
Good ol’ boy Max Verstappen mag vanaf nu meedoen aan NASCAR races.
Al een tijdje probeert NASCAR kampioen en voormalig racist Kyle Larson een narratief de wereld in te helpen. Namelijk dat hij beter is dan Max Verstappen. In 2020 werd Kyle geschorst doordat hij een Juri Vips deed en het n-woord uitte. In 2021 werd hij kampioen. Daarna werd de inmiddels 32-jarige coureur ook nog een keer tweede in het kampioenschap. Zodoende heeft hij geen gebrek aan vertrouwen in zichzelf. Hij denkt dat hij onze held onder de meeste omstandigheden zou kunnen verslaan. In ieder geval zeker, in een NASCAR auto.
Stuur
Nu weten wij Nederlanders natuurlijk wel beter, want onze held zal altijd het snelste zijn in alle auto’s. Het gerucht gaat dat op de eerste echo’s van Max Verstappen als baby, hij al een stuur in zijn handen had. Maar het harde bewijs zou waarschijnlijk nooit geleverd worden. Er zijn wel eens NASCAR coureurs geweest die getest hebben voor F1 teams. En er zijn enkele F1 coureurs geweest die de overstap (of uitstap) naar NASCAR hebben gemaakt. Maar de stand van zaken was recent dat meedoen aan races, in beide gevallen niet zomaar kon.
Licentie
Om mee te doen aan F1 races, heb je immers een superlicentie nodig. Daarvoor moet je tegenwoordig een bepaald aantal punten verzamelen en dat wordt vrij streng gehandhaafd door de FIA. Colton Herta zag zo zijn F1 kans enkele jaren geleden nog aan zijn neus voorbijgaan omdat hij net te weinig puntjes had. De magische grens die de FIA hanteert is 40 punten. In verschillende kampioenschappen, zoals de F3, F2, IndyCar, Super Formula enzovoorts kan je punten verzamelen.
Nu zijn dat formuleklasses, dus dit zal je wellicht niet verbazen. Het is echter zo dat je wel degelijk ook punten kan verdienen in het NASCAR kampioenschap. Echter, de winnaar krijgt 15 punten, de nummer twee 12 punten, enzovoorts. Punten zijn drie jaar geldig. Maar om met alleen de Cup Serie de benodigde 40 punten te krijgen, moet je dus drie jaar lang domineren. Inherent aan de sport en de manier waarop het kampioenschap in elkaar zit, is dat dat vrij lastig.
Linksaf
Andersom gold echter ook een belemmering. Je gelooft het wellicht niet, maar de NASCAR-klasse heeft natuurlijk ook regels om niet zomaar iedereen op de baan toe te laten. Immers is niet iedereen in staat vier keer linksaf te slaan.
Exemption
Nu maken we ons geen illusies; als Max Verstappen vorig jaar had gezegd ‘ik wil meedoen aan de Daytona 500’, had men dat in Amerika direct geregeld. Commercie is immers commercie. Maar voor dit jaar, heeft de klasse het ook officieel geregeld in het reglement dat dit kan, middels de Open Exemption Provisional.
World class driver
Hiermee wordt het mogelijk voor coureurs omschreven als ‘world class drivers’ om zonder verder geneuzel mee te mogen aan NASCAR races. Het enige is dat je door de organisatie erkend moet worden als world class driver (op een case by case basis). En dat je je 90 dagen van te voren meldt.
Geschiedenis
Als je deelneemt op deze basis, kom je niet in aanmerking voor punten, prijzengeld en andere voordelen. Maar zowel de coureur als diens auto worden wel officieel gezien als winnaar/podiumfinisher indien het zo ver komt. Je gaat dus wel de geschiedenisboekjes in.
Just do it
We roepen iedereen die Max kent dan ook op om hem uit te dagen om het maar te doen. We stellen iets voor als ‘yo Max, weet je wat Kyle Larson zei…nee nee, niet dat, dat was een paar jaar geleden…nee dat ‘ie beter is dan jij…ik zou dat niet pikken man’. Martin Garrix, we nemen aan dat je de handschoen oppakt. Make it happen. Just some good ol’ boys…
tja, waarom zou je de kans willen missen om ook in vs vijanden te maken… als coureur tussen mensen als hamilton kan het niet spannender.. zou me niets verbazen als verstappen na 266 rondjes aan de leiding in South Point 400 (Las Vegas) ineens een klapband krijgt omdat het unamerican is als een dutchy zou winnen.. in de vs geld (vanwege engelse propaganda in de jaren 1780 tot 1900) if its dutch, it aint much… masr dat kwam weer omdat de britten de amerikaanse opstand vervelend vonden en nederland de amerikanen voorzag van boten vol buskruit waarmee de amerikanen onafhankelijk konden worden van de britten… redshirts…
Arie heeft er meerdere keren gewonnen en wordt bijna als Amerikaan gezien.
