Special: Chrysler Crossfire SRT-6 (ZH)

Auteur: , 34 Reacties

Net als een glam-rock gitarist in de jaren '80: met een paar trucjes kun je briljant zijn.

Chrysler Crossfire SRT-6 (ZH) '04

Waar moet een compacte coupé eigenlijk aan voldoen? We kunnen natuurlijk heel veel eisen erop loslaten en dan krijgen we waarschijnlijk een Porsche Cayman S. Zo’n allrounder die bijna alles goed doet. Daar hoort uiteraard een navenant prijskaartje bij, maar dan heb je wel een zeer getalenteerde rijdersauto. Wat als je eisen iets anders zijn, zoals deze drie:

1. Het moet er spectaculair uitzien.
2. Het moet goed van zijn plaats komen.
3. Het moet dagelijks inzetbaar zijn.

Dan zijn er andere auto’s die om de hoek komen kijken. Eentje daarvan is de Chrysler Crossfire. Een auto die wellicht meer te bieden had, dan wat wij ervan vroegen.

Het begint allemaal bij de opmerkelijke samenwerking tussen Daimler-Benz en Chrysler. Deze fusie leek een beetje op het zoeken naar een danspartner op het gala van de middelbare school. Omdat de ‘mooie’ danspartners al waren vergeven, werden Daimler en Chrysler op elkaar aangewezen. In die periode fuseerden veel automerken met elkaar en werden veel merken overgenomen. Om een producent van formaat te blijven, starten de Amerikaanse en Duitse giganten hun samenwerking.

Chrysler Crossfire Concept '01

Normaal gesproken is het de bedoeling dat er sprake is van een grote mate van synergie. Iets wat Volkswagen, Renault-Nissan en Ford behoorlijk goed voor elkaar kregen. Platforms, aandrijflijnen en elektronica werden uitgewisseld om kosten te besparen. Bij Daimler-Chrysler viel dat enigszins mee, want hun productlijnen liepen behoorlijk ‘langs elkaar heen.’

Chrysler Crossfire Concept '01

Daarom pakten ze bij Chrysler in 2001 een Mercedes-Benz bij de kladden om te zien wat zij ervan konden maken. Chrysler rook een kans, daar Audi enorm goed scoorde met de TT en merken als Mazda (RX8) en Nissan (350Z) een soortgelijke auto hadden aangekondigd middels diverse concept cars. Op de NAIAS in 2001 toonde Chrysler de Crossfire Concept. De auto was gebaseerd op de Mercedes-Benz SLK, maar leek er geenszins op. De SLK was een schattig roadstertje, de Crossfire was een badass coupé.

Chrysler Crossfire Concept '01

De reacties waren dusdanig positief dat Chrysler het aandurfde om de auto in productie te nemen. Uiteraard werd het een en ander aangepast voor er kon worden aangevangen met de productie, maar in grote lijnen bleef het ontwerp gelijk. Zo was de achterzijde bijna identiek. De kenmerkende aflopende kont werd door Brits autocabaratier Jeremy Clarkson omschreven als een hond die zijn endeldarm aan het legen is.

Chrysler Crossfire Limited (ZH) '03

DaimlerChrysler wilde aantonen dat de Crossfire het beste van twee werelden was. De Crossfire werd gebouwd in het Oostenrijkse Graz, terwijl de techniek rechtstreeks uit Duitsland kwam. Dit was gedaan om de perceptie hoog te houden en het journaille ervan te overtuigen dat dit een kwaliteitsproduct was. Onder de onmiskenbaar spectaculaire koets ging ‘gewoon’ een SLK schuil. Het onderstel, motor, transmissie en het interieur waren identiek. Het identieke interieur was opgebouwd uit iets minder mooie plastics, maar kreeg wel een lik aluminiumkleurige verf voor meer sjeu.

Chrysler Crossfire Limited (ZH) '03

Qua motor begon het al meteen goed. Als basis werd er gekozen voor de M112, een 3.2 liter V6, goed voor 218 pk bij 5.700 toeren en 310 Nm bij 3.000 toeren. Een redelijk relaxt blok voor het betere cruisewerk, alhoewel er met de prestaties niets mis was. In 6,5 seconden kon je de 100 km/u halen. De topsnelheid bedroeg 242 km/u. Voor zowel de handgeschakelde zesbak en de vijftrapsautomaat werden deze cijfers opgegeven.

Chrysler Crossfire M112 V6 (ZH) '03

Op 3 februari 2003 ging de Crossfire in productie. In eerste instantie bleek de auto een redelijk succes. In het eerste jaar werden er meer dan 35.000 stuks van verkocht, wat voor een dergelijke auto niet eens zo heel verkeerd was. Iedereen die de auto gaaf vond, kocht er eentje. De mensen die twijfelden werden niet echt overtuigd door de pers. De Crossfire werd totaal niet begrepen door de autojournalisten en de concurrentie was gewoonweg te groot.

