Auto trends: zo moet je auto eruitzien in 2017!

Auteur: , 52 Reacties

Carbon? Check. Striping: Check! Extra veel geluid? Check! Hoe moet je trots op wielen er uit zien in 2017? Je leest het hier.

Trends voor 2017!!!

Het was ergens in 2002. Bij de plaatselijke pomp stond een Honda CRX met heel aparte achterlichten, overduidelijk geïnspireerd op de achterlichten van de eerste generatie Lexus IS/Toyota Altezza. De trend-aankondiging had ik even gemist. Nog geen drie weken later reed heel Nederland rond met die achterlichten. Een paar jaar later gebeurde het weer. Een Audi TT van de eerste generatie die in de grondlak leek te staan. Het zag er werkelijk niet uit. De eigenaar vertelde mij dat het een matzwarte wrap was. Het leek op een slecht huwelijk tussen een KOMO vuilniszak en een Golf Coupé. Tegenwoordig betaal je duizenden euro’s voor een dergelijke lak af-fabriek. Door de glanzende vernislaag weg te laten kun je er meer geld aan verdienen.

Het mag duidelijk zijn: tuningtrends worden soms langzaam opgepakt, maar zetten wel vaak door. Om er voor te zorgen dat jij in 2017 helemaal het mannetje bent met je voiture, nemen we de autotrends van 2017 met je door. De ervaring die je ondergaat is dezelfde als jouw vriendin/vrouw de Linda leest en besluit dat jij skinny jeans moet dragen en vunzige grassapjes moet drinken. Alleen heb je hier echt wat aan. Dus pak een kop koffie (of gewoon een biertje) en ga er maar goed voor zitten, want dit zijn de automotive-trends voor 2017!

Alles in carbon. Alles.
Koolstofvezel gaat nu al een aantal jaren mee. De eerste productie-auto die het op grote schaal toepaste was de Ferrari F40. Verder kennen we het van exoten als de McLaren F1 en Pagani Zonda. Ondanks de dure productietechniek wordt het wel telkens betaalbaarder. Verwacht wordt dat deze trend doorzet. Kijk alleen al naar de Shelby GT350R: die auto heeft zelfs koolstofvezel velgen.

Mustang

Retrowielen
Op een gegeven moment zijn velgontwerpers zo in de weer met zichzelf uitvinden dat ze weer terug bij af zijn. Porsche probeerde het met de 911 Sport Classic en 911 Speedster (beide van de 997.2 generatie) en iedereen wilde die wielen. Fuchs levert ze met alle plezier. Een ander voorbeeld zijn de Muscle Cars in de VS, waarvan het wieldesign overduidelijk is geïnspireerd op de wielen van weleer. Dichter bij huis vind je Alpina, dat na allerlei verschillende 20″-velgen weer een model heeft dat terug bij het origineel is. In de aftermarket scene is met name HRE al erg actief met retrowielen.

HRE

Meer variatie in restomodding
Ja, zo’n Singer is prachtig. En leuk dat RUF ook weer oudere Porsches aanpakt. Maar dat zijn uiterst kostbare conversies. Gelukkig zijn er al andere aanbieders die ook betaalbaardere projecten zijn begonnen. Alfaholics is op de goede weg, maar nog steeds erg prijzig. In ons eigen land kun je waanzinnige Land Rover Defenders met 565 pk krijgen.

Tophat

Weird Engine Swapping
De eerste voortekenen zagen we laatst al voorbijkomen. Een Ferrari V8 in een Toyota GT86? Een Bentley Continental met V6 diesel? Het kan allemaal. De heilige huisjes omtrent ‘het moet origineel zijn’ hebben plaatst gemaakt voor ‘het moet wel goed uitgevoerd zijn.’ Alhoewel, dit voorbeeld is eigenlijk een stap te ver, niet?

Feryota

Terug naar fabrieksspecificatie
Begin 2000 kwam ‘The Fast and The Furious’ uit. Een film op het lijf geschreven van de autoliefhebber. Iedereen zag zijn kans schoon om zijn of haar auto vol te hangen met grote wielen, spoilers, metertjes, turbo’s en mega uitlaatpijpen. Het nadeel is dat sommige auto’s telkens zeldzamer worden. De getunede Calibra’s, Corrado’s en Celica’s kennen we nu wel. Originele exemplaren zijn niet meer te vinden, dus moeten we ze weer in hun originele staat brengen. Opdat wij niet vergeten.

