Dit zegt het Klimaatakkoord over tweedehands auto’s

Auteur: , 68 Reacties

Er moeten afspraken gemaakt worden die bijdragen aan een toegankelijk en aantrekkelijk aanbod van tweedehands elektrische auto’s...

Exploderende occasionimport sloopt oude record

Zoals we gisteren konden vernemen, wil het kabinet elektrische personenauto’s versneld invoeren zodat er in 2030 een 100% emissieloze autoverkoop is. Er is daarbij gekeken naar de mogelijkheden voor normering, samenwerking met andere Europese koplopers, eventuele grenseffecten, etc. Er is echter ook expliciet gekeken naar de mogelijkheden om de tweedehandsmarkt op gang te brengen. Al gaat dat slechts om een paar zinnen, we willen ze toch even delen.

Tweedehands auto’s
Voor een brede beschikbaarheid van elektrische auto’s in Nederland is het van belang dat ook de tweedehandsmarkt tot wasdom gaat komen. Voor een deel is het een kwestie van tijd voordat de
modellen die op de markt komen voldoen aan de behoefte van de consumenten. Tegelijkertijd zijn verschillende maatregelen in deze afspraken opgenomen die dit kunnen verbeteren:
• Een lage BPM en MRB voor emissieloze auto’s om het prijsverschil met brandstofauto’s zo beperkt mogelijk te houden, zoals een MRB-vrijstelling tot en met 2024.
• Het onderzoeken van de mogelijkheden om de subsidie voor emissieloze auto’s te koppelen aan een beperking op de export waardoor de auto’s langer in Nederland beschikbaar blijven.
• Het verkennen van acties om inzicht in de levensduur en oplaadcapaciteit van een gebruikte elektrische auto voor de consument Europees wettelijk af te dwingen.
• Het verkennen van de mogelijkheden om gebruikte batterijen tegen hun reële waarde in te kunnen zetten in de stabilisering van het elektriciteitsnetwerk. Dit zal een positief effect hebben op de restwaarde van auto’s.
• Het onderzoeken van de haalbaarheid van het leasen van tweedehands elektrische auto’s.

Ok, heel veel “onderzoeken” en “verkennen” dus. Wat betreft de restwaarde geeft men aan dat Partijen (Rijksoverheid, ANWB, BOVAG, Vereniging DOET, RAI Vereniging en de Vereniging Elektrische Rijders) zich gaan inzetten om inzicht in de levensduur en oplaadcapaciteit van een gebruikte elektrische auto voor de consument Europeesrechterlijk af te dwingen en daar gezamenlijk de lobby voor te voeren. Op basis van dit inzicht wordt het ook mogelijk voor marktpartijen om verlengde garantieproducten te ontwikkelen, gericht op de tweedehandsmarkt. Partijen zouden daarom zo spoedig mogelijk een uniforme batterijcheck in moeten voeren. Zodra dit mogelijk is wordt aan de batterijcheck een garantietermijn verbonden.

Naast het leasen van elektrische auto’s is het ook belangrijk om het leasen van tweedehands elektrische auto’s mogelijk te maken. Partijen onderzoeken daarom volgend jaar (2019) de haalbaarheid van het leasen van elektrische occasions. Hun aanbevelingen voor een kansrijke occasionleasemarkt worden voor 1 januari 2020 gepubliceerd.

UPDATE: we hebben ook een overzicht van de maatregelen ivm subsidies en bijtelling en de plannen voor auto’s op waterstof.

Beeld: tweedehands E63 Estate, door @wolfssjrd68 reacties

Wat wij ervan vinden is uiteraard volkomen onbelangrijk.
@desjonnies: Als we nu allemaal Hero Brinkman hadden gestemd, was het niet zover gekomen!
@desjonnies:

