Lamborghini Murcielago terug in productie genomen*

Auteur: , 26 Reacties

*Maar niet in het Italiaanse Sant'Agata Bolognese.

Laat op de maandagavond schreven we dat het eerste decennium na de millenniumwisseling een gouden tijd was voor super- en hypercars. Naast de SLR McLaren kregen we bijvoorbeeld ook de Ferrari Enzo en Porsche Carrera GT voor de kiezen. In dat artikel lieten we de Lamborghini Murcielago (special) echter, vrij onterecht, buiten beschouwing. Dankzij een Iraanse ondernemer komt de auto vandaag alsnog op onze radar, maar niet in geheel originele staat.

Sterker: de ‘nieuwe’ Lamborghini Murcielago deelt volgens de ondernemer, Masoud Moradi, geen van zijn onderdelen met de krachtige Italiaan. Slim, want hierdoor is het technisch gezien niet dezelfde bolide die de autofabrikant ooit zelf maakte. Dat gezegd hebbende, de replica is volgens de Iraniër wel volledig gebaseerd op tekeningen van Lamborghini. Dit heeft niet alleen eigen onderzoeks- en ontwikkelingskosten bespaard, hierdoor hebben ze de Murcielago naar verluidt ook niet hoeven testen. Wel zo handig, toch?

Het feit dat de Iraanse Murcielago geen van zijn onderdelen deelt met het origineel, betekent tevens dat we in de replica geen luidruchtige, 580 pk sterke 6,2-liter V12 terugvinden. In plaats daarvan heeft de zogenaamde “reverse-engineered” Lamborghini een 3,8-liter Lambda V6 van Hyundai. Wellicht heeft Moradi het carrièrepad van de ontwerper van de Murcielago, Luc Donkerwolke, nauw in de gaten gehouden. De Belg vertrok na een periode bij de Volkswagen Group (Audi, Lamborghini, SEAT en Bentley) naar Hyundai’s luxetak Genesis, waar hij vandaag de dag met de staf zwaait op de designafdeling.

Enfin, natuurlijk is het halveren van de cilinders niet bepaald een fijne keuze, maar volgens Moradi is het zo stom nog niet. Daarin moeten we hem gelijk geven, want in Iran is het repareren en werken aan een Koreaanse zescilinder eenvoudiger (en goedkoper) dan het fixen van een exotische V12. Daarnaast is zijn topsnelheid van 280 km/u nog enigszins respectabel. In de toekomst moeten er mogelijk meer motorconfiguraties beschikbaar worden gesteld.

Moradi heeft nog niet verteld wanneer de auto precies op de markt moet komen. Naar verluidt moet zijn bedrijf jaarlijks ongeveer 50 tot 100 exemplaren kunnen produceren. Wij zijn benieuwd of hij dit ook weet te realiseren.

Beeld: Masoud Moradi op Instagram26 reacties

Ben benieuwd wat zoiets moet kosten?

Off-topic; wat een heerlijk Lamborghini is de originele Murci toch, een van het eerste type met handbak graag, in het kanariegeel!
@hectorjenks: ben het helemaal met je eens vwb de Murcie, een late SV voor mij aub!
Het geluid van de V12 in de Murc is zo’n beetje het enige verkooppunt van de auto. Zoals ik heb begrepen is de Gallardo, qua auto, ongeveer in alles beter.
En als je dit model toch zo mooi vindt: voor 120k staat er een gele te koop in NL. Maar 20kkm gelopen.
Ik gok dat je dit ding niet voor minder dan 120k op kenteken gaat krijgen in NL plus dat de afschrijving van dit ding waarschijnlijk hoger zal zijn dan de afschrijving + onderhoudskosten van de Murcielago.
Rechtzaak incoming!

Lamborgini heeft ongetwijfeld een paar patenten of op zijn minst design bescherming aangevraagd. Dus zelfs als ze er in Iran niet aan kunnen doen zal hij bijna nergens anders verkocht kunnen worden.

Persoonlijk en als ontwerper heb ik er geen probleem mee als een individu iets kopieert in zijn schuur maar als er een bedrijf geld aan wil verdienen door de ontwikkelingskosten te drukken en het dan te verkopen mag er van mij hard opgetreden worden.
@sketcher: De vraag is dan wel of die bescherming dan ook geldt in Iran en andere landen. Octrooirechten en/of modelrechten gelden niet altijd wereldwijd.
@berlinetta: Dan beperk je je flink qua inkomen. Of zal Iran vol zitten met mensen die dit gaan kopen?
Zodra je het probeert in andere landen te verkopen loop je ook weer tegen andere problemen aan en kunnen ze import blokkeren.
@dees: Ik snap dat dit bedrijf heus niet alleen wil mikken op Iran, maar het is niet zonder meer waar dat intellectuele eigendomsrechten van Lamborghini altijd wereldwijd gelden.
@berlinetta: @berlinetta: Een beetje autofabrikant registreert het design of technische oplossingen (zoals hoe de deuren scharnieren in dit geval als voorbeeld) in meerdere landen. Zoals ik al schrijf zullen ze wellicht in Iran niet veel kunnen doen maar ze kunnen export wel stoppen naar landen waar ze wel iets geregistreerd hebben. Ook zijn er afhankelijk van het land andere mogelijkheden een imitatie product te stoppen, zeker als het eindproduct zo sterk op het origineel lijkt.
@sketcher: Dat ben ik verder ook wel met je eens hoor. Ze zullen het zeker in heel veel landen geregistreerd hebben, maar ik kan me ook voorstellen dat ze een land als Iran (en buurlanden) overslaan.
@sketcher: Dit is nou echt een vraag voor Onze Man In Teheran
@sketcher: over de design rechten durf ik niks te zeggen, maar de naam Merciélago prominent op de dorpel lijkt me toch wel een issue..
@kevdutchie: Als dát er stond zou het geen probleem zijn
Best een tof idee! Die V6 is best te tunen. Bisimoto haalt 1200pk uit die blokken met een twinturbo setup. Dan gaat ie harder dan een Murcie.
Geluid etc is natuurlijk wel anders maar toch. Of je klettert er een LS in oid.
Vreselijk man. Dat je een Murci ziet en dat je goed moet kijken of er wel een V12 in ligt.
Zal dynamisch best beter kunnen rijden dan zo’n zware V12 (analoog aan de Ford GT).
Of het een succes gaat zijn hangt af van de prijs, daar heb ik niets over kunnen lezen.
Die laatste foto zegt toch echt alles..
@vtie: ja dat dacht ik ook meteen aan.
@vtie: ja klopt, hij geeft aan dat je 2 armen en benen moet hebben om de auto te kunnen besturen.
En is hij dan van pisbakkenstaal gemaakt of kan het structureel gezien allemaal best door de beugel?
@hectorjenks: zou leuk zijn als de kleur bij Lamborghini ook echt ‘Kanariegeel’ zou heten. 😁
Och, ZIJ hebben wél de moeite genomen de naam zoals hét heurt te schrijven…
We hebben het van de originele tekeningen nagebouwd, dus we hoeven het niet te testen: LOL!
Is toch wel duidelijk aan de remschijven te zien..
Waarschijnlijk heeft ie als ‘prototype’ gewoon een echte lambo ontdaan van de logo’s
Chinese copy from Iran
Hijs er een enzo/599 blok in 🙏🏻

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).