Dit kost de leukste Audi R8 in Nederland

Auteur: , 36 Reacties

Atmosferisch en premium: dat staat garant voor aantrekkelijke prijzen.

R8 RWD

Al sinds 2007 is de Audi R8 een vaste toevoeging aan het gamma van het Ingolstadtse merk. Ietwat onverwacht voor een merk als Audi, maar hij blijkt voor zijn segment relatief succesvol. Het begon ooit als een middenmotor-supercar met de 4.2 FSI V8 die Audi in meer modellen gebruikte. Sinds 2009 leent de R8 zijn 5.2 FSI V10 uit de Lamborghini Gallardo. Bij de nieuwe generatie dropte Audi de 4.2 en groeide de auto dichter naar zijn Lambo-broer toe. Ook qua vermogen: beide modellen hebben een topversie (de Performante niet meegerekend) met 610 pk.

Audi heeft echter altijd de R8 geleverd in combinatie met quattro. De Huracán leent deze vierwielaandrijving, maar die heeft sinds 2015 ook een versie die de puristische supercarliefhebber misschien beter kan waarderen: de Huracán LP580-2. Audi leende dit als inspiratie voor de Audi R8 RWS, maar dat lag toch iets anders dan je misschien verwachtte. Ten eerste kwam de auto twee jaar na de LP580-2, pas in 2017. Ten tweede gaat het om een gelimiteerde editie en dus geen aanvulling op het standaardassortiment. En ten derde is dat laatste een recept voor een hele dure R8. Toch was de auto een stukje goedkoper dan de R8 quattro: 219.090 euro.

Dat even ter context. De R8 is vorig jaar gefacelift en dat levert nieuwe prijzen op. Maar nu, vrij laat, wordt de achterwielaangedreven R8 ook opnieuw opgenomen in het assortiment. Geen gelimiteerde editie, gewoon de R8 RWD en je kunt hem bestellen zolang de voorraad strekt. Nu heeft Audi de prijzen onthuld van de nieuwe achterwielaangedreven R8. Een lange intro, maar goed, voor de dag ermee.

R8 RWD

225.595 euro. Voor minder hoef je de Audi dealer niet te verlaten met een R8 RWD in handen. Voor de Spyder geldt een vanafprijs van 241.055 euro. Je krijgt dan die welbekende 5.2 FSI met 540 pk, waarmee je van 0 naar 100 sprint in 3,7 seconden en de koek op is bij 320 km/u. Je kunt hem nu configureren, wij pakken even de concurrenten erbij.

Lamborghini Huracan LP580-2
De achterwielaangedreven Lamborghini Huracán kost je 247.221 euro. Dat is meer geld, maar je krijgt dan ook ietsje meer. Dezelfde motor is goed voor 580 pk en een sprinttijd van 3,4 seconden. De topsnelheid is gelijk en ook heb je bij de Huracán de optie om dakloos te gaan. Als rauwe cijfers je niks interesseren, is de R8 een betere optie. Maar voor een klein beetje extra punch is de Huracán beter.

McLaren 570GT
Bij McLaren kun je ook shoppen voor een middenmotor-supercar met een luxueuze insteek. Dat is de 570GT en die mag je meenemen voor 250.200 euro. Je kunt de GT niet krijgen als Spider en je krijgt een kleinere motor: een 3.8 liter V8, maar wel met twee turbo’s. De auto levert motorisch echter net als de Huracán een beetje extra vergeleken met de R8: 570 pk. De sprint is ook gepiept in een iets snellere 3,4 seconden naar de 100 met een topsnelheid van 328 km/u. Als je iets van die luxe inlevert voor een wat ‘rauwere’ supercar, kom je op de 570S terecht. Motorisch gelijkwaardig aan de GT, maar wel ietsje sneller (3,2 seconden naar de 100) en goedkoper (233.800 euro) én als Spider leverbaar. En als je qua specs op het niveau van de R8 wil zitten, kom je uit op de 540C met een sprinttijd van 3,5 seconden en een topsnelheid van 320 km/u. Die is wel goedkoper: 211.700 euro. En ook als Spider beschikbaar.

