Porsche trekt doek van eerste Formule E-auto, de 99X

Auteur: , 20 Reacties

Hier ie 'ie dan.

Het autosportseizoen 2019/2020 is een belangrijke voor Porsche. Het zal dan namelijk als fabrieksteam toetreden tot het Formule E-kampioenschap. In aanloop naar de testweek medio oktober, voorafgaande aan de start van het nieuwe seizoen, heeft Porsche zijn eerste Formule E-auto onthuld. De 99X Electric is een feit.

Porsche heeft zichzelf niet helemaal los kunnen laten op 99X Electric. Volgens de reglementen van de Formule E moeten het chassis en de accu namelijk identiek zijn voor alle deelnemers. In die zin is de Formule E een spec-serie, zoals bijvoorbeeld de IndyCar en Formule 2 dat ook zijn. Wel heeft Porsche zijn eigen aandrijflijn voor de Formule E mogen ontwikkelen.

Laat dit nu net het gebied zijn dat Porsche redelijk onder de knie heeft. In het World Endurance Championship heeft het bijvoorbeeld enkele seizoen deelgenomen met de 919 Hybrid. De techniek van deze Le Mans winnende auto heeft het vervolgens kunnen gebruiken voor de Formule E-auto. Diezelfde techniek, de zogenaamde Porsche E-Performance Powertrain, komt overigens ook voor in de Taycan. De volledig elektrische auto van Porsche gebruikt dezelfde 800-volt-technologie.

Porsche zal komend Formule E-seizoen aan de start verschijnen met een tweetal zeer ervaren coureurs. Fabrieksrijders Neel Jani en Andre Lotterer zijn opgeroepen om Porsche met de 99X Electric een zo succesvol mogelijk eerste seizoen te bezorgen.20 reacties

Best een cool ding. Ik zou wel eens willen zien wat ie kan tegenover een F1-auto.
@berlinetta: Helemaal niets.
@berlinetta: Heel tof om te zien. Tegen een f1 kan deze enkel huilen bent ik bang. Rondje Spa gaat 30 seconde langer duren gok ik.
@fmgarcia: nog iets langzamer.
F1 laprecord is een 1.46
F3 in 2014 deed Max het F3 laprecord in de race van 2.11.
Die F3 autos hebben ongeveer 250pk bij 570 kg.
Een Formula e doet 270pk bij 900 kg.
Dus ik gok dat zo’n Formula e de 30sec niet gaat redden. Zeker omdat de topsnelheid van die dingen vrij laag is en Spa redelijk wat topsnelheid stukken heeft.
@gregorius: Doordat Max er in zat was het minstens 400pk. Ligt aan zo veel meer dan alleen het vermogen. Denk dat je gelijk hebt en het idd langer duurt nog. Evengoed appels met peren vergelijk dit!
@fmgarcia: Een FE auto in racetrim heeft idd 270pk, maar dat is niet de volledige capaciteit. In qualitrim komt daar 70 pk bij, dus halen ze 340pk, in de race is er ook een attack mode waardoor de auto tijdelijk 305 pk heeft.
Eigenlijk vind ik de formule e auto’s mooier om te zien dan de f1 bolides
@mark1055: Ik niet.
@mark1055: vraag me af hoeveel van de visueel aantrekkelijke dingen van zo’n F-e auto daadwerkelijk bijdragen aan dat ding sneller over een circuit te jagen. Ik ben bang dat dat vrij weinig is.
Leuk maar het blijft een saaie sport die geen grote toeschouwersaantallen zal trekken. Totaal emotieloos en gemaakt door koekenbakkers.
@paulvtec: Helaas wordt er niet geracet voor de lol, maar voor de marketing. Als Porsche dacht dat ze meer Taycan’s en Cayenne S Hybrid’s zouden verkopen door een V6 met Turbo voor de F1 te ontwikkelen, dan zaten ze er 3 seizoenen geleden al middenin.

