Officieel: Hyundai Kona Hybrid is eindelijk hier

Auteur: , 28 Reacties

Iets te laat, maar toch op tijd.

Na de onthulling van de Hyundai Kona in 2017 en het debuut van de Kona Electric een klein jaar later is het nu tijd voor het compromis: de hybride. Na 120.000 verkochte exemplaren van het model voegt de Hybrid zich vandaag bij de familie om Hyundai nog betere verkoopcijfers te bezorgen. In dit artikel kijken we wat we van de Kona Hybrid mogen verwachten.

Op het oog heeft de Kona Hybrid uiteraard veel weg van de versie met de verbrandingsmotor. Logisch, want net als die versie beschikt ook de hybride over een verbrandingsmotor. Sterker: de Kona Hybrid heeft dezelfde 1,6-liter motor als de conventionele Kona. De hybride Kona heeft overigens exact dezelfde aandrijflijn die in de Ioniq en de Kia Niro te vinden zijn. Dit betekent dat de 105 pk sterke 1.6 GDI-viercilinder is verbonden aan een 43,5 pk sterke elektromotor, wat zorgt voor een gecombineerd vermogen van 141 pk en 265 Nm. De 1,56 kWh-batterij ondersteunt de boel.

Een voordeel dat de Kona Hybrid heeft ten opzichte de versie met de verbrandingsmotor is beter verbruik. Volgens Hyundai moet de hybride versie minder dan 4 liter verbruiken op 100 kilometer. De auto wordt enkel en alleen geleverd met een dual-clutch transmissie met zes verzetten.

Het interieur van de Kona Hybrid is in grote lijnen hetzelfde als de twee overige beschikbare versies. Wel krijgt hij een aantal nieuwe kleuren en opties, zoals een 10,25″ infotainmentscherm. In augustus van dit jaar moet de auto op de markt verschijnen.

Meer lezen over de Hyundai Kona? Bekijk dan HIER onze rijtest met de Kona Electric.28 reacties

Maar even serieus, de 4% was toch de enige reden om zo’n apparaat te leasen? Ik ken geen berijder die hem als 22% zou overwegen en ook geen bejaarde kopers.
@bischero: en waarom verkoopt Toyota dan toch zoveel in Nederland?
@lekkerlinksrijden: je doelt op het markt aandeel van Toyota?
Me dunkt dat de Aygo hier fier bovenaan prijkt, leaseknaller bij Justlease en consorten, en koopt niemand dus die auto maar least hem. Verschil? Fleetprijs van de importeur voor de leasemij, beetje de remarketing waarde tweaken en met de lage rente heb je een scherpe aanbieding. En kijk even wie daar in rondrijdt ..
@lekkerlinksrijden: misschien mis ik je punt, maar dit is toch geen Toyota?
@bischero: nee maar het gaat over hybrides, Toyota verkoopt ook veel hybrides in Nederland en dan juist niet de Aygo, maar wel alle andere modellen. Er is dus markt zat, zowel zakelijk als privé
@lekkerlinksrijden: Toyota maakt op zich ook nog gewoon prima auto’s. Dit ziet er gewoon niet uit.
@lekkerlinksrijden: Nog recent cinders gecheckt? Sinds de Prius/Auris H /CHRVTFF Hybrides gewoon 22% bij mogen tellen zijn de verkopen in elkaar gezakt. Waarom denk je dat ze het vuur op de Diesel leasers geopend hebben?
@numpty: cijfers, niet cylinders**
@bischero: ik heb wel een paar collega’s die bewust een phev of hybrid hebben gekocht ivm milieu standpunt. Dat zijn dezelfde collega’s die met de auto naar Rome rijden voor een klantbezoek.
@dedokter: ik zou lekker gaan skypen ;)
@dedokter: altijd beter als vliegen!!
@bischero: er zijn natuurlijk hybrides met een lage CO2-uitstoot, wat zorgt voor een lage BPM taks. Als ik een lease auto mocht uitzoeken, zou ik er eentje zoeken met se laagste BPM taks. Dan heb je zoveel mogelijk auto voor je leasetermijn.

Ook staan de verstrekkers van de leaseauto’s er vaak op dat de auto aan diverse milieu-eisen voldoet. Dus een groen label en lage CO2 uitstoot helpen dan enorm. Ook het woordje hybride doet nog steeds wonderen.

