Officieel: Volkswagen en Ford gaan met elkaar in zee

Auteur: , 40 Reacties

Dit zag niemand aankomen.

Officieel: Volkswagen en Ford gaan met elkaar in zee

Ford en Volkswagen schijnen volgens de geruchten al langere tijd een samenwerking te overwegen, maar pas vorige week kwamen er daadwerkelijk geloofwaardige geluiden naar buiten. Volgens betrouwbare bronnen waren beide partijen dichtbij een akkoord en zou de aankondiging niet veel langer op zich laten wachten. Inmiddels blijken de geruchten inderdaad te kloppen: Volkswagen en Ford zijn voortaan nog betere vrienden.

Op een persconferentie hebben de CEO van Volkswagen, Herbert Diess, en de CEO van Ford, Jim Hackett, aangekondigd een formeel akkoord te hebben bereikt voor een samenwerking. Belangrijk is dat geen van beide bedrijven bij deze zogenaamde alliantie eigenaar wordt van de ander. Met de samenwerking willen de autofabrikanten vooral geld besparen door de ontwikkelingskosten te delen, zodat ze er in de komende paar jaar financieel beter voor komen te staan. Beslissingen binnen de alliantie worden genomen door een gedeeld committee, waar Diess en Hackett samen aan het hoofd staan.

Officieel: Volkswagen en Ford gaan met elkaar in zee
Officieel: Volkswagen en Ford gaan met elkaar in zee
Redactiereus @willeme merkt terecht op dat Ford en Volkswagen al eens samenwerkten, en wel op zeer overduidelijke wijze. De Volkswagen Sharan en Ford Galaxy lijken als twee druppels water op elkaar.

In eerste instantie richt de samenwerking zich vooral op het gebied van bedrijfsauto’s en pick-ups. De commerciële voertuigen en pick-ups die de bedrijven samen zullen ontwikkelen, moeten op zijn vroegst in 2022 op de markt komen. Naar verwachting betekent dit dat o.a. de Ford Transit en Volkswagen Transporter, evenals de Ford Ranger en de Volkswagen Amarok in de toekomst technische broers van elkaar zullen zijn. Ford zal hierbij de pick-up voor zijn rekening nemen, terwijl Volkswagen juist aan de slag gaat met een ‘city van’.

Tegelijkertijd hebben Volkswagen en Ford afgesproken om meer dan alleen bedrijfsauto’s te zullen delen. Ook op het gebied van autonome auto’s, elektrische voertuigen en nieuwe mobiliteitsdiensten willen de autofabrikanten hun kennis gaan delen. Hierover is momenteel echter nog veel minder concreet. Volgens de alliantie zullen we binnen enkele maanden meer nieuws te horen krijgen.

Beeld: Focus RS en Volkswagen T-Roc, door @redbee540 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ff een flauwe : de lamme helpt de blinde.
@amghans: Samen goed voor meer dan 16 miljoen auto’s op een markt van een 90 miljoen wagens. Of: 2 merken die 1/5de van alle verkopen op zich nemen. Weinig lam of blind aan, of je nu fan bent of niet.
Welke liefdes baby zou je hier van krijgen?

Een onderstuurde Ford of een plastic interieur in je VW? Een saaie Ford of een lekker rijdende VW? Een Ford met sjoemelsoftware of een VW met een zwalkend modellen pakket? Etc…
@mercs: Een T-Roc RS natuurlijk… :)
@mercs: Ik ga voor de Volkswagen Up! R met widebody en Shelby Mustang GT500 blok op de plek van de achterbank, in de stijl van de Clio V6 en R5 Turbo
@Edge: nice
@edge: De Laatste Ford Ka (niet de Ka+) was een broertje van de Fiat 500, die samenwerking is gestopt.
Kan me voorstellen dat bv de volgende Ford Ka en volgende VW up! samen ontwikkeld kan gaan worden.
@mercs: Ik kan ook iets mooi opleveren.
Het hoeft niet steeds bagger te zijn.
Wel leuk dat je voor de consistentie nu de andere kant van de VW-Ford combospot gebruikt, @ikschrijfookoverautos!

