Porsche 911 2019 (992): rijtest en video

Auteur: , 72 Reacties

Een nieuwe generatie van de Porsche 911 ontwerpen, dat is misschien wel de lastigste opdracht voor een auto-ontwerper. Maar generatie 992 is inmiddels af en we reden ermee!

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

De Porsche 911 gaat al een poosje mee. Om precies te zijn bevinden we ons op dit moment in het 56e levensjaar van de 911. In die tijd is de 911 geëvolueerd. Binnen die evolutie waren er revoluties, maar die waren er altijd op bepaalde vlakken. Het was nooit de hele auto die enorm veranderde, vaak juist één of een paar cruciale aspecten van de auto.

Er is altijd controverse bij het introduceren van een nieuwe generatie 911. Zo deed begin jaren ’70 de ‘harmonicabumper’ zijn intrede, iets wat veel mensen simpelweg lelijk vonden, maar noodzakelijk was voor de Amerikaanse markt. Er waren ook voor- en tegenstanders van de toevoeging van een Turbo. Niet iedereen was tevreden met het standaard uitrusten van de 964 met vierwielaandrijving bij de introductie, al volgden er later uiteraard wel gewoon tweewielaangedreven versies. Ook reden voor discussie waren de vlakliggende koplampen van de 993. Het meest controversieel was waarschijnlijk de 996, die nogmaals durfde te rommelen met het koplampdesign, maar de overstap naar waterkoeling zorgde zo mogelijk voor nóg meer discussie. De 997 maakte de 996 een beetje goed qua design en kwaliteit van het interieur, dat is misschien nog wel de minst gehate evolutie van de 911. De 991 werd door veel puristen afgedaan als te groot en te zwaar en toen met de facelift ook nog eens de basisversies standaard turbomotoren kregen? De fans werden gek!

Porsche 911 2019 (992) rijtest en video

En natuurlijk, de haters gaan nu meteen roepen dat ze het verschil tussen de 911 uit 1963 en de net geïntroduceerde 992 niet eens zien, laat staan het verschil tussen de 997 en de 991. Maar dat zijn het type toetsenbordhelden die dit stuk tekst niet eens hebben gezien omdat ze er voorbij zijn gescrold om als eerste onwijs grappige zinnen als “Wow, gaaf, zit de motor al op de goede plek?” en “Huh, 911? Ik zie alleen maar een platgeslagen Kever!” in de comments achter te laten. Goed gedaan jongens, je vrienden zouden trots op je zijn, als je ze zou hebben.

Maar hoeveel kritiek er ook mag zijn op Porsche en haar 911, het model legt ze geen windeieren. De 911 zorgde ook afgelopen jaar weer voor een verkooprecord, ondanks dat het nieuwe model al klaarstond. De 911 is ongekend populair en mede daarom ligt de 992 onder een vergrootglas. Wat zeg ik, onder een microscoop. De ontwerpers en ingenieurs van Porsche hadden daarom een hele zware taak die heel makkelijk te omschrijven is: don’t fuck it up. Want geloof me: dat is eenvoudig met een auto van dit kaliber.

Porsche 911 2019 (992) rijtest en video

De nieuwe 911 lijkt op het eerste oog niet vreselijk veel te verschillen met de 991. Tot je ze naast elkaar zet natuurlijk, want dan oogt de 991 plots toch best een beetje verouderd. De nieuwe neus oogt minder gladjes met het grote zwarte vlak in de voorbumper en de typerende vouwen die weer aan het kofferdeksel zijn toegevoegd. Deze vouwen in het plaatwerk moeten ons doen denken aan vroege types 911, een terugkerend thema in het design overigens. Mede daarom is de kofferklep ook weer langer en hoekiger, zoals bij de G-Model (jaren ’70/’80) Porsches het geval was. Aan de achterzijde zien we twee dubbele uitlaatpijpjes, of twee enkele, grote openingen als de optionele sportuitlaat is geselecteerd.