Of het terecht of onterecht is, laat ik even in het midden ;-).
@willeme: Dan verschillen wij van aanpak wanneer we een leaseauto (zouden mogen) samenstellen. Ik heb er nl. géén rekening mee gehouden, mede doordat ik er voor kies om mijn geld (op dot moment) niet te steken in een petrol hobby, maar mijn huis, en daarmee 95% van mijn kilometers zo prettig mogelijk door te brengen. Overigens was de door de werkgever gestelde grens 1gr te laag voor een Giulia, anders was mijn hart iedere ochtend wat sneller gaan kloppen .. 😏

Consumenten waarde bestaat overigens uit netto (importeurs-)prijs + bpm zoals je weet. De eerste wordt (uiteraard) behendig aangepast om hem interessant te houden in de lease, net zoals er met rest-bpm rekening wordt gehouden bij meer uitstotende gebakjes. Die zijn daarnaast meestal vermogender en daarmee een hogere (internationale) remarketing waarde. Het is dus niet perse zo dat een lage bpm automatisch het meeste uit je leasebudget haalt.
@bischero: nee die bejaarden gaan voor zo’n debiele hippe Toyota cross over.
@bischero: best kans dat door het lagere verbruik de BPM zo veel lager is dat beide versies praktisch even duur worden.
De hele autowereld is vurrod
Ben niet echt een Hyundai fan maar heb er toch wel veel respect voor hoe er aan de weg wordt getimmerd. De styling is de laatste jaren stukken verbeterd en van dit model brengt men gewoon een volledig electrische en een hybride uitvoering op de markt. Bij de lancering van de nieuwe 1 serie van mijn favoriete merk helemaal nix over hybrides, laat staan een volledig electrische versie…
@mpgc: trust me, in München staan ze klaar met verregaande techniek die pas wordt vermarkt wanneer de producten volledig aansluiten bij de behoeften. EV is nog zo klein (zelfs in NL) dat ze andere fabrikanten het zaaiwerk laten doen en dan pas al de markt jongvolwassen is, instappen.
@bischero: dat was misschien te geloven voordat de etron en de eqc het aflegden tegen de model x
@sjonniedeluxe: lol er staat niks klaar daar… je hebt accu cellen nodig en ervaring met aandrijflijn om een goed platform neer te zetten. Door er nu pas mee te beginnen en niet 10 jaar eerder….
Ze hadden in 2013 prima kunnen starten met een paar auto’s in het hogere segment te gaan verkopen voor 150k en hoger, die waren nog gewoon verkocht ook! hadden ze wat ervaring opgedaan… gemiste kans!
@dutchneon: BMW heeft de i8 en de i3, zij hebben best al wat ervaring met electrisch rijden.
@sjonniedeluxe: leggen die het af? Qua actieradius misschien een beetje maar qua design zowel interieur en exterieur maken ze beide gehakt van de rare walvis die de Model X is.
In iedergeval weinig bpm. Verder niet interessant.
Altijd gedacht dat de Kona Hybrid al leverbaar waar aangezien het identiek was aan de Niro, weer wat geleerd.
Over een keuze maken voor dit soort auto’s; Ik heb zelf een niro hybrid gekocht naast de sportage.
Mijn Sportage is de SX AWD versie met 260pk 2.0L turbo. Dat ding rijdt 1 op 8.5 op E85.
De niro rijd met gemak 1 op 20. Nu is de peut niet zo heel duur in de VS maar ik moest toch wel erg vaak tanken met de Sportage en ik moest voor werk meer rijden dus uiteindelijk de Niro erbij.
Voor bpm/btw of property tax maakt het verbruik allemaal niets uit, er zat geen federal tax credit op.
Sinds een tijdje hier een Kona rijder. Geweldig autootje, mits je een paar concessies doet i.v.m. de lage prijs. Eén van die concessies is de 1.0 T-GDI, krachtig zat, lekker blokje. Neem je de 1.6, dat is overkill. 177 pk op 1200 kg, dat is veel te veel. Die 1.0 is prima.

Daarom valt het me op dat het hier gaat om een 1.6 GDI (zonder T). Het vloeiende van die 1.6 met elektro-aandrijving klinkt als best een geinige combi. Met 140 pk zit die dan ook precies tussen de 1.0 en de 1.6.

Voor privérijders een grappige tussenweg. Al is die 1.0 T-GDI een dapper blokje, geen problemen mee. Voor zakelijke rijders die net geen Kona Electric kunnen betalen is het dé keuze denk ik.
@720s: haha, 177pk veel te veel noemen. Tja, is maar net wat je veel noemt he.
@cls350sb: voor een auto die niet bedoeld is om stoplichtsprintjes te trekken, die nooit harder gaat lopen dan 150 km/u, is het het niet waard. Vergeet niet dat een Kona met de 1.0 zo’n 21.000 euro kost, die 1.6 kost 33.500. Als die 1.0 nou 80 pk had en niet vooruit te branden was, dan was dat het overwegen waard. Maar die 1.0 is een geweldige motor. Geen upgrade van 12.000 euro waard.

Als ze nou die motor ietsje op hadden gevoerd, met een handbak in de i20 hadden gelegd en hem i20 N hadden genoemd, dan hoor je mij nergens over. In een Kona moet je dat niet willen. Goede motor in de verkeerde auto.
Mag deze dan net als de kia niro 1300kg trekken?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).