Calibra
Die man op de foto is Keke Rosberg. Hij werd in 1982 F1 kampioen zonder dat hij de meeste overwinningen had. Zal vast geen trend in de familie zijn.

Styling van elektrische auto’s
Toen de Tesla Model S net uitkwam was iedereen het er over eens: dat is gewoon een strakke auto. Mede dankzij het uiterst beperkte aanbod in kleuren en velgen zijn we er echter enorm snel aan gewend geraakt. Je kocht een Tesla om je te onderscheiden, niet om toe te treden tot de massa, toch? Dus moet je aan de wandel gaan met de diverse tuners/stylers. Het zijn niet de minste. Denk bijvoorbeeld aan Brabus en Saleen. Beide hebben uiteenlopende ideeën hoe het uiterlijk origineler te maken. Bij Brabus pakken ze ook nog eens het interieur aan. Kon absoluut geen kwaad.

Tesla

Functionele tuning
Tuning is in zekere zin altijd al functioneel geweest. Je wilt je onderscheiden dus ga je aan de slag. Het feit wil dat niet elke verandering ook daadwerkelijk een verbetering is. Een goed voorbeeld van hoe het wel moet is AC Schnitzer. Hun interpretatie van de M4 lijkt verdacht veel op de M4 GTS die een jaar later kwam. Het is niet altijd even mooi, toegegeven, maar het werkt wel. De achtertuin van AC Schnitzer is toevallig de Eiffel en op de Nurburgring worden remmen, dempers, veren, wielen, spoilers en dergelijke getest of ze daadwerkelijk een verbetering zijn ten opzichte van het origineel.

AC Schnitzel

Strakke Striping
Om nog even de F&F-films aan te halen, herinner je nog die gare striping? Dat ging werkelijk nergens over. Een overijverige stagiair ging aan de haal met de mooiste Japanse sportwagens. Zonde. Maar dat lag aan het type striping. Want het kan zo veel stijlvoller. Veelal striping die verwijst naar racers uit het verleden. Denk aan de klassieke Gulf striping of Shelby striping. Misschien een beter voorbeeld zijn de streepsets van Jaguar, Ferrari en Porsche, dat het met de 911 R (rijtest) fantastisch aanpakt.

Porsche

Zichtbare bandenmerken
Een band is rond en zwart. Jaren zo geweest. Marangoni probeerde ons nog gekleurde banden te verkopen, maar gelukkig is niemand daar ingetrapt. Banden zijn nu eenmaal niet goedkoop en ook de budgetmerken leveren banden in de bijzondere maten. Dus wat moet je dan doen? Inderdaad, banden met witte merklogo’s. In de jaren 70 zagen we het al voorbij komen, met succes. Vervolgens stierf het een stille dood totdat de BMW M3 CSL Concept kwam, met zijn speciale Michelin Pilot Sport Cup banden. Dat was een eenmalige actie, maar het lijkt er op dat het vanaf volgend jaar weer helemaal terug gaat komen. Pak die tipex en schrijf ‘Wanli’, ‘Sava’ of ‘Gislaved’ op de 17 inch jetsers onder je (moeders) Toyota Starlet.

Jaguar

Dealer ‘tuning’
Ben je nog zo hard bezig om een goed product op de markt te zetten, gaan ze massaal met je auto aan de haal om deze aan te kleden naar wens. De tuningindustrie spint er garen bij, maar de fabrikanten missen zo een deel omzet. Althans, dat moeten ze denken, want tegenwoordig kun je bij de dealer voor alles terecht. Bij BMW kun je jouw M4 nog meer ‘M’ maken, maar ook bij merken als Volkswagen, Abarth en Volvo kun je je auto al zeer persoonlijk samenstellen met vermogensupgrades, bodykits en nog grotere velgen.