Porsche 911 2019 (992) rijtest en video

Ook aan de achterzijde zijn doorlopende lijnen de norm. Het zwarte motordeksel en de achterruit vormen nu één geheel. Doorlopende achterlichten in Panamera-stijl zijn nu standaard. Alle koelopeningen en het nummerbord bevinden zich laag in de bumper, ook weer allemaal verenigd in een zwart vlak. En dan is er nog een opvallend vormgegeven derde remlicht. Oh, en de spoiler die automatisch omhoog komt is gigantisch geworden, waardoor daaronder ook nog een vierde remlicht nodig was. De brede heupen zijn voortaan standaard en niet meer voorbehouden aan vierwielaandrijving of sportieve varianten. Oh jee, de smalle body is dus niet meer, dat kon wel eens het item zijn dat de geschiedenisboeken in gaat.

Feit is: de 992 ziet er lekker gedrongen uit, geholpen door standaard 21 inch wielen achter en 20 inch aan de voorzijde (als je voor een ‘S’ gaat, een standaard Carrera heeft een maatje kleiner). Het Sport Chrono package voegt nog iets extra verlaging toe en helpt nog net dat laatste beetje agressiviteit uit te stralen. Tijd om in te stappen. Dat doen we overigens met nieuwe handgrepen, die soort van verzonken zijn in de deur totdat je de deur daadwerkelijk gaat openen. Je ontgrendelt de auto met je afstandsbediening en dan komen ze naar buiten, waarna je de deur kan openen. Je kan ze echter ook gewoon vastpakken als ze verzonken liggen, het is niet zoals bij Tesla en Jaguar helemaal glad met de carrosserie.

Porsche 911 2019 (992) rijtest en video

Het interieur is flink veranderd. Het eerste wat opvalt is de vorm van het dashboard. De oude 911 is ook hier een beetje terug, met de volledig doorlopende ‘geul’ die over de volle breedte van het dashboard loopt en alleen ruimer wordt op plekken waar het nodig is, zoals bij het (10,9 inch) touchscreen en het klokkenhuis. De klokken zijn volledig digitaal op de analoge toerenteller na. Het was waarschijnlijk vele malen goedkoper en makkelijker geweest om ook deze digitaal te maken. Één breed scherm voor alle tellers in plaats van twee kleinere schermen en een analoge teller in het midden was een logische keus geweest, maar Porsche heeft het niet gedaan en dat is iets wat de liefhebbers zullen waarderen.

Porsche 911 2019 (992) rijtest en video

In de middenconsole is het aantal knoppen geminimaliseerd en zijn er nu aan weerszijden van het scheerapparaatje de pook alleen nog twee zwart glanzende sierlijsten te ontdekken. Een paar belangrijke functies zijn te vinden onder het infotainmentscherm (twee voorkeuzetoetsen die je zelf kan invullen, PSM en de demping), maar verder zijn de meeste zaken nu verwerkt in het infotainmentsysteem. Op het stuur vind je de bediening van het Sport Chrono-systeem.

De 992 beschikt ook over een Wet-modus, die via ultrasone sensoren in de wielkasten registreert dat het regent. Vervolgens worden PTM en PSM klaargezet voor natte omstandigheden en de bestuurder wordt gewaarschuwd dat het verstandig kan zijn de Wet-modus in te schakelen. Doet de bestuurder dit, dan wordt de gasrespons minder fel, zijn de veiligheidssystemen helemaal op scherp en als je over een vierwielaangedreven 911 beschikt wordt er automatisch meer vermogen naar de voorwielen gestuurd.

Porsche 911 2019 (992) rijtest en video

Motorisch gezien begint het gamma op dit moment met de Carrera S. Een 3.0 twinturbo boxermotor met benzinepartikelfilter levert 450 pk, 530 Nm en knalt je in 3,5 seconden naar de 100 in combinatie met de nieuwe achttraps PDK en het Sport Chrono pakket. Het kan nog 0,1 seconde sneller als je voor een vierwielaangedreven versie gaat. De topsnelheid ligt op 308 kilometer per uur voor de S en op 306 voor de 4S. De manier waarop het blok zijn power afgeeft is indrukwekkend. De turbo’s op de 3.0 zijn nieuw en groter. Het maximale koppel komt iets later vrij, maar in de praktijk merk je daar niets van. Sterker nog, het blok haalt heerlijk door in vrijwel alle situaties.

