Porsche 918 Spyder heeft meer power & een prijs

Auteur: , 75 Reacties

Zoals verwacht en officieus aangekondigd: de Porsche 918 Spyder krijgt meer vermogen. En voor de leaserijder met onbeperkt budget: hij valt in het 14% bijtellingstarief. De 'voordelen' van hybride hè.

Porsche moest met lede ogen aanzien hoe de 918 Spyder op papier al werd weggevaagd door de McLaren P1 en de TralaFerrari. Met inventieve aandrijftechnologie en elektropower hoopt Porsche het voordeel in de bochten naar zicht toe te trekken, maar om het snelheidsverschil aan te geven: de 918 Spyder doet er 23 seconden over om van 0 naar 300 km/u te sprinten. De hypercars van Ferrari en McLaren doen dit in respectievelijk 15 en 17 seconden.

887 pk
Maar laten we geen voorbarige conclusies trekken, en kijken wat Porsche heeft neergezet. Want dat blijft iets episch. Als eerst is daar de 4.6-liter V8. Die levert nu 608 pk bij 8.600 tpm en is gekoppeld aan een zeventraps PDK-bak. De achtcilinder wordt bijgestaan door elektromotoren op zowel de voor- als achteras. Hierdoor komt het systeemvermogen uit op 887 pk en weten ze er in Stuttgart ‘meer dan 800 Nm aan koppel’ uit te trekken. Een flinke verbetering ten opzichte van de eerder gemelde 770 pk.

Hier horen de volgende sprintcijfers bij:

  • Van 0 naar 100 km/u: 2,8s
  • Van 0 naar 200 km/u: 7,9s
  • Van 0 naar 300 km/u: 23s
  • Van 0 naar 100 km/u in E-modus: 7s

Hete schoot
Gezien het feit dat er een vloeistofgekoeld lithium-ion accupakket van 312 cellen in de 918 Spyder ligt, is het mogelijk volledig elektrisch te kunnen rijden. De topsnelheid is dan wel beperkt tot 150 km/u in plaats van 340 km/u. De opgegeven range is ‘meer dan 30 km’. E-Power is overigens slechts één van de vijf rijmodi. De 918 Spyder kan ik in de standen Hybrid, Sport Hybrid, Race Hybrid en Hot Lap worden gezet. Laatstgenoemde is alleen te activeren vanuit de Race hybrid-stand, waarna werkelijk alle energie uit de accu wordt gezogen om het ultieme rondje af te leggen. Een soort cheatcode IRL.

Het Weissach package
Dit inmiddels veelbesproken pakket is meer dan het weglaten van alleen de airco & audio. Ten eerste hebben 918 Spyders met dit pakketje de beschikking over speciale designs die hintten naar race-Porsches van vroeger. Ook worden het dak, de zijspiegels, achtervleugels en het frame van de voorruit van koolstofvezel gemaakt. Binnenin wordt het leer en aluminium vervangen door alcantara en koolstofvezel, dat samen met de magnesium velgen voor een besparing van 35 kg zorgt. Kosten voor dit Sonja Bakker-pakket: nog niet bekend, maar reken op superduur.

Dan nog even wat gortdroge specs: in de NED-cyclus haalt hij een CO2-uitstoot van 79 gram, de gewichtsverdeling is 43/57 (v/a), de dragende structuur van de 918 Spyder is gemaakt van CFRP (carbonfiber reinforced polymer) en het gewicht komt uit op 1.640 kg. Ook heeft hij adaptieve schokdempers en beschikt de auto net als de nieuwe 911 Turbo over achterasbesturing. Verder is de auto voorzien van Porsche Active Aerodynami (PAA) waarbij spoilers en ‘airflaps’ voor minimale weerstand of juist maximale downforce zorgen. De afmetingen bedragen 4,64 meter in de lengte, 1,94 meter in de breedte en hij is 117 cm hoog.

