GM boekt weer verlies in Europa

Auteur: , 56 Reacties

De moedermaatschappij van Opel krijgt het ondanks flinke maatregelen zoals het sluiten van fabrieken, niet voor elkaar om zwarte cijfers te schrijven.

Is GM nog op tijd met het bestrijden van de roest?

Dat laat Karl Thomas Neumann weten aan AutoBild. De CEO van Opel meldt dat het verdomd moeilijk blijkt om het tij te keren in Europa. Hij houdt hoop dat de doelstelling om in 2016 winst te boeken realistisch is. In 2015 bleek het echter nog niet mogelijk om Opel en Vauxhall succesvol genoeg te krijgen.

Toch is er ook goed nieuws: de verliezen werden teruggebracht en er werd zelfs één kwartaal bijna winst gemaakt. De komst van de nieuwe Astra kan het concern misschien helpen om het tij te keren. Het is GM sinds 1999 niet meer gelukt winst te boeken in Europa.

GM stopte vorig jaar met het verkopen van hun auto’s in Rusland, alwaar de markt te klein werd. En dat niet alleen, ook de fabriek van het concern in Rusland is gesloten inmiddels. Eerder sloot Opel ook al fabrieken in Duitsland en België.

Fotocredit: Autojunk.nl56 reacties

Volgens mij rijdt 50% van de ex-opelrijders tegenwoordig in goedkope Kia’s en Hyundai’s.
En 49% zit inmiddels in het bejaardentehuis. En van 1% klandizie kun je tegenwoordig niet bestaan, dus trek die stekker er maar uit GM. :P
@Specht: Kop. Spijker. Raak.
@Specht: De opel Meriva wordt nog wel eens gekocht door jonge gezinnen. Maar ook daar zit een stinkend NOx luchtje aan.
@martinus: jongen hou je gemak eens en stop eens met elk opel-bericht te vervuilen met je NOx-stront, of een andere droevige opmerking over het merk. Begint knap irritant te worden.
@bartteeuwen:
Gaat het een beetje?
Heb je gedronken ofzo?

Volgens een stuk of 6 onderzoeken, waarvan de voornaamste door de duh* en waaronder die geheime onderzoeken van Opel zelf, Blijkt de Zafira iets meer NOx uit te stoten dan mag. Maar dat is geen reden om je cool te verliezen, opel is zeker niet het enige merk dat er last van heeft.

*http://www.duh.de/uploads/media/PR_High_nitrogen_oxide_emissions_Opel_Zafira_Diesel_231015.pdf
@martinus: Nou dan ga braaf in n hoekje wachten tot er een officieel bericht over naar buiten komt. Als blijkt dat ee niks aan de hand is sta je anders wel erg voor l*l
@Specht: ik ben bang dat je gelijk hebt. Maar Opel heeft nu weer een heel goede Corsa, een heel goede Astra en ook nog eens een heel goede Karl. De Insignia word binnenkort vervangen en ik heb goede hoop dat die ook fijn word. Kortom het kon de komende jaren wel weer eens heel goed gaan met Opel. Wat klanten bij VW en de Koreanen wegpikken en voor je het weet maken ze weer winst.
@dutchdriftking: Volgens veel auto sites zijn die auto’s vooral goed, omdat ze ‘net zo goed zijn als een golf’ en GM probeert ze voor dumpprijzen op de markt te brengen.