Chrysler Crossfire Limited (ZH) '03

Het tweede jaar ging qua sales nog wel (bijna 28.000 stuks), maar daarna raakten de verkopen in een vrije val. Om dit enigszins op te vangen, werd het gamma zo snel mogelijk uitgebreid. Ten eerste de Crossfire Roadster. De SLK verkocht goed vanwege het feit dat het óók een cabriolet is en ook de TT was populair in ‘Roadster’-trim. Als Roadster werd de Crossfire al wat beter begrepen. Men zag het nu meer als een soort speedboot voor op de weg, wat behoorlijk overeenkomt met de rijeigenschappen en vooral het stuurgedrag.

Chrysler Crossfire Roadster (ZH) '04

De Roadster was er in dezelfde uitvoeringen als de Coupé. In eerste instantie alleen als Limited Edition, dat was de (complete) standaarduitvoering. Daarnaast kwam er ook een ‘Black Edition’ alsmede een nieuwe basisuitvoering. Deze schraapuitvoering moest items als stoelverwarming, lederen bekleding, mistlampen aan de voorkant, elektrieke stoelbediening en buitenspiegelverwarming ontberen. Dat scheelde in Nederland bijna 5 mille qua aanschafprijs. Zowel de Coupé als de Roadster konden besteld worden in deze naamloze instapversie.

Chrysler Crossfire Roadster (ZH) '04

De leukste Crossfire kwam een maandje later op de markt, dat was de Crossfire SRT-6. Er was al een Dodge SRT-4 (de snelste voorwielaandrijver aller tijden) en natuurlijk de brute Viper SRT-10. De SRT-6 maakte gebruik van dezelfde V6, maar dan met een mechanische compressor er bovenop geschroefd. Dit had zijn uitwerking, want de motor leverde nu 335 pk bij 6.100 toeren en 420 Nm bij 3.500 toeren. De toeren benoemen we er in dit geval specifiek bij om aan te geven dat het motorkarakter nauwelijks gewijzigd is, de getallen zijn gewoon een stuk hoger.

Chrysler Crossfire SRT-6 M112 '04

Dit zorgde voor een aanzienlijk snellere auto. De SRT-6 voelde niet alleen sneller, hij was de het ook. De standaardsprint was al in 5,3 seconden gedaan en voluit kon je 255 km/u halen, de auto was niet voorzien van een begrenzer. Om het hogere vermogen aan te kunnen werd de Crossfire SRT-6 aangepakt: vering, dempers, onderstel, stabi’s, remmen: het stond allemaal op een hoger niveau. Niet geheel toevallig kwam er (erg) veel overeen met de Mercedes-Benz SLK 32 AMG.

Chrysler Crossfire SRT-6 (ZH) '04

De Crossfire SRT-6 was te leveren als coupé en Roadster. Beide auto’s waren volgens Chrysler even snel, ondanks het hogere gewicht en de mindere aerodynamica van de Roadster. In vergelijking met auto’s als de Porsche Boxster S schoot de auto hopeloos tekort, maar met de upgrades was de Crossfire SRT-6 een beter rijdende auto geworden. Beter uitziend ook, want de spoiler, splitter en velgen stonden prachtig.

Chrysler Crossfire SRT-6 Roadster (ZH) '04

Het mocht allemaal niet baten. Er waren maar weinig mensen die zin hadden in deze Amerikaanse Duitser. De Crossfire SRT-6 werd halverwege uit het leveringsgamma geschrapt. De gewone uitvoeringen mochten het nog even uitzingen tot het einde van 2007. Om de impopulariteit aan te geven; er werden in het laatste jaar slechts 2.000 Crossfires wereldwijd verkocht.

Chrysler Crossfire '03

Omdat de Crossfire zo impopulair bleek, was het logisch dat er geen opvolger klaarstond. Maar was de Crossfire dan terecht een verkoopdrama? Er zijn er in totaal iets meer dan 75.000 stuks van verkocht. Het was vooral geforceerde synergie tussen Mercedes en Chrysler wat de nekslag was. De Crossfire stond op het chassis van de SLK (R170), een auto die absoluut niet dynamisch was. Met name de besturing hoorde thuis in een vrachtwagen, niet een sportwagen. Mercedes had dat zelf ook door. Op het moment dat de Crossfire op de markt kwam, introduceerde Mercedes de sterk verbeterde R171, die véél beter reed. Aan de andere kant, voor de liefhebbers van Amerikaanse auto’s was het ook net niet. Het zag er Amerikaans uit, maar de techniek was te Duits om hen blij te maken.