En dan die Nederlandse prijs: €780.450 inclusief BTW, waarmee hij definitief een stuk goedkoper wordt dan de LaFerrari en P1, die rond de miljoen euro zweven. Het is nog niet bekend hoeveel van de 918 exemplaren naar Nederland zullen komen, maar wie er nu een bestelt, is eind 2013 aan de beurt.

En ja, ook na 1 januari 2014 valt hij in het 14% bijtellingstarief.75 reacties

-edit: lees de tekst anders even-
@gijsso: uitgaande van 52% belastingschijf waar je je wel in bevindt als je dit least:
14% * 780.450= 109.263
109.263 * 52% = 56.816,76
56.816,76/12 = €4734,73 bijtelling per maand
@daandaan: Moet je de btw mee nemen voor de bijtelling?
@CRX: ja, de consumentenprijs af-fabriek is leidend.
@Svenska_Aeroplan_AB: Hmm, weer wat geleerd. Blij dat ik me hier nog nooit in heb hoeven verdiepen.
Vast technisch hoogstaand, maar het design is nu al gedateerd…
@pjotr: dat is bij Porsche de bedrijfsfilosofie
@pjotr: vind ik ook, bij de Carrera GT had ik een wauw-gevoel, hier niet eens een glimlach.
@Carreza: had? Ik vind de carrera gt nog steeds zeer indrukwekkend en niet gedateerd! De 918 doet me denken aan een Mclaren mp4-12c, dat is niet positief
@maxx1: inderdaad nog steeds indrukwekkend, maar ik probeerde het moment van introductie van beiden te vergelijken. Dat wauw-gevoel dat ik toen had met de GT, heb ik nu helemaal niet met de 918.
Is die V8 atmo? Denk ’t niet??
@kaasboerin: volgens mij wel hoor….
@RudyV: Ja, dacht ’t ook.
@kaasboerin: Yep. Het is een opgeboorde versie van de 3,4 V8 uit de RS Spyder LMP2. ;-)
@lemans96: Lekker! Thenx.
300 km/h, 8 seconden trager. Da’s teveel om ‘cconcurrent’ te zijn.
@stoicka: Gelukkig heb jij er verstand van! Not
@sebasjuhh: op een circuit stop je niet bij 200 km/h, dan zal dit acceleratie vermogen wel degelijk meespelen. Benieuwd naar Nürburgring tijden van die andere twee, Porsche zegt <7:14
@stoicka: Idd, want een circuit bestaat alleen uit rechte stukken. Denk ff na!
@sebasjuhh: dus acceleratie wordt daarmee onbelangrijk?
@stoicka: Dat maak jij er van.. ‘T gaat niet alleen om de acceleratie rechtdoor!
@sebasjuhh: precies dan komen de bochten… Hoeveel woog die 918 ookalweer? Ohja door alle elektromeuk 1600kg… Kortom: dit ding wordt op alle vlakken weggevaagd.
@lambo4all: Weer al zo’n onzin reactie. Een relatief hoog gewicht hoeft toch niet meteen te betekenen dat hij de bocht niet om gaat?? Ben je de meesturende achterwielen vergeten? 4WD?
@sebasjuhh: even dat je het snapt, meer gewicht betekent ALTIJD dat een wagen minder door de bocht hard gaat dan als diezelfde wagen lichter geweest was. simpele natuurkunde, en geloof mij, ze weten bij ferrari echt wel wat ze aan het doen zijn. als we het gewicht even uit de vergelijking gooien denk ik ook dat de Laferrari een beter bochtengedag heeft omdat de wagen veelmeer downforce genereerd. als we het gewicht dan ook nog meetellen dan lijkt de porsche helemaal vermorzelt te worden.
@stoicka: De tijd va n 7:14 werd neergezet door een prototype, met een engineer achter het stuur, in plaats van een racecoureur.

