Maakt Hamilton’s knecht zich nu al op voor vertrek?

Auteur: , 27 Reacties

De kans is klein, maar je weet het nooit.

Maakt Hamilton's knecht zich nu al op voor vertrek?

Valtteri Bottas gaat zich begin volgend jaar wagen aan een nieuwe uitdaging. De Mercedes-coureur heeft eindelijk door dat zijn land van origine Finland is en stapt daarom in januari achter het stuur van een heuse Ford Fiesta World Rally Car, om mee te doen aan de Arctic Lapland Rally. Daarmee is hij de laatste in een lange lijn van Finse Formule 1-coureurs die meedoet aan de rally in Noord-Scandinavië.

De vliegende Fin volgt met zijn rally-avontuur namelijk in de voetsporen van Formule 1-coureurs als Keke Rosberg, Mika Hakkinen, Kimi Raikkonen en Heikki Kovalainen. Valtteri Bottas zal tijdens de rally niet in actie komen in de minste bolide. Bottas neemt namelijk plaats achter het stuur van een WRC-geprepareerde Fiesta, waarmee zesvoudig wereldkampioen Sebastien Ogier de afgelopen twee jaar zijn titels heeft kunnen pakken. Bottas krijgt nog betere kansen op een goed resultaat, want naast hem in de auto zit navigator Timo Rautiainen. Hij is mede verantwoordelijk voor de wereldtitels van WRC-legende Marcus Gronholm, die samen met hem in 2000 en 2002 het kampioenschap wist te grijpen. Daarnaast behaalde het duo in hun carrière 30 overwinningen en liefst 61 podia.

Hoewel Bottas hiermee slechts zijn teen in het water van de rallywereld doopt, kan deze eerste stap het begin van iets veel groters betekenen. Immers, zijn landgenoot Kimi Raikkonen maakte aan het begin van dit decennium ook plaats voor Fernando Alonso bij Ferrari om een avontuur in het Wereldkampioenschap Rally na te streven met Citroën. De Iceman keerde echter na enkele jaren weer terug bij Lotus Renault, om vervolgens alsnog jarenlang weer voor de Scuderia uit te komen. Volgend jaar rijdt hij bij Alfa Romeo Sauber.

Natuurlijk is het overdreven om héél diep na te denken over dit rally-avontuur van Bottas, maar de Fin kan wel degelijk de overstap maken naar een andere klasse. Zijn resultaten zijn met name dit jaar niet goed geweest en het feit dat hij nu eigenlijk vooral wordt ingezet als Mercedes-pion, zal hem niet heel tevreden stellen. Zeker nu Esteban Ocon zonder stoeltje zit en hij zijn zitje bij het moederteam zal proberen op te eisen, zal Bottas moeten vrezen voor de jonge Fransman. Als zijn avontuur in Lapland hem goed bevalt, kunnen we de vliegende Fin dan binnenkort zien vertrekken uit de Formule 1?27 reacties

Lijkt wel een soapserie joh
Ik vrees voor Bottas dat -ie inderdaad aan z’n laatste jaar bezig is bij Mercedes. Of -tie daarna nog aan de bak zal kunnen bij een van de ‘mindere’ teams, waag ik te betwijfelen. Hij doet er dus inderdaad goed aan om zich op andere raceklassen te oriënteren.
@rrrobert: Natuurlijk vindt hij een zitje, die brengt een schat van info mee van het meest succesvolle team van het laatste decenium.
Huh heeft het talent niet om wereldkampioen te worden – dus zijn huidige stoel is het hoogst haalbare – en t salaris ook – zou nog even blijven zitten.

