Porsche bevestigt: Cayman & Boxster krijgen viercilinder

Auteur: , 35 Reacties

Dat waar al zo lang over gespeculeerd wordt, wordt nu door Porsche erkend. De viercilinder komt er definitief aan.

Porsche bevestigt: Cayman & Boxster krijgen viercilinder

Dat zegt Matthias Müller, CEO van Porsche, in een interview met Auto Motor und Sport. Het gerucht blijkt dus te kloppen. Eerder meldde Duitse media al dat Porsche een 2.0 en 2.5 liter viercilinder boxermotor aan het ontwikkelen was. Of het aantal cc’s ook klopt, is nog niet bekend, maar Müller erkent dat het gaat om boxermotoren. Hoogstwaarschijnlijk turbogeblazen, maar ook daar liet de topman zich niet over uit.

Wel riep hij dat ze “tot 400 pk” zullen leveren. De volgende generatie Cayman en Boxster zijn de eerste Porsches die ze krijgen, al valt te betwijfelen of die ook meteen die 400 pk zullen leveren. Daarmee komen ze immers in 911-vaarwater terecht, en dat probeert Porsche al jaren te voorkomen. De 3,4 liter zescilinder in de huidige Cayman GTS levert ‘slechts’ 340 pk.

Het is de vraag in hoeverre de vierpitters overeenkomen met de motor in de 919 Hybrid, dat is immers een V4-model.35 reacties

met die viercilinders worden het weer echte kevers :P
@trolle: Als ze de waterkoeling eraf halen wel.
@norge: denk met een jaartje of 5/10 liggen deze motoren ook in kevers, haha :D
@flat411: Met achterwielaandrijving dan? Klinkt leuk.
@norge: de concurrent voor de nieuwe twingo dan ;)
Qua geluid zal het even wennen zijn. Maar qua gewicht zal er wel wat gewonnen worden, al voegt de turbo natuurlijk weer gewicht toe. Hopen dat ze de basic Cayman/Boxster wat meer koppel geven. De 2.7 houdt niet over, die kon m’n ouwe paarse zeecontainer altijd goed de baas, zeker op de snelweg.
@E34M5Touring:Maar dat is dan ook van alle ouwe paarse zeecontainers de eindbaas
@E34M5Touring:
een 911 klinkt nu ook al als een aanlopende kettingkast…

In elk geval; een 4 cyl boxer is heel wat anders dan een 4 cyl lijnmotor, een boxer is perfect in balans, terwijl een 4 in lijn een 2e order onbalans heeft….
NEEEEEEEEE!!!!!

Ach wat maak ik mij ook druk. Zal toch nooit een Porsche (kunnen of willen) kopen. Dus doe maar gewoon…
@pomoek: Waarom niet? Een Porsche kan best betaalbaar zijn.Vooral als je ‘m als hobbyauto gebruikt zijn de onderhoudskosten bij de Porsche Centers meer dan schappelijk.Bij aanschaf wil je liever niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.Als lijkt dat iets te mooi om waar te zijn, is dat ook zo.
Ik ben een groot liefhebber van Ferrari’s maar die zijn wat betreft onderhoud en verzekering(zelfs voor bv een 348tb uit 1992) is een dure bedoening.
Een 911 4S uit 2001 lijkt mij de beste koop.
De terug keer van de 912 of 904, ach maakt het uit zolang het maar een boxer is…..Nou die waterkoeling er nog af.
@norge: en een paar dikke webers erop
@norge: Waarom? Omdat vroeger alles beter was?
Wake up and smell dat het 2014 is.
@sydney: Nee hoor, niet beter……Wel veul en veul leuker. Lichtere auto’s zonder electronsche rotzooi en veul meer rijplezier.Heb zelf een ouwe bak van 31 jaar oud en die heeft 10000 keer meer karakter dan de auto’s die nu gemaakt worden.
@norge:

Ah, karakter. Is dat een manier om te zeggen dat je vooraan prehistorische mcpherson’s hebt en vanachter een trailing arm uit de bronstijd. Veiligheidsmaatregelen uit de middelleeuwen en instrumenten en bedieningen waar James Watt nog niet jalours op zou geweest zijn? En je iedere keer verbaasd bent dat het onding start en aan de andere kant van de bocht raakt?
(Overigens welke oldtimer heb je eigenlijk?)
Want euhm, zo noem ik het alleszins bij m’n oldtimer motor (waar ik overigens een stuk liever mee de weg op ga dan met m’n modern speelgoed).
@Hupke:
Om even een verschil tussen oud en nieuw te schetsen.
Gisteren ben ik terrein wezen rijden met een state off the SUV, 80% afdalingen en dat werk, dat lijkt heel spannend tot je erachter komt dat je zelf niets hoeft te doen en dat de computers alles voor je regelen. Een kind van 4 kan het ook.
Doe je hetzelfde met een oude LaRo dan is de voldoening vele malen groter.
Ik snap Norge dus wel, wat voor eer valt er immers te behalen als het niet meer uitmaakt of je zelf rijdt of dat door een Baviaan laat doen..
Er wordt nergens in berichten over de 919 gesproken over hóe de V4 eruit ziet. Dat kan natuurlijk een 180 graden V4 zijn, en die lijkt dan weer heel erg op de boxer 4.
Al weet ik niet het verschil tussen een 180 graden V motor en een boxer. Ideas anyone?
@ohoogeveen: Ik dacht dat een 180 ° V-motor, een ander woord was voor een boxermotor.
@SimonMc: ligt ook aan de krukas
@ohoogeveen:
@SimonMc:

Een 180° V en een boxer lijken op elkander omdat ze er allebij ‘vlak’ uitzien.

Een 180° V heeft echter dezelfde krukas zoals die meestal bij V-motoren is. Waarbij de 2 drijfstangen (die dingen die tussen de pistons en de krukas zitten) op dezelfde tap van de krukas zitten. Het gevolg daarvan is dat de tegenoverliggende pistons dus op 1 moment met andere dingen bezig zijn. Waar een boxer motor de drijfstangen hun eigen (tegenovergestelde) tap hebben. Waardoor de pistons elkander dus ‘tegenwerken’ en dat geeft andere eigenschappen qua koppelcurve en trillingen. Al is er aan dat alles tegenwoordig met inteliggente motormanagementen, precisie onderdelen,… ook wel minder aan.
Maak me er niet zo druk om, de 944 turbo’s met 220pk/250pk hadden ook een 2.5L 4-cilinder en dat zijn ideale auto’s iig.
@taferel: Precies.Meer cilinders,meer motorinhoud,een grotere topsnelheid en een PK wedstrijd.
Een wedstrijdje verplassen is het uiteindelijk geworden.
Ik rij in verschillende auto’s en op een gegeven moment, al lang geleden maakt het geen malle moer meer uit.
@taferel: net als de 968 met 3 liter 4 cilinder. Wijnflessen als zuigers maar wel lekker
wat is het nut van een porsche met een viercilinder, je koopt toch een sportwagen!!!
waarom dan denken aan zuinig rijden??
@vantageman: en de 918 dan die is zuiniger dan een pruis (kan al gauw) en heeft minder uitstoot op de snelweg cruisen maar as je wil kan je de klinker uit de straat trappen
@gijzerrr: omdat Europese emissienormen
@henk_he: was @vantageman bedoeld
@vantageman:

Omdat je dan een sportwagen ook als daily kan hebben. En omdat je voor iedere tank met benzine die je koopt er een heleboel geld gaat naar Vadertje staat en het is gewoon immoreel om onbekwaamheid te sponsoren.
De 3L 4-cilinder uit de S2 en 968 was een mooie motor. Het zal wel een turbomotor worden maar kudos voor Porsche als ze een dikke 250+ pk NA 4-cilinders durven te maken.
Mooi hoor, kleiner, sneller, high-techer. Ben wel benieuwd wat het ons allemaal brengt, even los van Porsche, 1.0 turbootjes die na 50.000km allemaal dik de revisie inkunnen met dikke kosten, of nx aan de hand en net zo betrouwbaar als vanouds, zonder turbootjes enzo. Als ik zie hoe veel autootjes niet meer lekker warm worden gereden ed…
@gijzerrr: de 918 spyder heeft wel een 4.6 l v8 aan boord, dus qua geluid en prestaties kan dit wel tellen.
@vantageman: dat is uiteraard nooit te vergelijken met een 4 pitter
Een 2.0 viercilinder klinkt mss niet zo leuk, maar dat houd wel in dat je niet moet wachten tot de wagen 25-jaar oud is om geen belachelijke wegentaksen te moeten betalen. En met een beetje geluk beperken ze het verbruik in eco-modus ook nog eens tot een 6 a 7 liter en je hebt er ineens een prijsbewuste ipv een poorman’s porsche.
Laat maar komen.. Met zoveel pks is er niet mis met een 4 pitter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).