Ga er maar van uit dat het uiteindelijke product dichter richting de 7 minuten-grens gaat.
Ah, mooi. Dan kan ik de 918 bestellen…… in mijn dromen.
@blackie: ik had ‘m gister, in m’n droom in een droom..
@tjopstick: Lekkr kort meegereden? De tijd gaat dan 2x zo snel. ;)
Een goedkopere prijs voor een veel mooiere auto. Met de prestaties lijkt het ook wel snor, top geregeld dus!
@sebasjuhh: Minder duur bedoel je.
@mierenneuker: Nee, goedkopere. Anders zou ik het er niet neerzetten mierenneuker!
@sebasjuhh: We snappen wat je wil zeggen ;)
Toch wel een van de auto’s waar ik al een tijdje naar uitkijk.

Snap overigens niet zo goed dat de 200-300 tijd 15 seconden bedraagt. Lijkt mij haast onmogelijk, maar goed.
@72bug: een Aygo doet 0-100 nog sneller, dan een hypercar zijn 200-300. Dat hoort niet
@72bug: Als de auto een paar honderd kilo aan accu’s mee moet zeulen kan zelfs bruut geweld maar moeilijk tegen op.
@gijsso: Jawel, maar dan zou je dit ook terug moeten zien in een tragere 0-100 en en 0-200 tijd. Zodoende vind ik dat vreemd
@72bug: De elektropower zal op die snelheden zijn rendement verliezen vermoed ik. Dan blijft er nog maar iets meer dan 608pk over.
@72bug: Bij zulke hoge snelheden wordt de luchtweerstand zo hoog dat het net is alsof je door dikke soep rijd ipv lucht.
Als geld geen rol speelt, zou ik alsnog voor de 918. Ondanks de ‘tegenvallende’ sprinttijd naar 300km/u. Zo vaak rijd je toch geen 300+. Al die Veyrons die verkocht zijn, ik vermoed dat nog geen enkele particulier zijn Bug ook daadwerkelijk doorgetrapt heeft naar 400+
Vanwaar komen ineens die flapjes aan de achterspatborden? Jammer!
@xowen: Ik denk dat die bij het Weissach pakket horen. Bij de afbeeldingen in de eerder gelekte folder zie je ze namelijk alleen staan bij de stickerpakketten.
@janhogerwaard: Oef:) Hopelijk worden er dan niet al te veel van die pakketjes genomen, want ik ben geen fan van die extra tupperware. Al zitten er natuurlijk ook zeer interessante opties in dat Weissach pakket, dilemma!:) Thanks for sharing!
Moet je dit dan echt als concurrent zien, met prestatie en prijsverschil? Bloedmooi is ie wel. Vooral gewoon in het zwart of zilver zonder stickers
Voor mij de minst interessante van de 3. Ik weet niet, ding doet me op de een of andere manier niks. En die 8sec verschil naar 300km/h is niet allesbepalend maar geeft wel aan dat ie flink wat meer gewicht moet verslepen. Wel lekker, geen wegenbelasting voor je hypercar ;)
in de NED-cyclus haalt hij een CO2-uitstoot van 79 gram


Diddly
http://www.garuyo.com/web/media/images/images/ned.jpg
Ziet er prima uit, en het dakje kan er af +1. Porsche kennende zal LaFerrari hier nog een hele kluif aan hebben. Verder lijkt deze me net wat praktischer en ook het onderhoud zal toch wel goedkoper zijn dan dat van de concurrent. Die Exacte 200-300 tijd maak je toch never nooit.
Sorry deze moet je in mijn ogen niet vergelijken met de LaFerrari en de McLaren P1, die staan gewoon een stap hoger vind ik. Ik vind dit een supercar en geen hypercar!

