Williams coureurs zijn beter dan die van Ferrari

Auteur: , 19 Reacties

Puur over de eerste ronde gemeten. De cijfers spreken boekdelen.

Lance Stroll

Het is een apart fenomeen: slechte Formule 1 coureurs. In principe is de Formule 1 de top van de autosport. Je zou dus onwillekeurig kunnen denken dat enkel de beste autocoureurs worden toegelaten. Die aanname is niet altijd van toepassing. Geld is namelijk voor sommige teams enorm belangrijk, waardoor deze teams hun principes overboord moeten zetten en moeten kiezen voor een zogenaamde ‘pay-driver’. Een jongeman die talent tekort komt, maar in plaats daarvan een flinke zak geld meeneemt dankzij een trouwe sponsor.

Het zijn meestal de achterhoede teams die genoegen moeten nemen met een of twee van dergelijke coureurs. Denk aan klinkende namen als Gaston Mazzacane, Adrian Campos Yuji Ide, Alex Yoong, Marco Apicella en Chanoch Nissany, om er maar een paar te noemen. Het is een beetje lastig in te schatten wie vandaag de dag de echte ‘pay drivers’ zijn.

We zijn snel geneigd om Williams coureurs Sergey Sirotkin en Lance Stroll weg te zetten als paydrivers. Ze rijden immers vaak achteraan, ondanks enkele indrukwekkende prestaties van de Canadees. Maar zijn ze wel zo slecht? Dit draadje op Reddit wees ons op een interessant gegeven. In de afgelopen 15 races zijn de Williams coureurs namelijk de beste starters! Jazeker, u leest het goed. Zuiver theoretisch behoren Lance Stroll en Sergei Sirotkin, net als Max Verstappen, tot de absolute top. Lees onderstaande tabel er maar op na:

Coureur
Gem. aantal gewonnen posities
Totaal gewonnen posities
Lance Stroll+2,13+34
Max Verstappen+1,35+23
Sergey Sirotkin+1,13+18
Nico Hülkenberg+1,13+17
Charles Leclerc+1,07+16
Esteban Ocon+1,07+15
Carlos Sainz Jr.+0,88+15
Pierre Gasly+0,8+12
Fernando Alonso+0,63+10
Marcus Ericcson+0,53+9
Kevin Magnussen+0,29+5
Brendon Hartley+0,27+4
Romain Grosjean+0,06+1
Daniel Ricciardo00
Stoffel Vandoorne-0,29-5
Sergio Perez-0,35-6
Valtteri Bottas-0,71-12
Lewis Hamilton-0,94-16
Kimi Raikkonen-1,18-20
Sebastian Vettel-1,35-23

Wat je ziet is een overzicht van alle coureurs. Voor dit lijstje is er gekozen voor maar één ding: hoeveel posities heeft de coureur gewonnen (of verloren) in de eerste ronde. We zien voornamelijk coureurs van de achterhoedeteams bovenaan staan en de coureurs van de topteams (Ferrari en Mercedes) staan onderaan. Hoe kan dat? Die starten vaak al helemaal vooraan het veld. Er valt nauwelijks een positie te winnen, maar juist wel te verliezen.

De reden dat Max Verstappen hoog staat komt omdat hij een paar keer van achteraan is gestart en daardoor veel posities heeft kunnen winnen in de eerste ronde. Maar dat neemt niet weg dat de prestatie van met name Stroll best indrukwekkend is. Vaak zit hij in de buurt van Stoffel Vandoorne qua startpositie (achteraan), maar de Belg verliest juist plaatsen. Uiteraard is dit lijstje niet bijzonder veelzeggend, de punten worden immers niet verdeeld in de eerste ronde. Echter, de score van Stroll is opmerkelijk en doet de vraag rijzen: is Stroll wel zo slecht als wij denken? Of is het stiekem best een talent, maar is zijn vader zó rijk dat we dat helemaal niet zien? Laat het weten, in de comments.19 reacties

Ook wel interessant om de verschillen tussen teamgenoten te zien. Ocon wint een berg plaatsen, Perez verliest ze juist.

En ook in deze statistiek valt Stoffel dus door de mand. Je start al helemaal achteraan en dan slaag je er ook nog in om plaatsen te verliezen. Doet Alonso toch beter.
Tja als je achteraan zit dan kun je alleen maar mensen inhalen. Wanneer je vooraan zit dan is dit toch iets moeilijker.
@dees: *hoest*Suggestieve titel*hoest*
Haha, die Ricciardo. 0. De meest gemiddelde coureur in de F1.
@pomoek: Of de meest constante…hij wint geen positie maar verliest ook ze ook niet.
@isn1981: ideaal voor een team die een consequent piloot wilt. Je kunt erol vertrouwen dat als hij vooraan begint hoogstwaarschijnlijk ook vooraan eindigt. Hij heeft mischien niet de hype die een ham, ver creeert maar als 2de bestuurder voor een top bestuurder de goede materiaal. Of voor een zwakkere team de mannier om regelmatig punten te pakken als 1ste bestuurder.
Is ook het inhalen van uitvallers of auto’s in de pits meegenomen of zijn het enkel echte inhaalmanoeuvres op de baan geweest?
@robertjrb: Het gaat alleen om de eerste ronde, dus veel zal dat niet uitmaken.
@donvincenzo: 1x spinnen of uitvallen in de 1e ronde vanuit een goede positie en je staat onderaan in ’t lijstje.
@donvincenzo: als het alleen om de eerste ronde gaat en dit lijstje ALLE coureurs laat zien; hoe kan het gemiddelde dan positief zijn? In totaal zijn er 97 posities gewonnen in de eerste ronde.
Maar, als het echt om de eerste ronde zou gaan, dan moet er iemand een plaatsje verliezen op het moment er iemand een plaatsje wint. Dus dan kan je nooit op +97 komen.
Iets klopt dus niet aan deze tabel.
Slechte coureurs bestaan niet in de F1. De gemiddelde toetsenbordcoureur op AB krijgt zo’n F1 auto nog niets eens de pitbox uit (mijzelf inclusief)
@henk_he: slechte coureurs in de F1 bestaan wel degelijk. Dat ze een beter coureur zijn dan wij doet hier helemaal niets aan af en wellicht zijn er hier reageerders die misschien wel een beter coureur zijn dan Lance Stroll maar nooit de financiën hebben gehad om dit talent te ontdekken.
Erg nietszeggend, zo’n lijstje op deze manier interpreteren zonder tig bepalende factoren mee te nemen.
Stroll neemt geen zak geld mee maar het team, het team wordt gewoon opgekocht door zn pa
@peterpann3nkoek: en vervolgens krijgt hij een salaris van het team zodat je technisch niet meer over een pay-driver kan spreken!
Geen Ricardo Rosset in dit rijtje?!!
@joejojo2012: die is inmiddels 50 en volgens mij al een tijdje uit beeld.
Wat me verbaast is dat Seb onderaan staat…heeft ook een (aantal?) keer vanaf achter moeten starten en ging als een mes door de boter naar voren. En heb het idee altijd dat Kimi vaak een plekje of meer verliest na de start. Of haal ik nu seizoenen door de war?
Ik begrijp dit lijstje niet zo goed: Als je alle gewonnen posities (positief en negatief) bij elkaar optelt, dan hoor je toch op 0 uit te komen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).