Mercedes-AMG ONE passeert de 24 uur van Le Mans

Auteur: , 23 Reacties

Andere evenementen in het World Endurance Championship (WEC) hoeven eveneens niet te hopen op de komst van de allermachtigste AMG ooit.

Mercedes gaat niet racen met de AMG ONE

Het is een drukte van jewelste in het land der hyperextreme automobielen. Verschillende fabrikanten in allerlei soorten en maten werken de laatste jaren aan grensverleggende wagens, in een poging de allerbeste en snelste bolide op aarde te maken. Het WEC heeft hier heel slim op ingespeeld door het besluit te nemen de huidige hoogste klasse, de LMP1-klasse, na dit seizoen op te doeken en daar voor in de plaats een hypercar-divisie terug te brengen.

Sinds de aankondiging van deze meer toegankelijke hypercar-klasse wrijven autosportfans zich al watertandend in de handen. Waar de LMP1-klasse vandaag de dag in feite een interne strijd is bij Toyota, moet de hypercar-divisie interessanter worden. Ieder merk dat momenteel werkt aan een hypercar voor de straat kan technisch gezien meedoen aan het feest. Toyota, Aston Martin en Scuderia Glickenhaus hebben hun deelname alvast bevestigd, de kans is groot dat het aantal constructeurs zich in de nabije toekomst nog verder zal uitbreiden.

Op de deelname van Mercedes-AMG, dat momenteel druk bezig is met de laatste voorbereidingen voordat de ONE de straat op mag, hoeven we in ieder geval niet te rekenen. Hoewel het merk een prima geschiedenis heeft op Le Mans en het mooi zou zijn als Mercedes zijn activiteiten in de autosport verder uitbreidt, ziet AMG-baas Tobias Moers niets in de hypercar-divisie. Zo vertelt hij het volgende in de gesprek met Top Gear.

“I’m really curious how that’s going to work. I know there’s engagement around the Valkyrie, I know customers have asked us if we’ll do that with Project One, but I’m curious at how such expensive cars will run in a special series under ‘Balance of Performance’ conditions. I don’t think that is the right way. I have concerns on one hand, while on the other I’m really excited to see those cars racing together. It’s an amazing situation. But investing such an amount of money in BoP-oriented racing? I’m not down with that for now.”

En daar heeft hij eigenlijk wel een punt. Fabrikanten die zich bezighouden met de ontwikkeling van een hypercar, hebben te maken met torenhoge kosten. Om vervolgens al dat geld in het spreekwoordelijke putje zien te verdwijnen, door op het circuit niet de daadwerkelijke prestaties van de deelnemende auto’s te mogen gebruiken, is eigenlijk heel erg zonde en ergens ook een beetje tegendraads.

In de ideale wereld zal de hypercar-klasse werken net zoals de Formule 1, waar de beste teams (veelal met het meeste geld) boven komen drijven. Het mag duidelijk zijn dat het WEC heeft gekozen voor de “eerlijke” aanpak, zodat iedereen een kans maakt op de overwinning en het spektakel zo groot mogelijk blijft.23 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ze moeten er gwn een fatsoenlijk blok in gooien!
@guido93: precies gewoon de oude 7.3 V12 weer in productie.
Nooit een fan geweest van BoP praktijken. In mijn ogen is de racerij altijd een competitie geweest van de snelste auto/coureur combinatie, niet slechts 1 van die twee. Beste voorbeeld is Blancpain , wat mij betreft een zielloze geld optocht richting de eerstvolgende krabsla hospitality lunch.

Wellicht kan het gewoon niet anders tegenwoordig, racen is nou eenmaal een dure hobby.
@8cylinder: snelste auto/coureur combi wordt door één kwestie bepaald: wie de diepste zakken heeft. Formule 1 is daar een prima voorbeeld van. Dat maakt het voor startende of minder vermogende teams niet interessant om deel te nemen, en wat heb je dan voor competitie? De LMP 1 klasse van Le Mans is ook compleet kul om een voorbeeld te noemen. Dan liever een BoP die voor ieder team wel ’s hit & miss is…
@davelepeef: Heb liever dat diepe zakken race uitslagen beïnvloeden via de R&D afdeling dan via relatie geschenken aan de wedstrijdleiding.
Balane of Power zorgt er dus voor dat de beste coureur wint; wanneer beginnen we?
@alfalfa:
Balance Of Performance zorgt dat de beste lobbyist wint.
Deze auto bestaat alleen op plaatjes
Het enige mooie hieraan is dst deze auto’s daadwerkelijk ziet rijden en nog hard ook. Ik vind een goed besluit dat de BoP toegepast wordt puur om de actie op de baan te vergroten
Goeie zaak me dunkt.
Of gewoon omdat hij inziet dat de andere hypercars sneller zullen zijn?
Autosport gaat er niet om dat de beste coureur wint, het gaat er om dat de beste combinatie van coureur en constructeur wint.

Als je dat niet snapt, snap je niets van autosport.
Waarom bouw je nou zo’n wagen? Blijkbaar alleen voor Monaco of St Tropez want een serieuze kans om ‘m op een circuit te krijgen sla je af…
@davelepeef: Waarschijnlijk bang dat het een afgang word. Dat het of niet snel genoeg is of niet betrouwbaar genoeg.
Want een le Mans zal echt wel positieve impuls geven aan de verkoop cijfers.
Ze zouden eens door de mand vallen… haha nee. Supercars moet je verkopen aan de Rich and Famous.
Naar mijn idee wacht men al jaren op dat ding
BoP heeft zijn beperking maar ze moeten iets. Het alternatief is enorm strikte en specifieke regels zoals in de F1 of DTM. Nu laat Mercedes zelf al zien hoe saai dat soms kan zijn. En eigenlijk is dat niet eens een alternatief, want we willen verschillende auto’s met verschillende motoren net als de Hypercars van vroeger.
Nu snap ik de problemen met BoP. Je kan enorm investeren in de beste auto om daarna generfed te worden door BoP. Komt nog al het gesjoemel bij van fabrikanten om onopvallend zo sloom mogelijk te zijn tijdens de tests…

Ze moeten iets doen om te zorgen dat een 24 uur durende race spannend is.
Ik pleit voor een puntensysteem waarbij geen technische regels zijn, maar waarbij de deelnemers omgekeerd evenredig aantal punten krijgen volgens hun budget. Teams met weinig budget zullen dus meer punten krijgen voor goede resultaten. 2 vliegen in 1 klap: het ware potentieel van de huidige technologie zal zich uiten bij teams met grote budgetten en kleinere teams zullen economische oplossingen zoeken en daarvoor beloond worden.
Heeft Toyota een hypercar voor de openbare weg?
@weijs: Je kan onder BoP regels ook met een Prius winnen. Niet nodig dus.
@weijs: Ze zijn bezig met een soort LMP racer met weghomologatie. Daar heeft Mercedes natuurlijk terecht bang van.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).