Rugged

Geluid door de speakers
Dit is een interessante. Afgaande op de reacties in de comments zit werkelijk niemand hier op te wachten. Dat is vreemd, want fabrikanten als Renault (Clio Renault Sport) en BMW (M5) doen dit niet zomaar. Ook in de aftermarket scene zien we het vaker voorkomen. Bij Brabus kun je een V8 geluid in je Tesla Roadster krijgen… Dit gaat doorzetten en de reden is eigenlijk heel erg logisch. We leggen het kort voor je uit. Verbrandingsmotoren worden telkens efficiënter. Een motor produceert warmte, vermogen en geluid. Dankzij de turbo’s wordt een gedeelte van het geluid gedempt. Ergo: minder lol achter het stuur. Van BMW 530i tot Skoda Octavia en van 208 GTI tot Camaro: ze klinken allemaal hetzelfde. Komt doordat het allemaal efficiënte prutteltorretjes zijn met een viercilinder turbo. Het gemis aan geluid kun je dan opvangen.

Toyota

Speciaaltjes
Er zijn diverse manieren hoe een fabrikant winst kan maken. Dat kan door iets te maken wat iedereen wilt. Maar dan moet je de vraag goed afwegen. Dat kan nog wel eens fout gaan. Je kan ook de boel naar je hand zetten door gewoon extreem weinig exemplaren te produceren. De 911R is een uitstekend voorbeeld. 2.500 stuks was geen enkel probleem geweest, toch? @CasperH was al bereid zijn hypotheek om te zetten. Hetzelfde geldt voor eigenlijk alle exclusieve sportwagenfabrikanten, alhoewel ‘tuners’ het nu ook doen. Die smakelijke velgen en dat schitterende interieur van de Alpina B5 ‘Edition’ kun je alleen op de ‘Edition 50‘ krijgen. En daar zijn er maar 50 van. Lekker.

Alpina52 reacties

Op vette sportwagens banden met een wit logo en striping! Ik hou ervan! Dat mag als trend wel doorzetten. Restomodden ook, heerlijk. Laatst nog bij Jay Leno’s Garage een aflevering gezien over een Ford Bronco die was gerestomod door Icon. Super!
@tenaci: Restomod ahoy! Nu alleen nog iets betaalbaarder en meer europese modellen. Ruf en alfaholics zijn vet, maar ik wil meer kadett’s (B/C/D), Kharman Ghia’s etc. zien met dikke en aangepaste blokken en onderstellen!
@tenaci: die aflevering was vanmiddag nog
via iPhone app
@tenaci: kent er iemand een goede BMW chipper? Heb al wat rondvraag gedaan bij don del sole wat vroeger HARTGE Deed, maar ze zijn overgestapt op novatune, en voor 2000 euro nog eens een externe chipping. Hoor het graag.
Dus aftermarket LED dagrijverlichting is uit de mode? Thank God!
@dromedaris: kan niet zeggen dat bij sommige merken het fabriek af beter is.. is maar net welke kloot stelt ze af… en sommige mensen denken nu eenmaal de maan te moeten verlichten :’/
Zijn flink wat trends. De striping op de 911 R vind ik er trouwens en goedkoop uitzien; mooier zonder..
Ik hou van 4 pijpjes op een RS6
@sntial: ik houd daarom van de s6
via iPhone app
@sntial: nee, 2 dikke ovale.
Tegenwoordig moet alles overdreven en luid zijn, waar de topmodellen met een dikke V8 of hoger genoegen namen met een enkel pijpje achter heeft zelfs een opgevoerde naaimachine 4 cilinder 4 uitlaatpijpen.
Ook die S line AMG en andere sportpakketjes op die kleine eco naai machine motortjes, het is toch pure armoede. Voor mij was vroeger echt alles beter op autogebied.
@bofkont: waar de topmodellen vroeger
@bofkont: Niet echt per definitie beter maar wel veel leuker. En stiekem daardoor toch een ietsje beter.
@viezefreddyw: nou idd voor mij in ieder geval wel, motor geluid uit een speaker en dat soort onzin is niet aan mij besteed.
Leuk artikel!
Retro wielen graag! En als merken als BBS en OZ hun nieuwe wielen weer eens in 16 17 en 18 inch zouden gaan leveren zou fijn zijn! De originele wielen van m’n VR6 levert BBS sinds kort weer. Maar 20 inch gaat niet passen onder een golf 3…..
@dutchdriftking: Rotiform heeft ook mooie wielen in het assortiment voor je Golf III.
@awesome: die hebben inderdaad knappe wielen.
Ik vind auto’s met teksten op de banden altijd zo jammer, tenzij het een raceauto is.
@mrrallycross: of een RWB 911.
@mrrallycross: op uitzonderingen van een oude muscle car na ziet het er werkelijk waar niet uit
@mrrallycross: Bij 4×4’s is het redelijk gewoon dat de merken en type band in het wit op de band staan. Op die van mij staat ook BF-Goodrich Mud-terrain vrij aanwezig, geeft wel een stoer uiterlijk.
Geinig stuk
De Ferrari – GT86 swap was met een ferrari v8 ipv v12.