Chrysler Crossfire SRT-6 Coupé (ZH) '04

Dus voor wie is de Crossfire nu dan wel? Voor degene die buiten de gebaande paden durft te gaan. Een groot voordeel vind je bij de motor. Zoek je een gebruikte SLK, dan struikel je over de instap-viercilinders. Hetzelfde geldt voor de Audi TT. Bij de Chrysler heb je altijd die 3.2 V6. En daarmee voldoet ie uitstekend aan de drie gestelde eisen. De auto zag er spectaculair uit, ging uitstekend van zijn plek en je kon er prima elke dag mee naar je werk rijden. De auto scoorde gewoon slecht op alle andere punten.34 reacties

Komt dat goed uit: Ik hou van Glam Rock en Glam Metal en een Chrysler Crossfire (SRT-6) kan ik ook zeker waarderen! Leuke special
@toyotafortuner: Glam Metal? Twisted Sister ofzo. Kan mij er niets bij voorstellen
@pallas: Motley Crüe!
@pallas: bands als Poison, Warrant, Stryper, Whitesnake, Europe onder andere
@toyotafortuner: als ik Whitesnake met auto’s moet associëren, dan zijn het een witte en zwarte XJ.
@crashingduke: oef Tawny Kitaen bij die XJs 🤤🤤🤤
@toyotafortuner: Beste videoclip ooit 😁
@toyotafortuner: hoe zat dat ook al weer met Penny de Jager?
@toyotafortuner: Def Leppard!
Dit heb ik vanaf dag 1 afschuwelijk gevonden… Wel een leuk artikel.
Altijd al een vreemde eend in de bijt gevonden. Daarom vind ik hem waarschijnlijk ook leuk. Ik hou wel van dit soort eigenzinnige auto’s.
@viezefreddyw: Je neemt een auto met techniek die op het moment van introductie al achterhaald is (op dat moment gebaseerd op de vorige generatie SLK) en voorziet die van een – bijna letterlijk – hondslelijke koets. Wat is daar leuk aan?
@donvincenzo: Smaken verschillen dus. Jij vind het een hondslelijk ding. Ik niet. Vind het gewoon een leuk ding om te zien.
@viezefreddyw: ik vind m ook leuk. Lekker anders.
@viezefreddyw: past in de zelfde straat als een Daihatsu Copen…
Ik vind het een erg leuke en best wel mooie auto.
Poepende hond look klopt wel, maar vind dat niet lelijk en de ribbels op de motorkap zijn wel tof. In de juiste uitvoering best chique ogend ook nog!

Maar dat die SRT6 het uiterlijk goed doet ben ik niet mee eens. Spoiler is lelijk en velgen matig. Vermogen is wel leuk.
Kan de productieversie zeker waarderen. De auto heeft mooie details, en het interieur is ronduit schitterend, dat het één op één uit de SLK komt doet daar niets aan af.

Maar het prototype, dat is gewoon een plaatje, fantastisch met die gedeelde vooruit die enigszins aan de ruit van een vliegtuig doet denken. Hadden ze maar het lef gehad hem zo in de showroom te zetten.
Leuke, eigenwijze auto. Misschien … ah nai, nu nog niet!

Leuk artikel ook!
Leuk, weer een fijn artikel over een interessante auto die je makkelijk over het hoofd ziet. Thanks Willeme
Wheel gap…
@cpp1: houd deze site in de gaten! Dat wordt namelijk opgelost :-)
Heb liever de Merc
Altijd wel een leuke auto gevonden, maar was toendertijd al afgehaakt door de matige reviews.. zonde, want had meer verdiend.
Die ‘poepende hond vergelijking van JC heeft -zeker in Europa- misschien wel net zoveel effect gehad op de verkoop als de term ‘Buckler-lul’ op het alcoholvrije bocht wat Heineken ooit in de markt zette. Jammer, want ik vond -en vind- het een veel betere auto om te zien dan z’n bloedbroeder SLK.
Problematisch ontwerp, wat wordt veroorzaakt dat er geen ruimte tussen het portier en het achterwiel zit, had daar een afstand van ca 20cm gezeten, was het gehele ontwerp beter in balans geweest , meer à la MGB Gt.
@desjonnies: De Dode Viper (alle generaties) heeft ook totaal geen ruimte tussen portier en achterwiel, maar dat is wél een knap ontwerp. Er is dus ongetwijfeld nog een hoop meer mis met het ontwerp van de Crossfire…
@henrie: Klopt. @jaapiyo heeft dat al eens aangekaart. Kort door de bocht: het ontwerp moest precies passen op het R170 SLK chassis. Daardoor oogt het wat gekunsteld. Bijna elk ontwerp, zeker bij een moderne auto, is een compromis.
Heb in 2003-2005 er eentje van de zaak gereden (geen srt6). Ontzettend veel bekijks en de auto heeft een lekker motorgeluid. Performance viel een beetje tegen, maar heb wel van die periode genoten!
De leukste Crossfire? Deze misschien? https://www.supercars.net/blog/2005-startech-crossfire-v8-6-1/
@hartman: die 6.1 en de 3.8 komen binnenkort aan bod ;-).
Geinig ding, altijd al gevonden. De SRT versie zou ik best eens flink op zn kloten willen geven.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).