Goedkoop is daarbij trouwens wel duurkoop, bij bijvoorbeeld de software van Opel OneStar is nu al bekend dat die na 2 jaar niet meer functioneerd, tenzij je even €100 bij betaald per jaar, en dat je moet accepteren dat je rij- en persoons-gegevens verkocht/gedeeld mogen worden met partners van GM.
@martinus: OnStar, niet OneStar…jij als anti Opel man moet zoiets toch wel weten…
Ik snap nog steeds niet waar jouw haat, want zo kunnen we het wel noemen, tegen Opel vandaan komt…
Ooit een keer niet geholpen bij een dealer? Of gesolliciteerd bij Opel en niet aangenomen? (Dat kwam misschien doordat je Onestar bleef zeggen…)
@Specht: helemaal correct!
@Specht: Jij zit er zo ongelofelijk naast dat je zelfs @rrrobert aan je zijde hebt.De clientèle van KIA en Hyundai is aanmerkelijk anders dan dat van Opel.Natuurlijk wordt er welleens overgestapt maar vooral Opelklanten zijn nog steeds zeer merktrouw.Geloof me; ik heb alledrie(naast nog wat andere) merken tegelijk verkocht.
@sydney: Als ze zo trouw zijn, waarom zijn het er dan tegenwoordig zo weinig?
via iPhone app
@sydney: ik denk zelf dat het meer te maken heeft met de traditionele middenklasse. Ford. Mark
@Specht: @CasperH sorry dat ik de reacties verpest. Maar de app op andoid gooit me steeds er uit op de app wanneer ik de reacties bekijk.
@clarkson: bij elk artikel? of alleen bij specifieke reacties? bv reacties met links? kun je ons daarover mailen aub, alvast bedankt!
@clarkson: kun je hier nog op antwoorden? of was dit eenmalig?
@autoblogger: Nee het blijft. Hij doet het nu ook bij het nieuwste artikel over de alpine.
@autoblogger: Het is wel vaker bij sommige topics. Zodra ik naar beneden scroll om de reacties te lezen of zelf te reageren geeft hij een foutmelding: Autoblog is gestopt. En dan gooit hij me er uit. En start de App opnieuw op.
@Specht: Die Kia’s en Hyundai’s waren goedkoper maar dat is inmiddels achterhaald omdat de motoren niet schoon genoeg zijn. Bij gelijke uitrusting is nieuwe Astra goedkoper dan de Kia Ceed…
Vroeger op elke hoek van de straat een Opel dealer…
Opel? Helemaal niets mis mee….
@praag: als dat zo was, had je het niet hoeven zeggen.
@martinus: Daar is onze Opel afzeiker weer…. kom nu eens met gefundeerde argumenten waarom Opel niet goed zou zijn.
@406_v6: Kamelendroldesign?

Is puur subjectief natuurlijk, dus ik spreek totaal niet voor anderen, en ik spreek me ook niet uit over kwaliteit, betrouwbaarheid of wegligging, want geen persoonlijke ervaring mee, maar de Opels die ik mooi vind kan ik op één hand tellen en zijn allen uit vervlogen tijden.

Eén van de problemen met het design vind ik bvb dat veel modellen al te gemakkelijk een andere badge zouden kunnen krijgen, en je zou het nog geloven ook. Geen echt eigen beeldtaal dus. Een “generisch” product. En daar krijg ik het niet warm van…
Misschien geen Chevroletsmeer omkatten naar Opel? Die nieuwe insignia wordt precies een Chevrolet dinges, zelfs het interieur blijft het zelfde! Zo’n zonde.. Willen ze met Opel vooruit gaan zullen ze de Monza (dat concept ja) uit moeten brengen. Renault doet het bijvoorbeeld beter met hun Talisman!
@henkhupelschoten: dat wist ik niet. Zou zonde zijn. Zeker omdat de Astra en Corsa nu zo goed zijn.
@dutchdriftking: Zijn ze zeker! Beter dan dat de concurrentie uit Wolfsburg te bieden heeft. Maar ben bang dat de insignia te Amerikaans worden… Foto’s op autobild.de bewijzen het
@henkhupelschoten: Daar ben ik ook een beetje bang voor.Opel gaat met de Insignia opvolger helaas en hoogstwaarschijnlijk gedwongen de makkelijkste en goedkoopste weg volgen.Maar of dat de juiste is vraag ik mijzelf af.Ik verkoop nu al een tijd zogenaamd “premium” maar ik zie buiten de facturen eerlijk gezegd geen verschillen.Auto’s zijn; Duur,goedkoop,snel,langzaam,Europees of juist niet; uiteindelijk maakt het geen malle moer uit.Koop gewoon de auto die je wilt kopen en laat de mening van de 90% van de Autoblogreagurders die nog thuis wonen en nog geen busabonement kunnen betalen om uit dat grafdorp te komen maar lullen.
@sydney: Hulde!
@henkhupelschoten: de Karl is zelfs geen chevy maar een Daewoo. Dus “U bent toe aan een Daewoo” in plaats van ‘it’s a german, it’s a german’.
@martinus: Die reclameslogan is idd erg laf. Beetje op het succes van een ander meeliften.
@martinus: Klopt niet. Hij wordt in Zuid Korea gebouwd maar dat maakt het nog geen Daewoo. Noem mij eens een succesvolle A-segmenter die in Europa wordt gebouwd…
@db87: Ik ben eigenlijk niet zo goed met kleine autootjes maar:
– Mercedes A-klasse?
– Bmw 1 serie?
– Audi A1?
– Smart?
– Mini?
– Aygo/108/c1?