De nieuwe PDK is een prima bak. Hij is ontwikkeld samen met de Panamera, onder andere met oog op de toekomstige elektrificatie van de 911. Ja, dat gaat gebeuren, er komt een 911 met een (deels) elektrische aandrijflijn. Mede daarom is er al ruimte gehouden bij de versnellingsbak voor het aansluiten van die techniek. Men vond de techniek op dit moment nog niet goed genoeg voor de 911, maar het gaat er waarschijnlijk over een paar jaar wel van komen. Hij telt acht versnellingen, waarbij opgemerkt moet worden dat de 7e en 8e versnelling er puur zijn voor milieuredenen. Als je sportief gaat rijden of de topsnelheid wil halen, heb je aan de eerste zes verzetten al genoeg. Overigens bezit deze bak ook over de techniek die zorgt dat hij klaar is voor bochten en/of heuvels op basis van GPS-signalen.

De bediening ervan gebeurt overigens zoals in de Porsche 918: je selecteert een Drive en zet de bak eventueel met een knop in Manual. Flipperen met de pook is er niet meer bij, daarvoor zul je echt de flippers aan het stuur moeten gebruiken. De flippers draaien mee met het stuur, maar dat werkt in het geval van de 911 prima. Schakelen gaat mooi vlot, zeker in de wat sportievere rijmodi.

Porsche 911 2019 (992) rijtest en video

Over het rijden gesproken: dat doet de 992 weer nét iets verfijnder dan de 991. Het zit hem daarbij overigens echt in de details. Nét iets beter qua onderstel, iets strakker en sportiever, maar tegelijkertijd ook iets comfortabeler dan voorheen (bij rustig rijden). Het zijn dingen die je mag verwachten. Een echte verbetering ten opzichte van het uitgaande model is de besturing: die voelt echt een stuk directer en gewilliger. De zwaarte van sturen is perfect en er komt meer communicatie van de voorwielen door het stuur dan voorheen. Elektrisch bekrachtigde besturing zal misschien nooit zo verfijnd worden als hydraulische bekrachtiging, maar deze inrichting is echt enorm goed.

Grip is er uiteraard genoeg. De balans in de auto is wederom verbeterd, met de motor nóg verder naar voren, op de achteras. Het PSM, PTM en andere rijhulpsystemen zijn van het soort dat pas ingrijpt als de kont je écht voorbij probeert te komen, maar geeft je in de juiste setting genoeg vrijheid om de grenzen van de 911 te verkennen zonder angstzweet. Qua demping voelt de auto iets strakker in Sport en Sport+ modus, maar niet op een verkeerde manier. Tegelijkertijd voelt de auto ook comfortabeler en stiller in Comfort modus, maar het zijn nuances die je als leek wellicht niet eens zult opmerken. En dat brengt ons ook bij de eerste zwakke puntjes van de 911.

Porsche hamert op de historie. Met elke nieuwe generatie waren er flinke veranderingen, zoals reeds aangegeven. Mensen vonden daar iets van en ik vrees dat ze het daar nu lastig mee gaan krijgen. Zeker qua uiterlijk is er sprake van gematigde evolutie. Ja, hij is écht anders, maar toch. Het lijkt een veel kleinere stap dan die van 996 naar 997, of die van 997 naar 991. Die generaties waren echt heel verschillend onderling, reden anders, waren anders qua afwerking, de stap van 991 naar 992 lijkt wat dat betreft wat kleiner. Het interieur is absoluut anders en flink verbeterd, maar verder lijkt het net of Porsche behoudend te werk is gegaan. Is dat erg? Ach, iedereen wil toch wel weer gewoon de nieuwste, dus het maakt waarschijnlijk ook niet uit wat ik van deze gematigde vooruitgang vind.

Porsche 911 2019 (992) rijtest en video

Een ander zwak puntje en wezenlijk verschil met eerdere 911’s is de soundtrack. En dan vooral voor de toeschouwers. In de auto heeft Porsche het voor elkaar gekregen er een écht lekker klinkende auto van te maken (voor de inzittenden), maar van buiten klinkt hij behoorlijk gedempt, zelfs met sportuitlaat. De schuldige is waarschijnlijk het benzinepartikelfilter, een extra filter dat naast vervuiling ook geluid wegneemt tussen motorblok en uitlaatsierstuk. Turbo’s helpen het geluid vaak al niet, maar dit is echt een flinke stap terug. Nogmaals: in het interieur merk je er weinig van. Maar als je de 911 koopt om eens flink de straat wakker te blèren zul je waarschijnlijk met aftermarketspullen aan de slag moeten.

