Wat vinden we van deze knappe SUV?

Auteur: , 21 Reacties

Het zou namelijk enorm kunnen helpen.

Volgende week begint de NAIAS (North American International Auto Sow) in Detroit. Traditiegetrouw zijn het The Big Three (Ford, General Motors en Chrysler) die hier groot uitpakken. Zo werden vandaag de compleet nieuwe Chevrolet Silverado en Ford Ranger onthuld. In Amerika zijn dat zeer populaire auto’s, terwijl de pickup-markt in ons koude kikkerlandje erg klein is, helaas. De Ranger zullen we nog wel tegenkomen en er zullen ongetwijfeld marktkooplui en strandtenthouders zijn die een Silverado op de zaak zetten. De derde auto die bekend werd vandaag heeft wat dat betreft een grotere kans van slagen, maar gaat vooralsnog niet naar Nederland komen.

Want waar kijken wij eigenlijk naar? Het is de splinternieuwe Acura RDX. De medium-sized crossover van het luxemerk van Honda is een enorm belangrijke auto. In de Verenigde Staten zijn ze nog gekker van crossovers dan wij dat in Europa zijn. Een punt waarop de auto enorm is verbeterd, is de styling. Toegegeven, het is een beetje een generiek ontwerp dat toepasbaar is op heel veel auto’s in zijn klasse. Het lijkt allemaal op elkaar. Maar in dit geval is dat juist positief, want de vorige RDX’en waren nogal lelijk. Om een of andere reden leek het de designers een goed idee om enorme lap chroom op de grille te zetten:

Acura RDX (2017)

Officieel spreekt Acura nog van een ‘concept’, maar wij durven ‘m wel aan: dit is gewoon de productieversie. Dit is de eerste Acura die volgens een nieuwe designtaal is ontworpen. Dat is goed nieuws, want ook de overige Acura’s kunnen wel een nieuw uiterlijk gebruiken. Er komt nog meer goed nieuws, want Acura gaat ook de interieurs aanpakken. Het geheel toont heel ordentelijk. De ongelakte houtafwerking doet denken aan dat wat je ook kan krijgen in de laatste generatie Volvo’s. De middenconsole ziet er wel erg apart uit. Het is het nieuwe multimedia-bedieningsysteem van Acura en moet een stuk intuïtiever werken.

Er is nog niets bekend over de techniek van de RDX. Onlangs is in de US-versie van de Accord een nieuwe 2.0 turbomotor geïntroduceerd. Dit blok kennen wij in Nederland alleen van de Civic Type-R. De afstemming is wel wat anders, waardoor het vermogen en koppel iets lager uitvallen, maar 255 pk en 370 Nm zijn waarden die je mag verwachten in deze klasse. Deze VTEC motor is gekoppeld aan een tientraps automaat. De ware Fast & Furious-fanaat kan zijn geluk dus niet op. Voor wie milieubewust is: een hybride variant volgt later.

Dan de hoofdvraag: Wat vinden we deze auto? Honda heeft het in Nederland op dit moment vrij zwaar. Er zijn nog maar een paar auto’s leverbaar (Jazz, Civic, CRV en HRV). Een Honda-variant van deze RDX zou best een goede aanvulling kunnen zijn, mits de prijs aantrekkelijk is. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een Acura als Honda in Europa leverbaar zou zijn. De Accord (TSX), Integra, NSX en Legend (RL) werden in Amerika als Acura verkocht.21 reacties

Opzich een goed design, maar ik blijf geen fan van de hele SUV trend dus daar blijft het dan ook bij. Die Honda of Acura Accord vind ik dan mooier.
Qua uiterlijk een beetje een ‘fancy’ Qashqai, qua interieur lopen ze wel een paar jaar achter.. niet mijn smaak die middenconsole.
(ik gebruik de letter Q niet vaak 4 keer in één zin)
@ck92: Je had er zelfs 2 zinnen voor nodig!
De vorige had tenminste nog een eigen gezicht. Al was het wel een heel erg lelijk eigen gezicht…

Deze nieuwe ligt een heel stuk beter op het netvlies, maar er zijn wel heel veel designtrucjes van andere merken geleend. Alsof er een Opel Astra stationwagen op een Mazda CX9 gezet is…