Lijken mij voor de Europese markt toch allemaal kleine auto’s die in Europa worden gebouwd.
@martinus: Zo te lezen weten al niet welke auto’s in het A-segment vallen. FACEPALM!
@martinus: of naar aanleiding van het artikel juist wel….??
Tja, Opel is toch wel een beetje in de vergetelheid geraakt. In de jaren 70 en begin 80 was het toch een iconische marktleider met veel leuke auto’s. Langzaam ging dat iconische weg en werd het steeds saaier terwijl dat de concurrentie niet stil zat.

En zeg nou zelf wat komt er bij jou te boven als je denkt aan Opel van de laatste 5 jaar. Bij mij niet veel behalve wat erg slechte slogans zoals “Maakt Duits rijden betaalbaar”.
@reistje: its a german?
En dan koreaanse plastic adam deawoo’s verkopen.
@reistje: Opel was in de jaren ’70 en ’80 bij uitstek hét merk voor de lagere sociale klasse(n): tokkies, arbeiders, grijze regenjasbejaarden en alles en iedereen die niet accentloos ABN sprak. Precies dát nekt ze nu: het is een merk waarmee niemand meer geassocieerd wil worden op wat tweede of derde generatie tokkies en wat uitstervende bejaarde Meriva en Agila rijders na.. Voor de sloebers zijn er nu veel goedkopere Koreaanse Kia/Hyundai alternatieven die op hun beurt binnenkort weer om zeep worden geholpen door nóg goedkopere chineze barrels.
@parker: daarom was Opel ruim dertig jaar het best verkochte merk in Nederland? Omdat het groot gedeelte van de auto kopers destijds tokkies waren.
@remcott: correct, kijk op cbs.nl maar eens hoe de welvaart is toegenomen in dit land..
Je ziet ze echt niet veel meer, behalve oude modelletjes… vraag me echt af of het tij nog te keren is… suffer imago kan bijna niet… Zelfs een ‘hippe’ Adam en Claudia doen daar niets meer aan…
@norge; dat klopt wel inderdaad.Maar dat kun je bv ook van Fiat zeggen die in elk dorp wel een dealer hadden.Ooit een groot merk met hoge verkoopaantallen, tegenwoordig een marginale speler.
Maar wie weet keert het tij voor Opel. Renault is ook een merk wat jarenlang in een verdomhoekje heeft gezeten en die zijn er ook weer behoorlijk bovenop gekomen.
De aantallen gaan al beter. Ik denk dat ze nog wel een paar jaar nodig hebben voor dat ze hier weer winst kunnen boeken. Maar echt slecht zijn ze niet bezig hoor.
Vergeet ook niet dat GM Opel bewust verlies laat maken. Ze ontwikkelen veel voor de andere merken en omdat Opel verlies maakt is dat belastingtechnisch voor GM weer voordelig.
@eelco74: Jij zegt hier iets heel verstandigs. Het GM D2XX/D2UX platform is bijvoorbeeld volledig door Opel ontwikkeld, maar wordt wel door de andere merken gebruikt.
Op dat platform staan naast de nieuwe Astra ook de nieuwe Chevrolet Cruize hatcback en sedan, de nieuwe Chevrolet Volt, de Buick Envision (die waarschijnlijk als Antara B de oversteek naar Europa maakt), GMC Terrain en Chevrolet Equinox en de nog te verschijnen nieuwe generatie Chevolet Orlando.
@eelco74:
Eureka, daar zit natuurlijk een KEI van waarheid in, ik heb het nog niet zo bekeken terwijl ik ben opgevoed in zo’n bedrijfscultuur : In Nederland was het altijd arremoe troef, maar Luxemburg maakte dikke winsten eigenlijk over onze rug.
Jammere was wel dat wij daardoor altijd de lul waren en er nooit iets kon of mocht voor ons.
Daarom ben ik daar uiteindelijk weggegaan !
Toen ik Opel moest rijden (voor de zaak) weet u wel, vond ik het echt drie keer nix, één knopjes (voor de achterruitverwarming) in een toch niet goedkope Rekord Diesel Station.