De Transit werd vaak geroemd om zijn rijeigenschappen en werd dan ook wel eens “de personenauto onder de busjes” genoemd. Ik ben benieuwd hoe zich dat straks laat vertalen naar een Transit die zijn basis deelt met de Transporter. Verder is het echte interessante nieuws natuurlijk de bevestiging dat Ford en VW ook hun elektroshizzle gaan delen.
@edge: Over het algemeen sturen Ford’s altijd bovengemiddeld goed.
Is het Ford en VW of Ford en VAG🤔
@emping: Vag als benaming bestaat al een eeuwigheid niet meer .
@wimof: klopt. Het is Volkswagen AG wat staat voor Volkswagen Aktien Gesellschaft en afgekort wordt naar VW AG.
Een 3.0 TDI in de Ford Ranger? Fijn. Oude tijden herleven 😍😍(zwijmeld weg bij de Galaxy VR6)
@dutchdriftking: Dan heb ik toch liever de 3.2L TDCI in de Volkswagen Amarok
@robert110: Ehmm nee. Dit is het blok wat je in je Ranger Raptor wilt : https://www.facebook.com/search/str/JDEngineering+3.0+TDI/stories-keyword/stories-public?esd=eyJlc2lkIjoiMzY3NjIxODI5OTUxMTA1OjEzNTQ2MDIwNzEyNTMwNzEiLCJwc2lkIjp7IjM2NzYyMTgyOTk1MTEwNToxMzU0NjAyMDcxMjUzMDcxIjoiVXpwZlNUTTJOell5TVRneU9UazFNVEV3TlRveE16VTBOakF5TURjeE1qVXpNRGN4In0sImNyY3QiOiJtZWRpYSIsImNzaWQiOiJhZDhhNWIzNDE0YWU0ZWM2ZTliYWMzOThjNzliOTM1OCJ9
@dutchdriftking: Het laatste wat ik in een pick up (die ik gewoon voor werk gebruik) is een getuned blok, dus die cijfers zijn niet relevant.
Ik heb zowel met de Ranger 3.2 als de Amarok 3.0 wel eens gereden (beide in standaard vorm). Ford’s 5 cylinder is in mijn ogen gewoon een veel prettiger blok, het trekt lekkerder (al is de Amarok op papier iets krachtiger) en het klink beter. De 3.0 TDI in de Amarok rijdt zeker niet slecht maar de 3.2 rijdt gewoon beter.
@robert110: waarom zou je dat niet gebruiken? De A6 wordt ook vol ingezet op kilometers maken! En met deze tuning vermoed ik dat met juist gebruik het blok juist langer mee gaat. Vrijer ademen en alle milieu rommel er af….
@dutchdriftking: Gebruiken kan je het altijd, maar betrouwbaarheid is gewoon een dingetje. Zwaar gebruik bij een pick-up is wel wat anders dan kilometers maken met een A6. Het weghalen van het milieu spul zal wel een positief effect hebben op de betrouwbaarheid, de extra pk’s en NM’s zullen dat waarschijnlijk niet hebben.

Ik snap heel goed dat het hartstikke leuk is, en als je je pick-up gewoon voor huis-tuin en keuken gebruik gebruikt dan zal de tuning ook prima kunnen. Maar ik kijk naar pick-ups vanuit een professionele hoek (voor mij vooral loonwerk en landbouw), dus dat betekent dagelijkse betrouwbaarheid onder zware en/of ongunstige omstandigheden. Dan is het wel prettig als een motor ruim voldoende ruimte over heeft.
@robert110: als je midden in het land staat is het fijn als het stuk gereedschap gewoon werkt inderdaad.
Ik hoopte te lezen dat er een ford en een Volkswagen van de boot waren geflikkerd, maar helaas. Altijd jammer, nog minder variatie.
@hummer95:
inderdaad, ik ben een grote fan van alles wat Ford maakt met 8cilinders en alle VWs waarbij de motor nog op de juiste plaats voor een VW ligt. Waardoor ik kan stellen dat Ford en VW mijn 2 favorite merken zijn en ik juich dit alles behalve toe. Meer eenheidsworst en badge engineering, als deze evolutie zich voort zet zijn binnen 25 jaar alle auto’s een generisch model.
passat gt500
Samen sjoemelen!
@ghost: Dus ST wordt Sjoemel Technologies?
Yes!! Binnenkort beschikbaar in EU, de F-150 pickup met 1.5 TDI BlueMotion !!! *fingers crossed* ;-)
@w0ut:
de F150 is zo aerodynamisch dat hij meer verbruikt met een 2.3 ecoboost dan met de 5.0 coyote V8.
Eind jaren ’80 werkten de beide al samen in Zuid-Amerika. De op de basis van de Ford Orion gebaseerde Ford Verona en Volkswagen Apollo, de op de Escort gebaseerde VW Pointer, de op de Orion gebaseerde VW Logus, maar ook in omgekeerde richting, de op de VW Santana gebaseerde Ford Versailles en de op de VW Quantum gebaseerde Ford Royale.
@janc: Allemaal afschuwelijk lelijke dingen die je daar zegt…
Toch wel humor: was er niet een topman bij de R-devisie van VAG afkomstig van de RS-devisie van Ford? Hoe zou hij zich nu voelen?
Laat maar terug een Ka komen de naam waardig, elektrisch, op Up basis.
De fraudeur en de dakloze gaan samenwerken.
Volkswagen goed in de busjes en Ford goed in de pick-up trucks.Kortom dit is een prima samenwerking en een betere dan bijvoorbeeld Renault en Mercedes Benz.
Bovendien zijn de twee geen onbekenden voor elkaar.Zie Sharan en Galaxy of zoals genoemd Latijns Amerika jaren 80,90.
“De Volkswagen Sharan en Ford Galaxy lijken als twee druppels water op elkaar.”

Duhh, ze lijken niet alleen op elkaar, het zijn, samen met de Seat Alhambra, feitelijk dezelfde auto’s. Kwamen uit dezelfde fabriek.
Bovendien historisch verantwoord: de oprichter van Ford was grote vriendjes met de oprichter van VW.
2 enorm opwindende merken gaan samenwerken. Daar moeten prachtige dingen uit voortkomen…..proest!!!
Was eind vorig jaar al sprake van; VW zou productie in USA willen vergroten door in fabrieken van Ford USA eigen modellen te gaan produceren (denk aan wat ze doen met de Passat NMS), om zodoende minder importheffingen te hoeven betalen. Trump blij, VW blij, Ford blij
Nog even en we rijden allemaal een Golf met ons persoonlijke logo erop.
Alleen bedrijfsvoertuigen dus. Niks interessants.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).