Nederlandse autoverkoop 2018 van start als een speer

Auteur: , 19 Reacties

Of moeten we een beetje door de cijfers heenkijken?

Leo-de-cabrio

De eerste maand van het jaar is alweer voorbij en dat betekent dat we ook een maand data hebben om staat van de autoverkoop anno 2018 eens onder de loep te nemen. Zojuist kregen we een ronkend persbericht binnen over de autoverkoop in januari. Deze ligt met 59.367 exemplaren maar liefst 16,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, toen er slechts 51.121 auto’s over de toonbank gingen. Tevens is het de beste januari sinds 2012, toen er ruim 70.000 auto’s verkocht werden.

Met name Volkswagen zal met genoegen terugkijken op de maand. Tenminste, qua verkopen in Nederland dan. Alle ophef rondom dieselgedoe deert de Nederlandse Volkswagen koper kennelijk niet of nauwelijks, want de Polo (2.642 stuks, rijtest), Golf (2.313 stuks), Up! (1.949 stuks) en Tiguan (1.783 stuks) nemen beslag op de plaatsen één tot en met vier. Alleen de Ford Fiesta wringt zich naast de Veedubs in de top-5 dankzij 1.540 verkochte units.

Als we dit tempo vast konden houden in het hele jaar zou de verkoop rond de 500.000 auto’s uitkomen. Een complete goednieuwsshow dus? Nou dat ook weer niet, we kunnen namelijk redelijkerwijs aannemen dat de cijfers enigszins beïnvloed worden door de CO2-tax van de staat.

In 2012 werden de beruchte 0 procent, 14 procent en 20 procent bijtellingstarieven in het leven geroepen. In de loop der jaren werden deze steeds strenger, waardoor het enkele jaren op rij interessant was om nog snel even een auto op kenteken te zetten in december. In tegenstelling tot de normale gang van zaken was december de laatste jaren dus vaak een topmaand. Zo werden er in december 2015 bijvoorbeeld 69.159 nieuwe auto’s geleased verkocht. De verkoop in januari deed dit fenomeen waarschijnlijk geen goed.

Om van de daken te schreeuwen dat we ‘De beste januari sinds 2012!!1!’ hebben beleefd, lijkt ons dan niet geheel recht doen aan het grotere plaatje. Maar goed, het is natuurlijk altijd beter dan wanneer er mínder auto’s verkocht waren dan in voorgaande jaren.19 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Je moet het Volkswagen nageven, Aardige prestatie om de eerste vier plekken in te nemen. De nieuwe Polo is ook een verdraaid goede auto geworden.
@ihrte: zolang in Nederland iedereen elkaar op de verjaardag maar na blijft praten over de vermeende kwaliteit van VW, roestende Alfa’s en een maandagochtend Laguna uit de tweede generatie, vrees ik dat het straatbeeld er weinig van op zal fleuren.
@karhengst: keal wat loaj ow goan, op de teentjes getrapt?
@ihrte: spontane Tia?
Bedankt VW diesel rijders, ons een beetje vergassen.
@faalhaas: graag gedaan! Zal straks de V8 nog even lekker laten klapperen!
@faalhaas: Andere merken verkopen ook diesels. Daarbij komt dat het aantal verkochte VW het grootste gedeelte benzine uitvoeringen zijn. Maar ,ja sommige hebben altijd wat te zeuren.
@dijan: Ik wil niet heel vervelend zijn hoor, maar ik vraag me toch af waarom je vaak zo op je teentjes getrapt bent wanneer iemand wat negatiefs of vervelends roept over Volkswagen of over VAG in het algemeen.
@viezefreddyw: Alleen als men iets schrijft ,wat niet klopt. Er zijn er ook die op hun teentjes getrapt zijn als andere bepaalde merken worden afgezeken.
@dijan: Mensen die op hun teentjes zijn getrapt. Ze zijn er inderdaad in alle soorten en maten. Maar het valt me op dat jij dat wel erg vaak bent als het om VW of VAG in het algemeen gaat.

Zonde van de moeite denk ik dan.
December 2018 word voor Tesla Model S de beste maand ooit in Nederland.
@kobus1967: Nee joh, die 4% bijtelling geldt maar tot 50.000 euro cataloguswaarde he. We zullen dit jaar veel meer serieus EV geweld kunnen verwachten van andere merken.
@ihrte: vanaf 1 januari 2019 gaat de bijtelling op de schop voor het bedrag boven 50.000 euro!
Vandaar dat het op een Tesla van een ton 9000 euro bijtelling per jaar scheelt als je hem nog dit jaar op kenteken hebt.
Reken maar uit wat het op een model x van 170.000 euro scheelt.
Hebben ze bij PON alle auto’s die ze in December hebben ‘verkocht’ om de cijfers op te krikken (ofwel op kenteken in de showroom zetten) nu ook eindelijk afgeleverd en dus twee keer meegeteld?
@gulli: je hebt werkelijk geen idee hoe de cijfers tot stand komen?
@nautique206: ik heb wel een idee (wat ik hiervoor dus schreef) maar ik heb het vermoeden dat je het ons allemaal haarfijn gaat uitleggen
@gulli: de cijfers zijn registraties, aangezien een auto maar 1x geregistreerd kan worden, kunnen ze dus nooit dubbel geteld worden
@nautique206: we hebben het wel over PON he, zou me niets verbazen als ze hier ook creatief mee boekhouden
Nou kenteken afgifte loopt nog steeds via RDW

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).