Tien iconische raceauto’s van Maserati

Auteur: , 13 Reacties

Maserati viert dit jaar zijn 100e verjaardag, hoog tijd om een blik te werpen op het rijke verleden van dit illustere Italiaanse automerk.

Maserati Tipo 61 Birdcage

Maserati viert het 100-jarig bestaan onder andere met de Maserati Alfieri Concept die momenteel te bewonderen is in Genève. Wij zetten ter ere van de Maserati Centennial tien iconische en opvallende raceauto’s uit het verre en recente verleden van Maserati in de spotlight.

Maserati 8CTF
Maserati 8CTF
Je wist het waarschijnlijk niet, maar deze auto won in 1939 en 1940 de legendarische Indy 500. Tegenwoordig is het lastig voor te stellen dat een Italiaanse autofabrikant deelneemt aan de Indy 500, maar in het verleden was dat minder vreemd. Zo heeft ook Peugeot deze race tweemaal gewonnen.

Maserati Quattroporte Superstars Series
Maserati Quattroporte Superstars Series
Op basis van de vorige generatie Quattroporte werd door iemand met iets teveel geld deze raceversie ontwikkeld voor de Superstars Series. Dat is een raceserie die speciaal is opgezet voor auto’s met een dikke V8 onder de motorkap.

Maserati A6GCM
Maserati A6GCM
Deze éénzitter was begin jaren vijftig zeer succesvol in zowel de Formule 1 als Formule 2. Beroemde coureurs als Juan Manuel Fangio waren achter het stuur van deze auto te vinden.

Maserati GranTurismo MC
Maserati GranTurismo MC
Ook op basis van de huidige GranTurismo heeft Maserati een raceauto ontwikkeld. Deze zijn onder andere actief in Maserati’s eigen Trofeo raceklasse en diverse GT4 kampioenschappen. Op basis van deze auto is ook de Maserati GranTurismo MC Stradale voor de openbare weg ontwikkeld.

Maserati 4CLT
Maserati 4CLT
Onder de lange neus van deze Maserati ligt een supercharged 1.5-liter viercilinder met 270 pk. En deze raceauto won niet minder dan 18 Grand Prix na de Tweede Wereldoorlog. Onder andere met Juan Manuel Fangio achter het stuur.

Maserati 8CM
Maserati 8CM
Dit is een van de eerste Grand Prix raceauto’s die werd gebouwd door Maserati. Kenmerkend is het feit dat er twee vulopeningen zijn voor de benzinetank. Die dubbele opening werd “Maserati Type” genoemd en maakte het mogelijk om sneller te tanken tijdens een race. Onder de motorkap ligt een 240 pk sterke 3.0-liter acht-in-lijn.

Maserati Ghibli Open Cup
Maserati Ghibli Open Cup
Tegenwoordig denk je bij het horen van de naam Maserati Ghibli aan een auto met vier deuren, maar vroeger was dit een lekkere hoekige coupé. In de jaren ’90 was er ook een raceversie van de Ghibli te zien op diverse circuits. Ik kan me nog herinneren dat ik er ooit een aantal in actie heb gezien op Zandvoort. Sweet memories.

Maserati 250F
Maserati 250F
Dit is de auto waarmee Juan Manuel Fangio in 1954 en 1957 reed toen hij wereldkampioen werd. Al moet daarbij vermeld worden dat hij in 1954 de meeste races reed in een Mercedes-Benz W196.

Maserati MC12 GT1
Maserati MC12 GT1
De raceversie van de Maserati MC12 is wellicht nog wel de meest bekende recente raceauto van Maserati. Helemaal door de kenmerkende Vitaphone sponsoring was dit een opvallende verschijning. Op basis van de MC12 GT1 verscheen ook nog een MC12 Corsa voor gefortuneerde klanten.

Maserati Tipo 61 “Birdcage”
Maserati Tipo 61 Bidcage
In de jaren ’60 was dit de Maserati waarmee je gezien wilde worden op het circuit. De bijnaam Birdcage dankt deze auto aan het feit dat het frame goed zichtbaar is in de auto.13 reacties

Stuk voor stuk juweeltjes…
@mrniesoe: auto’s toch!?!?
@mrniesoe:

Helemaal mee eens. Dit zijn juweeltjes. De 4CLT en de Birdcage vind ik de mooiste.
Schitterende auto’s!
Louis de Catenet heeft een mooie docu van de meeste racemodellen gemaakt. Victory by design heet die serie. Daar wordt ook gereden met de meeste auto’s die genoemd worden. Mooie serie. 250F vind ik toch wel heel speciaal. Misschien niet de mooiste maar wel speciaal vind ik.
@E34M5Touring: Twee zielen, één gedachte. :)
Alain de Cadenet rijdend en flink gasgevend en pratend over een stuk of 10 klassieke onschatbare Maserati’s in “Victory by Design”:

http://www.streetfire.net/video/victory-by-design-maserati_2047519.htm

Beeldkwaliteit is niet zo denderend, dus zou ik aanbevelen de hele serie ergens “neer te laden”. Zware aanrader! Oa. aflevering over Porsche, Maserati dus, Ferrari, Lotus, Amerikaanse V8 stuff, Alfa Romeo etc. Vooral Alfa Romeo is de moeite. Schitterend geluid. Moet je over je speakers laten knallen.
@Vincegail: Prachtige series! Die van Alfa is ook speciaal. Vond die van Jaguar en Aston Martin ook erg mooi. Wordt ook lekker mee gereden. Discovery World zend het uit in NL.
“Tegenwoordig is het lastig voor te stellen dat een Italiaanse autofabrikant deelneemt aan de Indy 500”

De motoren mogen dan van Honda en Chevrolet zijn, maar de chassis komen allemaal van Dallara…
Ooit wil ik een Quattroporte GT S , in verscheidene auto’s als S8, S-amg e.d. gereden. Maar een Maserati is toch wel superieur!
Die Ghibli is echt jammie.

De birdcage is echt geweldig, zeker niet een van de eerste spaceframes, maar wel een van de eersten waarbij er goed gebruik van gemaakt is.

Voor de liefhebbers zijn hier wat fotootjes waarop die iets minder aan heeft, om maar niet te zeggen dat het pure porno is.
http://www.autodromo.co.uk/images/maserati.jpg
http://31.media.tumblr.com/07906ad5ca5bbc318e8b2ca55d711837/tumblr_mxaglisbPT1r71dx9o1_1280.jpg
Een prachtige historie van een geweldig merk. Die 8CM is ook zeer fijn.
Wel apart,De ene Maserati heeft een 3.0ltr met 240PK en de ander een half blokje(1,5ltr)met 270PK. Jammer dat hier alleen raceauto’s staan.Ze hebben voor de openbare weg ook prachtige auto’s gebouwd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).