Porsche 911 2019 (992) rijtest en video

De nieuwe 911 is er vanaf €156.700 (S) maar na even spelen met de configurator voor de uitvoering die ik zou willen kwam ik al op een kleine €200.000 uit. Dat is overigens nog zonder de 9,5k kostende keramische remmen en met een achttraps PDK. De handbak zou door CO2-straf nog wel eens duurder kunnen worden, maar is vooralsnog niet opgenomen in de configurator. Bestellen kan al, dit voorjaar worden de eerste 992’s op de Nederlandse wegen verwacht. Filmpje!72 reacties

1st ..
@lincoln: beetje zoals 12 jarige bobos bij weer een nieuw filmpje van enzokrul?
@soundgarden:

De jaloezie en afgunst druipt er vanaf ..
Haterzzz gonna hate ..
Haterzzz never gonna be 1st ..
@lincoln: 🙊 ..
@lincoln: ‘De jaloezie en afgunst druipt er vanaf’ … iemand hier heeft z’n pilletjes vanochtend niet ingenomen en loopt te ijlen …
@lincoln: van de keukenkampioendivisie wel.
@lincoln: heb je je telefoon weer eens uitgeleend aan je tienjarige zoon?
@lincoln: Je dacht gisteren natuurlijk, zo wat die beardman doet is tof en hij krijgt ook meteen aandacht. Dat ga ik morgen ook doen, krijg ik misschien ook weer wat aandacht.
Ik ben nooit fan geweest van de 911, maar de 991 was de eerste die ik wel kon waarderen. Zat zelfs te overwegen om hem een plekje in mijn denkbeeldige droomgarage te geven. Bij de 992 hoef ik dat niet te doen. Ondanks dat de verschillen zoals altijd minimaal zijn, oogt het gewoon niet helemaal lekker. De bumpers hebben een hekwerk waar ze bij Heras jaloers op zijn, de plaatsing van de kentekenplaat ziet er vreemd uit en het interieur oogt als een onsamenhangend geheel.
@berlinetta: eens maar de 997 was ook een schoonheid !!
@porscheboy: helemaal met je eens! Mss ben ik een zeikerd, maar ik vind de 991 met het grootste atmosferische blok momenteel het begeerlijkst; klinkt goed, hangt lekker aan het gas, etc.
@911targa: snap ik voor mij ook graag 991 targa gts in het rood :,) wel pre facelift !!
@berlinetta:
Ik zie dat verhaal als zou het interieur beter zijn dan van de 991 ook niet. Dat komt deels omdat ik niet van digitale dashboards hou – teveel Playstationachtig – maar bijvoorbeeld ook de switch van een pook die er ook als pook uitziet naar zo’n ladyshave-achtig ding vind ik een achteruitgang.
@berlinetta: Beetje raar dat je alleen de 991 kunt waarderen van alle 911’s. Qua looks dan neem ik aan, maar een 997 lijkt er al verdacht veel op. En vanaf de 993 is het silhouet in grove lijnen hetzelfde gebleven, alleen steeds meer platgeslagen.
@alcantara: Details kunnen eenvoudig het verschil maken toch?
@alcantara: Grappig dat ik (denk dat ik) ongeveer de leeftijd van de reageerders hier kan aflezen aan hun voorkeur voor type Elfer ;-)
De 993 is voor mij júíst waar het mis ging, De 964 is voor mij het summum van de hele serie. Kwam uit toen ik 10 was, op de top van m’n ‘autoposters aan de muur’-tijd.