Jammer, ooit was Honda juist hét Japanse merk dat onderscheidende en mooie auto’s wist neer te zetten.
Honda gaat het deze auto ook niet redden.Jammer.
Ik vind hem niet geweldig. Uiterlijk is niet echt onderscheidend. Het ziet er allemaal wel netjes uit, maar het heeft niet de wauw-factor. Het interieur vind ik niet mooi. De verticale lijnen maken het er erg goedkoop uitzien. Het lijkt wel een beetje een glimmend Ford dashboard. Niet voor mij dus.
Als Infiniti het in Europa beter had gedaan (en moederbedrijf Honda) dan hadden we Acura misschien hier ook wel gezien. Nu blijkt dat die markt echt te klein is ben ik bang dat we hun knappe modellen (want dat zijn de meeste imho) alleen op de foto’s mogen aanschouwen. Jammer, want ook deze vind ik erg geslaagd.
@tkoote: Infiniti en Honda? Dacht altijd dat het van Nissan was.
@isn1981: Infiniti is ook van Nissan; vergelijkbaar waar Lexus van Toyota is…
@notsobig: en audi van volkswagen
@tkoote: hoezo? Honda kan toch ook Lexus als voorbeeld nemen? Lexus heeft in 2017 75000 auto verkocht in Europa, hetzelfde als in 2016. Daarvan is 60% een Hybride.
Geweldige cijfers? Mwa. Moeite waard? Honda zet er rond de 140000 per jaar af in Europa… met hun normale merk.
In Japan moeten ze het nu ook snappen: belasting is van grote invloed in Europa. Prijzen zijn hoog. Als men veel betaalt voor een auto, moet daar ook het premium gevoel bij passen.
Dus je moet de premium concurrenten in een aardig aantal punten voorbij streven voordat je je kan mensen op die markt. Honda vindt het blijkbaar niet nodig; en dat snap ik wel, aangezien hun motoren op papier niet echt zuinig zijn (voor het luxe segment).
Infiniti heeft het ook niet echt handig gedaan; maar voor-belasting, zetten ze wel behoorlijk concurrerende all-option modellen neer (als je van sedans of SUV’s houdt). Gooi je er dan de NL C02 belasting op, dan prijs je jezelf uit de markt.
NU snapt Infiniti dat ook: ze hebben een 2.2 diesel en een 400 pk 3.0 V6; gooi dat samen met de volgende generatie modellen; en je zal ze meer gaan zien in Europa.
Crossover hype of niet, ik blijf de limousines toch veruit prefereren boven deze nep-Jeeps. Zeker die van Acura/Honda.
Sorry maar het ding ziet er echt niet uit aan de voorkant, de achterkant is nog wel mee te leven.
Ding oogt echt als een lompe bak, en dat is niet positief..
Dik ding, maar laat je daarvoor een Ford Edge of een Cadillac (hoe heet die cross-over ook alweer?) staan?

Honda is echt een onbegrijpelijk merk. Kwalitatief de beste auto’s, maar op styling gebied (Jazz) of motorisatie (CRV, HRV) missen ze nog al eens de boot. Dit ding maakt geen schijn van kans in Europa. In US wel, maar daar word je niet gemarteld met belastingen
@mercs: ik laat bij voorkeur zowel de edge als de cadillac dinges staan. En als het ff kan ook dit plastic prul. Alle crossovers zijn per definitie een matig compromis.
Honda’s Zijn prijzig want die leveren echt kwaliteit.. maar in Europa kopen wij liever troep die er goed uit ziet maar NIET houdbaar is. In Amerika geproduceerde Japanse auto’s zijn reketief goedkoop voor de kwaliteit die je daar krijgt. Maar ga je ze dan naar Europa brengen dan wordt het te duur. Engels Honda’s worden ook duurder dus het vertrek van Honda uit Europa is aanstaande.
@w0o0dy: Er zijn meer merken die kwaliteit leveren (Toyota, Volvo) en die verkopen wél. Dus Honda doet toch iets fout. Dat een auto als de Jazz niet verkoopt heeft m.i. te maken met een gebrek aan een muesli-optie, en de Civic spreekt gewoon een te beperkte doelgroep aan met zijn uitgesproken design. In de jaren 80 en 90 deed Honda het geweldig met strak ontworpen auto’s die Japanse kwaliteit leverden voor een betaalbare prijs. Die kwaliteit is gebleven, maar die leveren Toyota en Mazda ook. En die hebben een voor de massa beter te pruimen uiterlijk tegen schappelijke prijzen…
Nee, laat maar daar. Nog een auto die voorkomt dat je ver voor je kan kijken op de snelweg.
Een lekker dikke Japans/Amerikaanse SUV. Daar hou ik wel vam
Ik vind hem prachtig en past mooi bij de nwe TLX en RLX. Acura is een mooi merk en de Muricanen kunnen dat wel waarderen. De Europeanen willen alleen iets wat uit Beieren komt. Dus moraal van het verhaal, laat maar daar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).