
Ook nieuwe benzineauto’s blijven populair blijkt uit de autoverkopen van Europa in 2024.
Hier in Nederland werden de autoverkopen van 2024 al op 1 januari door de Bovag gedeeld. Even later verschenen de verkoopcijfers van automerken in België en nu zijn ook de autoverkopen van heel Europa in 2024 bekend. We nemen de belangrijkste conclusies met je door.
In Nederland is een hybride aandrijflijn de populairste krachtbron bij nieuwe auto’s. 41,9 procent van de nieuwe auto’s met gele platen had een mix van een verbrandingsmotor en een elektromotor. Op plaats twee vinden we de EV (34,7 procent) en daarna pas de benzineauto (21,9 procent). Om de verschillen in Europa aan te tonen, haal ik de verkoopcijfers in België erbij.
Een benzinemotor is bij onze zuiderburen veruit de populairste aandrijflijn. 41,7 procent van de nieuwe auto’s heeft alleen een benzinemotor. Hierna volgen de volledig elektrische auto’s (28,5 procent) en dan pas de hybrides (24,2 procent). Diesel speelt nog maar een kleine rol met een marktaandeel van 4,9 procent (1 procent in Nederland).
Autoverkopen van Europa in 2024
Mik je alle verkopen in Europese landen van afgelopen jaar bij elkaar, dan heb je een dataset van 10,6 miljoen nieuwe auto’s. Dit zijn er 0,8 procent meer dan in 2023. Van al deze auto’s heeft de grootste groep een hybride aandrijflijn. 7,3 procent is een plug-in hybride, terwijl 31,4 procent een combinatie heeft van een verbrandingsmotor en een elektromotor op een andere manier. Denk aan bijvoorbeeld mild-hybrides en EV’s met range-extenders.
De elektrische auto blijft over heel Europa gemeten een beetje achter. Ten opzichte van 2023 werden er vorig jaar 5,9 procent minder EV’s verkocht. Dat is niet de kant waar de EU naartoe wil. Het marktaandeel van EV’s in Europa was daarmee 15,4 procent. Dat is meer dan de helft minder dan benzineauto’s, die een marktaandeel van 33 procent hadden.
En diesels?
Anders dan in Nederland en België wordt er in landen als Tsjechië, Ierland en IJsland nog gretig aftrek genomen van dieselauto’s. In deze drie landen heeft diesel nog altijd een marktaandeel van 20 procent of meer. Daarmee trekken ze het Europese aandeel op naar 10,4 procent. Overige brandstoffen als LPG en waterstof vormen samen maar 2,5 procent van de Europese verkopen.
Nog een laatste opvallende statistiek: de hybrides worden alleen maar populaider. In december 2024 was 33,6 procent van de verkochte auto’s een hybride. Het was voor de vierde maand op rij dat de hybrides de benzinemodellen versloegen. Heeft Porsche dat toch weer goed gezien.
Bron: ACEA
Foto: De hybride Porsche 911 Targa 4 GTS
Irritante clickbait titel… En feitelijk onwaar. Europeanen willen dus ook EV’s, 15% van de verkopen was EV.
Betere titel was bijvoorbeeld “we willen liever hybrides dan EV’s”
Ik vind het een democratische titel.
Haha, alleen bij Amerikaanse “winner takes all” verkiezingen :). Je merkt al dat ik meer van het Hollandse poldermodel ben
Niet alleen de titel, ook de cijfers zijn (zoals zo vaak bij dit soort publicaties) nietszeggend. Het zegt niets over wat automobilisten WILLEN, het zegt alleen iets over wat ze in die periode zijn gaan RIJDEN. Het eerste verschilt vaak van het laatste en het laatste wordt doorgaans vooral bepaald door de leasemarkt en fiscale regelingen.
Zijn mikd hybrides wel echte hybrides? Ik bedoel die wagens met een 48V batterij maar geen 400V batterij.
Wat mij betreft niet, des te irritanter dat ze wel steeds opgenomen worden in de hybride cijfers.
tel daar eens de mensen vanaf die verplicht EV moeten rijden van de baas. Dan weet je pas echt wat de Europeaan wilt. En waarom Dacia zo succesvol is in Europa.
Verplicht? Ik neem aan dat ze ook best met het ov mogen?
Nee verplicht. Een leaseregeling is doorgaans niet optioneel. Slechts weinig werkgevers hebben een optie voor meer salaris ipv leaseauto. En sinds wanneer kom je met het OV op je plek van bestemming overal in NL en binnen redelijke reistijd? Precies.
