SUV’s worden met de dag populairder in Europa

Auteur: , 24 Reacties

Niet aan te slepen, die "terreinwagens".

SUV's worden met de dag dominanter in Europa

Liefhebbers van Land Rover Defenders en Jeep Wranglers vinden het waarschijnlijk niet gaaf dat we crossovers en SUV’s zojuist aanduidden als terreinwagens, maar dat zij dan maar zo. In elk geval kan niet worden ontkend dat dit segment bijzonder populair is. Naar verwachting blijft dat ook nog wel een poosje zo.

Van alle auto’s die vorig jaar in Europa werden verkocht, viel maar liefst 26% binnen de categorie SUV’s. In 2007 was dat nog maar 8%. Naar verwachting zal het marktaandeel dit jaar uitkomen op 28%, verdeeld over in totaal vier miljoen SUV’s en crossovers. In 2020 zou het percentage 34 procent bedragen bij in totaal 5,7 miljoen stuks.

Autofabrikanten vinden het allemaal prima, want zij pakken relatief gezien veel meer marge op een SUV dan op een sedan, stationwagon of hatchback. Veel klanten kiezen voor SUV’s en crossovers uit emotionele in plaats van rationele overwegingen. Het prijskaartje is daarbij minder van belang en daar spelen merken handig op in.

Welke overwegingen spelen eigenlijk een rol? Volgens Linda Jackson van Citroën hebben SUV’s een robuust imago, kunnen klanten de zitpositie waarderen en worden de vaak grotere velgen op prijs gesteld. Fabrikanten verdienen er intussen goed aan. Zo bestaat de helft van de verkochte Volvo’s uit SUV’s, maar zijn diezelfde SUV’s wel verantwoordelijk voor meer dan 50% van de winst. En dan moet de nieuwe XC40 nog uitkomen.

Beren op de weg?

Bovenstaand verhaal klinkt bijna paradijselijk, maar zijn er ook nog (mogelijke) problemen? Ja, die zijn er. De dieselmotor zit in het verdomhoekje en een beetje terreinwagen wordt natuurlijk door een zelfontbrander aangedreven.

Tot voor kort hadden overheden het vooral gemunt op CO2 en dus waren diesels fiscaal aantrekkelijk. De focus is inmiddels verschoven naar nieuwe boosdoeners, oftewel stikstofdioxide en fijnstof. Daar stoten diesels relatief meer van uit en dus loopt de vraag naar auto’s met dit type motor hard terug.

Voor SUV-achtigen is dat dubbel zuur, want dieselmotoren konden het surplus aan gewicht en luchtweerstand nog enigszins camoufleren doordat dergelijke krachtbronnen relatief zuinig zijn. In het geval van EV’s spelen Cw-waarde en kilogrammen een nog grotere rol, want de range is bij sommige van die auto’s nog een heikel punt.

Naar verwachting zal het segment dus nog wel even blijven groeien, maar autobouwers zullen creatief om moeten gaan met de nadelen die vooral betrekking hebben op de aandrijflijnen. (via ANE)

Foto: Jaguar F-Pace door @stephane820024 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
”…en een beetje terreinwagen wordt natuurlijk door een zelfontbrander aangedreven.”

Volgens mijn zijn de meeste grote SUV’s (X5+), door een benzineblok aangedreven. Die lijken nog het meest op een terreinwagen in vergelijking met een X2 oid. Alleen Europa worden nog enigzins grote aantallen dieselblokken verkocht.
@e550: Ligt eraan. Aangezien het hier over Europa gaat, zullen de meeste SUVs rijden op diesel. Wereldwijd gezien zouden er waarschijnlijk wel meer benzineversies worden verkocht.
Een logisch gevolg van de vergrijzing. Deze generatie heeft geld als water, en een hoge instap is ook wel prettig natuurlijk
Het is wat…
Omdat er geen Giulia sportswagon kwam rijdt mn pa een Stelvio. Omdat hij de hoge instap ook wel prettig vond én het toch nog lekker strak op de weg ligt hiervoor gekozen. Maar was de Giulia sportswagon er wel gekomen, dan stond zonder twijfel die voor de deur.
Zonde ..
Gaat ten koste van de exclusiviteit ..
@lincoln: Lada Niva = King!
SUV’s… het nieuwe oranje met bruin…

