BMW X5 E70 2007-2013 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 59 Reacties

Met de eerste generatie X5 had BMW een daverend succes en in 2007 kreeg deze X5 de zware taak om dat voort te zetten. Het ontwerp ging flink op de schop en onderhuids werd alles gemoderniseerd.

BMW X5 E70

BMW heeft overigens liever niet dat je de X5 een SUV noemt, ze houden het zelf op een SAV. De Duitsers kozen geen afkorting met Utility, wat te veel riekt naar praktische loodgietersbussen, maar met Activity. De associatie met watersporten, golfen, parachutespringen en andere stoere sporten past beter bij het premium merk.
Sturen doet de X5 overigens erg goed, hoewel je daarmee ook iets inlevert op comfort. Mocht je een X5 iets te braaf vinden, dan kan je op zoek gaan naar een X6. Dat is de coupé versie, een auto waar je of van gaat braken of die je fantastisch vindt.

Aanbod occasions
Gezien de nieuwprijzen is het aanbod op Marktplaats ruim: er staan van deze generatie X5 meer dan 200 stuks te koop. Driekwart van het aanbod is een diesel en het benzine-aanbod bestaat voor de helft uit X5-en met een V8 motor. De prijzen variëren van 15 tot 70 mille.

Pluspunten

 • Imago.
 • Fraai interieur.
 • Goede rijeigenschappen voor een SUV.

Aandachtspunten

 • Banden slijten sneller dan bij reguliere auto’s. Er horen runflat (RFT) banden op en die kunnen behoorlijk prijzig zijn, zeker in de maten die voor een X5 nodig zijn. Vooral de achterbanden slijten snel en vaak sneller aan de binnenkant, zonder dat dat goed te voorkomen is.
 • Gezien de kosten van de banden, controleer of er merkbanden gemonteerd zijn. Goedkope (Chinese) B-merk banden zijn een recept voor een slecht rijdende X5 en een potentieel teken dat de vorige eigenaar heeft bespaard op het onderhoud.
 • Door het hoge gewicht slijten remmen snel en vervanging is aan de prijs.
 • Alle andere onderdelen hebben ook forse prijskaartjes, passend bij een auto die nieuw vaak ruim over de ton in euro’s heen ging.
 • Het panaromadak wil vaak niet meer sluiten vanuit de ventilatiestand, er komt een waarschuwing over inklem beveiliging. Door roest en vuil gaan de glijders steeds stroever en breken uiteindelijk af. BMW dealers schijnen meestal de hele dak-cassette vervangen, maar er zijn specialisten te vinden die het dak repareren.
 • Storing van de elektronische handrem worden meestal veroorzaakt door kapotte bedrading. Vroege reparatie voorkomt dat de elektronische module defect raakt.
 • Indien de X5 is voorzien is van een achteruitrijcamera, controleer de werking daar dan van. En als je toch bezig, loop alle andere elektrische gadgets ook maar langs.
 • Krakende dashboards bij temperatuur wisselingen is ook een regelmatige klacht, evenals een kapotte sluiting van het handschoenenkastje.
 • De meeste offroaders zien alleen maar asfalt, maar controleer toch de onderkant op eventuele schade van avonturen buiten de gebaande paden.
 • Automatische versnellingsbakken hoeven volgens BMW nooit nieuwe olie, maar spoelen en verversen van olie kan (beginnende) problemen verhelpen of voorkomen.

Zoek de X5 of een andere auto op Marktplaats.nl.59 reacties

Net als zijn voorganger, indien goed uitgevoerd een prachtige auto
@janmetdelangeachternaam: Vind persoonlijk zijn voorganger veel mooier. Wie weet ooit….
@aerotic: zeker waar, toch wel enigszins een toekomstige klassieker
@aerotic: Wie weet ooit? Nu zijn ze heel bereikbaar!
Ik vind deze generatie niet zo mooi als de eerste generatie X5.
Maar voor iemand die het geld heeft om ze te onderhouden/rijdend te houden zeker een goede optie en de aandachtslijst valt heel goed mee.
Pluspunt: imago

