McLaren 570S: rijtest en video

Auteur: , 48 Reacties

Een instap-McLaren om Ferrari’s en Lambo’s mee het snot voor de ogen te rijden.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Een twin turbo V8 met 540 of 570 pk, een lichtgewicht koolstofvezel chassis en dat alles in een middenmotor verpakking. Meer hoef je bijna niet te weten, of het moet de topsnelheid van 328 km/u zijn.

De eerste McLaren met make-up spiegels
Voor jullie wellicht verrassend genoeg, bleek het me in overige McLarens niet opgevallen dat ze ontbraken. Ik had geen idee dat ik mijn haardos niet had kunnen checken in de 12C, 650S en P1. Dat McLaren er nu toch aan toegeeft, heeft te maken met de missie waarmee de Sports Series (540C en 570S) op pad zijn gestuurd. Dit zijn McLarens die dagelijks gereden moeten kunnen worden en dat betekent dat er moeten worden toegegeven aan de aardse behoeftes van de poppetjes in de cabine. Dus is er een dashboardkastje, kleine vakjes in de deuren, make-up spiegels, een betere instap en het is zelfs mogelijk een door B&W geüpgrade stereosysteem met een heleboel speakers te krijgen.

McLaren 570S

McLaren is on a roll
Als we de iconische F1 voor het gemak even overslaan, dan is de autofabrikant McLaren nog geen vijf jaar oud, maar wist wel ieder jaar een nieuw modelvariant te introduceren. In 2011 kwam de eerstgeborene met de moeilijke naam MP4-12C (later omgedoopt naar 12C), in 2012 volgde de 12C Spider, in 2013 de P1 en in 2014 volgden de 650S als coupé en spider. Dit jaar maken ze het nog bonter, want we zagen de geboorte van de 540C, 570S, 675LT en P1 GTR.

Winst maken ze sinds 2013 en dit jaar gaat het zo goed dat ze de R&D uitgaven met 30% (!) verhogen tot 120 miljoen pond. De komende jaren zal er nog veel moois uit Woking komen, waaronder in ieder geval twee auto’s in de Sport Series. Een Spider gaat er natuurlijk komen, maar over de andere variant houdt McLaren de lippen stijf op elkaar.

McLaren 570S

GEEN SUV
Het is zondermeer het hardst groeiende segment wereldwijd en heeft Porsche veel succes gebracht. Toch maakt de McLaren de keuze om absoluut niet de kant op te gaan. Hard groeien en groot worden behoort niet tot de doelstellingen. Vorig jaar bouwden ze ruim 1600 auto’s en in 2017 moeten er dat 4000 zijn, maar in 2025 ook. De allergrootste worden hoeft financieel en McLaren wil het ook duidelijk niet. Zo’n verfrissende keuze zegt ook iets over de missie waarmee McLaren straatauto’s bouwt.

McLaren 570S

Carbon only
Als je McLaren zegt, dan zeg je ook carbon. De Britten waren er als een van de eersten bij om koolstofvezel (carbon) toe te passen in auto’s. Sinds McLaren het carbon chassis introduceerde in de autosport – met de McLaren MP4/1 in 1981 – en vervolgens in de McLaren F1 voor de weg in 1993, heeft het uitsluitend auto’s met koolstofvezel chassis geproduceerd.

De Sports Series (540C en 570S) hebben dus ook beiden een volledig koolstofvezel chassis, wat ondanks de opkomst van lichtgewicht materialen nog steeds bijzonder is. Voor de 540C en 570S gebruikt McLaren een nieuwe versies van het koolstofvezel chassis, de MonoCell II die minder dan 80 kilogram weegt. De lagere en smallere dorpel maakt een wat iets makkelijker instap.

McLaren 570S

In tegenstelling tot de 650S is niet ieder carrosserie-paneel nog van koolstofvezel gemaakt. Uit kostenoverwegingen is er voor gekozen om een groot aantal delen van aluminium te vervaardigen. De toepassing van al deze mooie lichtgewicht materialen maakt de 570S het lichtste jongetje van de klas. Afhankelijk van de opties slaat de weegschaal bij een lege 540C niet verder uit dan 1311 kg. Vergeleken met de concurrentie scheelt dat 60-150 kg, een significant verschil.

McLaren 570S

De toewijding aan minimalisme uit zich niet alleen in gewichtsbesparing, maar ook in het streven om de package space van componenten zo klein mogelijk te houden. Zo bestaan de achterlichten uit een multifunctionele LED lichtstrip en kon er in het midden van de lampen ruimte worden gehouden voor ventilatieroosters om warme lucht af te voeren uit de motorruimte. Nog een voorbeeld: de achteruitrijlamp is gecombineerd met het mistlicht en weegt slechts 50 gram.