In de seventies was werkelijk alles oranje met bruin, je kan het zo gek niet bedenken…

Ik weet nog dat we in die tijd thuis de eerste kleurentelevisie kregen… Het plastic front was oranje, en de houten kast bruin… Dat ding was zelf al zo bont dat het niet eens opviel dat het beeld nog gewoon zwart-wit was…

Uiteraard reed de bezorger in een oranje VW-transporter… Mét bruine skai bekleding… Én paste de tv feilloos in het interieur van mijn ouders, mét bruine gordijnen, bruine kasten, oranje kussens op de lichtbruine bank en de door mijn oma gehaakte bruin met oranje theemuts…

Wanneer precies weet ik niet meer, maar het zal ergens in begin jaren tachtig geweest zijn, toen moeders het opeens zat was en het wegdonderen van de bruin-oranje theemuts het begin was van een totale metamorfose van het hele huis… Een zomervakantie later was alles er niets, maar dan ook niets meer van kleur te bekennen in huis… Zwart-wit, dat was dé nieuwe mode…

Én zo zal de SUV die iedereen zonodig meent te moeten hebben het ook vergaan. Voor je er erg in hebt is zo’n ding alweer hopeloos ouderwets… Én net als van de wanstaltige theemuts kunnen we ons dan totaal niet meer voorstellen dat zo’n SUV ooit hip was…
@moveyourmind:

Toevallig spaar ik die geëmailleerde macramee meuk ..
Aan de andere kant .. toevallig spaar ik van alles ..
@moveyourmind: aangezien de vergrijzing alleen maar toeneemt zullen auto’s met een hoge instap voorlopig nog wel in trek blijven.
Ik denk toch dat in het prille EV tijdperk, het SUV concept wat botst met de nieuwe techniek. Met je sleurhut naar het Gardameer wordt dan toch een uitdaging.
E.e.a. wordt in Nederland ook wel behoorlijk gedicteerd door de leasemaatschappijen hoor. Ik heb zelf geen leaseauto, maar een collega van mij, die een andere auto mocht uitzoeken- informeerde naar de leasetarieven van een Mazda 6; die bleek per maand een bijna 200 euro per maand méér te kosten dan de CX-5 – die in aanschaf gewoon vrijwel even duur is.
@RRRobert: en dat wordt weer gedicteerd door de markt. Restwaarde van de cx-5 is beter door grotere vraag
vind niet gek, ik rijd liefst sportautos en anders suv’s. Vind normale autos (sedans/hatches/stations) meestal lelijk en gewoon lang niet zo fijn om in te rijden als de suv
Heerlijk en dan met zo’n romige 6 cilinder
Benieuwd of deze trend gelijk loopt met de verkopen van het aantal ligfietsen, caravans met parkeerhulp en andere vormen van vergrijzing.
@danmar: ligfietsen? WTF. Elektrische fietsen dus.
Ik heb zo’n verschrikkelijke hekel aan die nep jeeps en autos op hoge wielen

Bah!!
Egoistencars

Moet ik nu nog hoger zitten als jij om over jiu heen te kunnen kijken? Wedloop??!!
Bij de meeste baby-boom SUV rijders verdwijnt het inzicht, dan maar overzicht creëren met je hoge instap, ondanks dat het geen gezicht is.
@mauritsh: je bedoelde foto gemaakt door @stephane8200 volgens mij?

Dit is een foto van mij namelijk. Had deze F-Pace een paar maanden geleden.
@stephane8200: foto is trouwens gemaakt bij JLR SVO voor de deur, maar dat terzijde.
@stephane8200: ik heb het even rechtgezet. Blijf de pica’s vooral sturen!
@jaapiyo: dank je en dat doe ik sowieso wel als er wat leuks voorbij komt.
Het is zo hypocriet dat mensen de mond vol hebben over ‘een betere wereld’, klimaatverandering, ze zijn allemaal zo goed voor hun kinderen en kleinkinderen etc etc

Maar ondertussen wel een auto rijden die 20% meer verbruikt dan nodig is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).