Veel werkgevers bieden ook een mobiliteitsvergoeding aan ipv een leaseauto. Alleen is een leaseauto vaak gewoon financieel interessanter.
Zeer vreemd gezien de EV “superieure technologie” is en “de toekomst” volgens sommigen. Bij de komst van de smartphone zag je weinig mensen zich zo vasthouden aan oude techniek. Het lijkt wel alsof de EV naar gebruiksgemak toe een dure stap achteruit is.
Zelfs al is het een superieure techniek, het vergt een aanpassing op het bestaande leven, de caravan moet weg, langere reizen moeten voorbereid worden (auto volgeladen) en hoewel dat allemaal heel simpel is zijn er hele volksstammen die dat niet kunnen en nog veel meer die dat niet willen.
Een lange reis moet je altijd voorbereiden. De auto geeft zelf aan waar je kan laden op je weg. Dus zo lastig is dat niet. Caravan trekken gaat met sommige modellen prima.
Lijkt wel of heel nl sinds de ev een caravan bezit.
Gewoon meegaan met de tijd. Dr zijn nog steeds mensen anno 2025 die niet aan internet bankieren doen omdat ze daar te oud voor zijn om te leren komt dan t excuus. Bestaat inmiddels al ruim 25 jr. toen waren ze nog niet oud en konden ze het prima leren. Maar hebben zich er nooit in verdiept.
Gewokn in verdiepen en meegaan mee de tijd geld voor de ev ook.
Ik doe ook pas sinds 2024 aan telebankieren (moest zeker weten dat mijn geld daarmee veilig is want de veiligheidsfilosofie van Apple qua software updates rammelt). En je EV kan prima een caravan trekken, snelladen met die caravan er achter kan meestal niet.
Denk dat dat meevalt, de meeste EV weigeraars kunnen domweg thuis niet laden (mezelf incluis).
Ik heb al vier jaar een EV en kan ook niet thuis laden, plenty openbare laadpunten rond mijn huis.
De dichtstbijzijnde laadpaal hier is 300m verderop. Redelijk druk, aangezien het de enige is in een straal van eveneens 300m.
Het is ook huilen bij Mercedes. Hun C63 AMG had een V8, nu een I4 met electromeuk. Het resultaat is dat er maar 3 op kenteken zijn gezet, waarvan eentje een demo van de importeur.
Ik snap al die enthousiasme over plug-ins niet. Ze rijden (gecombineerd benzine/EV) niet beter, hebben meer onderhoudskosten, range is k.., dus elke avond staat zo’n plug-in aan de straat te laden, bij lange afstanden niet zuinig etc. EV rijdt zoveel prettiger en inmiddels bijna alle EV’s zijn prima geschikt voor vakanties (uitzonderingen daargelaten).
Het mooie van een Plug-in is dus wel dat je ‘m niet gedwongen elke avond aan de straat moet laden zoals jij zegt. Ik zie om me heen mensen de plug-in bij laden wanneer dit praktisch handig is, zoals op een parkeerplaats of bij een werkafspraak. Noem het hypocriet o.i.d. Heb ik het nog niet gehad over vakanties of andere lange ritten. Dit maakt een plug-in voor veel mensen wel praktischer
Er is maar één reden, bpm…
Ik zo graag, sito presto aub, dat men werk maakt voor de uitrol van een degelijk elektriciteitsnet zodat ik zin krijg om een elektrische wagen te kopen.
Moet het nog altijd doen met een 3 x 220v netwerk
Frans (Timmermans) heeft al een heel boos en duidelijk gesprekje gehad met Ursula. De laatste gaat nog even wat plannen (lees: extra belastingen en beperkingen) bedenken om te zorgen dat de EV toch zal winnen. (Voor de zorgvuldige inclusiviteit legt ze de plannen eerst aan Rob Jetten voor, dus geen zorgen).
Ok
De gemiddelde Europeaan heeft ook gezien dat EV’s net wat meer afschrijven en daarmee gewoon duurder zijn….
In veel landen zijn EV’s ook nog eens een stuk duurder in aanschaf dan ICE’s, (dat is alleen bij ons in NL anders door de bizar hoge BPM op ICE) en bestaat er nauwelijks één laadinfrastructuur..
In NL vind ik overigens een EV top, zeker als je niet veel grote afstanden rijdt en er niet vaak mee op vakantie wil.. Buiten NL vind ik het echt minder en kies ik het ook nooit als huurauto..