Tien circuits die je in 2014 moet bezoeken

Auteur: , 17 Reacties

Een nieuw jaar, een lege agenda? Nog wel, maar of het nu is om zelf te rijden, voor een evenement of voor een belangrijke race: dit zijn tien circuits waar je in 2014 heen moet!

Circuitbezoek in 2014: hier wil je zijn!

10. Monaco – Grand Prix van Monaco
Ayrton Senna op Monaco
Er moet natuurlijk een Formule 1 race tussen zitten en als er één race der races is, dan blijft dat toch wel Monaco. Koop een kaartje dat je toegang geeft tot Rocher, die zijn vele malen goedkoper (€75) dan de trackside tribunekaarten en je hebt veel meer overzicht over de baan en bent niet doof na afloop als bonus. Met een goede verrekijker kun je ook nog mooi hertjes spotten op de verschillende mijoenenjachten in de haven. Dit jaar vindt de Monaco Grand Prix plaats in het weekend van 22 tot 25 mei.

9. Keimola Circuit – Finland
De Keimola controletoren
Dit circuit is al jaren verlaten en het gaat binnenkort verdwijnen omdat er een grote woonwijk moet komen op deze plek net buiten Helsinki. Na de sluiting in 1978 werd er nog vaak illegaal geracet, de zogenaamde Moonlight Races. Helaas besloot in 1988 een eland de weg over te steken terwijl er net een jonge motorrijder aan kwam jagen. De eigenaar besloot toen dat het mooi was geweest en maakte het circuit onbruikbaar. Onder meer de controletoren (die door een brand in 2014 zwaar beschadigd is geraakt) en enkele andere gebouwen staan er echter nog steeds en ook de basic layout van het circuit is nog herkenbaar. Nog wel. 2014 kon wel eens het laatste jaar zijn waarin het circuit herkenbaar te zien is. Wil jij zien waar Mika Häkkinen zijn carrière begon? Dan moet je hier zijn.

8.Nürburgring – 24N
24N
Dit lijstje is natuurlijk niet compleet zonder de Nürburgring en hoewel je erheen kan gaan om zelf te rijden tijdens de Touristenfahrten kan ik je ook van harte aanraden om naar de 24 Uur van de Nürburgring te gaan. Dat is een soort Le Mans maar dan zonder de LMP1 auto’s maar mét mannen met baarden. Dit is de échte uitputtingsslag en zeker als de weersvoorspellingen niet té rampzalig nat zijn is dit een absolute aanrader.

7. Goodwood
Porsche sculptuur 2013
Het Festival of Speed zal ook dit jaar weer plaatsvinden op de legendarische gronden van Goodwood. Begonnen als hillclimb maar tegenwoordig gebruiken de fabrikanten het meer en meer om hun nieuwe modellen te introduceren. Denk alleen al aan de Jaguar Project 7, Skoda Octavia RS, Peugeot RCZ-R en de Bentley Continental GT3. Hoe lang is het geleden dat er zoveel primeurs op de AutoRAI stonden? Precies. Check wel even de kledingvoorschriften voordat je je tas inpakt!

6. Brooklands
Een deel van het oude circuit van Brooklands
Oude Amerikaan doet hillclimb op Brooklands
Dit is waar autoracen begon: het eerste permanente circuit dat ooit werd aangelegd ging in de oorlog deels verloren om er vliegtuigen te kunnen bouwen. Nu kun je binnen de contouren van de oude kombaan (die deels nog intact is) een prachtig museum bezoeken, een driftcursus bij het AMG Experience Center boeken en je kan de oude baan verkennen. Ook is er nog een oude hillclimb waar nog met regelmaat auto’s omhoog gejaagd worden. Afgelopen zomer heb ik dit bedevaartsoord voor de petrolhead bezocht en ik kan het van harte aanbevelen!

5. Spa Francorchamps – 1000 kilometer van Spa
Eau Rouge tijdens de 24 uur van Spa Francorchamps
Al jaren de generale repetitie voor de 24 uur van Le Mans. En aangezien we de reguliere 24-uurs race op Le Mans niet opnemen in deze lijst is dit een prima alternatief (en nog dichter bij huis ook) om de bizarre LMP-1 voitures hun werk te zien doen op 2 en 3 mei!

4. Rudskogen – Gatebil Festival
Het gaat echt om de auto's!
Bier. Vrouwen. Bier. Vrouwen. Bier. Vrouwen. Scandinavische vrouwen zelfs. Oh, en de meest bizarre verzameling drift-, sprint- en andere auto’s die hun banden oproken, tijden zetten en vooral een prachtige show neerzetten. Iedereen kan meedoen, als je maar gek genoeg bent om het te durven. Van 11 tot 13 juli vindt het festival plaats en dat ziet er ongeveer zo uit.