Pfoe wat een creativiteit voor een clickbait titel…
Het is ook nooit goed, eh? Zoals altijd, de beste stuurlui staan aan de zijkant.
Simpel: als jij betere artikelen/stukjes kunt schrijven, laat het dan maar zien ook.
Ik ben al blij wanneer er geen spel- of typefouten in staan.
Als je dan toch zo’n artikel schrijft… welke coureurs van F1 naar Nascar (of andere oval gedoe) en welke andersom. En werkte dat? Luyendijk een eeuw geleden en Montoya vorige eeuw ongeveer maar verder?
Waar gaan ex-F1 rijders naartoe en hoe doen ze het daar en voor hoe lang nog? Baricello? Raikonnen (daar lezen we dan nog wel eens ietsjes over), Prost, die Belg in z’n beige Barclays, Moustache Mansell (TV werk? net als Herbert enzo), het zijn vast niet allemaal financiele genieen die hun centjes zo slim belegd hebben dat ze niks meer moeten. En diversen zullen niet eens niks kunnen doen, die blijven herhalen wat ze kunnen: jagen en verbeteren.
Je kunt een hele grid vullen met ex Formule 1 coureurs die hun geluk beproeven in de IndyCar, maar de stap naar NASCAR heb ik nog niet vaak voorbij zien komen. Via Google kom ik tot verschillende aantallen, maar één site wist er tien met naam en toenaam te noemen:
– Jim Clark (eenmalig, in 1967)
– Innes Ireland (1967)
– Christian Fittipaldi (2001-2003)
– Juan Pablo Montoya (2006-2009)
– Jacques Villeneuve (2006-2012, afgewisseld met o.a. WEC)
– Scott Speed (2008-…)
– Nelson Piquet Jr. (2010)
– Kimi Raïkkönen (2011, 2022, 2023, enkele races)
– Daniil Kvyat (2022, 3 races)
– Jenson Button (2023, 3 races)
Ik denk dat ze dat zijn. Sjaak heb ik het wel eens aardig zien doen op een road course. Maar ze hebben de wereld niet in vuur en vlam gezet daar. Of nou ja, Montoya 1 keer toen ‘ie die truck met benzine ofzo raakte.
Het is toch ook geen vergelijk. Een wereldkampioen badminton gaat ook geen potten breken op Wimbledon. Andere sport, andere techniek. Daarnaast halen ze elkaar continu in op die ovals, dat trekt Max niet zo goed dus dat wordt afsnijden en beuken..
Vergelijk dan badminton (F1) met breien (Nascar)
Volgens mij is Max niet de snelste in elke auto. Hij heeft een duidelijke voorsprong als ’t gaat om auto’s met middenmotor, zie ook interview met Team Redline. Wil natuurlijk niet zeggen dat ‘ie het niet zou kunnen zijn in een andere configuratie.
Jeffrey Herlings heeft dit in de motorcross ooit gedaan.
Staat een prachtige korte docu over op youtube.
https://youtu.be/R-BleZkNdEU?si=Nz4REs7aKySfHLFK
T commentaar wat die jongen daarna geeft, heerlijk! Ligt denk ik wel in lijn met wat we kunnen verwachten, mocht Max een keer winnen in nascar.
moest hier ook gelijk aan denken! al denk ik dat Max specifiek in NASCAR het niet gelijk zo goed doet…maar zoals James Hinchcliffe al zei als je de andere categorieën ook doet dat Kyle dan in 4 van de 5 aan het kortste einde trekt.
Ik heb die docu een tijd geleden gezien en imo toch niet echt te vergelijken. De auto’s in NASCAR zijn echt anders dan de WEC of F1 auto’s.
De fiets waar Herlings in Europa op rijdt zijn misschien anders qua specificatie, maar t blijft een (motor)fiets met dezelfde layout en aandrijving. Wel echt een topprestatie van Herlings en qua coureur inderdaad ook een buitencategorie net als Max.
World class driver, dat is precies zoals ik mezelf omschrijf…