. Mooier dan menig supercar.
@jaapiyo: Ach ze moeten is ophouden met dat geluid zo te benadrukken hier. Ze blijven het hier maar doen alsof het geluid geheel kunstmatig is. Zoals jij al aangeeft gebruiken meerdere merken geluid over de speakers. BMW gebruikt echter geen kunstmatig geluid meer zover ik weet in de nieuwe modellen:
“The engine note in the cabin is largely pure,” said BMW M head of project management Carston Pries at the international launch of the new M3 and M4. “The electronic noise is minimized and only makes up 2% to 3% of the sound you hear.”

Critically, there will also be no artificial sound generation – the electronic noise (which BMW calls Active Sound) will instead simply be a real-time amplification of induction noises actually produced by the engine.

Instead of relying on electronic overlays for the audio fireworks, BMW M has engineered in ‘pure’ noise from the exhaust instead – and it’s the addition of two actuators on each of the twin tailpipe sets that’s responsible for most of this.

When activated, these bypass the rear silencer, making the back box almost completely straight-through. “They are active whenever the car is in Sport or Sport Plus mode, or when the revs are above 4,000rpm.”
Ik vind hem heerlijk klinken! En mocht je nog meer geluid willen ga je toch naar een uitlatenboer.
Wat heb je aan 600 pk als je ze nog niet eens fatsoenlijk kwijt kunt? Was dan met iets echts nieuws gekomen (4WD misschien?) wel grappig dat ze dachten de meeste pk’s in een productie sedan te hebben komt de tesla P85D met 700 peekaa’s eraan
@henkhupelschoten: Had je dat ook gepost als Mercedes niet met hun AWD AMG’s kwam….
@henkhupelschoten: Dodge Charger Hellcat 707 (USA)PK zal dan best 720 (EU) PK’s hebben.
De eerste M5, da was een statement, zeker tegenover King Jaguar’s MK II die nog steeds als gedoodverfde snelle sports- saloon bekend stond.
Die daarvoor kwam en deels bij BMW werd gemaakt was nog stoerder, maar daar zijn er echt weinig van gemaakt en die heette de M535i
http://bringatrailer.com/wp-content/uploads/2014/10/1981-BMW-M535i-Front-470×318.jpg

Maar alles wat erna is gekomen is voor de piemel en is zijn doel hopeloos voorbij geschoten,
Aan een dikke 525 of 530 heb je al meer dan genoeg in de echte wereld vol met verkeersdrempels, rotondes, overstekende zelfmoordende fietsers en voetgangers, weg versmallingen en traject controles.
Om maar niet te spreken over de jaloerse krassenmakers en bandenlekstekers.
@desjonnies: bij bmw hebben ze ook wel door dat dit p3n1sverlengers zijn, dus op zich schiet het niet echt z’n doel voorbij…