Er staat dan ook geen tyfus ..
Althans .. er staat in .. we kijken over 12 jaar wel een beetje hoe het erbij staat ..
@lincoln: Je slaat de spijker op zijn kop. Waarom?
@lincoln: Er staat Genoeg !
Er staat duidelijk dat de gewone auto nog duurder gaat worden en de gewone man gaat betalen voor de speeltjes van de mensen met genoeg poen die praktischd EVs kunnen betalen van 50K plus tot rustig 1.5 ton.
@desjonnies: Pappen en nathouden politiek… maak nou ook eens een aanpassing op die belachelijke bijtelling regel. Nu moet je bijvoorbeeld een nieuwe tesla bestellen om nog van de 4% te kunnen profiteren…
Koop je een tweedehands model-s voor 35k moet je de volle bijtellig gaan betalen, ondanks dat het ding 4-5jaar oud is. BELACHELIJK!
Laat ze eerst maar eens komen met een fatsoenlijke actieradius, ik rij veel kilometers en ben daarom een diesel nodig en kan niet om de 200 kilometer een uur bij een laadpaal staan
@rossi46audi: heb een soortgelijk probleem. De afstand is t.z.t. denk ik minder een probleem. Als je ziet wat dat de reikwijdte in een paar jaar van ergens 100km al min 300km is. Maar ze vergeten dat er ook auto’s zijn die met regelmaat een aanhanger (ca 1750kg) moeten voortrekken en alleen de tesla X kan nu zoiets maar ik heb geen 100.000 over voor een niet zo’n mooie hoge auto met vleugeldeuren.
@jpoers: daarbij is de verminderd de actieradius enorm als er een aanhanger achter zit. Waardoor je nog bijna nergens komt.
@jpoers: Heb je de etron al besteld?
@jpoers: Er komt een Pickup truck uit de USA aan die een flatgebouw kan trekken dus dat probleem is ook opgelost en waarschijnlijk voor de prijs van een standaard Dodge Ram
@rossi46audi: mooi toch, leveranciers kunnen de vraag nu al niet aan.

Ik snap de drang niet van mensen om continue te roepen dat het voor hen geen optie is. Denk ik verder als je eigen wereld.
@flutterby: verder dan*
@flutterby: omdat het voor veel mensen ook echt geen optie is, bouwbedrijven, zzp’ers, logistiek ,vakantie verkeer enz enz. Daarom mogen mensen toch gewoon wel zeggen dat het voor hen geen optie is of moeten we het maar gewoon accepteren en onze mond houden?
@rossi46audi: je moet accepteren dat je niet als eerste zal overgaan en dat die problemen vanzelf worden opgelost en ze meestal eigenlijk helemaal al geen probleem zijn.
@rossi46audi: Moet Rutte nu ook nog elektrische auto’s gaan maken?
Voor een lange termijn visie, vind ik wat er nu bedacht wordt behoorlijk kortzichtig…
Second hand car salesmen ..