Voordat de kinderen weer beginnen te zeuren, Panam heeft de F1 nooit gehaald , dus hij ligt voor op mij.
@panam1:
Wie zegt dat ie mag blijven zitten? Ik zie het nog wel gebeuren dat ie komend seizoen niet eens afmaakt als ie zich niet herpakt.
Zijn het nu allebei zulke kleine (korte) baasjes? Is dat een must voor F1 rijders?
@p993: minder gewicht is voor coureurs vaak wel een voordeel, vandaar dat de meeste niet heel groot zijn
@p993: de Hulk is de grootste/zwaarste coureur in ’t veld geloof ik. 1.84m en 70kg. Tot nu toe was dat een nadeel, omdat auto coureur aan een minimum en maximum gewicht moesten voldoen. Volgend jaar veranderen de regels, waardoor zwaardere coureurs niet meer in ’t nadeel zijn.
Clickbait.
Altijd weer die Finnen
@clk63bs: Ze hebben een naam hoog te houden wat betreft met duren auto’s die niet op hun naam staan op hoge snelheid te crashen.
Maken zijn matige prestaties het ironisch genoeg niet waarschijnlijker dat hij gewoon aan kan blijven als tweede rijder? Lewis Hamilton komt op mij over als een onzekere, emotioneel wat onvolwassen man. Ik denk dat hij niet goed met de druk van een aan hem gewaagde teamgenoot om kan gaan. Rosberg bekogelde hij in het openbaar al eens met een petje. Ik denk dus dat Hamilton misschien wel Bottas’ grootste pleitbezorger is. En dat het voor Mercedes belangrijker en waardevoller is om een coureur te hebben die zich in zijn teamtoppositie onbedreigd voelt en zich dus volledig kan focussen op het winnen van races, dan om een betere tweede rijder te hebben die misschien 50 punten per jaar meer behaalt dan Bottas. De eerste rijder is veel belangrijker dan de tweede. Als zijn wil goed is voor het team als geheel, is die wet.
@kunstomdathetmoet: eens, maar toch vraag ik mij soms ook af in hoeverre het noodzakelijk is om een teamgenoot te hebben die je op sportief niveau uitdaagt en je daardoor als het waren beter maakt
@kunstomdathetmoet: tuurlijk zal HAM daarvoor pleiten, net als ‘ie bij Macca deed voor Kovalainen. Maar het verschil was dit jaar gewoon te groot, zodanig dat de constructeurstitel bijna in gevaar kwam. En daar Hammie ook wat ouder wordt zal Merc toch naar de toekomst willen kijken en dat is niet Bottas. Ik geef ‘m nog hooguit dit jaar (als in: seizoen 2019) #famouslastwords
Bottas had Baku (lekke band laatste ronde) en Duitsland (This is James) gewoon moeten winnen.
@menaz: vergeet sochi niet
Ik ken nog een F1 coureur die een rally reed. Duurde heel wat jaartjes voor hij terug kon keren op het circuit…
@awesome: En juist om die reden snap ik niet dat Mercedes Hamilton een Superbike test liet afwerken en Bottas nou laat rallyen. De sportieve en financiële belangen zijn veel te groot om dit soort risicovolle activiteiten toe te staan. Wat dat betreft snap ik die ferme NEIN van Red Bull richting Verstappen ook toen laatstgenoemde vroeg of hij niet eens op een MotoGP fiets mocht stappen.
@edge: Verstappen mag van Red Bull ook niet skiën.
@awesome: Ham eist dat in deze fase van zijn carrière gewoon op en weet dat Ome Toto alles van hem pikt. En vwb Bottas: beetje cru maar mocht er iets met hem gebeuren hebben ze binnen no-time iemand met dezelfde of betere kwaliteiten in die auto zitten, dus wat is het risico?
Nu toch wel een erg grijze muis in de F1. Gun het hem om zich meer in de kijkers te kunnen rijden in de WRC.
‘Zeker nu Esteban Ocon zonder stoeltje zit’
Vergeet Russell niet, als die de verwachtingen waar maakt komend jaar zie ik hem eerder Bottas stoeltje inpikken dan Ocon.
@harrie: precies. Als Mercedes Ocon echt zo geweldig vond, dan zat hij volgend jaar niet op de bank.
@menaz: Vergeet ook niet dat Ocon dit deels aan zichzelf te danken heeft. Williams had serieuze interesse, maar Ocon wilde zelf niet omdat hij dan een meerjarig contact moest tekenen. Als hij zich daar te groot voor voelt (zeker gezien hoe makkelijk contracten afgekocht kunnen worden in de F1) mag hij toch echt niet klagen dat hij geen racezitje heeft.
@Edge: Ocon is toch een eigenwijze baguette… Wat een rotkop had die zeg toen hij een duw van Verstappen kreeg. 2020 Bottas eruit, Russel naast Hamster.
@harrie: Russell gaat die verwachtingen sowieso waarmaken. Niet per se omdat ‘ie zo goed is, maar omdat ‘ie teamgenoot wordt van Kubica en die heeft wel de naam maar niet meer de snelheid. George zal dus het hele jaar er als een held uitzien in vergelijk, of ‘ie dat nu is of niet. Niks ten nadele van Kubica overigens, ik gun hem zijn comeback van harte, maar voor Russell is dit gewoon een ideaal inkoppertje.
Prima idee, werkte voor Kubica ook zo lekker.

Hoewel ik het minder kijk dan de F1 is de rally sport eigenlijk veel spectaculairder, zeker om te rijden me dunkt. Gewoon leuk uitstapje dus en aangezien MB een goede opvolger heeft klaar staan hebben zij ook geen bezwaar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).