5 jaar later kwam dat meisjes-achtige ronde ding dat ze 993 noemden, hahaha.
Alleen maar bergafwaarts daarna. Technisch vast beter, maar emotielozer en te weinig rauwe randjes.
@technofreak: 993 is juist de lekkerste van de hele serie, de 964 ziet er uit als een gedateerde gare bak itt de 993.
Voor emotie, rammeltjes, kraakjes en onderdelen die kapotstuk gaan koop je maar een Alfa.
@technofreak: ja en nee. Toen de 964 uitkwam vond ik het niks (zoals iedere 911 er voor), voor zo ver je daar als 11-jarige iets zinnigs van kunt vinden. Het is pas sinds een paar jaar dat ik 2 generaties 911 echt kan waarderen (G-Modell en 964) en mijn favoriet is de 964. Gewoon een Carrera 2 in een unikleur, dank u. Destijds stond-ie bij mij niet op de posters.
@vaakbenjetebang: Dan moet je voor de gein ‘ns kijken naar de 964 ’30 Jahre’ editie ;-)
@vaakbenjetebang, de paarse kleur, graag. Zal ik alvast ruimte in de garage maken?
@technofreak: die heeft toch een widebody? Heb ik liever niet. Je had toen een hele toffe uni-blauwe kleur, die zou ik wel willen, op een bone stock Carrera 2.
@alcantara: “En vanaf de 993 is het silhouet in grove lijnen hetzelfde gebleven”. Lieverd, het silhouet is vanaf de 901 in grove lijnen gelijk gebleven. Bij de 996 werd het gladder en aerodynamischer. Juist de 993 is een rare tussenpaus met wel de vlak liggende koplampen, maar nog de ouderwetse raamstijlen en het ook toen al achterhaalde interieur (niet eens een dashboard kastje).
@mashell: Lieverd, het silhouet is vanaf de 356 in grove lijnen gelijk gebleven. Of sterker nog, sinds de schetsen van Joseph Ganz ;-)
@berlinetta: Eens en niet te vergeten de spoiler omhoog is echt lelijk en dat derde remlichten ook natuurlijk oja en die zwarte vlakken voor en achter …oftewel mislukt als je alles optelt imo.
@berlinetta: Achterbumpers zijn inderdaad een flink afknapper, maar ook het interieur is niet echt 911-waardig imho; 5 klokken achter je stuur of niet …
Ik vind hem van achter te breed. Hij is zoveel breder achter dan voor. Net of voor en achter niet bij elkaar horen ofzo (weet niet hoe ik het moet uitleggen). Alsof ie achter een RWB kit heeft en ze de voorkant zijn vergeten. Niet zo mooi als je het mij vraagt.
@E34M5Touring: Mee eens, het elegante wat de “instap” uitvoering voorheen kon hebben is er wel af. Het dashboard vind ik wel geweldig zo met de centrale analoge toerenteller.
@E34M5Touring: dit dus
Beauty hoor….

Alleen wel 25K duurder geworden door de Wltp
Wat is het praktijkverbruik van deze auto?
@bmw2coupeeigenaar: hangt af van je rechtervoetje
@lekkerlinksrijden: Dat klopt grotendeels. Maar er is ook zoiets als normaal cruisen. Ben benieuwd hoeveel Porsche dan afwijkt van daadwerkelijke verbruikswaardes.
@bmw2coupeeigenaar: als je dat moet vragen is dit geen auto voor jou.
@sirprize: Laten we stellen dat er mensen zijn die nauwlettend kijken naar hun uitgavepatroon ondanks dat zij beschikken over luxe artikelen.
@bmw2coupeeigenaar: dit is speelgoed, geen aankoop die je uit noodzaak doet. Een hobby mag geld kosten.
lekker, was erg benieuwd!
Tsja, ik denk dat de waarde van de 991.1 hierdoor op den duur zal stijgen met zijn lekkere ongeblazen sound. Maar ik oordeel niet voordat ik er IRL naar heb geluisterd.
Ik vind de voorzijde erg mooi. En heerlijk rood dit.

Interieur vind ik zelf ook erg geslaagd.

Maar die achterzijde… Die is echt falikant gout gegaan. Jammer.