Maar dat vind ik van alle Porches, het is net een stapje lager als waar ze mee willen concurreren. Andere Porches vind ik meer sportwagens dat supercars… Sorry Porches maar het is hem gewoon net niet…

Wel moet ik zeggen dat dit een van de weinige Porsches is (zo niet de enigste) die me qua uiterlijk wel aanspreekt! Geen platgeslagen kever meer… Nog lang niet de mooiste, maar ik vind m zeker mooi (mag ook wel eens gezegd worden)!
@notsobig: De GT was destijds toch een echte supercar hoor. En hij oet het nog steeds niet slecht in de huidige markt.
@notsobig: Als Porsche een LaFerrari killer neer wilt plempen doen ze dat.
@kaasboerin: Sorry maar het komt bij mij over dat ze het nu proberen, maar het gewoon niet lukt… En dat ze dit proberen recht te praten door te zeggen dat hij onder bepaalde omstandigheden sneller zou zijn…
@notsobig: “het is net een stapje lager als waar ze mee willen concurreren”

Zo! Weet jij even niet waar je over praat zeg… Vooruit, snel de autogeschiedenisboeken in !
Porsche is de benchmark voor alle sportwagenbouwers, niet andersom.
@lemans96: Dit vind jij, ik zie het anders… Het is maar net met welke bril je ernaar kijkt…
En ik heb het niet over lemans wagens oid, puur de wagens die ze verkopen aan de particulieren. Ik zie ze gewoon niet als supercars…
@notsobig: Porsche is al heel lang een directe concurrent geweest van Ferrari. Dat was zo met de 959 en F40, dat was zo met de Carrera GT en de Enzo en dat is zo met de 918 Spyder en de LaFerrari. Je mag natuurlijk iets anders zeggen en vinden, dat ga ik ook niet proberen te veranderen, maar de meeste mensen zien dat anders en dat wijzen de verwijzingen en discussies ook uit.
Het duurt allemaal veel te lang met deze auto. Mijn interesse word steeds minder. Het uiterlijk is mooi, maar al zovaak gezien. De prestaties worden in de laatste maand nog even opgepompt, maar nog vind ik het niet spectaculair. Hopelijk maakt het bochtenwerk alles goed.
@berlinetta: klopt, tevens vind ik em niet echt mooi. Doet me teveel aan de mp4-12c denken en dat is niet positief..
@autoblogger: Dit is in mijn ogen gewoon een Carrera GT anno 2013..
Aan de ene kant is dit volgens mij gewoon geen directe concurrent voor de Ferrari en de McLaren, net zoals de Veneno dat ook niet is (maar dan de andere kant op).

Aan de andere kant vissen ze natuurlijk wel in dezelfde klantenvijver (lees: de mensen met absurde hoeveelheden geld :)).