Maar helaas… Het gaat om stofzuigers verkopen.
@technofreak: Mee eens…misschien als de ontwikkeling echt een vlucht neemt en ze een auto net zo hard kunnen pushen als een Formule 1 auto dat het dan de koningsklasse kan overtreffen. Ik mis dan nog steeds emotie van het geluid wat een brandstofmotor maakt.
Overigens zeggen ze al een paar jaar dat de teams gedeeltes zelf mogen ontwikkelen, maar er is not altijd vrij weinig vrijgesteld.
En dat moeten ze ook niet willen.
Nu rijden ze over smalle straatjes met veel startstop en haakse hoeken; daardoor lijkt het allemaal snel. Omdat aero weinig toevoegt en alle auto vrijwel hetzelfde zijn; lijkt er echt actie te zijn en lijkt het hard te gaan.
Als straks 1 team als in de F1 ver vooruit rijdt; verlies je weer kijkers want dan is zelfs de ‘spanning’ er vanaf.
@gregorius: kijkt er echt serieus iemand naar? Ik hoor er nooit iemand over
@lekkerlinksrijden: IK heb het allezins enkele malen geprobeerd, maar door de smalle stratencircuits die ze gebruiken is het op tv niet aan te zien, je ziet ook regelmatig niet wie wat waar aan het doen is en de regisseurs zijn volgens mij gasten die niet opletten wie waar rijdt en wat er nou spannend is. Misschien dat het ondertussen wat beter is maar voorlopig hou ik het bij de samenvattingen en dat is zelfs nog heel druk.
@lekkerlinksrijden: Ik volg het wel (als een van de weinigen geloof ik) al een paar seizoenen. Langzaamaan gaat het de goede kant op. De eerste generatie FE wagens werd heel erg beperkt door de batterijen capaciteit, die het geen hele raceafstand volhielden, daarom moesten ze halverwege een stop maken om de auto te wisselen en de race uit te rijden. Iedereen had ook dezelfde auto en hetzelfde motorenpakket van Mclaren.

Na één seizoen kon men kiezen: iedereen kreeg nog steeds dezelfde auto, maar men kon de standaardmotor van Mclaren houden of zelf een pakket ontwikkelen. Renault sloeg toen qua snelheid een goede slag, Audi maakte juist een heel zuinig motorpakket. DS/Citroen en Nio experimenteerden met twindrive: twee kleine motoren in één auto, maar dat werd door slechte gewichtsverdeling een ramp. Niet iedereen ontwikkelde zelf, de Chinese investeerder Techeeta kocht eerst een Renault krachtbron en schakelde na verschillen van inzicht over op Citroen, nadat de problemen met hun twindrive team Virgin in de armen van Audi dreven

Na het laatste Gen1 seizoen kwam dus de huidige auto. Meer batterijcapaciteit, zodat geen autowissel meer nodig was en geen overdreven spaarmaatregelen nodig waren. De wagens gingen ook beter geluid maken. Klonk het eerst als een zieke robotstofzuiger met een versleten transmissie, nu klonk het op een recht stuk alsof er een Star Wars Tie fighter langskwam. Renault stapte uit, Nissan nam het team inclusief knowhow over. Audi had nu twee teams, hun eigen Audi sport en Virgin (waarvoor ook Robin Frijns kwam te rijden). Mercedes schreef een testteam in als HWA Racelab en Jaguar ging na een jaar testen ook serieus meedoen, evenals BMW, dat zich eerst Andretti noemde. De circuits zijn niet allemaal even geslaagd, maar Parijs, Bern, Berlijn Tempelhof en de containerterminal in New York zijn wel leuk vormgegeven. In sommige andere steden hebben ze heel erg op safe gespeeld met idd veel haakse bochten waardoor het veel start stop race was. Parijs had enorm geluk met een fikse regenbui waardoor de weliswaar kletsnatte toeschouwers helemaal leip werden van iedere spin en crash. Bern had een gekke heuvel in het parcours die letterlijk de auto’s lanceerde en er was tevens chaos en jolijt met een heuse verkeersopstopping. Techeeta had met Vergne een goede kopman en een terechte winnaar van het kampioenschap, BMW had wel de snelle auto, maar niet de slimste coureurs: Antonio Felix da Costa en Alexander Sims gingen soms te werk als Ocon en Max op de baan, reden elkaar er ook af in Marokko, waardoor Frijns een podium oppikte achter Jerome d’Ambrosio. Hij deed het niet onaardig met nog een paar podia en twee zeges in Parijs (regenrace) en de finale in New York Harbour.

Een heel onopvallende deelnemer in de Formule E is Ferrari, of liever Magnetti Marelli. Zij hebben hun know how van ERS en Hybride systemen aangewend om een motorpakket te knutselen dat bij het team van Mahindra in de auto is gekomen. Daarom ging Pascal Wehrlein ook bij dat team rijden, hij is volgens mij ook de simdriver voor Ferrari geworden en hoopt in 2020 weer via Alfa Romeo in te stromen. Know How van Mahindra vloeit ook weer terug naar Alfa en Ferrari (en Haas) in de F1, dus helemaal nutteloos is de FE ook niet
@gregorius: en vergeet de speciale stukken circuit niet met attack mode en fan boost niey
Beste raket in de kont!
Afbreukrisico is natuurlijk lager dan in de Formule 1.

Heeft VAG goed gezien.
@karaya: Audi wilde eerste alleen als motorleverancier voor Abt Sportsline meedoen, maar dat hele dieselschandaal heeft hun planning vijf jaar versneld. Natuurlijk zagen ze wel in dat je voor een tiende van de prijs veel sneller om de knikkers meedoet dan in de F1.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).