Hoger schat ik politici dan ook niet in ..
@lincoln: ik heb nog meer respect voor Seats & Sofa medewerkers, ze verkoper noemen is nog te hoog gegrepen.
Laat ze eerst de wereldwijde veeteelt en landbouw (en bijbehorende ontbossing) maar is aanpakken, de permanente schade die dat aanricht aan deze aardkloot is veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel groter dan het hele traject van grondstof tot rondrijdende auto’s met verbrandingsmotor.
Verder vind ik dat mensen de keuze moeten hebben om te kopen wat ze willen. Als Nederland in 2030 straks als enige elektrische auto’s heeft ga ik wel lekker over de grens zitten, want ik kan me niet voorstellen dat onze Belgische en Duitse buren zulke onzin gaan invoeren. :)
Verder zal de werkeloosheid in de automotive sector flink gaan toenemen. Want ipv 10 monteurs heb je er straks nog maar 2 nodig.
En verder zijn elektrische auto’s stervensduur qua onderhoud. Accu’s gaan sowieso allemaal stuk. Eventuele winstmarges van fabrikanten zal daar in gaan zitten (desnoods via kartelvorming). Dingen kosten nu al 10.000-15.000 euro excl montage, dus dat kan “Jan Modaal” helemaal niet opbrengen. :)
Kortom het wordt tijd voor een geel hesje…
@specht: Veel plezier in de kou!
@Specht: waarom niet beide? Zelfs Maersk heeft de doelstelling voor 0 gram CO2 uitstoot.
@flutterby: gaat ze voorlopig nog niet lukken, de laatste twee Maersk containers die ik zag stonden op een Scania V8 diesel en een gigantisch vrachtschip op stookolie.
@theblazerunner: 2050 pas he.. die schepen schrijven niet in één dag af..
@flutterby: sommige mensen blijven die 0 g slikken he. Hoe goedgelovig ben je dan.
@bogey: slik jij liever meer gram?
@Specht: beste specht, totnu toe is bewezen dat er meer dan 700.000 km probleemloos gereden kan worden en de laadcapaciteit meer als 80% blijft. De batterijen die onder die capaciteit komen worden gebruikt als buffers voor thuisinstallatie en solarparken.
Wst echt niet meer zou werken kan bijna 100% worden gerecycled. Aan je reactie te zien heb je je niet goed ingelezen, Geeft niks maar denk wel dat het goed is om feitelijk te blijven ipv te papagaaien.
@gokartmozart: bewezen? Linkje?
@specht: Wie is ze? En als ze het kabinet is, wat denk je dat ze in Brazilië gaan zeggen als Mark Rutte ze de les gaat lezen over ontbossing terwijl hij in Nederland niet het minste wil doen om CO2 uitstoot te reduceren? Het is de bedoeling dat over 12 2 miljoen auto’s elektrisch zijn. Dat is nog geen 25% van alle auto’s in Nederland. Auto’s dragen 20% bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Daar kan een heleboel worden gewonnen.
@Specht: wacht nou gewoon met drinken tot in ieder geval na 14:00.
@Specht: Ook politiek volgt de weg van de minste weerstand… Wel goed dat ze willen voorkomen dat elektrische auto’s massaal geëxporteerd worden. Wat nu ook met hybrides gebeurt.. Ampera’s V60s en de prius etc. Worden massaal geëxporteerd. Zonde, beter om ze hier te houden voor mensen die interesse hebben in een schone auto en het voordeel van elektrisch rijden willen benutten.
@specht: Schade van ontbossing? plant vandaag boompjes terug en je over enkele tientallen jaren is bijna alle schade daarvan ongedaan gemaakt. Elke liter aardolie (of kolen) duurt duizenden tot miljoenen jaren voordat het weer terug olie of kolen is. Eerst de langst durende kringloop aanpakken want deze schade is onomkeerbaar. Wat overigens niet betekent dat ik ontbossing een goed idee vind, integendeel.
@Specht: je hebt er veel verstand van.
@specht: exact het zelfde, moment dat het niet meer mag hier, ben ik dezelfde dag nog uitgeschreven uit nl en mn spullen gepakt. ik ga niet in een land zitten waar ik het geen waar ik het meest van geniet niet meer kan doen/uitvoeren, puur omdat er een paar beertjes in het noorden anders zonder grond zijn etc…laat ze eerst de industrie en veeboeren aanpakken ipv ons, die maken idd vele malen meer uitstoot dan wij ooit in ons leven met de autos zullen maken, maar daar hoor je de overheid niet over, want bij ons is meer geld te halen natuurlijk…
@Specht: precies! En het liefst gun ik iedereen een lekkere 6 cilinder
Subsidie (deels) terugbetalen bij export lijkt me een goed plan.
Trump, neem Europa er maar bij.
@dutchdriftking: Laat die gast aub in Amerika zitten. Die is all druk bezig met de verwoesting van de USA en als hij niet oppast neemt hij nog een aantal westerse landen mee in het graf.
@dutchdriftking: echt niet hebben hier al zelf een liegende mafketel . Di eheet
@justsomebody: Ja, dat idealistje van een Klavertje is een liegende maftekel inderdaad! Net als de rest van de tweede kamer!
Kunnen we niet met pak weg 80% van alle Nederlands een Afrikaans land betrekken? Goede temperatuur, minder regels en als we met zoveel zijn kunnen we gewoon verder zoals nu :p
@stuko: yup, malaria is a hoot. Burgeroorlogen ook. Enjoy.
@stuko: dat is al eerder gedaan. Het kan heel lang goed gaan maar op termijn wordt je kop eraf gehakt.
@alfalfa: tenzij je koning van België bent. Dan hak je 10 miljoen hoofden af.
@pomoek: je bedoelt handen.
@stuko: tsja al onze tweede hansjes van 10 jaar geleden staan daar al, kun je ze terugkopen
Het zal wellicht even wennen zijn voor veel andere autokopers, maar ik heb weinig bezwaren tegen 100% emissieloze autoverkoop.

Natuurlijk is het in de winter even afzien als je in de vrieskou buiten of in een oude onverwarmde loods rillend van de kou staat te kwijlen bij je nieuwe occasion en je vrouw en kinderen beginnen te jengelen dat ze naar huis willen.

