Virtual Safety Car moet crash als die van Bianchi voorkomen

Auteur: , 26 Reacties

Je hebt er helaas een zwaar ongeluk voor nodig, maar dan gebeurt er gelukkig wel degelijk wat. De Formule 1-reglementen omtrent safety car-situaties gaan dit seizoen op de schop.

De virtuele safety car werd getest in Brazilië

We maakten voor het eerst kennis met de virtuele safety car na het ongeluk van Jules Bianchi in Japan. Hij klapte met hoge snelheid tegen een takelwagen op een plek waar hij eigenlijk langzamer had moeten rijden, aangezien het erg hard regende en meerdere rijders van de baan schoten. De virtuele safety car moet er met ingang van het nieuwe seizoen voor zorgen dat er daadwerkelijk afgeremd wordt.

Het systeem werd al getest tijdens de vrije trainingen van de laatste drie races van 2014 en is nu klaar voor een definitieve invoering. De virtuele safety car ‘komt de baan op’ zodra deelnemers of officials in gevaar zijn, maar het nog niet noodzakelijk is om de echte safety car het asfalt op te sturen. Mocht dat het geval zijn, dan zien de coureurs het VSC-lampje branden op hun stuur en moeten ze zich aan de snelheidslimiet houden.

Het is nog niet duidelijk hoe er opgetreden wordt tegen coureurs die het gas wat te diep intrappen, want daar zullen de dienstdoende stewards zich tijdens de raceweekends over buigen. We hebben zo’n vermoeden dat je niet met een simpele boete weg komt: een tijdstraf lijkt meer op zijn plaats.26 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Is dit dan niet gewoon een ander woord voor de huidige dubbele-gele vlag situatie?
@aallex: Yes, alleen zijn de regels nu zo aangepast dat er ook wat gedaan kan worden tegen de rijders die zich niet aan de snelheid houden.
@JordyS: het lijkt mij dat je een drive through penalty krijgt als je te hard rijd oid.
via Android app
Het is mij nog steeds onduidelijk hoe dat door rijders gezien wordt, aangezien het virtueel is? Is een simpel lampje in de cockpit niet net zo makkelijk?
@stfu: Ze hebben een lampje op hun stuur + de borden langs het circuit.
Jullie zeggen het nu wel mooi 10 keer, maar wat houdt ”virtual safety car” nu precies in?
@mclarenf1lm: Je hebt soms situaties die niet serieus genoeg zijn voor een echte neutralisatie met safety car, maar wel gevaarlijk zijn (zie Bianchi). Zodra dat gebeurt, mogen de coureurs niet harder rijden dan een bepaalde snelheid, zodat er niet nog meer ongelukken gebeuren. Wij zien dat op TV met een balkje zoals hierboven, de coureurs hebben een speciaal lampje voor dergelijke situaties op hun stuur.
@JordyS: Dankjewel voor de verheldering! Hopelijk zien ze het lampje wel optijd..
In de motorwereld is men al bezig met een display voor op het helmvizier, zou hier wel goed bij van pas komen.
@mclarenf1lm:

Iets zoals een pitlimiter op de wagen van de leider? Ik heb ook absoluut geen idee.
@Hupke: is erg lastig te realiseren, F1 wagens hebben ook al problemen met de limiter als ze hem zelf aan mogen zetten, laat staan dat ie op afstand geactiveerd moet worden……
Kunnen ze niet gewoon van afstand er een limiet instellen waardoor de auto’s gewoon weg niet harder kunnen als toegestaan ? Die kunnen ze dan aanzetten bij een dubbele gele vlag situatie
@hummer95: is erg lastig te realiseren, F1 wagens hebben ook al problemen met de limiter als ze hem zelf aan mogen zetten, laat staan dat ie op afstand geactiveerd moet worden……
Een lampje? Ik zat bij het woord virtueel echt te denken aan een heel vet vizier met projectie er in. Zal wel aan mij liggen :|
@dwersbongel: Dat zou inderdaad kunnen, maar dit geeft praktisch hetzelfde effect terwijl het veel minder gecompliceerd om te maken is.
Of zoals bij Le Mans met een 60 kilometer per uur zone
@bazzelijn:
Bij Le Mans hebben ze dat overgenomen van het DNRT maar dat daargelaten, het werkt hetzelfde.
Gewoon de boel op de pitlimiter en niemand rijdt meer te hard.
Dit systeem is ook eerlijker, je raakt je opgebouwde voorsprong niet meer kwijt.
Of het ook bijdraagt aan de spanning is dan weer een ander verhaal..
Goed initiatie maar vaar mij af hoe de uitvoering er werkelijk uit gaat zien
We zijn toch tegen verl electronica in de F1. Racen is nu eenmaal gevaarlijk, dat weten de coureurs ook.
Ik ben benieuwd hoe het uit gaat pakken maar dat zien we vanzelf
Nounou, de marketing afdeling heeft weer goed hun werk gedaan door met een naam te komen die iets verschrikkelijk high techs doet verwachten… maar dit niet waar maakt.
Beetje slap. Overal met bijna elk werk gebeuren er wel eens ongelukken,hoe spijtig het ook is. En zeker met zo een sport kan dat gebeuren dat weet je als er er aan begint. Verder zit er ook een stuk zelfverantwoording bij de coureurs zelf…volgens mij liep te teamleiding te roepen dat die moest pushen….. Zou eerder die aanpakken voor het veroorzaken van het ongeluk.
Is dit niet in strijd met de regel dat een formule 1 wagen geen gegevens of signalen van buiten de auto mag ontvangen?
@bigcar:
Nee, signalen van buiten af krijgen ze nu ook al.
Om bv het drs te activeren krijgen ze ook pieptoon te horen en dat signaal komt van buitenaf.
Op LeMans werden de rijders afgelopen jaar via de radio geattendeerd op een 60 zone, ze moesten dan zelf optijd de pitlimiter activeren.
Het activeren van de pitlimiter kan ook op basis van GPS gegevens, maar of ze al zover zijn?
Dat antwoord moet ik je schuldig blijven.
@bigcar: de regel is bedoeld dat de wagen geen signalen mag ontvangen. De coureur mag dat natuurlijk wel, hij kan immers ook gewoon de pit borden zien.
Vlaggen, pit-gozer in je oortje, lampje op je stuur. Daar zit eigenlijk geen verandering in.
Een bepaalde snelheidslimiet over een gedeelte van de baan / hele baan stellen; tja eigenlijk is daar ook weinig anders aan; en dan moet t nog goed gemeten worden ook, anders is het alsnog oneerlijk.
Overigens; zo hard reed Bianchi toch niet op het moment hij van de baan spinde?
De bedoeling is dat bij zo’n VSC de coureurs een minimale tijd om over dat bepaalde sector te doen krijgen. Oftewel, ze moeten dan bijvoorbeeld minstens 45seconden over desbetreffende sector doen waar er dubbel geel van toepassing is.
Beetje raare oplossing vind ik, hoe moeten ze nou gaan mierenneuken dat ze niet een seconde te kort over doen etc :/ sommige mensen krijgen er dan ook (met geluk) meer profijt van terwijl andere door een zielige seconde of 2 te kort waarschijnlijk een stop-go penalty krijgen oid.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).