Hahahahahahahahahaha!!!!!
@escort77: lach je nog harder bij een Q7?
Dus eigenlijk gewoon een dure auto in onderhoud zonder al te veel (echte) problemen?
Gezien hoe groot deze auto is en hoeveel er op (kan) zitten is dat best goed gedaan van BMW!
Heeft de tand des tijds goed doorstaan. Knap ding!
Alhoewel ik liever een Infiniti FX/QX70 of een Lexus RX blief…

Voor mij ligt deze generatie toch wel t fijnst op t oog. Een F15 trekt me minder aan. En een E53, meh.
Mijn vorige werkgever versleet 3 stuks luchtbalgen op de achteras, toevallig ook een issue?
En nee, geen zware belading. Sterker nog, de auto had niet eens een trekhaak.
@jack_abarth: de E61 met standaard luchtvering achter had daar ook last van. Helaas zelf aan de lijve ondervonden… wel met trekhaak en vaak een relatief zware foodtruck.
@poeperman: panorama dak? M’n vader heeft tot 3 keer over met twee verschillende e61’s gehad dat er water via de drainage de kofferbak inliep naar het laagste punt, en daar lag nou net de regelmodule voor de luchtvering.
@jack_abarth: Luchtbalg ging bij mijn ouders ook kapot, schijnt inderdaad vaker voor te komen..
Duitse degelijkheid is allang een fabeltje, maar het lijste met aandachtspunten valt me nog behoorlijk mee. Ik had het erger verwacht.

Overigens vind ik dit nog altijd de mooiste generatie X5. De eerste is ondertussen te oud en ik vind hem niet mooi uit geworden. En die nieuwe, tja. Ben er nog altijd niet over uit wat ik ervan vind. Een mooie, aangeklede versie met M-pakket vind ik nog wel stoer uitzien, maar zonder die opties vind ik hem maar vreemd ogen.
Aandachtpuntjes vallen me reuze mee, dat ben ik niet gewend van BMW. Prima dus.

Verder heb ik 2 jaar terug iets gezien op een X6 van “deze” generatie: roest. En dan niet aan de dorpels of het chassis, nee gewoon midden op het dak en de deurstijl. Dat was overigens op een X6 zonder schadeverleden waar altijd extreem goed voor gezorgd werd (en wordt, geloof ik). Dat mag toch niet gebeuren bij een auto van 3 jaar oud en een nieuwprijs van meer dan een ton in euro’s, zou je zeggen.
@ej20g: nooit van gehoord .
Maar je heb gewoon lak en carrosserie garantie
Eigenlijk dus best een degelijke wagen als ik het zo lees. En tja het onderhoud, dat is toch wat je kan verwachten van een premium SUV.

Zo te zien weinig aandachtspunten voor deze serie X5, heeft BMW dus prima voor elkaar. Ik vind dit ook de mooiste X5 die er gebouwd is maar nog steeds gewoon een lelijke auto. Ik heb hier helemaal niks mee en voel er ook helemaal niks voor.
Prachtige auto en stukken mooier dan zijn voorganger en opvolger. Met veel plezier rondgereden in de X5 toen ik een tijd in Qatar werkte.
Jack abarth heeft gelijk en echt niet alleen luchtbalgen… Roetfilters en verstuivers zijn ook zeker een aandachts puntje
Geel Adidas jasje past goed bij de doelgroep.
B merk banden
De grootste fabel.
Mijn wagen reed slecht op Conti”s en Michelins .
Kocht uit pure frustratie goedkope Kumho’s.
En daar ben ik uiterst tevreden over.
Spot goedkope Ovations onder een zware bestelwagen : doen het uitstekend.
Volgens mij is de enige Duitse auto die betaalbaar onderhoud heeft gewoon een Mercedes.
Ook bij Volkswagen kreeg ik af en toe een appelflauwte.
@desjonnies: eerlijk is eerlijk: A-merk banden zijn regelmatig overgewaardeerd. Niet dat elk willekeurig Chinees merk ook maar iéts waard is, maar B-merken kunnen het belachelijk goed doen. Voorbeeldje: toen ik mijn auto kocht stond deze op vage Wanli’s, een merk waar ik nog nooit van gehoord had. Een vriend van mij had ervaring met de betreffende banden en adviseerde me om ze zo snel mogelijk te vervangen. Echter, na meer dan een jaar heb ik ze er nog steeds onder zitten, want ze vallen me nergens in tegen. Grip op het droge is belachelijk goed voor wat ’t is en op het nat doen ze hun werk ook uitstekend.

