Lamborghini heeft gestoord goed jaar achter de rug

Auteur: , 20 Reacties

Lekker bezig, Stef!

 Lamborghini heeft gestoord goed jaar achter de rug

Het moge duidelijk zijn dat een supercarfabrikant tegenwoordig meer in zijn arsenaal moet hebben om écht succesvol te zijn. Lamborghini begrijpt als geen ander hoe het zoiets voor elkaar moet krijgen. Mede dankzij de Volkswagen Group en zijn charismatische leider (Stefano Domenicali, ex-teambaas van Ferrari’s Formule 1-team) is het Lamborghini in enkele jaren tijd gelukt een uitzonderlijk commercieel succes te worden.

In 2018 heeft Lamborghini zijn waarde meer dan bewezen op het wereldtoneel, door de afzet met ruim 50 procent te laten stijgen. Hiermee groeit de Italiaanse sportwagenboer voor het achtste jaar op rij. Hieronder presenteren we de prestaties van het merk over het afgelopen jaar in hapklare brokken.

Groei is het kernwoord
Zoals gezegd heeft Lamborghini in 2018 goede zaken gedaan. Om precies te zijn stegen de wereldwijde autoverkopen met 51 procent. De 157 dealers verdeeld over 50 landen brachten liefst 5.750 aan de man, tegenover slechts 3.815 stuks een jaar eerder. De groei naar bijna 6.000 auto’s betekent dat Lamborghini zijn afzet in acht jaar tijd heeft verviervoudigd. Aan het begin van het decennium verkocht het nog 1.302 sportauto’s. Grappig detail: ook op social media wist deed Lamborghini het niet onaardig. Op Instagram heeft het inmiddels 32 miljoen volgers.

Lamborghini is van alle markten thuis
Letterlijk als figuurlijk, maar daarover later meer. Het maakt niet uit om welk werelddeel het gaat, als er rijke mensen zijn, zullen de Italianen er auto’s verkopen. Met name in EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) liep het storm. In totaal gingen hier 2.497 bolides over de toonbank. Deze regio was tevens de hardste stijger met 69 procent. De beide Amerika’s volgen met 1.952 stuks (+46 procent) en daarachter vinden we Azië en Oceanië, waar 1.301 Lamborghini’s (+30 procent) naartoe gingen.

Lamborghini heeft gestoord goed jaar achter de rug
Credit: @mvdd op Autojunk.

America loves Lamborghini
Hoewel EMEA er als groep vandoor gaat met de meeste verkopen, is de situatie bij de landen totaal anders. Sterker: in de top drie vinden we één vertegenwoordiger van ieder van de drie regio’s. De Verenigde Staten staat met een totaal van 1.595 nieuwe Lamborghini’s fier bovenaan. Op gepaste avond vinden we het Verenigd Koninkrijk met 636 nieuwe exemplaren, op de derde positie staat Japan met 559 stuks. Duitsland (463), China (342), Canada (316) en Italië (295) volgen daarna. In BPM-paradijs Nederland valt het uiteraard reuze mee. Volgens BOVAG werden er in 2018 slechts 19 nieuwe Lamborghini’s op kenteken gezet. Aan de andere kant, dat is wel 11 meer dan in 2017.

De Urus is een absolute kaskraker!
De gloednieuwe Lamborghini Urus (rijtest), die pas sinds juli 2018 op de markt is, heeft weinig last gehad van deze achterstand. In ongeveer een half jaar tijd werden er precies 1.761 exemplaren verkocht. Missie: geslaagd. De Lamborghini Huracan staat echter bovenaan. Lamborghini’s kleinste sportauto ging vorig jaar 2.780 keer over de toonbank – ruim 100 keer meer dan een jaar eerder. De Italianen verkochten de Aventador 1.209 keer.20 reacties

Die rode Urus is wel lekker!
@kraakensmaak: zeker weten! 🤤🤤
@kraakensmaak: idd, snap de haat niet die die auto krijgt,
@gove: kijk dan nog even een keer goed..
@kraakensmaak: FERRARI rood
Vooral echt een merk voor Nederland!
Dat men in het eerste jaar van de Urus extra beter zou verkopen hadden we allemaal wel verwacht, toch? Het wordt vooral leuk om te zien of Lamborghini de komende jaren blijft groeien of dat de Urus-markt op een gegeven moment toch verzadigd raakt.
@edge: Ik zou het mooi vinden als Lamborghini weet te groeien, maar dat hoeft van mij niet met modellen als de Urus. Helaas zal mijn mening ze een rotzorg zijn.
Verklaard dit wellicht ook de slechte verkopen van de Audi R8? Als je de zelfde techniek ook kan hebben met een Lamborghini badge op de neus, snap ik wel dat mensen daar ietsje meer voor willen betalen. De R8 is in de juiste uitvoering natuurlijk wel een tandje chiquer dan de Huracan.
@dutchdriftking: het zou zou logisch geweest zijn, de R8 met de V8 en de V10 alleen in de Lamborghini.
Hij heeft waarschijnlijk niet de juiste motoriek in zijn gezicht om te lachen maar de grondlegger van Lambo’s succes is toch echt wel Stephan Winkelmann.
Waarom gebruik je zo’n hippe afkorting als EMEA in je tekst als je hem vervolgens gelijk toelicht (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) en verder niet meer gebruikt? :)
@lichtmetalenbelg: om aan te geven dat die regio’s gecombineerd zijn in één nummer
1761 mensen die 6 keer door de drive modes heen moeten klikken om weer bij de eerste drive mode uit te komen. Italianen zijn een ster in het verzinnen van onpraktische oplossingen voor hele simpele dingen.

Die Urus is een vette bak, maar waar het me toch wringt is dat zo’n auto het platform deelt met de Toureq, de Q7, de Q8, de Bentayga en de Cayenne. Dan is een Huracan of Aventador toch iets meer bijzonder.
@loewie1984: Die Huracan ook niet helemaal, hè. Die deelt z’n hardware met de Audi R8. De Aventador is het enige echte unieke model binnen de Lamborghini-lineup op dit moment.
@loewie1984: Op zich wel met je eens dat het jammer is dat de Urus niet zo’n exclusieve basis heeft, maar je kan het ook anders zien. Had Lamborghini een betere basis kunnen ontwikkelen dan er nu is? Ik betwijfel het. En als ze het al kunnen, was het waarschijnlijk een stuk duurder geweest.

Bovendien is die Huracan ook niet zo speciaal als jij denkt. Vooral de motor. Dat is in de basis namelijk gewoon een VW-blok. Alleen Audi riep toen altijd heel hard dat er een Lamborghini-motor in hun RS6 lag.
Dat ze goed verkopen is de schuld van Trump ..
De V10 van lambo is toch een Audi V8 + 2 cilinders in oorsprong? Niks mis mee. Aston Martin v12 is ook een samensmelting van 2 Amerikaanse V6-en
Groeiende economie wereldwijd, rijken zijn nooit armer geworden, autoverkopen stijgen overal. Heel goed dat Lambo een mooi jaar heeft gehad maar zo te zien Porsche en Ferrari ook. Ik heb niet het idee dat ze marktaandeel van elkaar wegsnoepen, de totale markt wordt gewoon steeds groter. Zegt dus eigenlijk niet zoveel over het succes van 1 merk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).