Nissans V6 twin-turbo (405 pk) is perfect voor de nieuwe ‘Z’

Auteur: , 41 Reacties

Een geblazen moderne 3.0 V6 in een lichtgewicht sportief chassis: met dit recept heb je potentieel een meer dan waardige 370Z-opvolger in handen.

Het Nissan-concern presenteert een nieuwe 3.0 liter V6-motor met twee turboladers, die in de gefacelifte Infiniti Q50 komt te liggen. Nou kan helemaal niemand die Infiniti schelen, maar de nieuwe VR-krachtbron en zijn mogelijke toepassingen wel. Het blok is ruim 14 kg lichter dan de uitgaande (3,7 liter) V6 en komt er met 300 of 400 pk en respectievelijk 400 en 475 Nm. Naar de Europese markt komt voorlopig alleen de sterkste variant.

De motor zelf weegt 194,8 kg, inclusief turbo en intercooler komt het gewicht op 220,6 kg uit, wat nog wel te managen moet zijn in de neus van een sportief model. Geen crossover-trekjes of viercilinders, maar gewoon een dikke zespitter zonder hybride in de 370Z-opvolger, dat lijkt ons goud. Sowieso krijgt de 3.0 V6 een grote rol in de top van de Nissan-lineup, de (van de LMP1-racer afgeleide) motor van de volgende generatie GT-R krijgt eveneens deze inhoud. Maar nu lopen we heel erg op de zaken vooruit.

Speciaal voor de 2 Infiniti-fans die meelezen posten we de foto’s van de gefacelifte Q50, die naast zijn viercilinders en hybride 3.5 V6 nu eindelijk een beetje échte grunt onder de kap krijgt. Het is nog geen Eau Rouge, maar die komt er toch niet. En 405 geblazen paardjes in een sedan, dat gaat ook serieus hard.

Update: in Infiniti’s communicatie was sprake van bhp’s (400 hp), waardoor het vermogen in PS (405) iets hoger uitkomt.41 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Nissan 300ZX?
Zo’n Infiniti blijft toch ook wel een dik hok, alleen jammer van die verkreukelde Hoffmeister-knik.
Of in de Juke, gewoon een Juke Z bouwen met dit blok en dan voor een ‘normale’ prijs ipv die €500.000 of zelfs wel meer voor een Juke GT-R!
@jobberns: De Juke had nooit in productie mogen gaan, wat een verschrikkelijke auto.

OT: Ben benieuwd wat de 2 turbo’s met het geluid gaan doen, de VQ35DE uit de 350Z is nog steeds een van de best klinkende 6-cilinders van de laatste jaren.
@jobberns: een juke Z.. kappen hoor

Dan verneuk je de hele fairlady z history door zo’n z op een juke te plakken
@sr20det: ja, dat ben ik eigenlijk wel met je eens… Sorry, pin me niet vast op de naam, het gaat er om dat het een leuk blok is voor zo’n ding aangezien de Juke GT-R nogal goed ontvangen werd door een stel rijken dat er zonder blikken of blozen een enorme som geld voor neerlegden 😉
@jobberns: Ben ik wel met je eens.

Toch blijf ik me afvragen of er wel één Juke R verkocht is.. anders zou je er wel meer van tegen komen door het internet..
De enige die ik nu alleen nog heb gezien zijn de twee mat zwarte (pre-)facelift van Nissan zelf.
Met een paar elektromotoren erbij zou dit blok inderdaad best wel eens de GT-R powertrain kunnen worden.
@racerx: Kap eens met die electro motoren!
@stefanos: you can’t handle the future?
@nasty: Can you handle the oplaadtijd?
@G-Ammo: hybride, dat laad ook op als je remt…
@stefanos: ik denk dat ie wel een punt heeft. Volgens mij was het plan van Nissan om de volgende GT-R te electrificeren, dus wie weet…
@stefanos: Ik houd er ook niet echt van, maar aangezien Nissan heeft aangegeven elektromotoren in de volgende GT-R te gaan gebruiken… 1+1=2.
@racerx: Omgekeerde wereld. Zoek op verschillende fora en je zal Inifniti fans zien met verslagen over dat ze Nissan/Infiniti hebben gesmeekt om het GT-R blok verkrijgbaar te maken in Infiniti’s (voornamelijk de FX; die wel met het oude 37 en V8-5.0 komt)(en om eerlijk te zijn, als dat blok erin had gelegen, had ik die nu gehad, ipv de diesel).
@gregorius: De 3.8 was een mooi blok geweest voor exotische Infiniti’s inderdaad. Helaas hebben ze het niet aangedurfd.