Heel, heel erg snel
De specificaties spreken voor zich: dit is een kanon. Of een raket, het is maar net waar je van houdt.

McLaren
540C
570S
 
Cilinderinhoud3799cc3799cc
Vermogen397 kW/540 pk419 kW/ 570 pk
Koppel540 Nm600 Nm
3500-6500 tpm5000-6500 tpm
0-100 km/u3,5s3,2s
0-200 km/u10,5s9,5s
Topsnelheid320 km/u328 km/u
Leeggewicht1311 kg1313 kg
Prijs NL€ 200.250€ 227.500

Ondanks de gelijkenis met het blok van de 650S en 675LT is toch ruim 30% van de onderdelen van de motor anders. Cilinderkoppen, turbo’s, krukas en intercoolers verschillen met de grotere broers.
Het prijsverschil tussen 540C en 570S lijkt fors, maar de uitrusting is ook een stuk beter. De 570S heeft bijvoorbeeld standaard keramische remmen, meer lapjes leer in het interieur en optioneel meer carbon items zoals de diffuser.

McLaren 570S

Een supercar voor iedereen
Dit klinkt misschien saai, onze supercars hebben we immers het liefst als draken: vuurspuwend, chauffeurs verslindend en met een ruig randje. Dat doet 570S niet, of beter nog: niet als je dat niet wil. De opkomst van elektronische hulpsystemen mag jou als lezer niet onbekend zijn. Uiteraard hebben de baby-Macca’s tractiecontrole, ABS en ESP, maar daar hielden ze in Woking niet op. Op de middenconsole prijken twee draaiknoppen: één met de H van Handling en één met de P van Powertrain. Op beide draaiknoppen is er de mogelijkheid om de bak in de handmatige stand te zetten en om het ESP gedeeltelijk of helemaal uit te zetten.

McLaren 570S

Het is allemaal niet nieuw te noemen, maar de implementatie van McLaren is erg goed. Over de instelbare dempers kan ik kort zijn: lekker grote verschillen tussen de drie standen maken dat er ook echt wat te kiezen valt. In geen van de drie standen wordt het echt oncomfortabel, de “Track” stand is dus ook bruikbaar buiten circuits met biljartlaken glad asfalt.

De opties voor de Powertrain maken het pas echt bijzonder. Schakel van Normal naar Sport en de interactie tussen bak (7-traps SST met dubbele koppeling) en motor verandert. Cilinder Cut technologie onderbreekt de ontsteking, maar de brandstof wordt wel ingespoten. Die ontbrandt dus met een gezellig geluid en optionele vlammen in de uitlaat. In de Track modus gaat het nog een tandje heftiger aan toe Inertia Push die met opgeslagen kinetische energie de 570S nog giftiger maakt tijdens opschakelen.

McLaren 570S

Het ESP laat in de normale stand al iets beweging toe, maar als de gelegenheid zich voor doet, zul je als geoefende bestuurder een “onzichtbare hand” ervaren die de auto binnen de witte lijntjes houdt. Uiteraard kan het ESP ook helemaal uit, maar de “tussenstand” Dynamic voor de meeste chauffeurs al leuk genoeg. Oversturend de bocht uit accelereren met een kwart slag tegenstuur mag van het systeem. Met alle systemen in de full-attack-modus wordt de achterkant ook bij aanremmen van de bocht losser, vooral op het circuit is het heerlijk om de auto alvast een beetje te kunnen zetten.

Waarom is het dan een supercar voor iedereen? In de full-attack-modus kunnen Verstappen-wannabees met of zonder vangnet (ESP) heerlijk spelen. Hoeft het allemaal niet zo ruig, bijvoorbeeld omdat er eerst nog een extra espressootje naar binnen gegoten moet worden, dan maakt een keuze voor standen Normal en Sport de 570S een veel vriendelijker klant. Komt er meer vertrouwen, dan kan de 570S de teugels steeds meer laten vieren.

Conclusie en concurrentie
Voor twee ton komt er diverse sportieve auto’s in het zicht, maar de enige met een middenmotor is de Audi R8. Andere tegenstrevers zijn de Porsche 911 Turbo (S), Ferrari California en de Mercedes-AMG GT. Van dit rijtje is de McLaren de meest bijzondere qua merk, layout en materiaalgebruik. En dat alles voor een leaseprijs van 1349 euro voor de 540C. Dagdromen over een volgende leaseauto was nog nooit zo leuk, ik word er heel hebberig van. Filmpje!