Ik kan me prima voorstellen dat iemand die 1 zo’n dure auto wil kopen, voor deze kiest. En dan niet eens omdat’ie iets goedkoper is. Het design is veel behoudender (ik vind hem overigens wel erg mooi, zeker in Martini livery), dat zal sommige mensen teleurstellen maar anderen juist aanspreken. Qua techniek is het een absoluut hoogstandje, ik durf te beweren iets meer dan de P1 en LolaFerrari, en daar zijn veel mensen toch ook gevoelig voor. En, ook niet onbelangrijk, hij lijkt inderdaad veel “bruikbaarder”. Dat kan je een onzinargument vinden bij een hypercar… maar als ik zo’n wagen kon betalen, zou ik er weekendjes/weekjes mee weg gaan naar dure vakantieoorden. Dan wil je toch dat het allemaal een beetje meewerkt…
@ar156sw: Mijn hoofdargument zou simpel zijn: Porsche met V8, McLaren met V8 of een Ferrari met een V12. Go figure…
@griffendahl: Porsche met V8 voor mij. Gewoon omdat ik het liefst een Porsche zou hebben van die drie, de McLaren daarna en de Ferrari onderin.
De 918 doet me eigenlijk denken aan de 959 en de F40. De 959 was een schitterende auto, zo niet de beste van z’n tijd, maar dan was er de Ferrari F40, ook een schitterende auto, maar die net iets sneller was en er wat gelikter uitzag, waardoor de 959 plots, geheel onterecht, wat minder schitterend leek. Ik denk dat het zo ook zal zijn bij de 918 en de Laferrari. Het spreekt voor zich dat de 918 en de Laferrari (en de P1) op alle mogelijke vlakken met elkaar vergeleken kunnen worden en dan zal de 918 helaas als het het “trage” kindje van de klas blijken.. Maar in dit verhaal zijn het drie merken, drie bedrijven die elk volgens hun eigen filosofie hun meesterwerk gebouwd hebben. Als men de 918, de P1 en de Laferrari met elkaar vergelijkt dan vergelijkt men eigenlijk de bedrijven Porsche, McLaren en Ferrari. Drie schitterende bedrijven die elk een schitterend resultaat hebben neergezet. Maar eigenlijk vergelijkt men dan ook appelen met peren, want de filosofie en de werkwijze die achter deze auto’s zitten zijn zeer verschillend en dus ook de auto’s zelf. Ik denk dat ze er alle drie heel goed in geslaagd zijn hun filosofie te uiten door stuk voor stuk technische kunstwerken te ontwikkelen!
En als iemand dan toch nog zou zeggen dat de Porsche trager is, dan zeg dat als je met het verschil van de prijs tussen de 918 en zijn “concurrenten” naar Porsche stapt en een vermogensupgrade vraagt dat nog wel mogelijk is! (Ik hoop dat iemand dat doet!! :D )
Tijd om de 3 auto’s eens met elkaar te vergelijken in een test. Dat lijkt me prachtig!
Dan zit je misschien minder snel op de 300 km/h, maar dan rijd je iig niet in een lelijk monster. Liever de 918 dan de F70 of P1..
Dat interieur is puur fapwerk, dat mag ook is gezegd worden.. ;’)
@kaasboerin: Inderdaad, het is een zeer fraaie machine, aan alle kanten.
0-300 is wel rete langzaam !!!! …. in vergelijking met een LaF en een P1
Ik denk niet dat het uitmaakt de meeste mensen die dit kopen, kopen waarschijnlijk ook de LaFer-naari en de P1
Spectaculair interieur, relatief lang ook voor een sportauto
Toen ik de 918 filmde had deze nog de 991 achterlichten.
De lichten die de 918 nu heeft zijn stukken beter. Ik wist toen al dat die 991 lichten er nog wel af zouden gaan, aangezien je de schroeven zag zitten.
Het hybride systeem is wel echt heel erg gaaf. De oude gaan van een zwaar V8 geluid over naar complete stilte.. Best spectaculair.
Hebben we hier dan te maken met de N/A productiemotor met het hoogste specifieke vermogen (132 pk/l)? Mede met dank aan de electromotoren om de loopcultuur bij lage toerentallen bruikbaar te houden voor de openbare weg.

Op het circuit ongetwijfeld bij de top, maar qua rechtuitsnelheid meer in de buurt van een Aventador (marginaal verschil).
Bah.. vindt de koplampen nu al gedateerd ogen en de kont is te veel carrera gt naar mijn smaak. Enige wat ik echt gaaf vind zijn die uitlaten zo
Ik heb meer het idee dat dit een soort ‘tech-demonstrator’ is, waarvan Porsche goed beseft dat ze op naam en coolheid er wel een factor X van kunnen verpatsen.

Maar kom op, al die accu’s….zoals Chris Harris zei, what would it be like without that stuff? Zonder al die hybrde-accu kilo’s klokt het dingetje in op 1100-1200 kg.


Minder power dan de concurrentie, aardig meer gewicht. Ik denk dat deze 918 meer de weg plaveid voor nieuwe technologie in toekomstige Porsches. Relatief gezien wordt dit niet het übermonster van de mid 2010’s. Daarvoor brengt het te weinig.
@bozewolf: Precies, doe mij maar de Harris RS versie. 1100kg en ruim 600 pk. Lekkah!
Doe mij toch maar deze 918 ipv de LaFerrari of de P1. Waarom? Deze is bloedmooi en de LaFerrari en de P1 zijn hondslelijk. Daarnaast zou je zeggen dat hij toch wel iets sneller naar de 300 moet kunnen?
is het iemand opgevallen dat deze auto nu de beste Pk/liter verhouding heeft? eerst had de 458 dat met 127 pk per liter en deze heeft 132 pk per liter, waarom wordt dit niet vermeldt?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).