Suzuki Alto bestverkochte auto van februari

Auteur: , 19 Reacties

Na een beroerde start van 2014 vertoonde de automarkt in februari een licht opverende trend. De verkopen stegen met 5,4% ten opzichte van een jaar geleden tot 33.625 stuks. En welke auto kochten wij autoliefhebbers het meest? Wait for it....de Suzuki Alto!

Sowieso deden de makers van kleine autootjes weer gouden zaken, want na ramkraakkanon Alto (2.279 stuks) werd de top 5 aangevuld met: 2. Kia Picanto (1.866), 3. Hyundai i10 (1.434), 4. Volkswagen Golf (1.288) en 5. Volkswagen Up! (1.113). Vier A-segmenters en één auto uit het C-segment dus.

Grote afwezige in de lijst is Renault, maar hier is een hele goede verklaring voor: het merk heeft even geen Mégane met 14%-bijtelling meer, en dan laat het Nederlandse publiek je keihard vallen.

Volkswagen bleef marktleider, maar kende (ondanks 2 modellen in de top 5) een slechte maand, het pakte 9,9% marktaandeel, waar ruim 12% de laatste tijd redelijk normaal was geworden. De overige toppers van februari:

2. Peugeot (5.831/7,5%),
3. Kia (5.822/7,5%),
4. Renault (5.567/7,1%)
5. Ford (4.749/6,1%).

Bron: RDC / Aumacon19 reacties

In welk land is dit? Ik hoop niet in NL want het is zwaar ruk om nog meer brommobielen op de snelweg te hebben.
@alcantara: Azerbeidjan
Januari is een exceptioneel goede maand blijkbaar, ondanks de slechte verkopen dit jaar toch ’n goeie 10000 auto’s meer dan in februari.
zouden de resultaten van Consumentenbond waarin de Suzuki als meest betrouwbaar in zijn klasse is, hebben geholpen?

overigens scoren ook in deze test de Duitse en Franse autos weer bedroevend slecht….maar zoals veel fanboys zal dit wel weer helemaal niet kloppen, zoals elke test waarin dit naar voren komt ;-)
@johanw: niet onwaarschijnlijk, ik vermoed dat Suzuki Alto-publiek en mensen die op consumentenbondadvies afgaan redelijk in één doelgroep zitten… Ik heb persoonlijk helemaal niets met kleine koekblikjes (hoewel ik best snap waarom mensen ervoor kiezen), maar als je dan op de frontpage deze net boven de nieuwe Aygo ziet, vraag je je toch af of Toyota die doelgroep wel begrijpt ;)
@ar156sw:

ik rijdt zelf in een wat grotere auto, maar ik moet zeggen dat ik die koekblikjes wel kan waarderen hoor…ja op de snelweg moet je niet veel harder dan 130km/h maar in de stad heerlijk, overal parkeren en tussendoor schieten. Volgens mij kopen ook steeds meer jonge mensen deze auto’tjes omdat deze voor deze jonge groep ook betaalbaarder is..
@johanw: Klopt, daarom snap ik het ook wel. Voor mij (1,92, gezin met zeer binnenkort twee kinderen en een neiging om 3 keer meer dan nodig mee te nemen op vakantie) zou het helemaal niks zijn.

Maar inderdaad, als je die ruimte niet nodig hebt, vooral in de stad rijdt en niet onnodig veel geld uit wil geven, snap ik de keus volledig. Jonge mensen zonder gezin, en ouderen waarvan de kinderen alweer het huis uit zijn komen dan al snel bij zo’n klein autotje uit.

Van wat ik aan wegenbelasting, benzine en onderhoud aan mijn 13 jaar oude 166 kwijt ben, kan je een nieuw koekblik leasen :P Lol zou ik er niet aan beleven, maar als het je daar niet om gaat, logisch dat je dan een praktische afweging maakt. Gelukkig kan ik nog hardmaken dat het echt niet handig zou zijn :)
@ar156sw:

wij zitten regelmatig ook met het gezin erin hoor, 2 kids…alleen je moet niet teveel meenemen :D maar goed de boodschappen halen, kar vol, gaat dan ook nog wel. met mijn auto normaal parkeren is bij ons een sport en als je dan terugkomt zit je dure auto onder de krassen en deukjes en dat is bij zo een autotje minder een probleem, ook weer een voordeel!

en ja ik betaal aan wegenbelasting per maand meer dan in een kwartaal voor dat koekblik…

dus ik krijg het niet voor elkaar om het ding weg te doen, maar stiekem is het best een leuk gebakkie;-)
@johanw: True, alles kan natuurlijk, het is niet dat wij een onoverkoombaar probleem zouden hebben als de auto kleiner zou zijn :P Maar bijvoorbeeld een kinderwagen achterin is vaak wel een uitdaging. Laat staan als je nog wat meer mee wil nemen.Op vakantie zou gewoon niet gaan. Ook wil ik nog wel eens naar de Ikea (ook zo’n gezinskwaal :P), maar goed daar zou je desnoods een busje voor kunnen huren van het geld wat je uitspaart met zo’n klein autotje.

Alles heeft voors en tegens, als ik nu alles afweeg, heb ik liever het comfort en plezier van een grote(re) auto. En die deuken, ach, een krasje of deukje meer valt bij die van mij niet meer zo op :P zou ik op een nieuw koekblik waarschijnlijk erger vinden.
@johanw: het zou ook kunnen schelen dat de Nissan Pixo uit de lijsten is verdwenen.
@mout:

die zag ik sowieso al in verhouding tot de alto niet of nauwelijks rijden….

is geheel dezelfde auto maar denk dat suzuki op basis van vroeger meer mensen aantrekt tot een aankoop.
@johanw: ik denk dat je daar wel een punt hebt. Die consumentenbondlezers kopen ook massaal van die niet-te-zuipen-Aldi-huiswijn omdat de CB schrijft dat dat de beste prijs-kwaliteit-wijn is. Ondertussen liggen ze ten burele van de CB krom van het lachen over hun bureau.
Wat een gedrocht.
De conclusie die ik trek uit dit lijstje.

Autoliefhebbers kopen geen nieuwe auto in februari….
Als je de top 5 ziet is dan vermoed ik dat Renault daar snel terug zal komen als ze de nieuwe Twingo gaan leveren.
Bij mij in de straat staan er ook 2 sinds half jaartje … :-P . wij nederlanders houden nou eenmaal van kleine maar praktische wagentjes die niet te duur zijn hehe
Ga dan met de bus, als je geen normale auto kunt betalen. Al die kleine koekblikken moeten ze gewoon verbieden, scheelt aanzienlijk in de files. Of een spitsheffing, dan blijven al die schrapers misschien ook weg.
Een welkome verrasing!
Hier gaan we voor iets duurdere auto’s..

1. VW Golf 488 stk.

2. Nissan Leaf 484 stk.

3. Toyota Auris 453 stk.

4. Tesla Modell S 431 stk.

5. Toyota RAV 4 342 stk.

6.Toyota Yaris 314 stk.

7. Skoda Octavia 308 stk.

8. Nissan Qashqai 292 stk.

9. VW up! 265 stk.

10. Mistubishi Outlander 238 stk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).