
Het zat eraan te komen.
Alsof de Pikes Peak International Hill Climb op zich niet voldoende gestoord is voor auto’s, doen er ook motoren aan mee. Al 41 jaar, om precies te zijn. Volgend jaar mogen de motormuizen echter thuisblijven, zo heeft de organisatie deze week besloten.
Aanleiding voor deze beslissing is geweest het noodlottige ongeval van Ducati-rijder Carlin Dunne. De 36-jarige fabrieksrijder was dit jaar met Ducati aanwezig bij de heuvelklim om te proberen het record te verbreken met de Streetfighter V4 Prototype, maar kwam bij zijn recordpoging tragisch om het leven. In de laatste van de vier sectoren, op een kwartmijl afstand van de meet, raakte Dunne van het wegdek.
Het dodelijke ongeval van Carlin Dunne, een van de meest geliefde personen in het wereldje, was de druppel die de emmer deed overlopen. De laatste fatale incidenten op de heuvelklim in de Rocky Mountains daarvoor vonden plaats in 2014 en 2015.
Desalniettemin heeft de organisatie bij deze geen definitieve streep gezet door tweewielers. De beslissing heeft vooralsnog enkel betrekking tot volgend jaar. In 2020 zal de organisatie afwegen in hoeverre motoren onderdeel uitmaken van het evenement en aan de hand daarvan een beslissing maken. Volgend jaar zullen we horen of tweewielers definitief zullen blijven of alsnog terug zullen keren.
Kans is groot dat de organisatie zal besluiten tweewielers terug te halen. Enerzijds zorgt het voor groot spektakel voor de toeschouwers, anderzijds kennen de deelnemers het risico dat eraan is verbonden. Hierom worden illustere wegraces als de Isle of Man TT, waar jaarlijks enkele rijders het leven laten, nog altijd gehouden.
Lame… maargoed, het blijft USA. Die gaan net iets anders om met dit soort gevallen, in dat opzicht begrijpelijk. Isle of Man blijft met recht ‘The Greatest Show on Earth’.
@racerx: ik zou de term ‘lame’ hier niet willen gebruiken. Het indammen van de risico’s op dodelijke slachtoffers afdoen als ‘laf’ is typisch voor mensen die de sensatiezucht en bloedlust niet schuwen. Zeker zonder er zélf ooit hun eigen gezondheid -of leven- voor in de waagschaal te stellen. Want dát is pas echt ‘lame’.
@racerx:
Isle of man gaan er toch alleen maar buitenlandertjes dood ..
Uiteraard na betaling ..
@lincoln: blijkbaar ken je het niet goed genoeg. Meeste zijn Brit: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Isle_of_Man_TT_Mountain_Course_fatalities
@suheyl: blijkbaar ken je lincoln niet goed genoeg
@suheyl:
Isle of man is net zo Brits Engels en Europees als Zwitserland of Amerika ..
Jij hebt vast ook geen idee waar Pikes peak ligt ..
Je gunt het niemand toe maar als je met zo’n snelheid een dergelijk parcour aflegt dan bestaat natuurlijk de kans dat het goed mis gaat. Ik neem aan dat de rijders zich daarvan bewust zijn en met volle verstand toch de beslissing nemen om deel te nemen. Kortom; ik heb respect voor die mensen, ik gun niemand dit toe maar ik kan er ook niet echt medelijden mee hebben.
@chriscross: ik zou als organisatie die risicos niet willen aanvaarden. Iemand rijdt zich maar te pletter op zijn eigen evenement. Niet op het mijne met alle PR schade en eventuele wettelijke aansprakelijkheid.
En dit wordt de langzame dood van pikes peak zelf..
Als ze een beetje consequent zijn dan verbieden ze meteen vierwielers bij de editie die volgt op een dodelijk ongeval met zo’n vierwieler op pikes peak. Zoniet heeft hun huidige beslissing geen bestaansreden.
Who cares ..
Op de NLers die geen idee hebben waar Pikes Peak ligt na dan ..
Ik vind dit soort bans altijd vrij schijnheilig. Eerst mag het wel, want niemand kon bedenken dat met 200km/h racen op een plek waar je ieder moment van een berg af vallen gevaarlijk is. Maar als er dan iets gebeurt word het verbannen, hou toch op.
@reistje:
LOL ..
Tis gewoon niet rendabel dat motorrijders zich daar doodrijden ..
Wat is daar “schijnheilig” aan dan ??