F3-team ontvangt diskwalificaties na vreemd föhn-incident

Auteur: , 15 Reacties

Iedereen heeft zich aan de regels te houden.

F3-team ontvangt diskwalificaties na vreemd föhn-incident

Overal waar mensen te vinden zijn, gebeuren rare fratsen. Zo ook in de autosport. Of we nu kijken naar de Formule 1 of de klassen op de ladder daar naartoe, dat maakt niet. In de Formule 2, bijvoorbeeld, wist de Indiase koekenbakker Mahaveer Raghunathan afgelopen weekend in één race negen penaltypunten te verzamelen op zijn superlicentie, wat hem direct een race ban opleverde. In de Formule 3 gebeuren eveneens vreemde dingen.

Na de kwalificatiesessie op de Red Bull Ring in Oostenrijk kwam de organisatie met een bericht naar buiten waarin het uiteenzette welke coureurs penalty’s kregen voor het verbreken van de regels. Hierin stond een wel een merkwaardige dubbelstraf voor het kampioensteam van ART Grand Prix: het team van Alfa Romeo teambaas Frederic Vasseur en Nicholas Todt had teveel personeel aan het werk gezet.

Twee van de drie coureurs van het team, Christian Lundgaard en David Beckmann, mogen zodadelijk vanaf de staart van het veld starten aan de eerste race van het weekend. Dit alles omdat de stewards ontdekten dat twee fysiotherapeuten van ART Grand Prix werkten aan de auto’s, door . Volgens de stewards is dit niet in lijn met de reglementen, waarin staat dat er maximaal 11 stafleden aan de auto’s mogen werken gedurende een raceweekend.

“These two team members – who were identified as the drivers’ physios – were seen holding a blower which was directing air into the engine intake above the drivers’ head, therefore cooling the engine. ART Grand Prix’s Team Manager indicated that the drivers’ physios were not acting on behalf of the team.”

F3-team ontvangt diskwalificaties na vreemd föhn-incident

De Formule 3, die sinds begin dit jaar is samengesmolten met de GP3, is de opstapklasse naar de Formule 2 en loopt over van het talent. Alleen al het team van ART Grand Prix heeft in zijn 14-jarig bestaan F1-sterren als Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Nico Hulkenberg, Esteban Ocon, Charles Leclerc, Jules Bianchi, Valtteri Bottas en Stoffel Vandoorne een stoel gegeven.

Momenteel rijden er in de Formule 3 twee Nederlanders: Bent Viscaal (zie foto) en Richard Verschoor. De jongens komen respectievelijk uit voor HWA Racelab en MP Motorsport, dat gevestigd is in Westmaas. Beiden verdiende vorige week in Frankrijk de eerste punten; Viscaal bezet met 10 stuks de tiende positie in het klassement, Verschoor scoorde 8 punten en staat op de twaalfde positie.

Wie dit weekend wil kijken, kan dit doen op de volgende momenten:
Race 1 – vandaag (29-6), 10:25
Race 2 – morgen (30-6), 09:3515 reacties

en die fohn was verdwenen?
@kle500: vieze dikke cliffhanger dit :S
@kle500:
Moest nog ff een kroonsteentje opgezet worden denk ik.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Loopt zwaar uit de klauwen met die regeltjes. Alfa Romeo ook weer een boete gekregen omdat de benzine in Giovinazzi’s auto een paar graden te koel zou zijn geweest ten opzichte van de buitentemperatuur…
@jaapiyo: zoiets zou alleen in de race een issue mogen zijn.

Gekoelde brandstof is ‘compacter’ en zou je er meer van mee kunnen nemen in de tank en tijdens de race is dat natuurlijk interessant.

Vroeger werd de brandstof wel gekoeld maar toen mocht je ook bijtanken tijdens de race en dan hoefde je minder lang stil te staan.
@sportevo: daarom wordt brandstof gemeten in KG in F1. Dichtheid door temperatuur maakt dan niets meer uit, iedereen heeft dezelfde hoeveelheid koolwaterstof moleculen.
En die twee fysio’s zeiden dat het bandenwisselmachine’tje eigenlijk een föhn was?
Jong talent Dan Ticktum is ontslagen bij Redbull, iemand enig idee wat hiervoor precies de aanleiding was? @edge?
@gulli: Volgens Helmut Marko draait het om prestaties en waren die van Ticktum simpelweg niet goed genoeg. Gezien zijn resultaten geloof ik dat meteen, maar toch heb ik ook het idee dat ze wel een beetje klaar zijn met de persoon Ticktum, want hij is toch wel een behoorlijke lamlul
@edge: dat is ‘ie zeker, maar volgens mij is ‘ie juist lang aangehouden omdat Marko ‘m ontzettend tof vindt. Vooral na die torpedo actie achter de SC. Marko zei een keer iets daarover in de trant van ‘we hebben liever coureurs die we wat moetenkalmeren dan het tegenovergestelde’.
Ik hoorde ook een straf voor Alfa Romeo vanwege te warme/koude brandstof. Iemand enig idee wat dat van voordeel oplevert?

Die tandarts van Ziggo wist het heel mooi te vertellen maar die gast heeft 0 technische kennis en zegt dus niet wat het oplevert..
@87sandyd: brandstof wordt gemeten in kilo’s ipv liters omdat onder invloed van temperatuur het volume van de brandstof kan toenemen of afnemen. In theorie zou je door de brandstof flink te koelen meer kunnen meenemen, maar ik neem aan dat dat dan ook gewogen wordt en er dan wordt gezien dat het teveel is. Misschien een maas in de regelgeving/hopen op luie controleurs?
@gulli: mss heeft dat geringere volume zijn weerslag op de fuel flow en kunnen ze zo stiekem meer dode dino verbranden per volumemaat dan anderen en dus meer power leveren.

Maar ik vermoed dat het gewoon ‘een foutje’ was van Alfa omdat het zo loeiheet is daaro. Het wordt afgemeten aan de omgevingstemperatuur.
@jaapiyo: de “koude” benzine koelt het motorblok. Denk maar aan waterinjectie wat vroeger ook in toerwagen raceauto’s werd gebruikt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).