De retrovelgen vind ik helemaal top!
Als ik ergens geen boodschap aan heb is het wel trends. Doe ik dus ook echt niet aan mee. Mijn auto ziet er uit zoals ik wil dat hij er uit ziet. En dat is vaak heel erg vies. Dat is mijn trend..
Geluid via de speakers, ik zet nog liever een cd van rapper sjors op vrees ik
@dsdh: met een broodje pindakaas erbij
Veelal niet mijn ding.

Wat me overigens opvalt van veel autoblog lezers:
-ze zijn nogal negatief over alles wat anders is
-ze zijn nogal negatief over de standaard lease sletten (dat laatste woord citeer ik)
-ze zijn nogal negatief over gangbare merken als vw

Maar zelf zie ik heel vaak standaard auto’s voorbij komen van AB lezers(denk aan de Peugeot welke tegen de vangrail kwam, los van het feit hoe vervelend dat voor diegene is).

Hoe kan dat? Want over het allemaal brommen we hier op alles wat standaard is en doen we ons voor als uiterste liefhebbers?
@peke: VW bashen is makkelijk plusjes scoren. Lease sletten bashen idem (misschien ook gepaard met stukje afgunst, dat weet ik niet). Daarbij, en ik spreek voor mezelf; niets is toch leuker dan een plek hebben waar je lekker kunt ouwehoeren en ergens ongezouten je automobiele mening geven? Is veel leuker dan de meest sensibele keuze maken op een doorsnee verjaardag, met je te dikke tante en schoonzus ;-)
@camber24: Leasen heeft niets met afgunst te maken. Het leasemodel klopt gewoon voor geen meter
@peke: Omdat dit het internet is.
@peke: waarschijnlijk omdat bij veel dat toch de auto is van de baas. En ze prive geen auto kunnen betalen. Of überhaupt geen rijbewijs hebben…
@peke: voor mij geldt dat wat ik wil en wat verstandig is nogal uit elkaar liggen.

En er zijn maar een paar helden hier (verhoudingsgewijs) die de stap naar rijden wat ze leuk vinden hebben gemaakt. @viezefreddyw held!

De rest zit waarschijnlijk idd in “verstandige/verantwoorde” keuzes, lease auto’s etc. Daarom zou je het bashen van de geijkte dingen hypocriet kunnen noemen, maar persoonlijk meen ik het als ik bijvoorbeeld aangeef dat niets heb met VAG. Ondanks dat ik van de 16+ auto’s die ik gereden heb maar 1 BMW en 8 VAG auto’s heb gereden. Want het merendeel van mijn werkgevers hebben een restrictief merkenbeleid (gehad), dan zijn je opties beperkt: conformeren of zelf gaan rijden.

@willeme gaat nog eens uitleggen dat dit laatste helemaal nog geen slechte optie is, maar de keuze voor een vast bedrag voor een theoretisch oneindig aantal km is erg aantrekkelijk.

@dunhozzie: snap ik, maar het bashen snap ik dan veelal niet.

Begrijp me niet verkeerd, ik rij zelf ook geen Porsche 911;)

Rij een eigen (geen lease) BMW F20, dikker qua opties en exterieur vind je ze bijna niet. Maar wel gewoon een 120d, dus vierpitter diesel;) Dus ook niet de gedoodverfde droomauto
@peke: ze zijn negatief over alles wat anders is en daarom rijden ze gangbare merken en modellen. Ze hebben een hekel aan het gangbare merk wat ze zelf niet rijden.

Kortom, een afspiegeling van de maatschappij; het grootste deel doet domweg wat de rest ook doet en accepteert niks anders.

Wat lease betreft komt dat waarschijnlijk omdat het systeem van lease erg oneerlijk over komt voor diegene die niet kan of mag leasen. En uiteraard dat stukje hekel hebben aan die andere gangbare partij.

Peugeot rijders hebben een hekel aan vw rijders, vw rijders een hekel aan Toyota bestuurders en Toyota bestuurders een hekel aan peugeot rijders. Niet letterlijk uiteraard. Maar zo werkt de wereld nou eenmaal.
‘Exclusiefe’?

