Moeten Ricciardo en Sainz van stoeltje wisselen?

Auteur: , 19 Reacties

Een belangrijk vraagstuk op de maandagavond.

Moeten Ricciardo en Sainz van stoeltje wisselen?

De wereld der Formule 1 was vele malen makkelijker zonder al die vermaledijde talentenprogramma’s. Natuurlijk, het heeft de sport verzadigd met allerlei onwaarschijnlijk goede coureurs, maar tegelijkertijd heeft het ervoor gezorgd dat wanneer die coureurs hun team ontgroeien, ze eigenlijk nergens terecht kunnen. Daniel Ricciardo, die heeft laten vallen zijn ogen voor volgend jaar open te houden, bevindt zich momenteel in precies zo’n situatie.

Hoewel de Australiër al bijna tien jaar aan Red Bull verbonden is en een groot deel van zijn carrière aan de energiedrankfabrikant te danken heeft, begint het er steeds meer op te lijken dat de honingdas toe is aan een nieuwe uitdaging. Ricciardo heeft, zoals mening Formule 1-coureur, de ambitie ooit wereldkampioen te worden, maar is in vier jaar tijd niet verder dan een derde plaats en een zestal overwinningen gekomen. Reken daarbij het feit dat hij en Verstappen het steeds vaker met elkaar aan de stok krijgen en de intenties van de Australiër zien er ineens niet zo vreemd uit.

Het probleem zit hem in het feit dat, hoewel hij wellicht van het schip zou willen springen, er in het water geen reddingsvest te bekennen is. Goed, er bestaan geruchten over een mogelijk voorcontract met Ferrari, maar de kans dat Daniel ook daadwerkelijk naar de Scuderia vertrekt is bijzonder klein. Vettel zal de Italiaanse renstal immers niet snel verlaten, en Ricciardo zit niet bepaald te wachten op een rol als tweede viool. Niet vergeten moeten we Charles Leclerc. Blijft de Monegask de komende jaren overtuigen, dan zal hij het stokje hoogstwaarschijnlijk van de viervoudig wereldkampioen mogen overnemen, of, in het ergste geval, als tweede rijder mogen beginnen.

Mercedes, een ander team waarmee Ricciardo veelvuldig in verband is gebracht, liet daarnaast weten geen ruimte te hebben voor Daniel. De Duitse equipe is in haar nopjes met het huidige rijdersduo en heeft daarbij een tweetal talenten achter de hand om een eventueel vertrek van Hamilton of Bottas op te vangen. Zowel Esteban Ocon als George Russell, momenteel samen met Nyck de Vries actief in de Formule 2, mogen voorlopig blijven.

Ricciardo heeft dus weinig opties, als het gaat om de top teams. Een miraculeuze ommekeer van McLaren zien we ook niet snel gebeuren, dus lijkt de Australiër geketend te zijn aan het team dat hem in eerste instantie naar de Formule 1 bracht. Althans, er ligt nog één optie in het verschiet, die misschien helemaal zo gek nog niet is.

Daniel kan, net als Nico Hulkenberg vorig jaar al deed, de overstap wagen naar Renault. Naast Ferrari en Mercedes is de Franse renstal de enige andere fabrikant op de grid. Dit betekent niet alleen dat het team flink wat geld te besteden heeft, maar nagenoeg de gehele auto kan bouwen zoals zij dat zelf willen. In andere woorden, de auto kan gevormd worden naar de constructie van de motor, wat flinke voordelen met zich meebrengt. Daarbij heeft het team zowel in het verre als nabije verleden succesvolle periodes gekend. Niet alleen dat, want waar ze niet lang geleden nog halverwege het middenveld reden, lijken ze nu de overtuigende leider van het middenveld te zijn. Natuurlijk, er moeten nog aanzienlijke stappen worden gezet om de top te bereiken, maar de potentie is er wel degelijk.

Niet onbelangrijk is het om te onthouden dat Carlos Sainz, die momenteel naast Hulkenberg voor het team uitkomt, eenvoudig teruggehaald kan worden naar Red Bull om daar een interne strijd met Verstappen te voeren. Door de motorenruil van McLaren en Toro Rosso mocht Carlos Sainz de falende Jolyon Palmer (herinner je hem nog?) vervangen, maar de Spanjaard kan zijn huidige team met één druk op de knop weer verlaten. Mocht Daniel Ricciardo dus écht wegwillen, dan is een nieuwe ruildeal wellicht helemaal niet zo’n idioot idee.

Cyril Abiteboul, teammanager van Renault, heeft in ieder geval oren naar het idee en hoopt dat de Australiër rekening met hen houdt, mocht hij naar een ander team willen verkassen. Tegenover Motorsport.com vertelde de Fransman het volgende:

We zijn geïnteresseerd in getalenteerde rijders en Daniel Ricciardo is er daar één van. Ik denk dat Daniel in een goede positie zit om te weten waar we sterk en zwak zijn, hij gebruikt natuurlijk een Renault-motor. Maar als we een coureur als Ricciardo – misschien hem, maar misschien iemand anders – willen verleiden, is het eerste dat we moeten doen onze spullen voor elkaar krijgen. Als we erin slagen het beste pakket qua chassis en motor te bouwen, dan ben ik er zeker van dat we interessant kunnen zijn. Dan kunnen we namelijk laten zien dat onze ambities serieus zijn en dat kan wellicht helpen bij iemand als Ricciardo.