Maar ik denk maar zo, voor dat behaaglijk verwarmde, en in de zomer heerlijk koele geairconditioneerde luxe glaspaleis bij de dealer moet ik wel bijbetalen, terwijl ik er niets van mee naar huis kan nemen als ik daar een auto koop.

En zodra ik met mijn nieuwe aanwinst huiswaarts rijdt en de V8 even flink laat werken om hem te horen grommen en de kachel lekker op te stoken ben ik dat kleine ongerief tijdens de aankoopfase zo weer vergeten.
@moveyourmind:
Ik moest hier even over nadenken. En moest toen lachen.
De gemiddelde leeftijd van een auto is 10 jaar. We zijn nu 2018 (bijna 2019). De plannen gaan over de verkoop van wagens, niet het eigendom en gebruik. Een ICE die je nu nieuw koopt, is in 2030 twaalf jaar oud. Als je voor die tijd een tweedehands ICE-auto aanschaft, kan je er nog gewoon mee blijven rijden. Ook na 2030. Op voorwaarde dat de uitstoot niet uit de klauw loopt. Er is inderdaad een probleem, maar die ligt niet in de tweedehandsmarkt van ICE-voertuigen. Die ligt in de klimaatopwarming. Tijd om de koppen te keren, heren. Er zit een brein in dat hoofd van je, gebruik het.
Wat mij allereerst opvalt is dat we met ons allen eerst maar eens weer behoorlijk Nederlands leren lezen én schrijven.

On topic dan:
Mooi dat er nagedacht wordt over de betaalbaarheid en betrouwbaarheid van een e-mobiel en het hergebruik van de accu’s. Prima zaak, ik zie wel wat er uit gaat komen. In elk geval zijn het stappen voorwaarts.
@frank2b: bedoel je:

“Het valt mij op dat we eerst behoorlijk Nederlands moeten leren lezen en schijven.”

“Wat mij allereerst opvalt is dat we met ons allen eerst maar eens weer behoorlijk Nederlands leren lezen én schrijven.”

Beetje kromme zin namelijk. Ook behoefte aan een lesje?

En waarom moet dat? Help dat de CO2 uitstoot te verminderen?


@jaapies: Vandaar ook ‘met zijn allen’! Dank voor het herstelwerk.

Nee, de CO2 uitstoot zal niet enorm dalen, maar de bloeddruk wel.
Verandering. Het is zo verschrikkelijk eng voor velen. Auto’s op benzine of diesel is net als roken op je werkplek of in een restaurant zo’n 20 a 30 jaar geleden. Toen was er ook veel weerstand als je nu terugkijkt dan denk je waarom hebben we het niet eerder gedaan?

Auto’s is het net zo. De gassen die ze uitstoten en het geluid die ze maken is gewoon niet gezond. Durf te wedden dat als we auto’s op fossiele brandstof achter ons hebben gelaten en we er op terugkijken dat we dan ook tot de conclusie komen dat we het eerder hadden moeten doen.
@Rick-dos: klopt als een bus.
@Rick-dos: emissieloos bestaat niet. Tenminste niet zolang energiecentrales nog worden gestookt met kolen, gas, hout of andere te verbranden stoffen.
@avdb55: Zo’n 100 jaar geleden zeiden mensen dat paard en wagen nooit zonder paard kan. Zo’n 100 jaar geleden zei men ook dat we niet konden vliegen. Zo’n 60 jaar geleden zei men dat we nooit de maan zullen bereiken. Zo’n 40 jaar geleden zei men dat we nooit mobiel zullen bellen omdat we al vaste telefonie hadden. Zo 25 jaar geleden zeiden we dat we het internet niet nodig hadden. Zo’n 20 jaar geleden zeiden we dat een auto op batterijen niet verder dan 100 km zou komen.

Kijk waar we nu staan. Ik heb niets met uitspraken als “bestaat niet”, “lukt niet of “kan niet” want telkensmaal is gebleken dat die uitspraken achterhaald worden.