De McLaren 570GT: de meest luxueuze Mac ooit

Mercedes-AMG GT R (C190)
De Mercedes-AMG GT R is vergelijkbaar met de R8 omdat het een snelle ‘supersportwagen’ (we durven het niet precies een supercar te noemen) met achterwielaandrijving is. Het is echter in plaats van een basisversie (zoals alle bovenstaanden en de R8) het topmodel van de AMG GT-reeks. De AMG GT R kost 227.266 euro en is daarmee bijna exact even duur als de R8 RWD. In dit vergelijk is het de krachtigste optie: 585 pk. De kracht wordt opgewekt uit een 4.0 liter V8 met twee turbo’s. Qua layout is de auto ietsje anders door zijn motor voorin, maar qua specificaties is hij ook vergelijkbaar met de R8. 3,5 seconden naar de 100 en een topsnelheid van 319 km/u. Door zijn motor voorin krijg je echter een royale kofferbak en ook het interieur is bepaald geen kerker. Misschien wel de belangrijkste concurrent van de R8 RWD, al zijn de eerder genoemde concurrenten qua layout vergelijkbaarder. Wat wél vergelijkbaar is: de AMG GT R is er sinds kort ook als Roadster.

AMG GT R36 reacties

Wacht wacht wacht. Dus als ik het goed begrijp zit ik eerder op de 100 met die Trackhawk van een paar artikelen terug dan met deze R8? Haha dit gaat helemaal nergens meer over! Jaja ik snap dat bij de eerste bocht blabla. Het dringt nu pas tot me door hoe bloedstollend snel zo’n zwarte vrieskist is!
@basbasbas: koop dan!
@basbasbas: vrieskist ook🤣
@basbasbas: t-r-a-c-t-i-e. Je koopt deze R8 omdat je daar minder van wilt.
De leukste R8 is stiekem de TT RS
@bsxc2: Idd. Een 5 cilinder turbo. En de lijnen kloppen ook veel beter bij een TT dan bij een R8.
Doe dan maar gewoon een standaard Carrera. Zat snel, en het geld dat je uitspaart, kan mooi uitgegeven worden aan benzine.
Waarschijnlijk een onpopulaire mening: maar ik zou de R8 verkiezen boven de Lamborghini. Ik vind hem gewoon mooier en de McLaren doet me niets. Mercedes vind meh… Hij klopt qua uiterlijk niet voor mijn gevoel
impopulair* onpopulair is geen woord. Excuus
@beast95: ik ben als Audioot altijd al fan geweest van de R8, misschien dus wel een beetje qua persoonlijke bias. Ik vond hem ook het mooist in een ingetogen kleur. Want zo’n Lambo koop je in het oranje voor het ‘kijk mij’ effect. Een R8 koop je juist omdat je de specs van die Lambo wil, maar dan in een soort opgeleukte Audi TT waarmee je in theorie minder bekijks trekt.

En dat één van de weinige auto’s die heden ten dage nog met atmosferische V10 geleverd wordt, een Audi is: dat vind ik briljant. Audi zou er als de kippen bij zijn om een V8 of zelfs V6 als topmotorisering voor de nieuwe R8 te leveren. Maar dat doen ze niet.

