Wat vindt Jos Verstappen eigenlijk van Kamikaze Max?

Auteur: , 42 Reacties

Jos the Boss speelt de ultieme opvoedingskaart richting zijn zoon.

Jos teleurgesteld in zoon Max

Je zou denken dat alles wel gezegd was over Max Verstappen. Max was helder in zijn oordeel over de crash met Vettel, Niki Lauda was helder in zijn oordeel en ook de internationale media waren helder in hun oordeel. In een interview gisteravond bij Ziggo’s Peptalk werd Max’ vader Jos Verstappen gevraagd naar de kamikazemove van Verstappen op Vettel.

Verstappen senior, vroeger zelf niet vies van het nemen van een risicootje op de baan, had het ultieme opvoedersantwoord paraat: hij is niet boos, maar teleurgesteld. De crash met Vettel is het soort dat hij in de toekomst zal moeten voorkomen. Er was volgens Verstappen Sr. echt geen mogelijkheid om Vettel in te halen, het was een inschattingsfout. In sommige gevallen moet Max Verstappen gewoon beter nadenken, aldus zijn vader. Toch breekt hij wel een kleine lans voor zijn zoon. Zo is Verstappen van mening dat de Red Bull een mindere auto is, dus dat Max wel meer risico’s moet nemen om resultaten te kunnen boeken. Bovendien is Jos van mening dat Verstappen zijn risicovolle rijstijl niet aan hoeft te passen, alleen dat hij betere afwegingen moet maken.

Tot slot denkt hij dat er met twee maten gemeten wordt, waarbij hij de inhaalactie van Alonso op Vettel aanhaalt. Daarmee doelt hij op de inhaalactie in de slotfase van de race in Shanghai, waarbij Alonso Vettel feitelijk buiten de baan drukte. Jos Verstappen is van mening dat daarbij minder ruimte gegeven werd dan door Verstappen aan Hamilton in Bahrain. Toch legde de internationale media Max’ hoofd op het hakblok na die move, terwijl er vrijwel geen aandacht besteed wordt aan de move van Alonso.

Nu scheelt het natuurlijk aanzienlijk dat Alonso niet over Vettels voorvleugel heen reed, maar daarnaast heeft Alonso wellicht ook een iets betere reputatie en iets minder recente akkefietjes op zijn naam staan. It’s all about the streetcred, Jos.42 reacties

Nou ja, ben ik het toch eens een keer met Jos V. eens!
@pomoek: hahah i see what you did there.
@pomoek: Bang voor klappen? Ik wel, dus Jos ik ben het ook eens met je! Nog meer met Casper de auteur, over het feit dat Alonso net even wat meer props in de f1hood heeft mbt deze acties dan Max.
Oei, ik ben niet boos, ik ben teleurgesteld. Dat zijn de ergsten.
@gulli: Goh dat zeiden ze bij Ziggo Sport Peptalk ook al.
@venividivici: zou kunnen, ik heb geen Ziggo. Hebben ze nog meer gezegd?
@gulli: Ach dat van Jos was te verwachten. Wat mij vooral opviel is dat zelfs Olav toegaf dat we met z’n alleen wat minder Max minded moeten zijn en ook simpelweg hadden kunnen genieten van een toprace ondanks dat akkefietje van Verstappen Jr. Mijn mond viel open :P
@gertjano: dat zei Olav Mol? De onofficiële voorzitter van de Max Verstappen fanclub..het moet niet veel gekker worden
@gulli: Ze hadden het er ook over dat Max (mede door zijn leeftijd en populariteit) onder een vergrootglas ligt en de media Max zijn foutjes steeds flink opblaast. Over wat Alonso bij Vettel deed hoor of lees je haast niks over. En verder een hoop irritante voor de hand liggende anekdotes van Jack van Gelder.
@gulli: ze praten heel veel, maar zeggen weinig
@iJoost: Tja, anders is het programma na 10 minuten eigenlijk wel afgelopen haha.
@gulli:
Wanneer de vrouw dat zegt, weet je dat het echt menens is.
Volgende keer beter Max, zolang je maar geen gas bijgeeft als je door een vrachtwagen wordt ingehaald, wat dat kan natuurlijk echt niet door de beugel
@steventure: shots fired
@steventure: Of nog erger: ruimte maken als je wordt afgesneden
Oke, nou nu is ook alles wel gezegd..! nu wel weer klaar mee
@fjthomassen: ik ben eigenlijk wel benieuwd wat Victoria Verstappen ervan vindt. En mama Verstappen. Die kon ook verdienstelijk sturen. Maar het belangrijkste is nog:
Wat vond de lokale groenteboer er eigenlijk van?
@willeme: wat vond Willeme ervan?
@kobus1967: Ik vond het eigenlijk best jammer. Ben wel een beetje Verstappen-fan. Bij de start pakt hij op een fenomenale wijze twee plaatsen. Dat vergeten we nog wel eens. Dan trapt ie die RB-zeepkist zo hard mogelijk over de baan om niet te veel terrein te verliezen. Ik vond het echt knap.