We staan ook niet aan het eind van deze reis maar aan het begin er van. Wat nu nog niet is zal in de toekomst zijn.
@rick-dos: Paard en wagen/vast bellen/brieven schrijven ipv emailen allemaal nooit verboden of afgedwongen/bestraft/onevenredig belast eerder andersom alles is vele malen goedkoper als de moderne “oplossing” !! Dus maak de electrische auto onweerstaanbaar (Elon Musk/die elec. USA pick-up) dat de mensen hem graag willen en dan is het een leuke bijkomstigheid dat het “beter” is voor het milieu. Geen Gestapo praktijken graag dank u.
@robusa: P.S. al die dingen zijn uitgevonden om het de mensen gemakkelijker te maken of meer luxe te bieden maar nogmaals niet om eerder ontwikkelde dingen te verbieden.
@rick-dos: Vreemde vergelijking en klopt ook nog eens niet.
Rokers zijn niet gedwongen te stoppen ze hebben alleen een andere plek moeten opzoeken thuis/in de auto sigaretten zijn niet verboden alleen duurder gemaakt en de rest is ook gelul. Je vergeet dat er miljarden mensen zijn die elke dag het eten voor die dag moeten verdienen/regelen of 1 a 2 dollar per uur verdienen die geven geen fuck om het klimaatmaar om het overleven van die dag/week. (China,India,Afrika,Midden Oosten,Rusland,Zuid en Midden Amerika enz enz)
Industrie,scheepvaart,veeteelt,vliegverkeer en natuurverschijnselen zijn de grootste vervuilers trouwens en nu wil dat NL van alle landen beginnen met het beste sukkeltje vd klas te zijn lol.
Waar rijden al die electrische auto’s trouwens op Ricky ? Moeten die zonnepanelen/windmolens/miljoenen laadpalen niet gemaakt worden door dezelfde vervuilende industrie (liefst uit China/India want zo lekker goedkoop lol) terwijl windmolens niet echt rendabel blijken te zijn, mensen die er in de buurt wonen ziek maakt. Al die electriciteit die ze nodig gaan hebben kan nooit opgebracht worden,netwerk moet verbeterd en geupgrade worden wat miljarden gaat kosten en weer meer grondstoffen uit China.
Het gaat ook nog eens om het schijt hebben aan de burgers van NL en gewoon maar alles van hogerhand opdringen onder de noemer van klimaatsprookjes, waar zijn alle zure regen verhalen bv.
Oftewel zo blij met Trump nog steeds en zonder Parijs/Marrakesh/benzine auto verbod/wir schaffen das enz enz.
P.S. Ook succes met de warmtepompen lol.
@Rick-dos: Spreek lekker voor je zelf. Ik heb nog geen seconde gedacht “waarom hebben we dat niet eerder gedaan” op al jouw punten. Daarnaast is in mijn optiek elektrisch rijden een E-volutie en zeker geen RE-volutie. Persoonlijk zie ik meer heil in waterstof. Dat is een proces waar waterdamp de enige uitstoot van je auto is. Laten de ‘grote mannen’zich maar eens focussen op het vergroenen en goedkoper maken van dat proces. Dan hebben we werkelijke winst. Windmolens e.d. zullen nooit in staat zijn om de elektriciteitsbehoefte van de mensheid 100% te vervullen. Concentreren op elektrisch rijden is in mijn optiek net zo kortzichtig als het rookverbod.
Los van dit alles; grootste nieuwe probleem wat we hebben is mining van cryptocurrency. Niet te bevatten bijna hoe zwaar dit het milieu belast. Google maar eens
@gokartmozart: Haha, ja googlen. Dàt is milieuvriendelijk zeg! Van elke zoekopdracht gaat er spontaan een veld viooltjes bloeien zoveel co2 veroorzaakt dat.
Waarom lukt het maar niet om het het autogebruik te belasten en blijft de overheid doorgaan met het belasten van het bezit van de auto? Er staat heel mooi dat er tot 2024 géén MRB wordt geheven op elektrische voertuigen. Met andere woorden: Vanaf 2024 dus wel!
Het gebruik van auto’s levert uitstoot op. Zolang ze langs de kant van de weg staan geparkeerd zijn ze schoner dan een paard.
“Het onderzoeken van de mogelijkheden om de subsidie voor emissieloze auto’s te koppelen aan een beperking op de export waardoor de auto’s langer in Nederland beschikbaar blijven.”

Nu al….
Over 11 jaar pas, boeien gewoon gas erop er nu. Zien we dan wel weer.
Ze zoeken het maar uit. Ik ga pas in een elektrische auto rijden zodra je gedwongen wordt! En dan doe ik het nog niet!
@venividivici: Groot gelijk! Fietsen is ook veel beter voor u! ;)
@frank2b: Fietsen? Ik ben al in onderhandeling met een boer om zijn paard en wagen over te kopen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).