Vooralsnog blijft de 997.1 mijn favoriete 911, op de voet gevolgd door een G-model.
@ Kasper: Motorkap op 6.44, serieus?
@cazzo046: Een pluim voor jou.
Het dashboard is een stap vooruit maar het lijkt wel een mix van verschillende designs, het is moeilijk er een echte lijn in te vinden qua design.
Qua 911 is mijn mening een beetje anders dan gemiddeld. Ik vind de 964 het hoogtepunt en de 997 een stap terug tov de veel mooiere 996. En dat zelfde heb ik hier, de 991 was wel een stukje mooier dan de 992. Anders dan de meute vind ik het achterkant design wel mooi, doorlopend is echt 911, maar wel veel te hoog en massief, ook oogt het front met de simpele rechtelijnen me iets te saai. Ook het interieur is qua design een stapje terug. Het is heus allemaal prima, maar het design was eerder (en ook nu in de andere Porsches) mooier.
En dat vertalingsproblm dat we in de foto’s gevnd hebben, dat kan echt niet in een auto van meer dan €10.000 laat staan ééntje tien keer zo duur, daar moeten ze nog even de softwarepositie voor wijzigen.
@mashell: nee man, de enige hoogtepunt is het best verkochte model. Er bestaat niks er boven of eronder. Het bestaan van de gewone burger is hard en saai.
@mashell: Alsof je mijn gedachten kan lezen… Helemaal precies hetzelfde hier ;-)
Ik was erbij, toen de eerste 911 op de weg verscheen. Waar ik woonde reden er o.a. een Facel Vega HK500 en een BMW 507. In die tijd auto’s, waarbij ik echt kon wegdromen. Daarbij vergeleken was de 911 maar een sober ding. Maar het snerpende en hese geluid van die luchtgekoelde motor maakte toch wel erg veel indruk. Alleen vroeg ik mij af waarom zo’n sportwagen werd uitgerust met de motor achterin. De Renault Alpine had het weliswaar ook, maar dat vond iedereen toch wel een buitenbeentje.
De meningen over de 911 leidden toen onder autoliefhebbers ook al tot een tweedeling. De een haatte hem, voor de ander was het de favoriet. Ik behoorde tot de laatste. Alleen hadden de haters wel een heel sterk argument: De wegligging! Vooral onder natte weersomstandigheden. Dan was die kont echt onberekenbaar! Gevolg: Menig eigenaar heeft de gevolgen niet overleefd! Helaas!
Porsche heeft de 911 in de loop der jaren sterk weten te verbeteren en dat kwam ook ten goede aan de wegligging. Dat het design in de basis gelijk is gebleven, zorgt ook nu nog voor een tweedeling onder autoliefhebbers. De een vindt het maar niks, de ander is of blijft hem bewonderen. Ook nu nog behoor ik tot de laatste. De auto is in zoverre geperfectioneerd, dat ik me niet kan voorstellen dat er een betere sportwagen is. Ja, er zijn mooiere sportwagens, maar of ze echt beter zijn? Ik waag het te betwijfelen! Zeker als daily! En ik hoop, dat ik nog vele jaren kan blijven genieten van dit tijdloos design.
@9000cse: tja, autoliefhebbers zijn, mijns inziens, ook te verdelen tussen degenen die altijd zullen kiezen voor looks of performance.
Performance is wat mij betreft een rationele overweging, looks een emotionele afweging.
Linker of rechter hersenhelft. Berekenend of creatief.
Ik vind persoonlijk dit nou niet echt creatief. Dus zal ik wel eerder mijn rechter hersenhelft aanspreken wat betreft auto’s.

Persoonlijke hamvraag vraag blijft: Is de auto mooi? Ja of nee. Je moet er toch dagelijks in rijden en als het saai is hoeft het voor mij niet.
Secundair bij is de vraag of het de beste auto is of niet. Je moet er wederom elke dag in rondrijden en als het een ding is die niet kan bekoren dan liever niet.
@giulio: Dan ben ik van de derde categorie ;-)
Het design van de 993 en later is niets mis mee. en de performance is geweldig, het beste wat er te koop is in zijn categorie.

