Maserati Birdcage 75th: Vergeten Concept Car (2005)

Auteur: , 26 Reacties

Eigenlijk is dit geen 'vergeten' conceptcar, want de meeste van jullie zullen deze Maserati waarschijnlijk nog wel kennen. Toch is het zeker de moeite waard om nog eens naar alle details te kijken.

De Maserati Birdcage 75th werd onthuld in 2005 tijdens de autoshow van Genève om het 75-jarig bestaan van Pininfarina te vieren en als een hommage aan de Maserati Birdcages uit de jaren ’60. Het idee voor deze auto ontstond in 2004 toen Paolo Pininfarina tijdens Pebble Beach in gesprek raakte met Franco Lodato en Peter Aloumanis van Motorola.

Verantwoordelijk voor het design was een team dat werd geleid door Lowie Vermeersch en verder onder andere bestond uit Jason Castriota en Giuseppe Randazzo. Uiteraard had Ken Okuyama, die toen hoofd design was bij Pininfarina, er ook iets over te zeggen.

Als basis voor de Birdcage 75th werd het chassis van een Maserati MC12 GT1 genomen en achterin vinden we dezelfde 6.0 V12 (F140) zoals die werd gebruikt in de Enzo, MC12 en 599. In dit geval leverde die motor zo’n 700 pk.

En Motorola dan? Die hadden ook nog een (beperkte) invloed. Ze leverden namelijk een speciale bluetooth headset voor deze auto.

Het design is vooral opmerkelijk omdat er geen deuren zijn, maar een soort canopy die toegang verschaft tot het interieur. We zagen dit ook bij de Saab Aero X concept, Ferrari Modulo concept en het schijnt dat James Glickenhaus ook zoiets wil voor zijn nieuwe speeltje.

Laten we hopen dat Maserati deze conceptcar niet vergeet als ze in 2015 met hun eigen versie van de LaFerrari komen.26 reacties

Ik vind deze wel een paar heel geslaagde design elementen hebben. Vooral de neus spreekt enorm aan en mits een paar doorontwikkelingen op designvlak zou hier wel een mooi model uit kunnen voortkomen. Mss voor hun supercar op het F150 platform?
@voytekbe:
In de basis is dit al mooier dan die LaF, als Maserati dit mag doorontwikkelen dan vind ik het een toppertje. Zeker als er wat meer van de originele Birdcage in het ontwerp verwerkt wordt.
Ik ben deze nog lang niet vergeten hoor. Prachtige auto! Hadden ze eigenlijk gewoon moeten maken.
@kapiteinaudi: ik ook niet het is nog een best jonge auto
En welke lolbroek heeft hem “vogelkooi” genoemd? :)
@spotu2:
Geen idee, maar als je de originele birdcage ziet dan snap je hem wel.
Daar is het vakwerkchassis zichtbaar door de cockpitruit en dat ziet eruit als een vogelkooi.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Maserati_Birdcage.jpg/800px-Maserati_Birdcage.jpg
@jrk68: Jij bent de enige hier die plaatjes toevoegt die ook aansluiten op het artikel, en ook echt ergens over gaan. Dank.
Wat een lekker ding. Heel futuristisch, maar toch erg simpel. Altijd een glimlach als die eens op m’n desktop passeert.
De velgen zijn mooi, de specifieke deuropening niet. Ook het idee dat je in gesprek raakt met een mobieltjes maker om gelijk een auto te ontwikkelen met als resultaat een heus bluetooth systeem.
@The360box: retweet echt lelijk gewone deuren fan is ie mooi
Inplaats van Birdcage kunnen ze deze dan badkuip noemen.
@norge: of zonnebank.
Vind het eigenlijk maar niks.

En met je hoofd recht kan je er niet in zitten? (foto 3)
@reistje: niet voor oudjes.
Nog steeds één van de mooiste one off’s ever. Heb de auto destijds op The Goodwood Festival of Speed zien rijden. Dat ding klinkt ook nog hartstikke mooi.
Motorola begot. Doen die nog iets binnen Europa?
“Eigenlijk is dit geen ‘vergeten’ conceptcar, want de meeste van jullie zullen deze Maserati waarschijnlijk nog wel kennen. Toch is het zeker de moeite waard om nog eens naar alle details te kijken.”


Waarom zet je het dan in de titel?….
Wel een mooi concept trouwens
In hoofdlijnen vind ik deze Maserati heel erg veel lijken op de Audi Avus concept uit 1991.
De énige mooie maserati de laatste 10 jaar, en die bouwen ze niet…
@911GT2:
Au, we zijn het wel eens vandaag, de Picasso, de CLA en nu ook hier….
@911GT2 @jrk68: WAAAAAAAAT! Bedoelen jullie daarmee dat de GranTurismo niet mooi is?! Ik kan mijn oren (of ogen in dit geval) niet geloven…
@kapiteinaudi:
Smaken verschillen, ik vind de 3200GT vele malen mooier. De GranTurismo kan mij helaas niet bekoren.
Lig in je in dat ding ?
Vergeten? Deze was ik nog niet vergeten hoor @Robbie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).