Als, als, als..“, we kennen het riedeltje inmiddels wel. Desondanks moeten we niet ontkennen dat Cyril wel degelijk een punt heeft. Ricciardo heeft bijzonder weinig opties en een vertrek naar de underdog is misschien wel zijn beste optie. Wat denken jullie?19 reacties

No way, voordat Renault eventueel mee kan strijden om de prijzen is ie toe aan zijn pensioen.
Ric heeft meermaals aangegeven alleen te willen switchen naar een WK-waardig team.
@harrie: voor alonso was renault ook niet supersterk he, die komen en gaan in de top
@gasskaas: Alonso heeft bij Renault z’n enige twee titels behaald..
@str8six: joh…
De enige stoelendans die moet worden uitgevoerd is dat Kyvat weer ergens een stoeltje krijgt. En dat hij daarna weer gekickt wordt.

#OffersVoorMax
Hamilton deed ook zoiets
@realhustler: Dat is een heel goed parallel! Al deed Mercedes het bij zijn komst wel aanzienlijk beter dan Renault het nu doet, maar goed, wellicht dat de Fransen er volgend jaar ineens veel beter voorstaan.
@ikschrijfookoverautos: Renault zou er volgend jaar zomaar beter voor kunnen staan dan Red Bull.
Het begint er toch steeds meer op te lijken dat Renault in 2019 geen motoren meer levert aan Red Bull.
Wat Honda volgend jaar te bieden heeft is nog maar af te wachten, de betrouwbaarheid lijkt verbeterd maar de prestaties nog niet.
Dus als Ricciardo bij Red Bull blijft is het nog maar de vraag of hij om het Kampioenschap kan strijden in 2019.
Gewoon goed remmen en gasgeven en tussendoor een beetje sturen. Tuuûut tuut racecoureur.
@pielemuis: tuuteren is voor mij grote blij
@allesmetturbo: U is van mediterraanse afkomst ?
Ik zou de switch maken als ik ric was, simpelweg omdat de kans groot is dat hij anders volgend jaar een honda motor heeft, kan ook weer grote stappen maken sure, maar denk voorlopig nog nie waardig genoeg.

Ik denk dat Renault dat sneller voor elkaar heeft en een goed chassis wel heeft opzich, alleen niet goed genoeg nog.
Perez zou met Renault in onderhandeling zijn als vervanger van Sainz. Russell zou op zijn beurt de Jalapēno vervangen bij Force India.
Wellicht is dus ook daar geen plek voor Ricciardo, en is hij gebonden aan RBR…
Komkommertijd! ‘Moet Heineken mss verder onder de naam Schultenbrau
Red Bull moet niet met Sainz verder willen. Junior( en Senior ) zorgen voor onrust. Onfatsoenlijk gedrag had men eerder definitief moeten afstraffen.
Wanneer komt het nieuws dat Haas, Sauber en Williams hem ook wel graag willen?
Wishfull thinking voor Renault als je het mij vraagt! Ik denk dat Riccardio volgende jaren ook gewoon weer voor Red Bull zal rijden…
Ik zie het nog niet zo zitten dat Ferrari en Mercedes voor hun jonge talenten gaan. Zeker Ferrari kiest al jarenlang voor bewezen grootheden (of in ieder geval bewezen ‘heden’). Jules Bianchi was bijvoorbeeld (vrijwel) net zo’n groot talent als Leclerc en die zetten ze ook niet in de tweede Ferrari. Ferrari wil ook als tweede man gewoon iemand die al door de vol geverfd is in de F1.

Mercedes zou missssschien voor Ocon kunnen gaan. Mits hij Perez dit jaar verslaat, wat ik persoonlijk nog niet direct zie gebeuren. Net als bij Fezza geldt: ze gingen ook voor Bottas in plaats van voor Wehrlein. Zodoende zie ik zowel bij de roden als de zilveren toch wel mogelijkheden voor de honingdas. En ik ben nog altijd van mening dat als hij slim is, hij voor Ferrari kiest.

Renault probeert er ondertussen gewoon alles aan te doen om de best mogelijke rijders binnen te halen/houden. Klinkt als een open deur, maar ondanks dat Valtteri en Kimi dit jaar leuk meedoen is het dat klaarblijkelijk niet. Naar verluidt deelt Renault ook info met Sainz over de auto van volgend jaar voor het geval dat hij er toch blijft. Ik houd er wel van. Als je VET en HAM 30 miljoen plus per jaar geeft, laat ze dan op zijn minst bewijzen dat ze dat verdienen door er een andere topper naast te zetten.
Ik vind het duo Ricciardo en Verstappen erg leuk om te zien, zowel op de baan als ernaast, maar ik denk dat het voor de persoonlijke ontwikkeling van Ricciardo best een goed idee is om eens te wisselen van werkomgeving. Wat betreft de motoren en de prestaties ervan is en blijft het natuurlijk koffiedik kijken, maar een gokje moet je af en toe wagen toch?
Kimi met pensioen, Ricciardo naar Ferrari waar hij tweede rijder moet worden.

En zich vervolgens niet van die beperking aantrekt en Vettel eruit rijdt :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).