Jij wilde een ‘shoey’ doen? Dat wordt betalen, vriend!

Auteur: , 16 Reacties

De zakenwereld is een harde wereld.

Jij wilde een 'shoey' doen? Dat wordt betalen, vriend!

Nu dat Liberty Media langzaam maar zeker haar draai heeft gevonden als kapitein van de Formule 1, kunnen we wel stellen dat de Amerikanen het bepaald niet verkeerd aanpakken. Het mediabedrijf wil de sport niet alleen sensationeler maken, ze zetten tegelijkertijd keihard in op social media en hebben zelfs een heuse streamingdienst in de pijplijn zitten. Meer dan genoeg ideeën, dus, maar af en toe zit er een twijfelgevalletje tussen.

Dit blijkt maar weer uit documenten van de World Intellectual Property Organization (WIPO), waarin staat dat Liberty Media sinds kort de rechten bezit op de term ‘shoey’. Wie langer dan afgelopen weekend naar de Formule 1 kijkt, of simpelweg een obscure kennis heeft over Australische cultuur, zal de term ongetwijfeld kennen. Het gebaar is door Daniel Ricciardo gepopulariseerd. De Australiër begon het drinken van Moët uit zijn pantoffels in eerste instantie bij podiums, maar nadat hij daadwerkelijk wedstrijden begon te winnen, beperkte hij de handeling tot zijn zeges. Niet dat het heeft mogen baten. Recentelijk moest hij onder het mes om zijn zwaar ontstoken lip te laten behandelen.

Enfin, het zijn een stelletje gewiekste zakenlui, daar bij Liberty Media. De Amerikanen hebben de ‘shoey’ dus als handelsmerk laten registreren, zodat ze iedere andere instantie die de triomfantelijke overwinningsdans wil gebruiken om handelswaar en goodies te verkopen aan het spit kunnen rijgen. Formule 1 kan echter niemand verbieden een ‘shoey’ te doen, maar het heeft wel de rechten op de term wanneer deze op prullaria als mokken, flessen en beeldjes terechtkomt. Liberty Media probeerde de rechten eveneens te verkrijgen voor kleding, maar een Australisch bedrijf was hen al voor.

Het is een slimme zet, daar we verwachten dat Daniel Ricciardo ons nog lang zal vermaken met zijn knappe vaardigheden. Formule 1 denkt overduidelijk hetzelfde, dus sta niet gek te kijken als er binnenkort ineens allerlei officiële merch opduikt met zijn gigantische grijns en een met champagne gevulde schoen erop.16 reacties

Shoeymacher, blijf bij je leest!
via Android app
-edit: ontopic aub, hoe vaak moeten we het nog zeggen-
Al dat F1 nieuws wordt inderdaad heel vervelend en oninteressant, iemand meldde het vandaag al eerder maar ik heb ook bijna het top stuk over Brabus gemist.
Je ziet door de bomen het bos niet meer.
@sr20det: klik dan niet. Als lid van afwassen.nl ga je toch ook niet klagen over teveel artikelen over theedoeken?
@pomoek: nou, ook daar zie je wel eens een artikel over interessante tuning van AEG vaatwassers over het hoofd. De theedoeken horen er zeker bij maar ze moeten niet gaan overheersen. Een artikel waarin de PLO auteursrechten claimt over het dragen van theedoeken op het hoofd is wel een tikkie ver gezocht. De balans moet kloppen.
Misschien kan afwassen.nl een zusterblog als theedoekata of droogrek7 openen en alleen groot theedoek nieuws nog op afwassen melden?
@mashell: 😂 Nice one! Maar ik blijf toch bij mijn mening😉!
@pomoek: Ik snap niet dat mensen klagen over teveel content … ‘bijna gemist’; hoe dan ? Was je scroll-button stuk; doen de pagina [2] en [3] knopjes het niet ? Hoe doe je dat als je een weekendje lang ‘offline’ bent geweest ?

Wat misschien wel een goed idee is, is om ‘featured’ artikelen te introduceren zoals b.v. die over Brabus; die dan (een tijdje) op elke pagina terug komt als ‘pinned article’ o.i.d.
#lekkerbelangrijk
Voor de champagneliefhebbers,

Ik heb nog een paar replicaschoenen van ons Max met bijna niet van echt te onderscheiden zweetvoetenlucht van onze Limburgse held te koop staan op Marktplaats voor maar 375,- euro exclusief verzendkosten.

Het kunstgebit van Mary Servaes met authentiek stukje draadjesvlees tussen de voortanden en echtheidscertificaat hen ik trouwens ook nog steeds te koop staan. Mag weg voor maar 250 euro, of alles in één koop voor maar € 625,-.
Straks doet ie een ‘helmy’.. ook maar vastleggy.
Wat een onzin… Dit is toch niet iets dat door Liberty Media verzonnen is? Hoe kunnen ze die rechten dan vastgelegd hebben… Ik mag toch hopen dat RIC ze nu aanklaagt omdat ze zijn idee gepikt hebben.
@potver7: tuurlijk is dit onzin, als RIC een schoenveter door z’n neus trekt is er wel weer een partij die copyright claimed..
@potver7: RIC heeft het zelf ook niet verzonnnen. Voor hem deed bijvoorbeeld Jack Miller (MotoGP) het nadat hij had gewonnen. Daarnaast is het al jaren een ding in Australië.
Het wachten is nu nog op een ‘Klompie’ als Max eindelijk weer eens een wedstrijd gaat winnen…
@simppa: of een schaaltje bitterballen bij de Moët
Je kan dus nog wel een shoey doen. Hoef je niets voor te betalen. Misleidende titel wederom.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).