Te koop: ex-bolides van de Beatles

Auteur: , 14 Reacties

Heel vroeg in hun carrière bleken de popsterren al een verfijnde smaak voor auto's te hebben.

Veilinghuis Bonhams heeft op de een of andere manier twee heel speciale wagens in handen gedrukt gekregen om te veilen. Binnenkort staan de Mini Cooper S van Ringo Starr en de Aston Martin DB5 van Paul McCartney op het podium, waarna er veelvuldig op geboden kan worden.

Ringo’s Mini werd, zoals de rest van de Beatles’ Mini’s, in ’66 aangeschaft door hun manager Brian Epstein. Starr’s Mini verschilde echter van die van zijn bandleden, omdat hij graag zijn drumkit met zich mee wilde zeulen. Nadat hij zijn wensen duidelijk had gemaakt, werd de auto naar zowel Harold Radford als Hooper & Co gebracht en omgebouwd. De Mini kreeg een hatchback-conversie voor zijn drumstel en werd van binnen en buiten uitgevoerd in een luxe trim. Oh, en de achterlichten komen heel toepasselijk van de VW Beetle.

Mini van Starr

Afgezien van de bekendheid die de auto vergaarde dankzij zijn naamsverbintenis aan Ringo, trok het karretje hier en daar zelf ook wat blikken. Zo kwam hij meermaals op tv bij programma’s als ‘Blue Peter’, waarin hij omschreven werd als de ‘Rolls-Royce onder de Minis’, en verscheen hij bij Top Gear in ’01. Drie jaar eerder won de wagen de ‘Style et Luxe’ award van Cartier op het Goodwood Festival of Speed. Volgens Bonhams moet hij zo’n € 100.000 tot € 130.000 gaan opleveren.

Wat de Aston Martin DB5 van Paul McCartney mist in unieke details maakt hij goed in prijs en geschiedenis. Als we Bonhams mogen geloven, zal deze stijlvolle bolide tussen de € 1.400.000 en € 1.700.000 van de hand gaan. De DB5, die Sir Paul als eerste eigenaar heeft, dateert uit ’64 en heeft in zijn 53 jaren op aarde een kleine 2.600 mijl gereden.

Door de jaren heen is hij geregeld van eigenaar gewisseld. Nadat hij al twee nieuwe baasjes had gezien kwam hij rond 2002 in handen van een Britse verzamelaar, die de wagen volledig liet restaureren. Hier werd de wagen naast een hoop technische zaken aan te pakken ook opnieuw in de lak gezet. Enkele jaren later kwam de wagen in handen van mislukt Top Gear presentator en autoverzamelaar Chris Evans. Echter deed ook hij de auto weg, waarna hij vertrok naar een specialist. Hier werd de wagen wederom helemaal herzien en terug in topstaat gebracht.

De veiling gaat 2 december van start in Londen.14 reacties

Ik ben afgelopen zomer bij een dealer/museum in Sarasota geweest, die hadden een aantal ex Beatles auto’s in de collectie. Waaronder ook een speciale Mini en een aantal Merc’s. Staan er wel een paar van op Autojunk.
2600 mijl.. Toch niet te geloven? Zo’n onwijs fraaie auto en er dan praktisch geen gebruik van maken in ruim 50 jaar tijd. Doodzonde. Maar wat blijft het toch een schitterend stuk blik. Gewoon kunst.
@viezefreddyw: maar het moeten wel 2600 heel fijne mijlen zijn geweest.
Er gaat niks boven strakke platen van wagens strak in de lak+wax en een interieur vol stofzuiger-strepen
En rondje met de DB5 graag!
2 Auto’s die sowieso in mijn enorme en ultieme auto-collectie zouden zitten, mocht ik die ooit bezitten.
Waarom wordt die Aston twee keer gerestaureerd in 2600 mijl? Lijkt mij niet dat ie daar dan echt aan toe was 😅
@1975mini: had per ongeluk een kwartiertje buiten gestaan in de regen.
@1975mini: Denk dat je het niet in mijlen moet rekenen maar die 53 jaar stilstaan vergt ook onderhoud. Restauratie kan roest zijn, rubbers, slangen etc. Stilstand is ook ‘slijtage’.
Hatchbackconversie….. Maar wat gebeurde er met de wielkasten? Zit hier dragsterbanden onder? Of zijn dit vakjes voor z’n snares?
@tenaci:
Is gebaseerd op een Cooper S, die hebben twee benzinetanks op die plek. Kijk maar naar de foto’s, aan beide zijden een tak dop.
@sabrerator:
Tak dop = tankdop
@sabrerator: tanks! 😉
Damn, de Aston is een juweeltje

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).