Toyota-baas: “Verbrandingsmotor tegen 2050 verdwenen”

Auteur: , 23 Reacties

Het is weer maandag hoor.

De Toyota Prius PHEV heeft een prijskaartje

Bedroevend nieuws uit het land van de rijzende zon. Als we Seigo Kuzumaki, het hoofd Research & Development van Toyota, mogen geloven zijn de motoren zoals we ze nu graag zien over enkele decennia verdwenen.

De Japanner gelooft evenals voormalig GM-topman Bob Lutz dat deze gevolgen voort zullen komen uit strictere wet- en regelgeving van overheden. Maar waar Lutz vooral spreekt over autonome voertuigen, kijkt Kuzumaki specifiek naar de aandrijflijn. De verwachting is dat de internationale regulering omtrent CO2 emissies zal nog verder aantrekken, waardoor het voor autofabrikanten praktisch onmogelijk wordt om traditionele motoren te blijven produceren. In een quote legt hij de situatie kort uit:

“We expect that by 2050 we will have reduced CO2 emissions from vehicles by 90% compared to the figure in 2010. To achieve that from 2040 simple internal combustion engined cars will not be made, but they may be the basis of some hybrid or plug-in hybrid cars.”

Hoewel het hier gaat om verwachtingen en voorspellingen, is een daling van 90% voor de CO2-uitstoot zeer zeker geen kinderspel. Kuzumaki geeft echter wel toe dat er nog heel wat werk aan de winkel is om deze doelstelling te bereiken. Het idee dat verbrandingsmotoren tegen 2040 alleen nog ingezet zullen worden als basis voor hybrides en 10 jaar later van de planeet verdwijnen klinkt uitermate drastisch, maar het lijkt een toekomst waar ernstig rekening mee wordt gehouden.

Toyota zelf is in ieder geval al even bezig met het elektrificeren van hun vloot. Naast hun rijke verleden met wagens als de Prius staat er voor 2020 een hele rits aan EV’s op de planning. Verwacht wordt dat ze aanvankelijk op de markt zullen komen met litium ion batterijen, maar Toyota werkt op volle toeren om hun solid state batterijen erin te krijgen. Deze zijn niet alleen compacter en veiliger, maar zorgen ook voor betere prestaties. Mocht al die elektrische meuk nou mislukken, dan hebben ze altijd nog hun waterstofauto’s.23 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Dan pas? Valt me nog mee.
Nou prima. Dan kan ik nog 30 jaar doorgaan met het opstoken van geplette dino’s om vervolgens mijn uitgedroogde ballen van middelbare leeftijd in een comfortabele EV te vervoeren.
Met zo’n instelling wel ja.
Ik mag toch echt later hopen, wil zo lang mogelijk zonder elektrisch auto door het leven, saaie hokken vind ik het
Als iemand die nog lang geen trek heb in EVs én iemand die Toyota een warm hart toedraag: Ik vind t wel opmerkelijk dat deze statement komende is van iemand, waarvan een deel van zijn naam vrij vertaald ‘zak’ betekent.
De man heeft gelijk. Ik heb me er al lang bij neergelegd dat het zo is. Rijden wordt goedkoper (zowel qua verbruik als onderhoud) en we houden de planeet een beetje op orde voor generaties na ons. Er komen heus wel regels dat je ‘voor de leuk’ nog wel 2000 km per jaar in een hobbyprojectje mag tokkelen.
@tenaci: met de Roverheid aan het roer gaat het niet goedkoper worden. Ze bedenken wel weer wat om geld te genereren
@lekkerlinksrijden: precies, we gaan met zn allen geen belasting meer betalen zodat jij en je naasten zullen kreperen als je zorg nodig zal hebben:)
@steelfighter: waar staat dat in mijn commentaar?
@lekkerlinksrijden: Haha roverheid: Dag mevrouw die ik altijd hoor in de leader van het radioprogramma standpunt.nl!
@lekkerlinksrijden: oei, een boze blanke meneer (m/v)…. Rotzakken zijn het hè? Doen niks voor de mensen, steken belasting in hun eigen corrupte zakken, ik zou ze allemaal deaud wensen joh! Maar even serieus, doe even normaal man, ga wat van de wereld bekijken, praat met mensen en kom tot de conclusie dat je hier praktisch in het paradijs woont. Onze overheid is nauwelijks corrupt, onze voorzieningen en infrastructuur zijn op orde, er zijn sociale vangnetten en we zijn een van de rijkste landen. Tuurlijk, alles kan beter, maar geloof me, het kan veel slechter, ook in landen waar je het misschien niet verwacht zoals de VS.
@tenaci: Heb ik iets genoemd wat jij nu allemaal zegt? Ik zei alleen maar dat autorijden niet goedkoper gaat worden
@lekkerlinksrijden: er zat zoveel verpakt in je opmerking Roverheid…. Waar vertel eens, als ik er toch naast zat, wat impliceerde je dan wel?
@tenaci: nogmaals, ik heb alleen gezegd dat autorijden niet goedkoper gaat worden. Lees het anders nog eens terug
@lekkerlinksrijden: Roverheid… Why?
Net als vroeger op je trapauto zelf een dikke V8 uit je keel gorgelen word elektrisch rijden vast leuk.
@kobus1967:

Dan ga ik maar alvast aandelen in Brandaris Zware Shag nemen, want die zware gorgel moet toch ergens vandaan komen :P
Japan is toch al een heel eind op weg? Je kunt daar van vrijwel alle personenauto’s hybride uitvoeringen krijgen, en die worden veel verkocht ook. Van pure EV’s moeten ze nog niet zoveel hebben.
Nog 30 jaar genieten dus. Tegen die zal ik er vast ook wel een beetje klaar mee zijn. Ik vraag me wel af wat dit met de waarde van klassiekers zal doen?
Hybride is niet de toekomst, althans, dat gaat minimale milieuwinst opleveren. Gewoon zonde om geld uit te geven aan deze auto’s voor de berijders en ook voor de overheid. Kortom, vol inzetten op de EV, dan wordt het misschien nog wat.
@pomoek: ook EV is het niet…er is simpelweg te weinig capaciteit qua opwekking van energie om alles op EV te gaan zetten. Ja er worden windmolenparken aangelegd, dat klopt maar alle “groene” energie opwekking die gerealiseerd en gepland is, is puur alleen bedoeld om fossiele en nucleaire energiebronnen te vervangen. Er is nu al nauwelijks te schakelen bij plotseling toenemende behoefte aan elektrische energie, laat staan als alle vervoer EV’s zijn.
Dat is over ruim 32 jaar. Ik mag hopen dat we dan niet meer als een domme horde vee naar de baas rijden, maar lekker thuis werken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).