Maar nu, nu zou ik er zo uit mezelf instappen, ik vind dat ze een leuke wagen neerzetten voor een alleszins schappelijke prijs.
Of ze goed zijn of niet, kan ik na 200000 kilometer vertellen.
Alfa is gewoon kneitergoed.
Volkswagen was goed en Citroën was ook kneitergoed qua kosten en problemen.

Dus wat de massa zegt, trek ik me niets van aan
Misschien dat Opel het nu beetje gaat opkrikken anders gewoon de stekker er uit. Maken toch geen interessante autos
@mrrallycross: reinste onzin
Maak de Adam in 4 deurs, nu is die rete onhandig als boodschappenauto. Deur is groot en kan dus op de gemiddelde parkeerplaats niet open om de boodschappen binnen te zetten en de kofferbak is net zo klein als van een aygo. De Corsa ziet er niet uit van binnen.
Van de kleine auto’s moeten ze het hebben maar Opel snapt het nog steeds niet.
Volgens mij doet Gm een saabje met opel. Lekker alles laten ontwikkelen hier in Europa en dus alle kosten daarvan op opel schrijven, maar ondertussen die techniek wel door het hele concern gebruiken.

Een leuke voor autoblog.nl: uitzoeken hoe het nou komt dat opel verlies draait. Heb ik (en anderen) gelijk en is het slechts op papier vanwege ontwikkeling, of is het echt stront aan de knikker en komt het door te dure auto’s te weinig en te goedkoop verkopen.
@lekbak: goed punt je zou zomaar gelijk kunnen hebben.

Ik heb nooit wat gehad met Opel maar de Insignia is gewoon goed prefereer die boven de VAG concurrenten. De Astra is mijn smaak niet helemaal maar schijnt ook goed te zijn.
@lekbak: Deed Opel maar een Saabje tegen GM… De laatste jaren bleef Saab tegen wil van GM de 93 produceren. Lekker eigentijds die Zweden, hou ervan! Kijk maar naar die aflevering Top Gear.
Opel gaat er wel weer bovenop komen. Vind de nieuwe modellen, muv de insignia, leuke auto’s om te zien.
Maakt niet uit aangezien de nieuwe Astra de Golf van de troon heeft gestoten in het C-segment.
Over de betrouwbaarheid van opel heb ik niks te zeggen want dat is gewoon goed en degelijk. het zit em bij mij meer in de looks.
De modellen spreken mij qua looks gewoon niet aan.
Vind ze er niet echt sportief er uit zien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).