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Nankang en Kumho (en in mindere mate ook voor Hankook en Toyo) maar in werkelijkheid bieden die merken fantastische banden aan voor een betere prijs. Vooral Nankang krijgt veel azijn over zich heen maar ondertussen is de NS-2R één van de beste betaalbare semislicks voor het kleine segment (alles met bandenmaar 195/45/15 etc). Alles is relatief, ook in de wereld van banden en dat vergeten veel mensen vaak.
@ej20g: Ik heb nu een setje hankooks uit nood (2 lekke banden aan 1 kant….)omdat ik zo snel geen andere set in m’n maat kon krijgen maar ik vind ze toch wel tegenvallen. Vooral in de regen. Had hiervoor Vredestein en die bevielen toch beter. Als deze er door zijn gaat ie ook weer terug naar Vredestein. Is wel de eerste keer dat ik merkbaar andere rij-eigenschappen heb. Kan echt merken dat de grens eerder bereikt is. Heb met de Audi ook wel div setjes gehad maar daar merkte je veel minder verschil.
@desjonnies:

Perfecte banden van Kumho ..
En ook met de obscuurdere maten heel betaalbaar ..
@desjonnies: B merk banden zijn ook oke en sommige zelfs nog bijna net zo goed als de bekende Michelins ed (Falken, Kumho, Hankook etc)

Ga je echter ‘Hercules, Stormfighter of ‘Hak-Nak-Fak’ banden dan kun je bij elke rit je auto alvast gedag zeggen
@desjonnies:


Inderdaad, ik heb Ovations onder mijn Jaguar X-type gehad en dat waren zeker geen slechte banden.
Mooiste generatie X5 vind ik. Blijft ook frisser dan z’n voorganger. De nieuwe oogt te smal ofzo. De geteste generatie heeft met een M pack echt een lekkere dikke kont. En hoe leuk zo’n dikke benzinemotor ook is, ik zou met zo’n ding liever een 4.0d of M50d hebben. Lekker veel koppel past beter bij zoiets als je het mij vraagt.
Mooie wagen maar mijn persoonlijke ervaring is dat er altijd draken van mensen in. Van die type die te lui zijn even verderop te parkeren, verwachten dat je van links voorrang krijgt en altijd in de linkerbaan mag rijden met 102km/u op de cruise control.
Wat mij opvalt is dat deze auto er nog erg modern uitziet. Iets dat niet vaak voorkomt bij BMW’s uit deze periode.
Als er een Nobelprijs voor gedrochten bestond stond voor de eerstkomende 10 jaar de uitslag al vast… wat een afschuwelijke auto is het toch ook
Preventief spoelen van bak is een commerciële bezigheid. Niet nodig tenzij er al problemen zijn. Gewoon een keer schone olie met filter moet voldoende zijn. Maar ze lekken zo vaak bij de afdichting van de stekker dat dit al regelmatig gebeurd.
@e38ossie: pas spoelen als je problemen hebt is onzin, dan is het al te laat. Spoelen is preventief.
Ik heb er meerdere gereden. En voor een X5 kandidaat is er maar 1 goed advies. Koop een 5-serie touring. Bijna net zoveel ruimte. Veel comfortabeler. Veel leuker sturen. Veel zuiniger. Veel sneller. Etc…
@hfdude: o ja. En heeeeel veel stiller.
@hfdude:

Het enige echt juiste antwoord .. + 1 ..
@hfdude: hoger rijden is comfortabeler naar mijn mening
@brandon1997: voor iemand van 1997 is u vroeg bejaard
@brandon1997: oneens. Het is wel comfortabeler dat je overzicht hebt en beter kan anticiperen. Ik heb een erg slechte rug en in de 5- touring heb ik met de comfortzetels exact dezelfde zitpositienals in de X5. Alleen wat lager…
@hfdude: Ben ik niet met je eens, een X5 kan ook een werkpaard zijn. De trekkracht is echt fenomenaal, zeker de 40 en 50d, ideaal voor aanhangers, een touring kan veel minder trekken.
Ik heb nog een paar aanvullingen op dit artikel:
-loslatende bekleding van het dashboard
-water in de achterlichten
-lekke luchtvering
-random motorstoringen
-verf op hart stuurwiel laat los
@rudyv: deze herken ik dan weer niet. Wel steeds kapot dynamisch onderstel door kabelbreuken enzo. Moeilijke diagnose ook. Dealer zegt standaard hele veerboot vervangen.
@hfdude: veerboot? Soms heeft de autocorrectie toch wel humor.
@wouter. Van vrienden die in een X5 hebben gereden kreeg ik te horen dat de standaard 3 liter diesel met 235 pk ondergemotoriseerd doet aanvoelen. Ik kreeg als advies dat als ik een X5 wil rijden, ik beter af ben met de ‘sd’ versie die beschikt over 285 pk. Laatstgenoemde is echter prijziger. Wat was jouw ervaring met de X5 waarin je hebt gereden?
@barbro: helemaal mee eens. Ik zou enkel voor de 40d gaan als je wilt dieselen. De Lci versie welteverstaan.
@hfdude: de 40d valt helaas buiten mijn budget. Ik heb een budget van rond de 35k waarbij ik 30k wil spenderen aan de auto en 5k achter de hand wil houden voor onderhoud etc..
@barbro: Mijn schoonmoeder heeft een 2009 (of 2008) SD sinds nieuw, waar ik veel uurtjes in heb gereden, en voor een diesel SUV is het gewoon een raket. Loopt echt prachtig, totaal geen problemen om snellere auto’s, zoals SL500, bij te houden op 200 km/u/. Geen idee hoe de zwakkere X5 diesels rijden, maar ik was onder de indruk van de SD.
Met veel plezier 3 jaar in een serie 1 (4,6V8) gereden. Inderdaad ook een luchtveringprobleem gehad maar dat bleek slechts door een kapotte zekering te komen. Ik rijd maar 14000km per jaar dus het verbruik van 1:6.5 was net acceptabel.
Nu een serie 2 gekozen met 3.0 V6 in de hoop dat die minder zou zuipen. Haal nu 1:7… en minder lol dan die 8 cilinder.
Ik zou het liefst de diesel nemen maar dat is voor mij te kosteninefficient. Hij rijdt wel heerlijk! Alle denkbare opties zitten er op en blijven gewoon werken.
@polpol33: wel bijzonder. Met welk merk heb je de motor geswapt?
@hfdude: serie 1 had 4.4, 4,6 en 4,8 benzine 8 cilinders.
Nu een 6 cilinder lijn idd 3.0
@polpol33: 4.8i toch? Hebben wij ook gehad, heerlijke auto was dat
@polpol33: Heb een keer een proefrit in een 3.0i gemaakt en die is eigenlijk onderbemeten voor de auto. Is geen V6 natuurlijk. ;-)
Mooie auto, maar ziet er wel een beetje gedateerd uit.

De Touareg blijf ik de mooiste SUV vinden van alle concurrenten. De facelift uit 2007 ziet er nog steeds goed uit, vind ik.
Betrouwbare wagen op pano dak na. De 3.0si (N52) heeft last van tikkende hydraulische klepstoters, niet schadelijk maar klinkt stationair als een diesel :)
ZF raad aan om iedere 100K kilometers de olie en filter van de bak te vervangen. Spoelen, zeker met agressieve additieven, is niet aan te raden. Met oliewissel interval van 30K en remblokken 40K valt onderhoud best mee. Met de mijne nu 230K op LPG gereden dus relatief goekoop rijden kan zeker.
Er is inderdaad t.o.v. z’n voorganger een behoorlijke stap voorwaarts gemaakt op de betrouwbaarheid, maar bij iedere X5 zonder (paarden) trailer, vraag ik me af waarom de eigenaar zich van een 5serie touring heeft onthouden.
@creaminator: dat is wel een dingetje. Met m’n X5 mocht ik 3500kg trekken. Nu met de 5-touring 2500kg
Paar duizend euro per jaar reserveren voor onderhoud is niet overdreven en dan nog de wegenbelasting en verzekering. Dus niet kopen van je laatste centen. Maar dat geldt voor al dit soort autos.
Mooie auto. Maar het rijdt echt ruk. Totaal niet comfortabel vergeleken met een Range/Land.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).