Met Hamilton ging het net fout, dat was balen. Want anders was hij de held van de dag geweest. Ik vind het ook wel goed dat ‘ie een race later direct zijn auto naast Hamilton zet. Hoppa, niets respect voor de kampioen. Moet je maar verder vooraan rijden.

Met Vettel was een inschattingsfout. Vettel maakt een minimaal foutje en gaat iets wijd, waardoor Verstappen denkt een gaatje te zien. Wij hebben het nu 70 keer gezien en hebben ons oordeel klaar. Verstappen moest in 0,1 seconde analyseren en beslissen. Nogal wiedes dat ‘ie er een keer naast zit. Dit agressieve race instinct zorgt nu even voor wat pech, maar heeft ook voor heel veel mooie beelden gezorgd dat heel Nederland feest aan het vieren is. Denk aan Mexico vorig jaar. Even agressief, maar dan succesvol.

Ik vond het jammer voor hem. Zo veel goede dingen gedaan in een race en dan gaat het fout. Desalniettemin: hij heeft Hamilton 3 keer ingehaald in 1 race. Ook knap!
@willeme: perfect verwoord! Vettel ging inderdaad een fractie te wijd en kon mij de keuze van Max op dat moment voorstellen. Het was helaas alleen te weinig om ernaast te kunnen zetten.
@willeme: ik ben het grotendeels met je eens. Als het kunstje op Hamilton buitenom net wél gelukt was, was hij de held van de dag. En in Bahrain kon Max wat mij betreft weinig aan doen, gewoon pech dat het nét niet paste met Alonso voor z’n neus.

Tegelijkertijd is het echter ook een kunst om uit de problemen te blijven, en Max zit er wel vrij veel in de laatste tijd ;)
@willeme: Ik vond het een inschattingsfout wat hoort bij het type coureur wat niet beter kan. Dit soort kamikaze-acties zie je vaak in de lagere formuleklasses. Ik schat Max eigenlijk hoger in.

Max had zich moeten realiseren dat er een 2e DRS-zone volgt na die bocht en dat het foutje van Vettel de ideale mogelijkheid was om zich dusdanig te positioneren om Vettel zonder veel moeite op het rechte stuk van start/finish te passeren. Wellicht had Max als hij de bocht normaal had aangeremd en ingestuurd, bij het uitkomen al naast Vettel kunnen komen met zijn zachter en verser rubber. Vettel kennende had ‘hij Max dan al voor het DRS-detectiepunt voorbijgelaten om zelf nog DRS te hebben en zo minder tijd te verliezen.

Ik schat in dat Max in het rood zat omdat hij zich realiseerde dat hij de kans op de overwinning had vergooid met zijn poging Hamilton buitenom te passeren en niet meer in staat was de juiste beslissing te nemen in die situatie. Dat hij daarom vanuit meerdere hoeken kritiek krijgt, lijkt me niet meer dan terecht.
@willeme: Niet alleen knap, maar volgens mij is dit ook niet meer voorgekomen sinds dat Hammy kampioen is geworden met de Merc.
Gelijk heeft ‘ie ook. Maar nu door, op naar Azerbeidzjan. Hopen dat die race net zo knotsgek gaat worden als vorig jaar.
En met de wijze woorden van Jos, “Hij moet NADENKEN” sluiten we deze discussie! Op naar Azerbaijan Grand Prix!
@venividivici:

Hij moet voordenken, met nadenken ben je te laat.
@jack_abarth: Haha ja zeg dat maar tegen Jos. Vooruit denken inderdaad (Max had 2 bochtjes verder die hele Vettel op start/finish met Drs gewoon op kunnen rollen).
Jos Verstappen zou op zijn leeftijd toch wel een keer moeten weten dat het kleuterschool argument “Ja maar hij deed het ook” nooit werkt.
@mashell: Daarom krijgt hij ook een straatverbod en jij niet.
@willeme: Ahh jammer, te makkelijk weer dit…
Zo een vader moet je per direct op zijn bakkes rammen ..

Toch Jos ??
@lincoln: Daarom heb jij net als Jos ook een straatverbod!
Meten doe je met 1 maat dus niet met 2. Anders gezegd: je kan niet met 2 maten meten. Alonso is F1 coureur en dat is Max ook. Van de baan drukken, ketsen, kogelen of wat dan ook, mag niet voor de 1 anders worden beoordeeld als voor de ander. Simpel.
Daarnaast heeft Vettel in een interview duidelijk aangegeven dat hij inderdaad een gaatje liet vallen. Dat Max een poging ondernam is een eigenschap die elke coureur dient te hebben. De inschatting ligt bij de coureur. In dit geval heeft hij de mogelijkheid onderschat. So be it. Shit happens.
Maar ga dan niet aan de zijlijn neuzelen.
Neem aan dat Jos gewoon een paar tikken heeft uitgedeeld aan Max.
Probleem voor Max is denk ik ook dat de andere coureurs voor hem minder ruimte geven en minder met respect met Max omgaan dan met anderen (zoals Alonso).

De toppers zijn bang voor het talent van Max in een goede auto. Veel banger dan voor Alonso met de McLaren Renault. Dus Max krijgt minder cadeau en in denk zelfs dat ze hem telkens extra hard aanpakken want als het fout gaat krijgt Max de schuld en niet zij…
@w0o0dy: Mja, ergens houdt dat minder ruimte geven ook op. Je weet dat Verstappen hem vrijwel altijd laat staan, dus wat doe je dan als Ferrari of Mercedes coureur? Ga je het risico lopen dat het tot een aanvaring komt, of geef je Max toch maar even wat extra ruimte? In dat laatste geval laat je zien dat je bang voor hem bent, maar in dat eerste geval zou je zomaar kostbare punten kunnen verliezen. Met een titel op het spel kan ik het mij goed voorstellen als je dan toch wat voorzichtiger bent rondom Verstappen, want een straf voor Max is leuk en aardig maar daarmee win je je verloren punten niet terug.
Na wat verstreken dagen kun je altijd beter relativeren dan wanneer je nog vol in emotie zit. Schelden dat ik zondagmorgen deed op hem om het zo te vergooien.Maar dan kijk je nogmaals de beelden en vooral de ronden voor het incident en dan zie je hoe die nu zo vriendelijk ogende Vettel de bochten veel ruimer neemt dan hij die bewuste keer nam. Logisch ook want met ruim nemen verlies je daar veel minder snelheid want daar ligt de ideale lijn. Dus in mijn optiek moeten we hier spreken van een lesje dat Vettel aan Max geeft. Max trapt er met beide benen in. Niet erg, hoort erbij, maar ow zo jammer want hij had hem denk ik gewoon gewonnen zelfs met incidentje Hamilton erbij. Die achterstand op Ric was ie met zijn hogere tempo ook gewoon ingelopen.
Dus Red Bull laat zijn 2e team tegen elkaar aan knallen om op die wijze met het1e team op het podium te komen (wat natuurlijk tactisch briljant is)
Echter Max weigert op die wijze te winnen en knalt op dezelfde locatie tegen Vettel.
Klinkt wat heldhaftiger als Vettel én Hamilton, als leermeesters, die Max de smerige kneepjes van het vak bijbrengen waardoor hij in de toekomst tienvoudig wereldkampioen gaat worden (en dat opdraagt aan de wijze lessen van Vet en Ham)

Ehm, het was een prachtige race kort gezegd.
In een nieuwe aflevering van Autoblog Boulevard…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).