Ik ga hopelijk niet op je tenen staan wanneer ik zeg dat het me verbaast dat er zoiets bestaat als ‘Infinity fans’? ;-)
Dank voor de foto’s @sir_smokalot

wie is de andere Infiniti fan?
@gregorius:

C’est moi
@jack_abarth:
et moi..

Uhh.. Autoblog? Hebben jullie wel goed geteld?? ;)
@gregorius: moi! pa had vroeger een g37s cabrio. Puur genot was dat en zeldzaam in Nederland!
@gregorius: geen fan, maar infiniti krijgt minder aandacht dan ze verdiend.
Die Infiniti ziet er nog steeds erg strak uit! En ik ben wel benieuwd naar de 370Z opvolger. De specs klinken veelbelovend
Wat weegt een reguliere 4 cilinder motor eigenlijk (laten we zeggen van een Golf)?
@pomoek: VW sjoemelt er altijd wat kilo’s af.
@pomoek: laatst nog een motorblok (geen koelvloeistof, wel olie) in een aanhangwagen getild met z’n tweeën. Was een gietijzeren 2 liter 4 cilinder blok helemaal compleet. Zal ergens rond de 150 kilo hebben gezeten schat ik zo. Zelfs een dieselblok van dat formaat is redelijk makkelijk met twee man te tillen (gietijzer).
@lekbak: ook top!
@pomoek: “the 2.0-liter version of the Gen 3 EA888 engine comes in eight pounds below the outgoing powerplant, bringing overall engine weight down to 290 pounds”, oftewel 132 kg voor een 2.0 TSI.
@stephanotis: Top dank je!
Niets mis met een infiniti q50, maar spannend is ie ook niet. 400pk daarentegen maakt veel goed.
Ik weet nog niet zo goed wat ik van het motorgewicht moet denken. Ter vergelijking, mijn 2.4 D5 weegt zonder turbo en intercooler 185kg maar dat is dan weer wel een diesel. Anderzijds is dat een V motor en heeft dus het dubbel aantal nokkenassen en een cilinder meer.
@jack_abarth: turbo motoren zijn zwaarder dan een atmosferische motor. De oude 6.2 V8 van AMG is rond de 200 kilo, afhankelijk van de uitvoering iets zwaarder of lichter. Ik vind deze motor dus ook behoorlijk zwaar.
Lekker hoor! Hopelijk blijft de uitstoot laag zodat deze auto zich niet weer uit de markt prijst.
Ik ben erg benieuwd. Heel gaaf dat er gewoon een compleet nieuw blok voor wordt ontwikkeld. Ik vind de 370Z nog altijd een van de gaafste roadsters.
Infinity maakt erg mooie bolides, je ziet ze zelden maar misschien maakt dat ze juist wel aantrekkelijker.

Een opvolger van de 370Z is in ieder geval ZEER welkom wat mij betreft! Noem em Nissan Fairlady Z! Of 300ZX, die had ook een twin turbo 3.0L V6!
@mazdarx:

Naar mijn weten heet de auto in Japan nog altijd Fairlady Z.
En ik weet niet of Nissan het aandurft om opeens een lager typenummer te gebruiken.
BMW en Ferrari laten zien dat dat blijkbaar een no-go is.
@mazdarx: was een erg mooi ding in de jaren 80, die twin turbo 300 zx, met een soort targa dak ook dacht ik. Zie je nu nooit meer rijden helaas
Het zal ongetwijfeld fantastisch lopen, maar wat een foeilelijk en moeilijk volgebouwd motorblok is dit zeg.

Neem nou zoiets, is toch veel mooier!;
https://i.ytimg.com/vi/CxJ9kcFgERM/maxresdefault.jpg
Kom maar afleveren
Volgens mij is het gewoon een Mercedes-Benz M276 motor met een Nissan/Infiniti Badge.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).