OT Vind de meeste trends uit dit lijstje niet iets waar ik voor warm loop. Grootste afschuw heb ik voor de striping trend. Kunnen in mijn ogen alleen auto’s uit Maranello en sommigen uit de VS hebben.
Velgen; geef mij maar een strak vijfspaaks exemplaar. Niet te druk. En als het toch wat flashy moet zijn, dan graag in gun metal grey.
Laten we dit jaar de zwarte velgen verbieden. Daarnaast auto 1 kleur geven. Niet dat het dak en spiegels zwart en de rest rood. Ziet er niet uit. Audi boven aan dit artikel. Verschrikkelijk! ! Bedenker moeten opsluiten. Noem mij saai maar meeste auto’s zijn van zich zelf mooi. Mooi kleurtje mooie velgen. Van strepen en stickers worden ze meestal mooier. RR is mooi en luxe. Rappers en voetballers zouden deze niet meer mogen kopen. Wil je auto verneuken Koop dan een golf ofzo. Liever een S 600 maybach dan en s65. Maar wie ben ik?
Ben vooral blij dat zwarte velgen out zijn!
Die speakers in de uitlaatlijn en het namaak geluid over de speakers van het audiosysteem vind ik de allergrootste zonde… en daarbij ook nog extra nutteloze kilo’s dus dubbele zonde.
Dan hoor ik liever niks.
Dit mag wel een trend worden wat mij betreft:
http://st.hotrod.com/uploads/sites/21/2016/08/1970-plymouth-barracuda-stripe-side-front-three-quarter.jpg
(google 1970 Paint Chip ‘Cuda, bijzonder sympathiek project)

Gewoon elke beschikbare kleur uit de optielijst op je auto. Al wordt het bij Audi/BMW dan als nog een vrij grijze bedoeling ;-)
@Rob: Zo! Wat een gaaf ding man! De veel te grote achterbanden en de sidepipes zijn eigenlijk onnodig, maar ik vind hem heel erg tof. Bedankt voor de link!
@viezefreddyw:
De grap is dat Plymouth de auto zo in haar brochure had staan. De eigenaar kende de brochure nog uit zijn jeugd en besloot het daadwerkelijk te maken. Het werd een soort half-om-half gehakt, maar dan van een Barracuda ;-)
En voor de gene die het “zonde” vinden van een af-fabriek Plymouth Barracuda (die zijn dan ook serieus geld waard..); don’t worry, alles is zo gemaakt dat het er ook weer af kan. Lees hier het hele verhaal:
http://www.hotrod.com/articles/wild-1970-plymouth-barracuda-famous-muscle-car-never-existed/
@Rob: Heel erg gaaf!
@Rob: bedoening “taalnazi uit”
Geluid over speakers alleen als de speakers aan de onderzijde van een Tesla S zitten en dan een friggin sci-fi ruimteschipgeluid maken. Jetsons ofzo.
Verder moet motorgeluid au naturelle zijn.
Gewoon OEM laten, met je velgen hooguit 1 maatje groter.
Had je maar de goede kleur moeten kiezen, dat scheelt een boel…
@awesome: Jij begrijpt het.
We zitten in het tijdperk van karikaturen en overdaad. Het niet om dat het moet maar omdat het kan. Stijl heeft vele gezichten maar er is maar 1 elegantie en dat is m.i puurheid. De Mc Laren please en dan niks meer aan doen.
Zijn gouden wielen nog acceptabel?
@marc94: Alleen op een blauwe Impreza
Laat die retro wielen maar zitten dat vind ik echt helemaal niks
Een paar dingen moeten ino veranderen:
-Uitlaatsierstukken moeten ook echt de uitlaat zijn, en niet gewoon onderdeel van de achterbumper zijn. Ook de ovale pijpen van Audi op de RS-modellen moeten ook daadwerkelijk de uitlaat zijn.
– Meer kleuren beschikbaar op auto’s. Tegenwoordig moet je toch je auto in elke kleur laten kunnen leveren als jij wilt? Witte, grijze of zwarte BMW’s…je moet je 114i toch gewoon in het zachtgeel kunnen bestellen als jij dat wilt?
-Geluid via de speakers, gadverdamme. Hoe kan een merk als BMW hiermee wegkomen? Nooit meer doen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).