idd, meer dan ca 250pk heb je echt niet nodig op de openbare weg, en voor op het circuit of in de bergen zijn dit soort autos te zwaar.
@desjonnies: die hoofdsteunen achterin, dat was het wat de gewone auto van de überauto onderscheide vond ik. Ik ga toch voor de E28, maar dat is jeugdsentiment. We hadden een 520i. Met hoofdsteunen achterin, schuifdak, groen getint glas en kroonkurkvelgen 14inch als optie. Wat een tijden.
@desjonnies: Ben ik met je eens. Ik denk als je een 535i met M-Sport pakkket neemt, handgeschakeld met een paar M-Performance goodies dat je dichter bij het originele M5 gevoel bent.
ik denk dat de mensen die hierboven het over de lak hebben, maar eens in het echt de auto moeten gaan bekijken hoe vet cool gaaf de lak is
@arashrsf:
Kleur blijft persoonlijk, ik hoef geen leasebak grijs, of het nu mat is of glanzend….
Akrapovic eronder, geluid via de speakers eruit slopen en gaan met die banaan.
Tja, en dan heb je de Tesla Model S P85D en die gaat in 3,4s naar de 100km/u, iedere keer zonder moeilijke launch control. Gewoon via het touchscreen op “Insane” (geen geintje) zetten en je gaat gewoon in iedere keer in 3,4s naar de 100. Niet dwars, maar gewoon rechtuit dankzij de AWD.
Geeft Tesla nog een jaar of 3-4 en je wilt gewoon geen pruttelkist met Pioneer versterker meer hebben.
gewoon lekker!!
Ik ben het roerend eens met die opmerking van Wouter over het geluid. Tegelijkertijd houdt BMW daarmee een hele (uitlaten-)aftermarket in leven, die anders (grotendeels) overbodig zou zijn.
@dick1980: je bent het er mee eens dat de RS6 en nieuwe E63 beter klinken? Dit vind ik echt totaal niet. De RS6 klinkt sowieso matig en ook de E63 doet dat niet geweldig. Hier M5 geluid vs E63:http://m.youtube.com/watch?v=_KxD7i3IaRw
De M5 wint makkelijk en ik weet dan ook niet wat wouter allemaal praat.
@jrmpower24: misunderstanding – ik ben het ermee eens dat de M5 beter had kunnen klinken. De rest is allemaal subjectief! ;-)
@dick1980: ok, en ja dat is zo.
Wouter en welke autojounalist dan ook moet gewoon sowieso niet doen of het een feit is dat AMG en Audi dit beter doen met de V8 biturbos.
@jrmpower24: m5 klinkt voor geen meter, zelfs in het geluid van een transporter 2.0 tdi zit meer emotie..
Geef mij maar E34 M5 gewoon 10 keer beter en voor veel minder geld
Vind het maar een slap pakketje. Die wielen komen uit het performance pakket, stoelen vind ik weinig speciaal (alleen een ander stofje) en de kleur is een milde variant van Frozen Gray. Die 600pk leverde de US variant al met het performance pack dus die maakt het voor mij ook niet echt speciaal. Waarom geen Daytona Viollet, de onderste rand in een andere kleur, de uitlaat in het midden, paar mooie BBS’jes dr onder, handbak dr in etc. Laat is zien wat je kan, ipv de restantenbak achterin het magazijn nog is door te kijken. Dit kan je in feite allemaal al bestellen op de normale.
@E34M5Touring: helemaal mee eens als je er toch een paar maakt maak het dan ook echt speciaal en leef je uit met al die ontwerpers en laat wat van de oudere m5’s terug komen
Neem deze M5, geef ‘m ander aluminium in het interieur, vervang al het rommelige alcantara door zwart en lichtbeige leder, spuit een mooie blauwtint over de reeds aanwezige grondverf, spuit 3 van de lamellen in de rechternier mee en vervang het uitlaatsysteem door een exemplaar van Akrapovič. De perfecte M5 (althans voor mij dan)
@knipperlichtje: geef je groot gelijk,maar voor mij frozen blue metalic a.u.b
Wat een super gave wagen! Volgensmij hebben deze gasten hem ook mee gehad: https://www.youtube.com/watch?v=gWgvSyc174g
Hoe goed de M5 ook is het is mijn keuze niet, te clean voor dat geld. De auto’s die ik in deze klasse wil zijn de Rs7 of de Panamera. Wat ook in mijn hart zit is de Quattroporte, die vrijwel alles heeft. Moeilijk zeg.
Ik vind de f10 het mooist. Als daar die lekkere v10 uit zijn voorganger in lag, dan wist ik het wel
De eerste, de E28 vind ik übercool. In zijn tijd eigenlijk al een klein beetje stoffig met chromen bumpers vergeleken met de Mercedes W124 die kunststof en een centrale excentrische ruitenwisser had. Thuis reden we een 520i.
Is er ook een grote versie van die foto met die e28 op de voorgrond?
Ik heb onlangs mogen rijden in een 535i en ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk was. Naast het heerlijk comfortabele onderstel, alle luxe-speeltjes en het fraaie uiterlijk (geen match voor een Jackpot XF natuurlijk, dat niet) was het hoogtepunt de motor. Heel soepel en altijd genoeg power; gaspedaal kun je bedienen met je grote teen en nog ben je iedereen te vlug af.

Ik snap dan ook werkelijk niet waarom je het dubbele aantal peekaas nodig hebt… En dan hangen ze er ook nog een lelijke bodykit om… Nee, doe mij maar een 535i, die is gewoon af. Deze M5 is gewoon te veel, in alle opzichten.
De velgen zijn mij te aftermarket. Ik zou deze auto laten staan en doorrijden naar de Porsche garage en mijzelf een Panamera GTS of Turbo aan meten. Dat is toch ff net wat meer porno. Dan kom je pas echt lekker klaar….(als we het toch over sex hebben)
Prachtige wagen maar mat vind ik nooit mooi.
Over het geluid.. Dat Audi en AMG dat met de V8 biturbos beter doen is echt onzin. Deze wagens klinken beide erg zwak en de M5 heeft een mooi vol geluid.
Zat alleen maar aan die Tesla Model S P85D te denken.
Dat gezeik over dat geluid ook altijd als er een artikel met een M5 verschijnt… We weten het onderhand wel. Op youtube staan zat filmpjes hoe ze klinken met een Akrapovic steigerpijp en dat klinkt gewoon erg lekker!
@woot: En verder: erg dikke bak dit.
Wouter mag wel eens een curses Duits volgen. Vijf is geen Duits, fünf verstaan ze beter. Verder een rete saai filmpje van een 600pk sterke auto.
Misschien voor de sound naar Akrapovic stappen?
Ondanks dat BMW ook een mooi merk is zou ik de M5 laten staan.

Voor zoveel geld wil ik een Maserati Quattroporte, Porsche Panamera of een Audi S8.

Rijden in een Quattroporte/ Panamera lijkt me leuker, hebben een mooier geluid vind ik en zijn exclusiever en belangrijker zijn mooier.
Mooi verhaal… maar hoe zeg je ook al weer “5” in het Duits… :-)
maseratiferrari
Veel geld t.o.v.de standaard M5 F10, terwijl die al eigenlijk af is.
jagmaseratiferrari
De M5 F10 is een prachtige auto en de M5 heeft een prachtige geschiedenis
Mooie rijtest! Ook een dikke wagen, ik vind persoonlijk deze wielen onder de M5 mooier. http://bmwshop.ekris.nl/53598-bmw-m5-sedan-F10/nl/onderdelen/velgen&artikelid=256364&panelid=36_1643

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).