Toch wordt ik er niet warm van. Het is namelijk emotieloos. Een 964 gaat al hard als ie op de parkeerplaats staat een F40 rammelt je trommelvliezen er al uit als ‘ie onder een doek in de garage staat. Een Ford GT40 schreeuwt AAN DE KANT!!!, zelfs zonder sleutel in het contact. Dat is waar hedendaags sportwagenontwerp, vanaf -pak ‘m beet- 1992, de mist in gaat.
Die POV camera is een leuke toevoeging aan de filmpjes. Looks good!
@barryyy: pov is altijd een toevoeging
@barryyy: POV is sowieso goed, ook als er in andere zaken gereden wordt…
@racerx: @dieselkameel: jullie snappen ‘m
@barryyy: Wat snap ik?
@dieselkameel: dat wat je bedoelt
Best fraaie auto, maareh..zou dit ongeveer het beste moment zijn om een leuke 997 op de kop te tikken? *Checkt spaarrekening*
@pier: het beste moment was zo ongeveer na de introductie van de 991 volgens mij, toen de 911 toch behoorlijk van proporties veranderde. Vriend van me heeft een full options zwarte 997.1 Carrera met handbak, nog geen 80.000 gereden… Daar wordt gewoon aan verdiend, ondanks dat er nog zo’n 7500 per jaar mee gereden wordt.
Nog beter, sneller en duurder, maar is dat ook leuker?
Ik voel steeds meer voor een oldtimer, maar een goede kan ik toch niet betalen.
Ik haat blue mondays.
@kobus1967:
Moet het perse een 911 zijn ? Goede exemplaren daarvan zijn idd wel een beetje prijzig hedentendage. Maar er zijn ook nog andere auto’s dan 911s.
Prima nieuwe generatie.
Alleen kunnen ze nu met geen mogelijkheid meer verbloemen dat de 911 morbide obesitas heeft. Het gewicht is niet eens het probleem (wat zal het zijn, 1600kg?), tis gewoon het formaat. De rondingen.
https://static.autoblog.nl/images/wp2019/porsche-992-2019-8788.jpg

Dat is toch geen sportwagen meer..?
@Rob: hij lijkt meer op een darter dan op een bokser
@rob: een lead sled.
Wat zou better rijden , 991.2 gts of de nieuwe 992 car 4 s?
Het nieuwe kontje begint te wennen. En ook het interieur is super. Met name de van Singer geleende toerenteller is een heel gaaf detail. Straks lekker het filmpje kijken.
@dutchdriftking: “Met name de van Singer geleende toerenteller” Die zie ik ff niet?
@technofreak: De toerenteller heeft een klassiek lettertype en klassieke naald. Exact zoals de Singer Porsches.
voor referentie : https://www.caricos.com/cars/s/singer/2011_singer_porsche_911/images/257.html
@dutchdriftking: Ik zie het nog steeds niet ;-) Singer hergebruikt het design dat Porsche zelf al sinds de No. 1 uit 1948 (en misschien wel daarvoor) toepast? Alleen hebben ze een kleurtje aan de wijzerplaat gegeven.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Porsche_No1_dash.jpg/800px-Porsche_No1_dash.jpg
Goede gedetailleerde rijtest! Heerlijk zo in het rood en ben helemaal fan van die retro, analoge toerenteller!
Ben echt benieuwd hoe deze zal rijden in vergelijking met de 997.1 Turbo (480PK). Las gisteren dat de nieuwe 992S in 3 seconden naar 100 en in 10 seconden naar de 200 knalt. Dat zou heel veel sneller zijn dan de fabrieksopgave, weet niet of dit correct gemeten is?
Heerlijk, een filmpje hier op AB zonder drum & bass. Verademing!!
Mooi dat Porsche kenner Casper de nieuwe 911 getest heeft. Voor mij, op mijn droomlijst, twijfel ik nu tussen een 991.2 GTS en deze. Ik zou toch voor deze gaan denk ik. Moderner, meer bij deze tijd.
Van voren kan ik hem nog steeds niet mooi vinden , hij blijft er uitzien als een platgeslagen kever….. (oh, dat is die eigenlijk ook).
@berlinetta: Achterbumpers zijn inderdaad een flink afknapper, maar ook het interieur is niet echt 911-waardig imho; 5 klokken achter je stuur of niet …
Hij zal wel beter en verfijnder en weet ik veel -er zijn, maar het boeit me allemaal niet zo meer. Voor mij was en is de grootste charme van de 911 t/m de 997 dat ze zo klein en smal zijn (ook al waren de 996 en 997) dat al minder. Maar wanneer ik zo nu en dan een 911 uit de jaren ’80 zie rijden is het eerste dat ik denk: klein en smal. En dat maakt ook een sportwagen. Hoe minder ruimte je inneemt hoe meer ruimte je hebt voor fouten (en die had je, bij de 911, zeker in het begin, hard nodig). De 991 was de eerste waarvan ik dacht, wat ie groot en lomp. En de 992 is meer van hetzelfde. Jammer, maar helaas. Ik zou dus liever een goede jaren ’80 911 kopen dan een nieuwe.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).