Ik vind hem briljant. Ook na deze facelift.
@720s: grappig hoe meningen kunnen verschillen. Ik vind de Audi juist meer een ‘kijk mij’ factor hebben dan de Lambo. Die vind ik op de foto best wel saai uitzien. Terwijl die R8 in grijze kleur en al mijn aandacht heeft. Enige waarop de Lambo het wint is factor badge, als de sleutels op tafel liggen dan weten we allemaal wel wie er wint met ‘kijk mij’.
@beast95: Deze facelift R8 vind ik heel geslaagd en de afwerking is zoals altijd top, maar zou toch voor de McLaren 540C kiezen. De technologie omtrent hun opbouw vind ik heel mooi en doordacht. De Lambo heeft teveel YT-gehalte gekregen.
Ik snap nog steeds niet waarom ze bij Audi niet gewoon een v8 in dat ding knallen als instapper. Ook om van het Aldi-Huracan imago af te komen bij de R8. Uit dit lijstje graag de 570gt. Puur omdat je die het minst ziet in real life.
@fmgarcia: waar woon je? Monaco?
@janmetdelangeachternaam: Ik zie de 570 nooit amg gt en de andere 2 dagelijks bijna. Gewoon in Amsterdam NL.
@janmetdelangeachternaam: De 570 heb ik in real life maar 2x gezien. Eén op de Autobahn (tegen heel hoge snelheid) en eentje op de ring van Antwerpen (een Nederlander met een 570S). De overige McL’s die ik “gespot” heb was op beurzen of circuit’s. Wat ik niet meetel als “real life”!
Zo lullig dat je met dit hele rijtje auto’s elk stoplichtsprintje verliest van een ordinaire tesla.
@bastiaan23: tot je bij de eerste bocht komt..
@bastiaan23: Mee eens, maar toch heb je met een auto zoals de AMG GT (die ik toevallig heb 😉) toch een hele andere ervaring dan met zo’n ding van mr Musk. Alhoewel op termijn zullen alle super ars er toch aan moeten geloven.
@monaco: *cars pfffff
@monaco: dat kan ik me voorstellen. Rijbeleving is ook meer dan alleen stoplichtspintjes.
@bastiaan23: dat boeit toch niemand ook meer sinds er EV’s zijn?!
@ghost: zou er persoonlijk toch een beetje van balen… Als ik zoveel geld stuk sla op een supercar wil ik ook graag op alle punten de snelste zijn.
@bastiaan23: dat is dan persoonlijk, mij boeit het toch al jaren niet (meer). Altijd als je denkt dat je de snelste bent (geen idee waarom je dat uberhaubt wilt zijn maar terzijde) is er wel een aziaat die sneller is, en het anders net even beter kan..
Voor 22k meer zou ik altijd voor het Italiaanse neefje gaan!
@pindakoning: we weten allebei dat dat geen Italiaan is, net zoiets als een Turkse pizzaria met van die Italiaanse vlaggetjes op de ramen geplakt.
Tot de facelift was het best een mooie auto. Maar dat ze nu ook die irritante kinderachtige A1 ‘oer’ quattro gleufjes in de motorkap hebben aangebracht, brrr wat lelijk!
Als deze een handbak had👌🏼
Er was toch ook sprake van een r8 5 cylinder?
@papa: Klopt, was. Misschien als I5 met hybride tech bij de volgende, of zo.
@papa: Klopt, die hebben ze uiteindelijk toch TT-RS genoemd.
Die Mercedes is zoooo lekker. Vind hem stiekem mooier dan een carrera. Hoeft voor mij ook niet de GT-r te zijn. Die lange neus heeft iets E-type-achtig.
Lambo’s zijn voor voetballers en die R8 heeft wel wat maar blijft beetje een grijze muis, blijft een Audi ook. Knap maar toch nooit mijn eerste keuze. Smaken he…
Ik vind de R8 vrij weinig vermogen hebben voor een 5.2. Niet dat het perse nodig is, maar 600 pk zal uit zo’n blok toch minimaal moeten komen.
Ik als audi fan vond ‘m voor de update mooier.
Tja, de RWS was natuurlijk al een voorbode, en nu definitief in het segment. En als het verkoopt, waarom ook niet? Persoonlijk zou voor mij een uitschakelbaar systeem het beste zijn. Alle grip en het jaar rond genieten, en af en toe op een veilig moment de voorwielen uitzetten om even een stukje dwars te gaan.
Tja, de RWS was natuurlijk al een voorbode, en nu definitief in het segment. En als het verkoopt, waarom ook niet? Persoonlijk zou voor mij een uitschakelbaar systeem het beste zijn. Alle grip en het jaar rond genieten, en af en toe op een veilig moment de voorwielen uitzetten om even een stukje dwars te gaan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).