3. Bilster Berg – trackdays
Mercedes A45 AMG op Bilster Berg
Het gloednieuwe Bilster Bberg circuit heeft haar deuren inmiddels een tijdje geopend en er worden met regelmaat toffe trackdays georganiseerd op deze mooie baan. Alvast de fijne kneepjes van het circuit leren? Wouter doet het je voor!

2. Chimay – ongebruikt maar bereidbaar stratencircuit
Rallycross Chimay
Op ongeveer drie uur rijden van Utrecht in het verre zuiden van België, ligt het plaatsje Chimay. Tot 1992 werd dit stratencircuit met regelmaat gebruikt voor auto- en motorraces maar toen in dat jaar Guy Nève omkwam bij een tragisch ongeval werd besloten dat er niet meer met auto’s geracet zou worden. Ondanks een poging een kortere, veiligere versie van het stratencircuit te introduceren werd uiteindelijk in 2008 de laatste race verreden. Toch kun je nu nog steeds de oude baan rondrijden, alle wegen zijn nog intact met uitzondering van één punt, waar een rotonde is ingevoegd. Desondanks zeker de moeite waard om eens te verkennen!

1. Le Mans – Le Mans Classic
Le Mans Classic
Je kan natuurlijk in juni naar de “reguliere” 24 uur van Le Mans gaan maar als je drie weekjes langer kunt wachten kun je naar de tweejaarlijkse Le Mans Classic. Daar rijden de meest legendarische prachtkarren hun rondes in een prachtige atmosfeer. Het raceweekend duurt van 4 tot 6 juli.

Zo, dat waren ze, tien circuits die je in 2014 niet mag missen. Natuurlijk hadden we hier nog veel meer aan kunnen toevoegen maar je moet ergens een lijn trekken, niet waar? Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jullie elkaar niet aan andere ideeën mogen helpen. Welk circuit ga jij komend jaar bezoeken en waarvoor? Vertel het ons in de comments!17 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Afgelopen jaar met de SX open neer naar gatebil geweest. Wat een ongelofelijk bizar gaaf feest! ‘S ochtends om 8 uur beginnen ze met bandjes roken, en ’s avonds om 9 uur houd het op. Gelukkig gaat dan het feestje op t podium verder!

Voor iedereen een aanrader! Ik baal onwijs dat ik dit jaar niet kan :-(
Leuk stukje, zeker die in onbruik geraakte circuits.
Daarop heb ik nog wel een toevoeging, Targa Florio op het altijd gezellige Sicilië.

Zal mijn agenda er eens bij pakken, misschien vind ik nog een weekend waar ik niet op een circuit te vinden ben.
@jrk68: In ongebruik geraakte circuits. Ik weet niet meer waar ik de link ooit vandaan had, misschien wel autoblog???
http://www.circuitsofthepast.nl/nl-NL/
Aankomende zomer mer vrienden naar de Nurgburgring Wat voor mij toch wel meest waardevolle circuit is wat ik ooit heb gezien.
Nr. 5 en 1 voor mij. Nu ja, 1, maar dan 3 weken eerder :). Als ik het agendagewijs kan regelen, misschien ook een weekendje 1 Classic.

-Spa 1000 km. heet al een tijdje Spa 6 hours.

-Eten is bereidbaar, circuits zijn berijdbaar.
@Vincegail: WEC 6 Hours of Spa
Bilsterberg wil ik nog heen.
Spa ga ik dit jaar rijden! Mega veel zin in. Monaco heb ik gereden (paar dagen voor de GP) in een 94er 1.2 Renault Twingo Air. Piepende bandjes over de curbs, me stuk gelachen. Le Mans zou ik graag nog een keer heen willen, net als Goodwood.
Dit jaar natuurlijk weer naar de TT van Assen. Hopen dat vale weer eerste word!
Ook voor het lokale trappistenbier is Chimay een dikke aanrader!
11. Zandvoort, voor de Historic Grand Prix. Dit jaar naast diverse F1 klasses ook DRM (Groep 5 turbo!) en Groep C races!
@Ferry_76: Sinds een paar dagen is bekend dat er dit jaar eindelijk weer eens een Mazda 767B meedoet in de group C klasse. Wankel screaming!!!! (niet de winnende 787B van Le Mans 1991, maar toch al een zeer lekker geluidje….)
@Vincegail: Sweeeeet!
Dit stuk loopt echt voor geen meter. Lees het de volgende keer eerst eens over.
Zolder, Spa en De Ring staan zeker weer op het menu. Telkens zelf aan het stuur.
Deden ze in NL maar wat meer op circuits
Goede ideeën! Misschien maak ik Er zo’n jaar van. N24 al een paar keer gehad net als lemans. Zal eens kijken naar de rest.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).